تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):فريب نماز و روزه مردم را نخوريد، زيرا آدمى گاه چنان به نماز و روزه خو مى كند كه اگر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843203007




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دكتر بهشتي پور در گفت‌وگو با «فردا» توافقنامه ژنو سياسي است نه حقوقي/ موفقيت ايران ظرف 50 سال گذشته نظيري ندارد


واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: دكتر بهشتي پور در گفت‌وگو با «فردا» توافقنامه ژنو سياسي است نه حقوقي/ موفقيت ايران ظرف 50 سال گذشته نظيري ندارد
از نظر سياسي 6 يا 7 قدرت پشت اين توافقنامه ايستاده‌اند و اين خيلي مهم است كه چه كساني از اين توافقنامه حمايت مي كنند. ما شش قدرت جهاني را پاي اين مذاكرات كشانديم و من نمي دانم چرا در ايران به اين موضوع توجه نمي‌شود كه اين چقدر مهم است. كدام كشور در حال توسعه در 50 سال اخير توانسته 6 قدرت را در پاي ميز مذاكره بكشاند و بر روي يك مساله توافق كنند. هميشه اگر مساله‌اي هم بوده به زيان آن كشور در حال توسعه بوده است.
سرويس سياسي «فردا»؛ بعد از امضا توافقنامه ژنو 3 بايد منتظر بود تا هر يك از طرفين پايبندي خود را نسبت به مفاد اين توافقنامه نشان دهند. درواقع درست بعد از امضا اين توافقنامه مرحله اعتمادسازي و راستي آزمايي شروع شده است و طرفين براي نشان دادن حسن نيت خود بايد دست به كار شوند.

موضوع لغو تحريم‌هايي كه در توافقنامه ژنو به آنها اشاره شده است يكي از مواردي است كه طرف مقابل بايد در قبال ايران آنها را اجرا كند. تحريم هايي كه شامل لغو محدوديت براي قطعات هواپيما، خودرو ، صنايع پتروشيمي و فلزات گرانبها است كه در اين توافقنامه طرف غربي بدان متعهد شده است. حال سئوال اينجاست كه چه ضمانتي در خصوص اجراي مفاد موافقتنامه از سوي طرف مقابل وجود دارد و اگر طرف غربي آنرا اجرا نكند چه اتقافي رخ خواهد داد؟

اين سئوالي بود كه خبرنگار سياسي «فردا» با حسن بهشتي‌پور، كارشناس مسائل بين الملل مطرح كرده است و نظر وي را در خصوص ضمانت‌ها اجرايي اين موافقتنامه جويا شد كه در ادامه شرح اين گفت‌وگو را مي خوانيد:‌

با توجه به اينكه ايران متعهد شده است نسبت به صلح آميز بودن برنامه هسته‌اي خود اقداماتي را انجام دهد، چه ضمانتي از سوي 1+5 داده شده است كه اين تحريم‌ها بر اساس تعهداتي كه داده اند، لغو شود و در آينده خللي در اين توافقنامه ايجاد نشود؟

اولا اينكه اين توافقنامه هيچ جنبه حقوقي ندارد و يك جنبه كاملا سياسي دارد. شش قدرت جهان و اگر اتحاديه اروپا را نيز به حساب بياوريم 7 قدرت جهان اين توافقنامه را امضاء كرده‌اند و در پس اين توافقنامه تضمين سياسي وجود دارد. اين كشورها با ايران توافق كرده‌اند كه اين موارد را در مرحله اول اجرا كنند. اگر دو طرف به يكديگر اعتماد كردند، در آينده قرارداد جامعي را با هم منعقد مي كنند و قرارداد جامعي كه قرار است در مرحله بعد به امضاء درآيد، جنبه حقوقي دارد و ضمانت نامه‌اش هم در آن مشخص خواهد شد اما ضمانت اين توافقنامه در خود اين شش قدرت اقتصادي است كه توافقنامه را امضاء كرده اند و ايران نيز موافقت كرده كه اين توافقنامه اجرا شود.

اگر اجرا نشود چه نتيجه اي حاصل مي‌شود؟

اگر اجرا نكنند، ‌خوب طرف ايراني نيز آن را اجرا نمي كند .ايران چيزي در اين زمينه از دست نمي‌دهد. ظرف 24 ساعت مي تواند به قبل از مواردي كه توافق شده،‌ بازگردد.

برخي ها در ايران سخت مي گيرند و سعي مي كنند‌، ‌شك و ترديد را در دل مردم نسبت به اين توافقنامه بيشتر كنند. درحالي كه اين توافقي است كه پشتيباني سياسي دارند نه حقوقي و اگر دو طرف به تعهدات سياسي كه انجام گرفته، پايبند باشند اين موضوع سبب ايجاد اعتماد براي اجراي مرحله بعد مي‌شود كه آن مرحله بسيار مهمتر و پيچيده‌تر است. اما اگر اين توافقنامه را اجرا نكنند اتفاقي نيفتاده است و به مرحله قبل باز مي گردند. ايران چيزي را در اين ميان از دست نمي‌دهد. اين نظارت‌ها را نيز قرار نيست كه اروپا و آمريكا انجام دهد. بلكه قرار است اين نظارت‌ها تحت نظر آژانس بين‌المللي انرژي اتمي انجام شود؛ يعني تنها نهاد بين‌المللي كه براي انجام چنين نظارتي صلاحيت لازم را دارد.

پس به صورت حقوقي اين توافقنامه ارزش خاصي ندارد و از جانب نهادهاي حقوقي نمي‌توان پي گير عدم اجراي آن شد؟

از نظر حقوقي نه ولي از نظر سياسي 6 يا 7 قدرت پشت اين توافقنامه ايستاده‌اند و اين خيلي مهم است كه چه كساني از اين توافقنامه حمايت مي كنند. ما شش قدرت جهاني را پاي اين مذاكرات كشانديم و من نمي دانم چرا در ايران به اين موضوع توجه نمي‌شود كه اين چقدر مهم است. كدام كشور در حال توسعه در 50 سال اخير توانسته 6 قدرت را در پاي ميز مذاكره بكشاند و بر روي يك مساله توافق كنند، هميشه اگر مساله‌اي هم بوده به زيان آن كشور در حال توسعه بوده است.

تحليلي در اين زمينه ارائه مي شود و طبق اين تحليل مطرح شده است كه لغو تحريم ها به دليل پيوستگي ر‍ژيم تحريم ها سبب از كار افتادن ديگر تحريم ها مي شوند. به عبارتي بيان مي شود كه تحريم ها به يكديگر مانند زنجير متصل هستند و با پاره شدن يك تحريم قفل ديگر تحريم ها نيز باز مي شود. با توجه به مسائلي كه اشاره كرديد، آيا اين موضوع در خصوص اين تحريم ها نيز صدق مي كند؟

واقعيت اين است كه جو رواني تحريم ها شكسته مي شود. اول اينكه روند رو به افزايش تحريم ها جلوگيري شده است كه ديگر از اين حدي كه هست بيشتر نشود و يك بخشي از اين تحريم ها كه گفته شد حذف مي شود و لغو شدن اين تحريم‌ها بسيار مهم است و بخش سوم اين موضوع نيز مهم است و بيشتر يك عامل رواني است. از لحاظ رواني وقتي يك تحريم و محدوديتي لغو مي شود اثر مثبت دارد و نگاه به آينده را خوشبينانه تر مي‌كند. اينكه يك سرمايه گذار و يك فعال اقتصادي نگاهي كه به آينده دارد مثبت باشد و مطمئن باشد كه تحريم‌ها بيشتر از قبل نخواهند شد و كمتر نيز مي شود، براي توليدكننده انگيزه ايجاد مي كند. زماني كه تحريم‌ها رو به پيشرفت بود اين جو رواني منفي بود و نگراني در اين زمينه وجود داشت. ولي اگر واقعا اين تحريم‌ها لغو شود، نگاه بازرگان و يك تاجر به آينده تجارتش و صنعتي كار به آينده توليدش مثبت خواهد شد و به آينده اميدوارتر خواهد بود.

رئيس جمهور آمريكا در آخرين سخنراني خود در ميان حاميان صهيونيسم بر اين موضوع تاكيد كرده است كه «اگر در پايان 6 ماه مشخص شود كه ما نمي‌توانيم به توافق برسيم، اوضاع بدتر نمي‌شود و بازگشت تحريم‌ها را خواهيم داشت و شانس اين توافق نامه 50 به 50 و حتي كمتر است.» نظر شما در خصوص اين موضع آقاي اوباما چيست؟

ايران نيز در مقابل تعهدات 1+5 بر روي همين موضوع تاكيد دارد و در قبال عدم اجراي آن نيز ايران به عقب باز مي گردد. اوباما در اين زمينه مي گويد كه اگر ايران توافقنامه را اجرايي نكند؛ درحالي كه ايران قرار است مفاد اين توافقنامه را اجرا كند و آنها نيز قرار است اين توافقنامه را اجرا كنند. اين حرف‌ آقاي اوباما كه مي گويد كه ما نمي‌توانيم ايران را به وضعيتي كه 10 سال پيش بوده بازگردانيم و بايد فعاليت كنترل شده هسته‌اي ايران را بپذيريم، حرف بسيار مهمي است. اوباما در اين زمينه اذعان مي‌كند كه غني‌سازي به شكل محدود در ايران را پذيرفته است و اين انتظار بيهوده‌اي است كه ايران به 10 سال پيش بازگردد. ما نمي‌توانيم چنين كاري را انجام دهيم و اين صحبت‌ها را در برابر خواست اسرائيلي‌ها مي زنند كه خواهان اين هستند كه كل صنايع هسته‌اي ايران برچيده شود. اوباما به صراحت بيان مي كند كه ما نمي توانيم چنين خواسته اي را انجام دهيم. ما برنامه‌ هسته اي ايران را مهار مي كنيم و در عين حال توافق مي كنيم كه ايران بتواند به صورت محدود غني‌سازي داشته باشد.

بحث حقوقي تحريم هاي آينده با اين مسائلي كه بيان كرديد به چه صورت خواهد بود؟

اين موضوع بستگي به آن قرارداد و مرحله اعتماد سازي كه امروز در آن قرار داريم؛ يعني اگر به هم اعتماد كرديم و كارها به درستي انجام شد در آينده ثمره آن را خواهيم ديد. اگر اعتماد صورت گيرد، توافقنامه آتي كه بسيار مهم است بهتر انجام مي شود. توافقنامه آتي بسيار مهم و البته پيچيده است و ابعاد مختلفي را شامل مي شود. اگر اين اعتمادسازي در اين مرحله انجام شود. ما در مرحله بعد بهتر پيش خواهيم رفت. اگر در اين مرحله اعتمادسازي به درستي انجام نشود، قضيه به طور كل منتفي خواهد شد.

چهارشنبه 20 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فردا نیوز]
[مشاهده در: www.fardanews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن