واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: «جوگير شدن» عامل بروز يك فاجعه اخلاقي/ بازتاب جهاني هنرنمايي ايرانيان ادامه دارد!
در يك فضاي هيجاني ممكن است فردي سنگي را پرتاب كند و با توجه به اين فضا ديگران نيز به تبع وي اين عمل را تكرار كنند. رفتاري كه متاسفانه نه در فضاي مجازي بلكه در محيطهاي علمي همچون فضاي دانشگاه ها نيز به خوبي ديده مي شود.مساله اي كه در ميان عامه مردم در اصطلاح به «جو گير شدن» معروف است اما با توجه به نكوهش چنين عملي هنوز بسياري از ايرانيان دچار چنين اختلال رفتاري هستند.
سرويس اجتماعي «فردا»؛ بازتاب اتفاقاتي كه پس از مراسم قرعه كشي جام جهاني فوتبال افتاد، هنوز هم ادامه دارد و متاسفانه اين موضوع چهره ناخوشايندي را از ايرانيان در سراسر جهان به نمايش گذاشته است.
حمله 30 هزار ايراني و فحاشي به مسي، نابغه فوتبال جهان اين روزها در سايتهاي مختلف ورزشي جهان منعكس شده است؛ اين در حالي است كه پس از موج اول فحاشي به اين ستاره فوتبال موج دوم عذرخواهي ايرانيان به سمت صفحه فيسبوك ليونل مسي روانه شد تا در نهايت وي صفحه فيسبوك خود را به طور كل غير فعال كرد!
رسانه هاي مختلفي چون بيبيسي، خبرگزاري فرانسه، آيريش تايمز و ... در ميان اخبار خود به اين مساله پرداخته و نكات منفي را در اين زمينه بازتاب دادهاند.
در همين زمينه سايت بي بي سي نوشت: گفتن اين موضوع دشوار است كه چگونه بسياري از اين دشنامها از داخل ايران بر روي صفحه مسي نوشته ميشود چراكه اين كشور به طور رسمي دستيابي به سايتهاي فيسبوك و توييتر را ممنوع كرده است. البته بسياري از مردم از سرورهاي خارجي استفاده ميكنند.
خبرگزاري فرانسه نيز با اشاره به فحاشي برخي ايرانيان بر روي شبكه اجتماعي "ليونل مسي" گزارش داد كه آنها همچنين "فرناندا ليما" را هم مورد پيامهاي اهانت آميز قرار داده اند. البته اين خبرگزاري به ناراحتي برخي ديگر از هوادران ايراني و چند بازيكن ملي پوش هم اشاره كرده كه نسبت به چنين موضوعي واكنش نشان داده اند و حتي عذرخواهي كردهاند.
"فاكس اسپورتس" هم گزارش داد پس از مراسم قرعه كشي رقابتهاي جام جهاني 2014 برزيل، توفاني از نظرات اهانت آميز به زبان فارسي روانه صفحات اجتماعي ليما و مسي شد."ميرر" انگليس گزارش داد ايرانيها 30 هزار پيغام اهانتآميز بر روي صفحات اجتماعي مسي گذاشتهاند."سيدني مورنينگ هرالد" و "آيريش تايمز" هم هر كدام به صورت جداگانه به بازتاب اين خبر پرداختهاند.
تحليلهايي نيز در داخل كشور در خصوص اين اقدام ناشايت صورت گرفته است. از اين ميان عماد افروغ، استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران در خصوص اين بداخلاقيها بيان كرده است: «اولا بايد ثابت شود كه خود فارسي زبانان و ايرانيان به صورت غير برنامه ريزي شده كامنت زده اند چون احتمال اينكه اين كامنت ها برنامه ريزي شده باشد را بعيد نمي دانم شايد هم يك گروه صرفا كوچك باشند. »
نظريه انبوه خلق و اصطلاح «جو گير شدن» در رفتار ايرانيان
واقعيت اين است كه سر منشاء چنين اقداماتي از هر كجا آغاز شده باشد توسط برخي از ايرانيان كه تعدادشان نيز كم نبوده ادامه يافته است تا جايي كه اين موضوع به عنوان يك فاجعه اخلاقي در ورزش فوتبال بدل شده است.
متاسفانه پيش از اين نيز از سوي دو تن از بازيكنان فوتبال يكي از تيمهاي مطرح كشور كه طرفداران بسياري نيز دارد به همين شكل چهره ناخوشايندي از ايرانيان در جهان به نمايش گذاشته شد و حتي سايت ياهو نيز عكس اين عمل غير اخلاقي اين دو بازيكن را در صفحه اصلي خود منتشر كرد.
منشاء اين قبيل بياخلاقي ها از هر كجا باشد بايد قبول كنيم كه افراد بسيار زيادي از درون ايران به كامنت گذاري غير اخلاقي مبادرت ورزيدهاند. درواقع فضاي صفر و صدي كه در كامنت هاي بيشتر اين اشخاص موجود است، نشان دهنده نوعي نابخردي و خالي شدن هيجان كاذب و عدم كنترل بر رفتار است كه همه اين عوامل نشان دهنده يك رفتار غير طبيعي است.
نظريه پردازان اجتماعي نيز در اين زمينه ارزيابيهاي گوناگوني دارند. در اين ميان نظريه انبوه خلق «گوستاو لوبون» يكي از اين نظريات است كه در زمينه چنين رفتارهاي جمعي و هدايت شدهاي به خوبي توضيح ميدهد.
«منظور از انبوه خلق عدهاي از افراد هستند كه در عمل مشخصي يا بروز حادثهاي گرد هم ميآيند و داراي ويژگيهايي چون وجود احساسات و هيجانات آني ،نداشتن تشكل و انسجام، به وجود ارتباط موقت و ناپايدار ميان افراد، از دست دادن حس تشيخص و پيوستن به گروه و در نهايت عدم وجود هدف قبلي و انديشيده ميباشد.»
به عنوان مثال در يك فضاي هيجاني ممكن است فردي سنگي را پرتاب كند و با توجه به اين فضا ديگران نيز به تبع وي اين عمل را تكرار كنند. رفتاري كه متاسفانه نه در فضاي مجازي بلكه در محيطهاي علمي همچون فضاي دانشگاه ها نيز به خوبي ديده مي شود.
مساله اي كه در ميان عامه مردم در اصطلاح به «جو گير شدن» معروف است اما با توجه به نكوهش چنين عملي هنوز بسياري از ايرانيان دچار چنين اختلال رفتاري هستند. واقعيت اين است كه بايد به جوانان ايراني اين مساله را آموخت كه بر روي رفتار خود كنترل داشته باشند و هيجانات خود را به هر شكل و شمايلي بروز ندهند! البته اين موضوع در شرايطي ممكن است كه فضاي عقلاني و بستر آن فراهم شود. گرچه اين رفتارها از سوي عامه مردم ايران نكوهش مي شود و همه گير نيست اما نمايش آن با توجه به مسالهاي كه در زمينه فحاشي به مسي صورت گرفت، بازتابي بسيار منفي دارد و دامن همه جامعه ايران را مي گيرد.
به هر لحاظ فرهنگ و ادب ايران همواره مورد تحسين جهانيان بوده تا جايي كه سر در سازمان ملل نيز به شعر زيباي سعدي شيرازي مزين شده است اما اين فرهنگ و ادبيات كه توام با عقلانيت و حكمت است امروز چقدر در ميان ايرانيان عموميت دارد؟
حقيقت اين است كه با توجه به رشد و گسترش وسايل ارتباط جمعي و علاقه ايرانيان به فضاي مجازي و بازتاب سريع اين مسائل در سراسر جهان بايد نسبت به رفتارها و شيوه زندگي كه مختص ايرانيان است، بيشتر متمركز شويم تا نسبت به جامعه ايران نگرش منفي در جهان ايجاد نشود.
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]