واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آمريكا و راهبرد «سلب ثبات» در آسياي جنوبشرقي
آمريكا با ارائه پيشنهاد اعزام هواپيماهاي جاسوسي خود به منطقه جنوب شرق آسيا و به ويژه حضور در منطقه درياي چين جنوبي، تحركات خود را براي تسلط چندگانه بر اين منطقه شدت بخشيده است.
وزارت دفاع فيليپين اعلام كرد كه اين كشور پيشنهاد آمريكا را مبني بر بهكارگيري هواپيماهاي جاسوسي به منظور افزايش توانايي براي مراقبت از مناطق مورد چالش در درياي چين جنوبي در منطقه جنوبشرق آسيا، بررسي ميكند. اين اظهارات با واكنش و اعتراض شديد مقامات و رسانههاي چين مواجه شده است.
«ولتري گاسمن» وزير دفاع فيليپين در سخناني گفت: در گفت وگوهاي دو روزه در مورد همكاريهاي امنيتي بين فيليپين و آمريكا در مورد طرح به كارگيري بيشتر كشتيهاي جنگي و هواپيماهاي جاسوسي بحث شد.
فيليپين كه 20 سال پيش از اين خواستار پايان دادن به حضور پايگاههاي هوايي و ناوگانهاي آمريكا در اطراف اين كشور شده بود، اكنون در تلاش است با توجه به افزايش قدرت چين، روابط نظامي خود را با آمريكا و حضور نظامي اين كشور در منطقه جنوب شرق آسيا را گسترش دهد.
فيليپين به دنبال اين است كه با افزايش حضور نظامي آمريكا در منطقه، در تعارضات مرزي خود با چين به برتري دست يابد و بر اين اساس است كه پيشنهاد استفاده از هواپيماهاي جاسوسي آمريكا در فيليپين را مورد تاييد قرار داده است.
يك منبع نظامي فيليپين پيش از اين اعلام كرده بود كه رئيس قرارگاه آمريكا در اقيانوسيه در ماه مارس سال گذشته پيشنهاد به كارگيري هواپيماي جاسوسي «اوريون پي-3سي» را مطرح كرده بود.
اين در حالي است كه بر اساس قانون اساسي كشور فيليپين، حضور پايگاه نظامي يك كشور خارجي در خاك اين كشور ممنوع شده است. به رغم اين موضوع فيليپين اعلام كرده كه با حضور بيشتر نظامي آمريكا در اين كشور براي كمك به دفاع از منافع اين كشور و تامين صلح در منطقه موافق است كه پكن اين موضوع را تهديدي براي منافع خود در منطقه درياي چين جنوبي تلقي ميكند.
«آلبرت دل روزاريو» وزير امورخارجه فيليپين گفته است كه كشورش خواستار تمرينهاي نظامي مشترك بيشتر با آمريكا و حضور تعداد بيشتري از نظاميان آمريكايي در منطقه جنوب شرق آسياست.
اين در حالي است كه بيشتر كشورهاي جنوب شرق آسيا مخالف حضور نيروهاي آمريكايي و پايگاههاي اين كشور در منطقه جنوب شرق آسيا هستند. اگرچه وزير خارجه فيليپين در اظهارات خود نامي از چين نبرد، اما تاكيد كرد كه با توجه به مناقشات منطقهاي، حضور بيشتر نظاميان آمريكايي را در اين كشور خواستار است.
فيليپين، چين و برخي از كشورهاي جنوب شرق آسيا در خصوص مالكيت بر بخشي از درياي چين جنوبي با يكديگر اختلاف دارند. چين همواره مخالف مداخله خارجي در اين منطقه و خواستار حل اختلافات كشورها از طريق گفتگوهاي درون منطقهاي بوده است.
فيليپين پيش از اين نيز اعلام كرده بود كه جنگندههاي «اف16» آمريكايي را خريداري ميكند. هيلاري كلينتون، وزير خارجه آمريكا چندي پيش در سفري به فيليپين، قول همكاريهاي نظامي به اين كشور داده بود. فيليپين اعلام كرد كه در زمينه حفاظت بهتر از قلمروها و خصوصاً پوشش هوايي اين كشور، نياز به تقويت توان هوايي خود دارد.
وزير خارجه فيليپين در اين باره گفته است كه با توجه به اين حقيقت كه به لحاظ تواناييهاي نظامي، فيليپين پايينتر از متوسط كشورهاي آسيايي قرار دارد، اين كشور در حال ارتقاء ظرفيتهاي نيروهاي مسلح كشور براي دفاع از تماميت ارضي و قلمروهاي خود است.
اندونزي نيز به دليل افزايش نگرانيها در خصوص چين، براي خريد 24 فروند هواپيماي جنگنده اف16 دست دوم با آمريكا به توافق رسيد.
پيش از اين و به دنبال اعلام اعزام 2500 نيروي نظامي آمريكا به پايگاهي در استراليا، موجي از نگراني منطقه جنوب شرق آسيا را فراگرفت.
با توجه به گسترش رويارويي بين آمريكا و چين در جنوب شرق آسيا و تلاش واشنگتن براي جلوگيري از نفوذ بيشتر پكن در اين منطقه، بيم آن ميرود كه كشورهاي عضو اتحاديه «آ.سه.آن» به يك مسابقه تسليحاتي در اين منطقه دست بزنند.
هيلاري كلينتون وزير امور خارجه آمريكا چندي پيش سفري دو روزه به ميانمار داشت كه هدف از آن بررسي روند حركت به سمت دمكراسي در اين كشور اعلام شده بود، اما بسياري از تحليلگران مسائل منطقهاي اين سفر را هدفگذاري جديد آمريكا در جهت افزايش نفوذ واشنگتن در منطقه جنوب شرق آسيا ارزيابي كردند.
كاخ سفيد در حقيقت به دنبال كاهش نفوذ چين در منطقه جنوب شرق آسياست كه اقداماتي نظير انعقاد قراردادهاي تسليحاتي با كشورهاي اين منطقه، كمكهاي نظامي به فيليپين، تاسيس پايگاه جديد در استراليا و اعزام 2500 نيرو به اين پايگاه را ميتوان شواهد اين مدعا دانست.
آمريكا كه تلاش گستردهاي را براي مهار نفوذ چين در منطقه جنوب شرق آسيا آغاز كرده، ميانمار را نيز به عنوان هدفي در اين منطقه به منظور مقابله با پكن برگزيده است.
آمريكا نگران توسعه همكاريهاي اخير ميانمار با چين است و تلاش ميكند تا بتواند با نفوذ در ميانمار، اهداف سياسي خود را كه مقابله با نفود بيشتر چين در جنوب شرق آسياست، تامين كند.
در اين برهه زماني، آمريكا بيش از آنكه به مسائل چين و ميانمار بپرازد، به منافع خود ميانديشد و با ابزار اصلاحات سياسي خواهان تأمين منافع خود است. واشنگتن از طريق راه اندازي گروههاي معترض عليه پروژههايي از قبيل سدسازي، راه آهن و بزرگراه كه توسط چين در ميانمار اجرا ميشود، تلاش ميكند به اين اهداف دست يابد.
باراك اوباما، رئيسجمهوري آمريكا و هيلاري كلينتون وزير خارجه وي، در جريان برگزاري نوزدهمين اجلاس سران اتحاديه «آ.سه.آن» و ششمين نشست شرق آسيا در جزيره «بالي» اندونزي در اواخر سال گذشته ميلادي، تلاش كردند تا رياست اتحاديه آ.سه.آن به ميانمار نرسد، اما سران آ.سه.آن بدون توجه به خواست آمريكا، رياست ميانمار بر اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا در سال 2014 را به تصويب رساندند.
مجازات فيليپين
در اين شرايط روزنامه «گلوبال تايمز» نيزدر مقالهاي با عنوان «بايد فيليپين را مجازات كرد» به بررسي روابط ميان واشنگتن و مانيل در چارچوب استراتژي جديد پنتاگون پرداخت.
اين روزنامه با اشاره به مذاكراتي كه ميان آمريكا و فيليپين برگزار شد، نوشت: هدف اصلي اين گفت وگوها تاكيد بر ماندن طولاني مدت نظاميان آمريكايي در منطقه درياي جنوب چين است.
اين روزنامه در مقاله خود ميافزايد: فيليپين با اين عمل بر ملتهب بودن منطقه تاكيد كرد و ميخواهد نشان دهد كه پرچم دار پياده كردن استراتژي جديد نظامي آمريكا براي بازگشت به منطقه آسيا و پاسيفيك است. از آنجا كه مقر اصلي ناوهاي جنگي و هواپيماهاي گشتي و شناسايي آمريكا در فيليپين قرار دارد، چين علاوه براعتراض به اين تحركات،بايد سياستهايي را در مخالفت با آن اعمال كند زيرا فعاليتها و تحركات آمريكا در مناطق استراتژيك اطراف چين بسيار زياد شده است.
«گلوبال تايمز» با ذكر اين مطلب كه اگر چين واكنش نشان ندهد، يك اشتباه بزرگ را مرتكب شده است، نوشت: از آنجا كه نميتوان به تمامي طرفها واكنش نشان داد، لذا گوشمالي دادن به يكي دو كشور كه سعي ميكنند از آمريكا براي ايجاد توازن در روابط با پكن استفاده كنند، ضروري است.
اين روزنامه در ادامه مينويسد: فيليپين يكي از اين موارد است كه ميتوان نسبت به آن واكنش شديد نشان داد و پيشنهاد ميشود كه چين با اعمال تحريمهاي شديد، مانيل را مورد مجازات اقتصادي قرار دهد.
اين روزنامه وابسته به ارگان حزب حاكم چين ميافزايد: بدين ترتيب اين پيام به كشورهاي ديگر نيز خواهد رسيد كه نميتوانند در روابط خود با چين از عامل آمريكا براي ايجاد توازن استفاده كنند.
در ادامه مقاله آمده است: چين بايد ابزار اقتصادي و كاهش روابط تجاري را مدنظر قرار دهد و به موازات پيشرفت روابط نظامي آمريكا و فيليپين، تحريمها تشديد شود و در گام بعدي حتي از قطع روابط تجاري اين كشور با ساير كشورها از جمله كشورهاي «آ.سه. آن» استفاده كند. گلوبال تايمز مينويسد: در اين صورت، آمريكا مجبور خواهد شد براي حمايت از فيليپين هزينه بيشتري بپردازد كه با توجه به شرايط اقتصادي نامناسب واشنگتن، اين موضوع موجب هزينههاي زياد براي آن كشور خواهد شد و آمريكا در توسعه روابط نظامي خود كه تنبيه چين را بهدنبال خواهد داشت، احتياط خواهد كرد.
اوباما حدود دو ماه قبل استراتژي جديد نظامي اين كشور را اعلام كرد كه براساس آن چين يكي از اهداف اين خط مشي است.
تداوم تنش آفريني
مورد ديگري كه به خوبي نشانگر قصد آمريكا براي تشديد تنشهاي آسياي جنوبشرقي است، بحران شبه جزيره كره است.
اقدامات آمريكا در شبه جزيره كره و همچنين رزمايشهاي نظامي اين كشور با كره جنوبي در آبهاي برون ساحلي آن، همواره به بروز تنشها دراين منطقه دامن زده است. آمريكا در ادامه حضور تنش آفرين خود در شرق آسيا درصدد است طرحي را با كره جنوبي براي مقابله با آنچه كه تحركات و تهاجم احتمالي كره شمالي ميخواند، امضا كند.
«ليم كوان بين» معاون وزيردفاع كره جنوبي نيز با اعلام تصميم واشنگتن، گفته است طرح ياد شده كه درماه اكتبر(مهر) مورد توافق طرفين قرار گرفت، ماه آينده ميلادي به امضا خواهد رسيد.
ادامه دارد
دوشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 172]