واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: افتتاح فازهاي 9 و 10 پارس جتوبي به تاخير افتاد
«به دليل تكميل نشدن واحد بازيافت گوگرد (SRU) بار ديگر افتتاح پالايشگاه فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي به تعويق افتاد و به اسفندماه موكول شد.»
اعتماد: «به دليل تكميل نشدن واحد بازيافت گوگرد (SRU) بار ديگر افتتاح پالايشگاه فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي به تعويق افتاد و به اسفندماه موكول شد.»
اين خبر را روابط عمومي وزارت نفت در حالي اعلام كرد كه از ابتداي بهمن ماه تبليغات گسترده يي در رسانه تصويري و همچنين مطبوعات براي افتتاح پالايشگاه اين دو فاز توسط رئيس دولت نهم در دهه فجر صورت گرفت، اما همان گونه كه قابل پيش بيني بود افتتاح پالايشگاه اين دو فاز كه اجراي آن در نوع خود داستان طولاني دارد به تاخير افتاد تا سفر رئيس جمهور در سي امين سال پيروزي انقلاب اسلامي براي ثبت افتخار افتتاح پالايشگاه فازهاي 9 و 10 لغو شود.
افتتاح پالايشگاه اين دو فاز كه به نظر مي رسد براي كارنامه دولت نهم بسيار حياتي باشد به رغم سفرهاي چندين باره غلامحسين نوذري وزير نفت به عسلويه و بازديد شخصي از اين دو فاز با تاخير مواجه شد. گويي اينكه اگر وزير نفت به صورت متمادي از اين طرح ها بازديد نمي كرد پيشرفت فيزيكي اين دو فاز بسيار اندك بود.
اما سوالي كه در حال حاضر پيش مي آيد اين است كه چرا دولت نهم براي افتتاح و اعلام خبرهاي خوش و راه اندازي پروژه ها تعجيل مي كند؟
اوايل شهريورماه مجتمع گازي پارس جنوبي و شركت نفت و گاز پارس خبر از راه اندازي فازهاي 9 و 10 و روشن شدن مشعل اين دو فاز داد كه خبر صحت نداشت. اواخر مردادماه روابط عمومي شركت مجتمع گازي پارس جنوبي گزارش داد؛ مشعل هاي پايين، متوسط و بالاي فازهاي 9 و 10 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي آماده هستند.
چندي بعد اما روابط عمومي اين شركت اقدام به اصلاح خبر كرد و نوشت؛ «هم اكنون با پيشرفت فيزيكي چشمگير در بخش عمليات اجرايي پالايشگاه فازهاي 9 و 10 و اتمام مراحل آماده سازي واحد يوتيليتي آغاز به كار اين واحد از دو هفته گذشته صورت پذيرفته است.»
براساس آن گزارش آغاز فعاليت پالايشگاه براي پيش راه اندازي آماده بود و با توليد بخار مورد نياز و انتقال و هدايت به داخل خطوط لوله فاز عمليات آماده سازي و تميز كردن لاين اين فازها نيز انجام خواهد شد و به اين ترتيب گاز شيرين توليدي خود را براي مصارف شهري و خانگي كشور از خط سراسري چهارم (IGAT چهارم) و خط سراسري ششم (IGAT ششم) منتقل خواهد كرد.
اين بخشي از علاقه ثبت افتتاح فازهاي 9 و 10 در كارنامه دولت نهم است. سيدكاظم وزيري هامانه نيز وقتي وزير نفت بود مدعي شد پاييز 86 گاز پالايشگاه هاي 9 و 10 وارد خط لوله گاز سراسري خواهد شد كه همان موقع بسياري از كارشناسان اين وعده را خيالبافي مي دانستند و حالا اما يك بار ديگر خبر خوش، ناخوش شد و خسارت ناشي از تاخير روزانه اين دو فاز فقط از فروش كاندينست (دو درصد محصول پالايشگاه) بيش از 20 ميليون دلار است.
اما در ادامه گزارش روابط عمومي وزارت نفت آمده است؛ به دليل اينكه در حال حاضر در عسلويه روزانه 400 تن گوگرد در هوا مي سوزد، تا زمان تكميل واحد SRU افتتاح اين پالايشگاه به تعويق افتاد.
ظرفيت توليد گوگرد در واحد بازيافت گوگرد (SRU) روزانه 400 تن است كه پس از تكميل در اسفندماه با حضور رئيس جمهور افتتاح خواهد شد.
همچنين گفتني است ايسنا در گزارشي در اواسط آذرماه نوشت؛ درحالي كه بيش از يك ماه از زمان ورود اولين بخش گاز ترش فاز 6 به پالايشگاه فاز 9 پارس جنوبي جهت شيرين سازي و تزريق به خط لوله چهارم سراسري مي گذرد، يكي از منابع مطلع در اين پروژه از عدم جداسازي گوگرد گازي كه براي سوختن به مشعل مي رود و نيز عدم سولفورزدايي كافي گاز شيرين شده و تزريق به خط لوله خبر داده است.
بر اين اساس يكي از واحدهاي موجود در بخش خشكي فاز 9 پارس جنوبي، يونيت 108 سولفور ريكاوري است كه در اين بخش سولفور گاز جامد مي شود، ولي با توجه به فعال نبودن اين بخش، سولفور به همراه گاز به فلر (مشعل) منتقل شده و در آنجا سوزانده مي شود.
در آن گزارش به گفته يكي از كارشناسان فعال در اين پروژه آمده بود اين روند علاوه بر اينكه اثر زيست محيطي منفي دارد و موجب افزايش غلظت گوگرد در هوا مي شود، به دليل رطوبت بالاي هوا در منطقه پارس جنوبي، اكسيد گوگرد در مجاورت هواي مرطوب منجر به ايجاد باران اسيدي مي شود كه به نوبه خود با قرارگرفتن روي تجهيزات، فرسايش و از بين رفتن سريع آنها را به همراه خواهد داشت.
در همان زمان يك عضو فعال در طرح توسعه فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي با اشاره به افزايش دو واحد سولفور ريكاوري كه حدود دو سال پيش اتفاق افتاد، به اين خبرگزاري گفته بود ديگر واحد، مربوط به سولفورزدايي گاز شيريني است كه آماده تزريق به خط لوله شده است، به طوري كه ميزان گوگرد را به حد استاندارد برساند كه البته اين واحد نيز غيرفعال و كيفيت گاز تزريقي به خط لوله از ابهام برخوردار است.
اين در حالي است كه همان موقع درباره كيفيت گاز شيرين تزريقي به خط لوله سراسري از فاز 9 پارس جنوبي، مهدوي - مدير بخش خشكي شركت اويك - تاكيد كرد كيفيت اين گاز حتي بهتر از مشخصات ثبت شده در قرارداد است.
جشن ساز - مديرعامل شركت ملي نفت - نيز اوايل دي ماه در اين باره و درخصوص صحت مطالبي مبني بر بيشتر بودن گوگرد گاز سوخته شده در فلر فاز 9 نسبت به استانداردها تصريح كرد؛ همه گاز فازهاي 9و10 پارس جنوبي از فاز شش و بخشي از فاز هفت مي آيد، بنابراين ميزان گوگرد به اندازه يي است كه در سابق بوده و بيشتر نشده است.
او در مورد در مدار فعاليت نبودن دو يونيت گوگردزدايي اين فاز نيز تاكيد كرد اين موضوع كه بايد گوگرد از گاز جدا شود، ولي در فاز 9 عملياتي نيست، صحت ندارد. تنها در فاز 9 پيش تر مشكلي در واحد كولدباكس بود كه رفع شد و هم اكنون هيچ گونه مشكلي وجود ندارد.
گفتني است طرح توسعه فازهاي 9 و 10 به منظور توليد روزانه 56 ميليون مترمكعب گاز از مخزن طراحي شده و هدف از توسعه اين فازها، توليد روزانه 50 ميليون مترمكعب گاز طبيعي، 80 هزار بشكه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد است. همچنين توليد سالانه يك ميليون تن اتان و يك ميليون و 500 هزار تن گاز مايع پروپان و بوتان «LPG» از ديگر اهداف طرح محسوب مي شود.
تاسيسات دريايي اين فازها شامل دو سكوي دريايي توليد گاز در فاصله 105 كيلومتري از ساحل شامل حفاري 24 حلقه چاه ، دو خط لوله 32 اينچ دريايي به منظور انتقال گاز به پالايشگاه ساحلي و دو رشته خط لوله 5/4 اينچي انتقال گلايكول است.
تاسيسات ساحلي اين فازها نيز از واحدهاي دريافت و جداسازي گاز و ميعانات گازي ، تثبيت ميعانات گازي ، شيرين سازي و نم زدايي گاز، تبريد گاز و جداسازي گاز طبيعي ، اتان ، پروپان و بوتان ، مركپتان زدايي و تراكم گاز جهت انتقال ، واحد بازيافت و دانه بندي گوگرد و واحد احياي منواتيلن گلايكول تشكيل شده است.
براساس اين گزارش عمليات توسعه اين فازها در شهريورماه 1381 به مشاركت شركت هاي GS كره جنوبي ، شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت OIEC و شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران واگذار شده كه ميزان سهم داخل در توسعه اين فازها 60 درصد است.
تامين مالي اين پروژه به صورت فاينانس توسط شركت ملي نفت ايران است كه بهره برداري از مرحله اول آن در پايان سال 1386 پيش بيني شده است .
دوشنبه|ا|14|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]