واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اعترافات دیرهنگام البرادعی به خطر هسته ای اسراییلمحمد البرادعی گفت: ما مطمئن هستیم مسالهی هستهیی ایران با گفتوگو حل میشود و فضا از رویارویی به سمت گفتوگو میرود.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد البرادعی، مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: ما اینجا آمدهایم كه در ادامه گفتوگوهایی كه اخیرا صورت گرفته است با مسوولان ایرانی از جمله رییس جمهور ملاقات كنیم. وی گفت: من یك تازه وارد نیستم؛ چند بار به ایران سفر كردهام و پیشرفتها، شفافسازیها و همكاریهای ایران را بررسی كردهام؛ این بار هم امیدوارم كه در گفتوگوهایی كه انجام میدهیم درباره همكاری ایران برای شفافسازی به ویژه در خصوص تاسیسات غنی سازی جدیدش صحبت كنیم. 25 اكتبر(3 آبان) بازرسان آژانس برای بازدید از تاسیسات غنی سازی جدید ایران در نزدیكی قم به ایران میآیند. وی گفت: ایران یك هفته پیش به آژانس اطلاع داد كه تاسیسات جدید غنی سازی را شروع به ساخت كرده است. ما بحثهای مختلفی داشتیم تا بازرسان آژانس برای بازرسی از این تاسیسات به ایران بیایند. ایران برای اطمینان دادن به ما اجازه بازرسی داده است و قرار شد در 25 اكتبر بازرسان به قم (تاسیسات فردو) سفر كنند و ما مطمئنیم ایران همكاری مناسبی خواهد داشت. هم چنین در خصوص پروژهای كه چند ماه پیش ایران در این باره از ما درخواست كرد و در ارتباط با تهیه رادیو داروها و رادیو ایزوتوپها در زمینه پزشكی و دارویی است ما با چند نفر از فروشندگان سوخت تماس گرفتیم و پاسخهای خوبی دریافت كردیم. گفته ام آژانس دلیل و مدركی ندارد كه ایران در ساخت بمب و یا سلاح هستهیی است، البرادعی تاكید كرد: این یك بحث بشردوستانه است و ما از آن حمایت می كنیم. ما پیشنهاد دادیم ایران سوخت غنی سازیاش را ارایه دهد و ایران آنرا پذیرفت كه بعد از غنی سازی تا 20 درصد آن را تحویل بگیرد. از این رو در 19 اكتبر قرار است جنبههای فنی انتقال سوخت را بررسی كنیم و در این زمینه فرانسه، ناظر است و آمریكا و روسیه در این مذاكرات حضور دارند و نقش آژانس نقشی تسهیل كننده است كه ما این نقش را مثبت میدانیم. ما مطمئن هستیم مساله هستهیی ایران با گفتوگو حل میشود و فضا از رویارویی به سمت گفتوگو میرود. ایران اكنون چرخه كامل سوخت هستهیی را در اختیار دارد و باید طبق مقررات عمل كند و به صورت جامع با جامعه بین الملل همكاری كند. وی ادامه داد: همانگونه كه باراك اوباما اعلام كرد گفتوگوها (ایران و 1+5 در ژنو) شروع مناسبی بود و ما در یك لحظه تاریخی و مهم هستیم كه باید با هم همكاری كنیم. البرادعی گفتوگوهای هفته گذشته ایران با 1+5 و تحویل سوخت برای راكتور تهران را مصداقهایی دانست كه نشان دهنده فضای همكاری میان ایران و جامعه بین الملل و در مسیر مناسب قرار گرفتن این همكاریهاست. البرادعی تاكید كرد: ما مطمئنیم از راه گفتوگو مساله هستهیی ایران قابل حل است و از رویارویی به سمت همكاری بیشتر حركت می كند. مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی شفاف سازی و اجرای پروتكل الحاقی از سوی ایران را خواستار شد و گفت: معتقدم در مسیر مناسبی قرار داریم و آژانس و جامعه بین الملل گفتوگوهای سازنده ای را همراه با ایران شروع كردهاند.
وی با اشاره به مذاكرات ایران با 1+5 در ژنو اظهار كرد: هر دو طرف نگاه سازنده ای داشتند و باراك اوباما اظهار خوشبینی كرده است و احمدی نژاد هم مسایلی را مطرح كرد كه نشان دهنده راضی بودن از گفتوگوها و نگاه خوب به این مساله داشتن بود. البرادعی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این كه سوخت راكتور تهران چه زمانی به ایران می آید گفت: درباره تهیه سوخت با دكتر صالحی كه قرار است در 19 اكتبر به وین بیایند و در جلسهای كه با مقامات آمریكا، روسیه و فرانسه خواهیم داشت صحبت كنند به نتیجه میرسیم. البته سوخت راكتور تهران تا یكسال آینده كفایت میكند؛ اما تلاش داریم كار هر چه سریعتر تسهیل و سوخت برای ایران تهیه شود. وی در خصوص بازدید بازرسان از تاسیسات غنی سازی جدید ایران گفت: بازدید از قم مطابق با توافق پادمان است. وقتی كشوری تاسیسات جدیدی را میسازد باید به آژانس آن را اطلاع دهد. وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگر تصریح كرد: آژانس به همه كشورها بدون استثنا نگاه میكند و هر كشوری كه تصمیم میگیرد تاسیسات هستهیی را بنا كند؛ باید همان موقع آن را اطلاع دهد. ایران در 2002 به این قانون پیوست، اما در 2007 تصمیم گرفت قوانین قدیمیتر را اجرا كند كه براساس آن شش ماه قبل از راه افتادن تاسیسات هستهیی باید آژانس را مطلع كند؛ البته ما در این تفسیر نقطه نظر متفاوت با ایران داریم و آژانس این را نمیپذیرد؛ بلكه باید در زمان مورد نظر ساخت تاسیسات جدید اعلام شود.در حال حاضر خطر اول در منطقه اسرائیل است؛ مدیركل آژانس در ادامه در پاسخ به این سوال كه آژانس چه اقداماتی برای عاری ساختن منطقه از سلاح هستهیی تاكنون انجام داده است گفت: من همیشه گفتهام دنیا زمانی ایمن است كه همه كشورها سلاح هستهییشان را كنار بگذارند و این استثنایی ندارد و خاورمیانه عاری از سلاح هستهیی در گرو این مساله است. ما همچنان پیشرفت نامناسبی در این خصوص داریم؛ به خصوص درباره فعالیتهای هستهیی اسرائیل پیشرفتی نداشتهایم. اسرائیل 30 سال است كه به NPT نپیوسته است و اجازه بازرسی به بازرسان آژانس را نمی دهد؛ هر چند باراك اوباما اقدامات مثبتی در این خصوص داشته است تا بتواند این كار را تسهیل كند. من در اجلاس سران حضور داشتهام و شاهد بودم كه روسیه و آمریكا قطعنامهای امضا كردند تا انبارهای سلاحهای هستهیی به یك سوم آن چیزی كه در حال حاضر هستند كاهش یابد. وی تاكید كرد: من موافق بر چیدن همه نوع سلاح از جمله هستهیی و شیمیایی هستم كه ثبات و امنیت و توسعه در دنیا تحت تاثیر حذف هر گونه از این سلاحهاست. وی ادامه داد: در حال حاضر خطر اول در منطقه اسرائیل است؛ چرا كه سلاح هستهیی در اختیار دارد، اما اقدامات مناسبی صورت گرفته است تا نیروگاههای اسرائیل تحت بازرسی بازرسان آژانس قرار گیرد. البته این روحیه و انگیزه در منطقه دیده میشود كه سعی میشود تولید مواد هستهیی برای اهداف غیرصلح آمیز قطع شود تا توسعه و ثبات و امنیت منطقه تضمین شود. البرادعی با تاكید بر این كه همیشه نقش خود را در مواجهه با مسایل پیش رو موازی با وجدان خود انجام داده است گفت: ایران علم و دانش غنی سازی را كامل در اختیار دارد، آنچه كه ما درباره آن سوال داریم مقاصد ایران در آینده است كه به سمت صلح آمیز بودن برود. از این رو خواهان شفاف سازی ایران هستیم و بازرسی از تاسیسات قم به همین منظور انجام میشود با این كار نگرانی دنیا كنترل و كم می شود.
وی تاكید كرد: ایران دارای مبنای علمی غنی است و دارای راكتور تحقیقاتی است و فعالیتهای سیكل سوختی را در اختیار دارد و نكته كلیدی از بین رفتن دغدغه جامعه بین المللی و شفاف سازی درباره مقاصد صلح آمیز ایران است. رییس دیده بان هستهیی بین المللی تصریح كرد: باید بگویم كسانی كه موضوع هستهیی ایران را دنبال میكنند باید گذشته و حال فعالیتهای هستهیی ایران را با هم ببینند. وی در عین حال از ایران خواست تا اجرای هر چه سریعتر پروتكل الحاقی را در دستور كار قرار دهد؛ چرا كه معتقد است این كار به از بین بردن نگرانیهای جامعه جهانی كمك میكند و برنامههای آینده به ایران را كه میتواند نگرانیهایی ایجاد كند شفاف و قابل حل میكند. البرادعی ارایه سوخت با غنای 20 درصد به ایران را از اقدامات اعتمادساز برای ایران دانست و گفت: اگر اعتمادی وجود داشته باشد مشكلات بر سر مقاصد صلح آمیز تامین انرژی پاك هستهیی از بین می رود. وی در پاسخ به سوال خبرنگاری دیگر مبنی بر این كه بیانیههای شدیدی پس از اعلام تاسیسات غنی سازی جدید ایران مشاهده شد؛ درحالی كه هیچ شواهد و مدركی در خصوص غیر صلح آمیز بودن و یا خلاف قانون عمل كردن ایران وجود نداشت از این رو آژانس چه اقدامی در برابر فشارها بر فعالیتهای هستهیی ایران انجام داده است گفت: بارها گفته ام آژانس دلیل و مدركی ندارد كه ایران در ساخت بمب و یا سلاح هستهیی است، اطلاعاتی وجود دارد كه می گوید ایران تحقیقات مربوط به سلاح سازی انجام می دهد و ما در حال بررسی اصالت این اطلاعات هستیم؛ بنابراین بین اتهامات و واقعیت تفاوت وجود دارد و آژانس براساس اطلاعات اصیل تصمیم گیری می كند. این مساله به صلح و جنگ بر میگردد و ما براساس اتهاماتی كه به یك كشور میزنند قبل از آنكه به طور دقیق آن را بررسی كنیم تصمیم گیری نمی كنیم. هر كشوری می تواند اطلاعاتش را ارایه كند اما این مساله منجر به صدور گزارش از سوی آژانس نخواهد شد تا وقتی كه اصالت آن اطلاعات برای ما محرز شود. البرادعی تاكید كرد: آژانس هر گونه گزارشی را كه منتشر میشود پس از ارزیابی و بررسی اصالت آن منتشر و یا درباره آن اظهارنظر میكند. هر كشوری می تواند اطلاعاتش را ارایه كند اما این مساله منجر به صدور گزارش از سوی آژانس نخواهد شد تا وقتی كه اصالت آن اطلاعات برای ما محرز شود. مدیركل آژانس با اشاره به حمله نظامی آمریكا به عراق خاطرنشان كرد: درباره جنگ عراق قبل از حمله آژانس اعلام كرد هیچ سلاح هستهیی در عراق وجود ندارد و همین مساله ثابت شد؛ بنابراین آژانس براساس واقعیات تصمیم می گیرد. وی ادامه داد: لازم است تا یك شفاف سازی كنند و آن این كه در آژانس تنها درباره هر گونه اقدامات هستهیی و نیز مرتبط با سلاح اتمی بررسیهایمان را انجام میدهیم و هیچ كاری در زمینه سلاحهای متعارف ایران كه در اختیار دارد و یا توانایی موشكیاش نداریم و دخالتی نمی كنیم و فقط در موضوع هستهیی وارد می شویم. تنظیم برای تبیان: سعید آقازاده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]