واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بازتاب سفر رئيسجمهور افغانستان به تهران در روزنامههاي امروز كابل
سفر كرزي به تهران، ديدار وي با رئيس جمهور ايران و توافق درباره امضاي پيمان دوستي و همكاري طولانيمدت بين رؤساي جمهور افغانستان و ايران بازتاب گستردهاي در روزنامههاي چاپ امروز كابل داشت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در كابل، روزنامههاي امروز چاپ كابل، تيتر نخست خود را با چاپ عكسي از «حسن روحاني» و «حامد كرزي» به سفر رئيسجمهور افغانستان به تهران اختصاص داده و پيرامون آن به تحليل اين سفر پرداختهاند كه گزيده از آن در ذيل آمده است:
روزنامه «سخن جديد»، اين روزنامه ديدگاه اصلي خود را به سفر رئيسجمهور افغانستان به تهران اختصاص داده و نوشته است: همكاريهاي متقابل 2 كشور براي تأمين ثبات در منطقه و كوتاه كردن دست مداخلهگران امري حياتي است.
باتوجه به اينكه افغانستان و ايران داري اشتراكات زياد ديني، زباني، فرهنگي و تاريخي هستند، همكاريهاي 2جانبه ميتواند نقش مهمي در روابط 2 كشور داشته باشد.
به نوشته سخن جديد، هرچند رئيسجمهور افغانستان بارها از حسن اعتماد ميان كشورهاي همسايه براساس احترام متقابل سخن گفته اما سفر اخير وي به تهران ميتواند تأكيدي بر پيام حس نيت دولت افغانستان باشد.
روزنامه «ماندگار»، تيتر نخست خود را به سفر رئيسجمهور افغانستان اختصاص داده و به نقل از «حامد كرزي» نوشته است كه جمهور ايران همواره با كشور برادر خود افغانستان، با صداقت كامل رفتار كرده و مواضع خود را به وضوح بيان كرده و همواره دولت و ملت افغانستان به دولت و مردم ايران به ديده تكريم و احترام نگريستهاند.
اين روزنامه همچنين به ديدار كرزي و «جواد ظريف» اشاره كرده كه در مورد روند صلح افغانستان تأكيد صورت گرفته و گسترش روابط و همكاريها بين 2 كشور در حوزههاي مختلف به خصوص همكاريهاي ترانزيتي، تبادل مرزي و صدور ويزاي ايران براي اتباع افغانستاني گفتوگو شده است.
روزنامه «8صبح»، با تيتر درشتي نگاشته است: «سفر به تهران در اوج جدال با آمريكا».
اين روزنامه سفر كرزي به تهران را از منظر ديگري به بررسي گرفته و به نقل از كارشناسان افغان نوشته است: رئيسجمهور كرزي با اين سفر ميخواهد به آمريكا بگويد كه اگر واشنگتن به شرطهاي افغانستان گوش ندهد، وي از كشورهاي ديگري كمك خواهد خواست.
به نوشته اين روزنامه، رئيسجمهور افغانستان با وجود سفر 3 مقام دولتي آمريكا از امضاي پيمان امنيتي امتناع ورزيده و گفته تا زماني كه شروط دولت افغانستان پذيرفته نشود، اين سند را امضا نخواهد كرد.
روزنامه «افغانستان»، در سرمقالهاش با اشاره به سفر رئيسجمهور افغانستان به تهران نگاشته است كه وي با انجام اين سفر در تلاش است تا به رفع نگرانيهاي همسايگان افغانستان در مورد امضاي قرارداد امنيتي بين كابل ـ واشنگتن بپردازد.
به نوشته اين روزنامه، در طول سالهاي گذشته، سطح مبادلات تجاري 2 كشور روند صعودي داشته و البته با توجه به مشتركات فراوان فرهنگي، زباني، تاريخي و تمدني انتظار آن است كه سطح روابط كابل-تهران بسيار بيشتر و بالاتر از اين چيزي كه تاكنون هست، باشد.
سردبير افغانستان افزوده است: ايران داراي پتانسيلهاي زيادي براي كمك به توسعه افغانستان است.
از اينرو بايد دولت افغانستان با برنامهريزيهاي دقيق و كارشناسي شده و جديت كافي و تلاشهاي پيگير در توسعه روابط ميان 2 كشور اقدام كند.
روزنامه «جامعه باز»، با اشاره به سفر كرزي به تهران و بنبست در قرارداد امنيتي و دفاعي بين كابل-واشنگتن نوشته است: موضوع امضاي اين قرارداد يكي از موضوعات مورد بحث ميان مقامهاي 2 كشور در سفر رئيسجمهور افغانستان به تهران بوده است.
جامعه باز افزوده است: با وجود بروز تنشهايي در روابط دولت افغانستان با دولت آمريكا و اعمال فشارهاي اين كشور بر دولت افغانستان براي امضاي قرارداد امنيتي، كارشناسان معتقدند، رئيسجمهور كرزي قصد استفاده از ايران به عنوان اهرم فشار بر آمريكا را دارد.
روزنامه «سروش ملت»، در تيتر نخست خود به ضرورت تعامل با كشورهاي منطقه اشاره كرده و نوشته است كه افغانستان به عنوان يك كشور مستقل ميتواند با تمام كشورهاي جهان تعامل داشته و در صورت لزوم پيمانهاي گوناگون سياسي، اقتصادي و امنيتي را با آنها امضا كند.
اما عقلانيت سياسي حكم ميكند كه افغانستان در تعامل خود با كشورها يكسويه حركت نكرده و ضمن مغتنم شمردن فرصتهاي موجود تعامل با جامعه جهاني آن را با ايجاد حساسيت در كشورهاي منطقه و همسايه به تهديد تبديل نكند.
نويسنده مقاله سروش ملت در ادامه افزوده است: افغانستان به عنوان يك كشور مستقل همانگونه كه ميتواند با آمريكا پيمان استراتژيك امضا كند، بايد سازوكارهاي مناسبي را براي تقويت روابط دوستانه با كشورهاي منطقه و ايجاد توازن در ديپلماسي خود در نظر بگيرد.
به اعتقاد اين روزنامه، توافق رؤساي جمهور افغانستان و ايران بر سر امضاي «توافقنامه جامع دوستي و همكاريهاي درازمدت» را بايد از اين منظر نگريست، زيرا اين توافق ضمن گشودن باب دوستي بين دو كشور، ميتواند فرصتهاي ارزشمند همكاري در زمينههاي گوناگون را براي 2 كشور در پيداشته باشد.
انتهاي پيام/خ
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]