واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آيتالله سبحاني:اختلاف قرائتها نتيجه عدم دقت در نگارش قرآنهاي ششگانه است
يكي از مراجع تقليد گفت: در زمان خليفه سوم شش قرآن را آماده كردند ولي باز هم در نگارش آنها دقت لازم صورت نگرفت و همين امر سبب اختلاف در قرائتهاست.
به گزارش خبرگزاري فارس از قم، آيتالله جعفر سبحاني ظهر امروز در درس خارج اصول خود در مسجد اعظم قم اظهار كرد: در حال حاضر قرائتهاي مختلفي از قرآن مجيد وجود دارد كه هفت قرائت مشهور، سه مورد غير مشهور و بقيه شاذ هستند.
وي افزود: نكته جالب توجه اينكه تمام قرائتها و قاريان مشهور و غير مشهور مربوط به قرن دوم هجري هستند و هيچ يك در زمان پيامبر اكرم(ص) زندگي نميكردند.
اين مرجع تقليد با بيان اينكه سوال اينجاست كه آيا ميتوان بر اساس قرائتهاي گوناگون نماز خواند يا خير عنوان داشت: در اين زمينه ميان علما اختلاف نظر وجود دارد.
وي ادامه داد: گروهي مانند مرحوم علامه ميگويند با هفت قرائت مشهور نماز خواندن ايرادي ندارد؛ برخي مانند شهيد اول اعتقاد دارند كه با سه قرائت غير مشهور هم ميتوان نماز خواند ولي فتوايي عجيب از سيد طباطبايي در عروه داريم كه ميگويد قرآن و نماز را با قرائت صحيح عربي ولو با قرائتهاي دهگانه نباشد ميتوان خواند.
آيتالله سبحاني با بيان اينكه امام خميني(ره) نيز عقيده داشت قرآن را بايد با قرائت فعلي خواند و بقيه قرائتها جاي شك دارند گفت: در اينجا فقها بايد در مباحث فقهي مسئله را مورد ارزيابي قرار دهند كه با چه قرائتهايي ميتوان نماز و قرآن خواند.
استاد برجسته حوزه علميه قم خاطرنشان كرد: نميتوان قرائتهاي مختلف را به پيامبر اكرم(ص) نسبت داد زيرا اختلاف از دوران پس از رحلت ايشان شروع شد؛ در روايتي از امام صادق(ع) ميخوانيم كه فرمودند «قرآن يكي است و از جانب خداي واحد بر پيغمبر واحد عرضه شده» بنابراين ائمه اطهار(ع) نسبت به اين قرائات خوشبين نبودهاند.
وي ريشه اختلاف قرائتها را مورد توجه قرار داد و افزود: در زمان نزول قرآن بعضي اصحاب به نگارش قرآن اشتغال داشتند و اينكه گفته ميشود جمعآوري قرآن در زمان خلفاي دوم يا سوم بوده افسانهاي بيش نيست.
آيتالله سبحاني تصريح كرد: عدم دقت لازم در نگارش آيات قرآن و اينكه بعضي افراد حركات و حروف را به طرز صحيح نمينوشتند موجب شد قرائتهاي گوناگوني از قرآن در مناطق مختلف به وجود بيايد به همين دليل در زمان خليفه سوم تمام قرآنها را جمع كردند و سوزاندند و شش قرآن بر اساس قرائت قريش نوشته و به مناطق ديگر فرستاده شد و اين كار ظاهرا مورد تاييد حضرت علي(ع) هم قرار گرفت.
اين مرجع تقليد با بيان اينكه در آنجا هم دقت لازم در نگارش هر شش قرآن صورت نگرفت عنوان داشت: اختلاف قرائتهاي گوناگون در زمان ما نتيجه همين عدم دقت است.
وي اضافه كرد: لهجههاي گوناگوني كه اعراب داشتند هم دليل ديگري بر اختلاف قرائتهاست ولي قرآن يكي بوده و خداي واحد آن را بر قلب حضرت رسول(ص) نازل كرده است.
انتهاي پيام/78004
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]