واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رابطه شويندهها با سلامتي بدنخبرگزاري فارس: با نزديك شدن به ايام عيد خانواده هاي ايراني سنت ديرينه خانه تكاني را كم و بيش آغاز كرده اند. سنتي كه بر مبناي آن براي استقبال از عيد نوروز، همه جاي خانه بايد پاك و تميز از هرگونه آلودگي و گرد و غبار باشد.
خبرگزاري فارس: با نزديك شدن به ايام عيد خانواده هاي ايراني سنت ديرينه خانه تكاني را كم و بيش آغاز كرده اند. سنتي كه بر مبناي آن براي استقبال از عيد نوروز، همه جاي خانه بايد پاك و تميز از هرگونه آلودگي و گرد و غبار باشد.
به گزارش گروه فضاي مجازي خبرگزاري فارس به نقل از باشگاه خبرنگاران، وظيفه اصلي خانه تكاني به دوش خانم هاست و البته آقايان و اعضاي خانواده هر يك به نوبه خود در انجام امور كمك مي كنند.
يكي از اولين كارهايي كه براي انجام خانه تكاني ضروري است خريد انواع مواد شوينده و پاك كننده است. موادي كه با آن بتوان هرچه راحت تر و سريع تر گوشه و كنار منزل را تميز كرد و زحمت كمي را هم متقبل شد.
اغلب خانمها به هنگام خريد اين مواد فقط به قدرت پاك كنندگي آن مي انديشند و توجهي به تاثير آن بر سلامت خود ندارند و براي برق انداختن منزل، سلامت خود را به خطر مي اندازند.
دستهاي ترك خورده، خشكيده و پر از لك بسياري از خانم ها كه با وسواس هرچه تمام تر نه تنها در طول سال بلكه در آخرين روزهاي سال، سخت مشغول خانه تكاني هستند، گواه اين مدعاست. بنابراين بر آن شديم تا درباره تاثير مواد شوينده بر سلامت و ضرورت جدي گرفتن توصيه هاي بهداشتي در اين زمينه مطلب را تهيه كنيم.
شوينده ها و سلامت پوست
استفاده از مواد شوينده مي تواند تاثير سوئي روي پوست داشته باشد. اغلب مواد شوينده حاوي اسيد است كه در لكه بري، تميزكنندگي و از بين بردن چربي ها نقش دارد. بنابراين اين مواد مي تواند چربي پوست را نيز از بين ببرند، تماس مكرر با اين مواد در ابتدا به خشكي پوست و ترك و خارش منجر ميشود.
ادامه اين روند باعث بروز اگزما يا درماتيك تماسي در فرد مي شود. علت ايجاد اگزما مي تواند ناشي از تاثير مستقيم تحريك كنندگي مواد شوينده باشد كه به آن درماتيك تماسي تحريكي مي گوييم و هم چنين مي تواند ناشي از آلرژي ناشي از مواد شوينده باشد كه به آن درماتيك تماسي آلرژيك گفته مي شود. درماتيك تحريكي مي تواند براي همه اتفاق بيفتد اما نوع آلرژيك آن كمتر شايع است. اولين علايم درماتيك، خارش شديد و قرمزي پوست است و گاهي هم پوست ملتهب مي شود.
بهترين راه جلوگيري از بروز تحريك و آلرژي پوست تماس غيرمستقيم با مواد شوينده است. پوشيدن دستكش نخي يا دستكش هايي كه لايه نخي دارد مناسب تر است. بهتر است دستكش بلند و سالم باشد تا از نفوذ مواد شوينده به دست جلوگيري شود.
پس از اتمام كار بهتر است دست ها با آب شسته شده و با استفاده از مرطوب كننده ها ملايم شود.طبيعي است كه شوينده هاي قوي، آسيب هاي جدي تري به پوست وارد مي كنند و از آن جا كه مردم علاقه زيادي به شوينده هاي قوي دارند، بايد در زمينه بهداشت پوست اطلاعات كافي داشته باشند.
بايد دقت كرد كه مواد شوينده اي كه تاريخ مصرف آن گذشته قدرت تخريبي بيشتري روي پوست دارد. هم چنين تركيب مواد شوينده با يكديگر كه بسياري از خانم ها براي افزايش قدرت پاك كنندگي به آن متوسل مي شوند سلامت پوست را به طور جدي تهديد مي كند.
بعضي عادت دارند از پمادهاي موضعي و يا كورتن به طور خودسرانه استفاده كنند توصيه ما اين است كه به هيچ عنوان اقدام به اين كار نكنند زيرا مي تواند باعث نازك شدن پوست شود. كورتن فقط به هنگام التهاب پوست و بايد توسط پزشك تجويز و طي چند روز يا چند هفته مصرف شود.
درماتيك تحريكي زودتر از درماتيك آلرژيك بهبود پيدا مي كند. به بيماران توصيه مي شود تا مدتي از صابون هاي بچه استفاده كنند. دكتر طاهري مي گويد: گاهي اوقات واكنش آلرژيك باعث مي شود حساسيت به پوست دست خلاصه نشود و به ساير قسمت هاي بدن آسيب برساند.
هم چنين استفاده از سركه به عنوان شوينده مي تواند در درازمدت به پوست دست آسيب برساند. بهتر است به هنگام كار با مواد شوينده از هر نوع آن از دستكش استفاده شود تا مانع آسيب رسيدن به پوست شود.
گاه با كساني كه به درماتيت درون زاد مبتلا هستند برخورد مي كنيم. اين افراد به صورت مادرزادي استعداد درماتيت يا اگزما دارند و هر از گاهي دچار خشكي و ترك در سرانگشتان و يا قسمت هاي ديگر دست مي شوند. قطعا استفاده از مواد شوينده بروز اين عارضه در فرد را سرعت مي دهد.
لازم است بدانيد كه استفاده مكرر از مرطوب كننده ها مي تواند به بهداشت پوست كمك شاياني كند .
البته ما نوع خاصي از مرطوب كننده ها را مدنظر نداريم استفاده از انواع مرطوب كننده ها پس از شست وشوي دست ها با آب در حالي كه هنوز پوست كاملا خشك نشده، بهترين راه براي حفظ بهداشت پوست است.
استفاده از مرطوب كننده ها بسته به نياز شخص دارد اما در اين ايام كه خانم ها مشغول خانه تكاني هستند لازم است پس از هر بار شست وشوي دست ها، از مرطوب كننده استفاده كنند.
گاه مشاهده مي شود خانم ها پس از استفاده از مرطوب كننده ها و پيش از اين كه كرم جذب پوست شود اقدام به شستن دست ها مي كنند كه اين كار، در واقع كار مرطوب كننده را خنثي مي كند.
افراد مي توانند از وازلين، گليسرين، روغن بادام و زيتون براي مرطوب كردن دست ها استفاده كنند و البته انواع تجاري كرم هاي مرطوب كننده نيز وجود دارد كه استفاده از آن ها مانعي ندارد.
مواد شوينده و دستگاه تنفس
هم چنين در بسياري از موارد مشاهده مي شود كه خانم ها پس از استفاده از مواد شوينده دچار آبريزش بيني، گرفتگي صدا و اختلالات تنفسي ناشي از استنشاق اين مواد مي شوند.
مواد شوينده به علت بخارهايي كه از خود متصاعد مي كنند مي تواند گوش، حلق و بيني افراد را درگير كنند و به آن آسيب برسانند. بخارهاي قليايي و اسيدي مواد شوينده مي تواند باعث التهاب مخاط و يا سوختگي هاي شديد شود و يا با تحريك سيستم ايمني باعث ايجاد آلرژي شود. به عبارتي مواد شوينده با اثر سوزانندگي و يا آلرژيك خود مي توانند گوش، حلق و بيني افراد را تحت تاثير قرار دهند.
توجه داشته باشيد كه استفاده طولاني مدت از اين مواد ممكن است فرد را دچار علايم حساسيتي در بيني به صورت عطسه، آبريزش بيني، خارش يا گرفتگي كند و تنها راه اين است كه فرد از آن ماده اجتناب كند و يا سعي كند در صورت استفاده از مواد شوينده در محيط هاي دربسته و بدون ماسك خودداري كند.
دوري كردن از آلرژن ها بهترين راه مبارزه با آلرژي است. بنابراين كساني كه آلرژي دارند يا نبايد از مواد شوينده اي كه برايشان حساسيت ايجاد مي كند استفاده كنند و يا با پوشش كامل در تماس با آن ها قرار گيرند.
معمولا فرد پس از ۵ بار برخورد با يك ماده شوينده دچار حساسيت مي شود و استفاده از داروهاي ضدحساسيت كه توسط پزشك تجويز شده نيز مي تواند بسيار كمك كننده باشد.
استنشاق هاي مواد شوينده اسيدي يا قليايي مي تواند باعث سوزانندگي مخاط شود. بسته به غلظت ماده شوينده، بخارها نيز آسيب زننده هست و از طرفي در محيط بسته آسيب ها دوچندان مي شود به همين دليل است كه گفته مي شود هنگام شست وشوي سرويس دستشويي يا حمام حتما بايد درها باز باشد تا به تجمع بخارها نينجامد.
افرادي كه دچار سوختگي مخاط و سوزش مي شوند مي توانند با مصرف آب يا شير، اندكي از درد خود بكاهند اين سوزش مي تواند در بيني، حلق و حنجره رخ دهد و فرد دچار ورم حنجره شود و در موارد شديدتر دچار اختلالات تنفسي شود.
دقت كنيد كه تمام اين علايم اگر شديد باشند خطرناك است به عنوان مثال ورم شديد حنجره ممكن است در فرد به انسداد مسير تنفسي منجر شود. بنابراين مراجعه به پزشك در صورت تشديد هر يك از اين علايم ضروري است.
از آن جا كه مجاري هوايي كودكان باريك تر از بزرگسالان است، ممكن است استنشاق بخارهاي مواد شوينده به سرعت باعث تحريك آن ها شود بنابراين بهتر است به هنگام استفاده از مواد شوينده، كودكان را از محيط دور كنيد تا آسيب احتمالي نبينند.
توصيه ما به كساني كه بر اثر استنشاق بخارهاي مواد شوينده دچار گرفتگي صدا شده اند اين كه كم حرف بزنند و به حنجره خود استراحت دهند، مايعات فراوان مصرف كنند و اگر زمينه ترش كردن دارند، داروي ضدترش كردن مصرف كنند زيرا در اثربازگشت اسيد از معده، آسيب حنجره آن ها تشديد مي شود.
انتهاي پيام/
پنجشنبه|ا|11|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 300]