واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بدرود با دكتر كاظم معتمدنژاد
گر به قدر سوزش دل چشم من بگريستي
بر دل من مرغ و ماهي تن به تن بگريستي
صد هزاران ديده بايستي دل ريش مرا
تا به هر يك خويشتن بر خويشتن بگريستي
«خاقاني»
بدرود با دكتر كاظم معتمدنژاد، بدون هيچ تعارف و شعاري حقيقتاً سخت و جانكاه است. خبر بسيار تلخ و تكان دهنده بود.
استاد دكتر كاظم معتمدنژاد از ديار فاني رخت بربست و رفت. در اين فرصت كوتاه به نشانههايي از ويژگيهاي برجسته شادروان معتمد نژاد اشاره ميكنم تا ضمن تجليل و بزرگداشت از مساعي ارزنده و يادگارهاي علمي و پژوهشي او، جوانان و پويندگان راه دانش و اخلاق الگويي درخشان و اميد بخش را در مقابل خود به نظاره بنشينند. نكات معروضه ذيل حاصل مشاهدات عيني و تجربيات شخصي است. زيرا اين نگارنده از زمره نخستين دانشجويان و شاگردان وي در دانشكدهاي بودم كه در واقع بنيانگذار آن، او بود.
1- نزديك به نيم قرن پيش و دقيقاً در نيمه دوم سال 1346 خورشيدي اولين كنكور وروديه اولين مركز آموزش عالي علوم و ارتباطات در ايران يعني"مؤسسه عالي مطبوعات و روابط عمومي" كه بعداً به دانشكده علوم ارتباطات تغيير نام يافت در تهران برگزار شد كه راقم اين سطور نيز در شاخه روابط عمومي و تبليغات آن پذيرفته شدم. در همان سال تعداد 400 دانشجو در رشتههاي روزنامه نگاري و روابط عمومي در دانشكده ياد شده به امر آموزشهاي نظري و عملي اشتغال يافتند.
با اينكه سرمايه گذار و مؤسس رسمي اين واحد بزرگ دانشگاهي يكي از معاريف سياسي و دانشگاهي كشور كه مؤسسه عظيم و گسترده كيهان را نيز در اختيار داشت، بود و فردي از رجال بازنشسته نيز رياست آنرا به عهده داشت و دكتر معتمدنژاد در سمت معاونت اين مؤسسه و دانشكده انجام وظيفه ميكرد، اما از همان بدو امر معلوم شد كه طّراح و پيشنهاد دهنده و ايده پرداز و پيگيري كننده تأسيس اين دانشكده كه انصافاً نقطه عطفي در سير تطورآموزش علوم ارتباطات در ايران محسوب ميگرديد، شخص دكتر كاظم معتمد نژاد بوده است و در اين راستا نيز امور دانشكده و تنظيمات و ساماندهي آن عملاً بر محور وجود وي در گردش و چرخش قرار داشت. لذا نام اين عزيز همواره به عنوان بنيانگذار واقعي دانشكده علوم ارتباطات در ايران خواهد درخشيد و به همين مناسبت از سوي جامعه رسانهاي كشور به او با افتخار لقب پدر علوم نوين ارتباطات در ايران اهداء شد.
2-دكتر معتمد نژاد رويي گشاده و زباني نرم و تبسمي شيرين بر لب داشت، اما شيوه تدريس روزنامهنگاري او در كلاسها بسيار جدي، منظم و همراه با آموزشهاي وسيع كاربردي بود و همين خصلتهاي خوب معلمي او بود كه شاگردان قديمي اش از زبدهترين روزنامه نگاران و ارتباط گران كشور محسوب ميشدند.
3- استاد معتمد نژاد آثار مرجعي را به يادگار گذاشت كه مرور زمان هرگز نتوانست دانش پژوهان ارتباطات را از مراجعه و بهرهمندي از آنها بي نياز كند. كتابهاي بسياري كه از چندين دهه پيش در حوزه روزنامه نگاري و شاخههاي ديگر ارتباطات تأليف شده كلاً با رويكرد و استناد به منابع ارزشمند تأليفي دكتر معتمدنژاد بوده است.
4-گفتني است كه محبوبيت و مقبوليت دانشمندان و نويسندگان و هنرمندان تنها به اعتبار داشتههاي علمي و مهارتهاي مكتسبه آنها نيست و در اين وادي خصائل نيك انساني و رفتارهاي دلپذير مردمي در كار است. انصافاً دكتر معتمد نژاد از صفات حسنه و حميده هيچ كم نداشت. دعوت براي شركت در مجامع رسانهاي و علمي را حتي در سطوح نه چندان بالا ميپذيرفت، فروتني و ادب از اوصاف بارز و آشكار وي بود. به ياد دارم كه چند سال پيش مسئول روابط عمومي كميته امداد كه از دانشجويان قديمي استاد بود از ايشان دعوت كرد تا در گردهمايي و نمايشگاه شبانهاي كه براي معرفي و فروش مصنوعات دستي اعضاء معلول كميته تدارك ديده است شركت كند. استاد معتمد نژاد پذيرفت و اينجانب نيز در معيت ايشان بودم و در آن شب زمستان سرد و باراني در آن جمع كوچك شركت كرد و به تشويق آنها همت گمارد.
5- درست است كه ماندن در وطن و خدمت به مردم از وظايف ذاتي و حتمي همگان است و از اين بابت بر هيچكس منّتي نيست، اما در چندين دهه اخير كه بنا به شرايط، انبوهي از تحصيلكردهها و استادان دانشگاهي گروه گروه براي كار و تدريس و زندگي به خارج رفتند، دكتر معتمد نژاد هرگز سنگر استادي و تدريس دانشگاهي را در ميهن دل سپرده خود، ايران، ترك نكرد و حتي با اصرار دانشگاههاي معتبر فرانسه كه به خوبي استاد را ميشناختند و از ذخاير علمي وي مطلع بودند براي اينكه ردّ احسان نكرده باشد تنها در چند نوبت به طور موقت و زمان محدود، به فرانسه عزيمت كرد و پس از چند كنفرانس و تدريس چند واحد درسي به وطن بازگشت.
6-دكتر معتمد نژاد به آزاديهاي فردي و اجتماعي و به ويژه آزادي رسانهها و مطبوعات اعتقاد كامل داشت و به مبحث افكار عمومي سخت دلبسته بود و احترام ميگذاشت. اما كليد واژه سخنان و نوشتههاي او درباره آزادي مطبوعات "مسئوليت" بود. او همواره به مسئوليت شناسي اصحاب رسانهها و امانت داري در كسب و نشر خبر تأكيد فراوان داشت.
7- نقش مفيد استاد معتمد نژاد در توسعه و گسترش دانشكده علوم ارتباطات و دعوت از استادان توانا و تأسيس دورههاي عالي آموزشي مربوطه و حمايتهاي وي از استادان و دانشجويان روابط عمومي و توسعه و ارتقاي سطح آموزشي و حرفهاي رشتههاي گوناگون ارتباطي نيز پوشيده نيست.
سخن پاياني
استاد دكتر كاظم معتمد نژاد از ميان دوستداران و شاگردان قديم و جديدش رفته است، اما نام و ياد و يادگارهايش باقي و جاودان است.
روانش شاد باد و راهش پر رهرو.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]