واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: ایرج طهماسب و حمید جبلی رفقای خوب
ایرج طهماسب و حمید جبلی بیش از 20 سال است كه با هم كار میكنند؛ همبازی هماند و گاهی هم یكی از آنها پشت دوربین میایستد تا دیگری را كمك كند.در تمام این سالها هم آنها محبوب مردم بودهاند؛ محبوبیتی كه از تلویزیون و برنامههای كودك آغاز شده و تا فیلمهای خانوادگیای كه این روزها میسازند، ادامه پیدا كرده است. فیلم تازه این زوج هنری با نام «رفیق بد» بهانهای شد تا در روزهای پاییزی سراغ آنها برویم.سالها پیش وقتی صدای آژیر خطر در شهر ما میپیچید و خانوادهها را مجبور میكرد به پناهگاهها بروند، بچهها دور از هیاهو به یاد برنامههای كودك میخندیدند تا ترس و وحشت را فراموش كنند. آن زمان هنوز سروكله موجودات فضایی پیدا نشده بود تا جلوی كودكان همدیگر را خرد كنند؛ هنوز دوران عروسكها بود و برنامههای «محلهبروبیا» و «مثل آباد»؛ اگرچه محبوبترینشان «مدرسه موشها» بود؛ قصهای كه موشهای پنبهای و كوچكاش هر هفته اهلخانه را دور هم جمع میكردند.كپل، سرمایی، دمباریك و… هركدام حكایتهای خودشان را داشتند. آنوقتها كمتر كسی فكر میكرد كه پشت این عروسكها، افرادی هستند كه سالها بعد ستارههای محبوبی میشوند. حمید جبلی، ایرج طهماسب و فاطمه معتمدآریا سرآمدان این گروه بودند؛ اگرچه جوانهای دهه 60 پیش از این برنامهها، آنها را در یك برنامه كودك دیگر دیده بودند؛ «آسمون و ریسمون» كه ایرج طهماسب مجری آن بود و درواقع اولین كار زوج جبلی – طهماسب هم به حساب میآمد. حالا كه بیست و چند سالی از آن روزها گذشته، هنوز هم خانوادهها با علاقه، قصههایی را كه این دو تعریف میكنند، دنبال میكنند.
زمانی طنزنویسی گفته بود نیازی نیست كه این زوج در فیلمی باشند؛ كافی است اسمشان را روی دیوار بنویسند تا ببینید چند هزار نفر برایشان جمع میشوند. فیلمهای متعدد آنها و صف جلوی سینماها نشان میدهد كه موضوع فیلمها طنز است؛ «دختر شیرینیفروش»، «زیر درخت هلو» و حالا هم «رفیق بد».اما محبوبیت این گروه كوچك كه مدام با هم كار میكنند از كجا آمده؟ كسی جواب این سؤال را میداند؟ایرج طهماسب میگوید: «شاید این محبوبیت به این نكته برگردد كه ما همیشه كارهای استاندارد ساختهایم؛ یعنی از یك حد مشخص پایینتر نرفتهایم؛ این را از لحاظ كیفی میگویم. حاضر نشدهایم كه برای پول كار كنیم.بعضیوقتها میتوانستیم قصهها را جوری كار كنیم كه خیلی بیشتر بفروشد اما خب، به چیزهایی اعتقاد داشتیم؛ اینكه به مردم باید احترام گذاشت. در مملكت ما كمتر به استانداردها توجه میشود ولی ما همیشه تلاش كردهایم كه این حدود را حفظ كنیم. وقتی مردم میبینند كه همیشه كار خوب تحویلشان میدهیم، دیگر نگران نمیشوند و اطمینان میكنند».این را كسی میگوید كه همیشه كارهایش محبوب بوده؛ چه زمانی كه «كلاهقرمزی و پسرخاله» را كارگردانی كرده و فروشاش سینمای ایران را تكان داده و چه وقتی كه با «زیر درخت هلو» همه چشمها را به خاطر خنده، پر از اشك كرده است! اما زوج هنری همیشگیاش هم در این موضوع نقش دارد؛ حمید جبلی كه حالا دیگر موهایش سفید شده و از آن چهره بچهگانه محله بروبیا اثری در او باقی نمانده است میگوید: «البته ما نمیتوانیم درباره محبوبیتمان اظهارنظر كنیم اما شاید این اتفاق به این دلیل باشد كه ما خیلی از مسائل را به خاطر خانوادهها نشان نمیدهیم؛ موضوعهایی مثل خشونت، درگیری، دعوا، اعتیاد و… اینها را خودمان حذف میكنیم چون میدانیم كه در فیلمی كه مخاطبش از بچه تا بزرگسال است و قرار هم هست كه همه كنار هم آن را ببینند، نباید چنین لحظاتی وجود داشته باشد».طهماسیب نكته دیگری هم به ذهنش می رسد؛ «ما در این سالها مخاطب را شناختهایم. میدانیم كه او چه میخواهد و برای همین آنچه لازم دارد را بهاش میدهیم». حالا در رفیق بد آنها جلوی دوربین، قصه 2 دوست را بازی میكنند.
رفقای خوب«خیلیها فكر میكنند كه همكاری ایرج طهماسب و حمید جبلی اتفاقی بوده اما واقعا اینطوری نیست چون ما برای كارهای مشترك برنامه داریم. 20 سال است كه با هم كار میكنیم و موفق بودهایم.فیلمهای خانوادگی ساختهایم كه خندهدار بودهاند و تماشاگر هم راضی بوده. دیگر بقیه نظرها چه اهمیتی دارد؟!» اینها را طهماسب میگوید. او حالا در فیلم «رفیق بد» فقط بازیگر نیست؛ فیلمنامه هم كار اوست؛ اگرچه میگوید طرح این فیلم سالها پیش نوشته شده و بعد 3 نفری – یعنی طهماسب، جبلی و عباس احمدیمطلق (كارگردان فیلم) – روی آن كار كردهاند.احمدی مطلق درباره فیلم و همكاری با این زوج میگوید: «برای من تجربه بینظیری بود. به نظرم دلیل موفقیت این زوج هنری این است كه مردم به آنها اعتماد دارند. طهماسب و جبلی سالهاست كه كارهای خوبی انجام میدهند و خاطرات زیادی برای همه ساختهاند. حالا هم همه میدانند كه وقتی نامشان پای اثری باشد، حتما اثری دیدنی است.من در رفیق بد سعی كردم حس رقابت ایندو را نشان بدهم؛ یعنی همهچیز در اختیار آنها بود. من مطمئن بودم كه هیچكس به اندازه این دو نمیتواند حواسش به مخاطب باشد». اگرچه این گروه كوچك یك نفر كم دارند؛ فاطمه معتمدآریا كه همیشه در فیلمهای این دو نفر حضور داشته اما در رفیق بد، حضور ندارد. با این حال، این فیلم، مثل دیگر آثار طهماسب – جبلی آنچنان جای زنها نیست! قصه رفاقت 2 مرد باعث شده كه یكی از این 3 نفر غایب باشد.عشقهای خندهدارآنها مدتهاست سراغ فیلم كودك نرفتهاند؛ یعنی بعد از «كلاه قرمزی و سروناز» فیلم كودك نساختهاند. با آنكه فیلمهایشان جدیتر هم شده اما هنوز هم خندهدارند و تماشاگر چهره آنها را كه میبیند، میخندد.طهماسب میگوید: «ما همان راه خودمان را میرویم. چیزی تغییر نكرده. به نظرم رفیق بد خیلی خندهدار است؛ آن هم در دوره و زمانه ما. اصلا خود این رفاقت هم خندهدار است و بعد هم ماجرای پیداكردن یك كیف پر از پول و پسدادنش به خزانه بانك. برای همین فكر نمیكنم ما تلخ شده باشیم؛ موقعیتهای كمیك هنوز هم هستند. شاید مردم جدیتر شدهاند و كمتر میخندند». جبلی هم ادامه میدهد: «تماشاگر تا من را روی پرده میبیند، میخندد؛ یعنی خاطرههایش زنده میشود. اما نقش عزیز در این فیلم یك بیمار روانی است و با شروعی كه دارد همه را متوجه میكند كه باید دنبال چیز دیگری بگردند. به نظرم رفیقبد فیلم سالمی است. قصه و ساختارش كمنقص است. من وقتی فیلم را دیدم به نظرم بهترین كارم آمد».طهماسب معتقد است: «اینبار فیلممان احساسیتر شده؛ آن هم به خاطر شرایط است وگرنه تلخ نیست».آنها حالا منتظرند تا ببینند آخرین محصولشان چقدر مخاطب را جذب میكند. دیگر همه تماشاگران مدرسه موشها، محله بروبیا، كلاه قرمزی و پسرخاله بزرگ شدهاند. شاید هم بچههایشان آن برنامهها را ببینند؛ آثاری كه این زوج برای خانوادهها ساختهاند. رفیق بد هم یكی از آنهاست. اما رفاقت حمید جبلی و ایرج طهماسب حالاحالاها ادامه دارد.ستارگان كلاسیكنمونههای خارجی زیادی برای حضور 2 هنرپیشه در كنار هم وجود ندارد. معمولا همكاری 2 ستاره در كنار هم چندان دوام نمیآورد. لورل و هاردی، كمدینهای كلاسیك سینما هستند كه از 80 سال پیش تاكنون نسلهای مختلف در همه جای دنیا به حركات و كارهایشان خندیدهاند. استنلی لورل از سال 1925 در فیلمهای صامت بازی میكرد اما همكاری او با اولیور هاردی چاق از سال 1926 و فیلم «45 دقیقه از هالیوود» شروع میشود.
هاردی هم كه 2 سال از لورل لاغر، كوچكتر است پیش از آن در چند فیلم بازی كرده بود. آنها از سال 1926 تا 1945 در بیش از 30 فیلم در كنار هم حضور داشتند. لورل و هاردی زوج هنریای بودند كه در زمان جنگ جهانی دوم هم بسیاری را خنداندند و تلخی آن روزها را كمرنگتر كردند. چنین همكاریای، هیچوقت در سینما تكرار نشده است.منبع : همشهری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 346]