واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گويرئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي: افزايش حضور فرهنگي ايران در عرصه بينالملل نيازمند اعتبار مالي مناسب است
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ .
رئيس سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامي با يادآوري دستاوردهاي فرهنگي سازمان در سطح بينالملل طي سالهاي گذشته، بر لزوم افزايش حضور فرهنگي ايران در مجامع بينالمللي تاكيد كرد و تحقق اين امر را منوط به توجه به بيشتر به ايجاد ساز و كارهاي مناسب مالي و افزايش اعتبارات در كيفي سازي و گسترش فعاليتهاي فرهنگي دانست.
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در سال گذشته با بودجهاي معادل 38ميليارد تومان، عملكرد چشم گيري در سطح بينالمللي داشته است.
اين روند ما را بر آن داشت تا با رئيس سازمان در خصوص بودجه پيشنهادي براي سال مالي پيش رو، همكاري با ساير نهادهاي متولي فرهنگ، بايدهاي مورد نياز و چگونگي جذب مشاركت پذيري در فعاليتهاي فرهنگي بينالمللي گفت و گويي داشته باشيم. آنچه از نظرتان ميگذرد حاصل اين گفت و گو است.
ارزيابي عملكرد فرهنگي سازمان در حوزه بين المللي و تاثير اعتبار اندك فعاليتهاي فرهنگي بين المللي بر اين موضوع را ذكر نماييد
ابتدا لازم ميدانم براي ورود به اين موضوع، فلسفه وجودي سازمان را بگويم و به سير تحول 14ساله سازمان بپردازم. سازمان به دستور مقام معظم رهبري و به منظور ايجاد هماهنگي در سياست گذاري، هدف گذاري و اجراي برنامههاي فرهنگي در خارج از كشور تاسيس شد. با توجه به وجود دستگاههاي فرهنگي كه توان فعاليت در خارج از كشور را داشتند، سازمان به عنوان هماهنگ كننده دستگاهها و تجميع كننده ظرفيتهاي فرهنگي تاسيس شد.
براي دستيابي به اين هدف وجود چند مقدمه ضروري است. در ابتدا سازمان بايد امكان سنجي كند و به گونهاي نباشد كه فقط به توان خودش توجه داشته باشد، بلكه بايد امكان فعاليت فرهنگي در نقاط مختلف را بررسي كند.
نكته بعدي، نياز سنجي است تا بتواند پس از طرح نيازها و اولويتها، مديريتي را براي تخصيص امكانات و ظرفيتها به خارج از كشور اعمال كند. بايد در نظر داشت كه براي تبادل صحيح مجموعه فعاليتها بايد سياست گذاري كلاني انجام شود، به همين منظور لازم بود تا اهداف كلان و سياستهاي راهبردي جمهوري اسلامي ايران در اين حوزه تدوين شود.
خوشبختانه در اوايل سال 87 با يك كار جمعي و مشاركت بين كليه دستگاههاي فرهنگي توانستيم راهبردهاي فرهنگي، پژوهشي، آموزشي، هنري و رسانهاي، راهبردهاي كار در فضاي مجازي و كار با سازمانهاي بينالمللي و منطقهاي را تدوين كنيم. راهبردهاي منطقهاي فرهنگي مشخص شده است و بايد ببينيم نتيجه اين تلاش هماهنگ تا چه حد به شكل عملياتي بروز پيدا ميكند.
خوشبختانه براي اولين بار است كه دستگاهها برنامههاي فرهنگي خارج از كشور را براي سال 88 به صورت مشترك تنظيم ميكنند كه همافزايي خوبي را براي حضور فرهنگي ايران در خارج از كشور فراهم ميكند. به اين ترتيب، كليه دستگاههاي فرهنگي از برنامههاي خارج از كشور اطلاع پيدا كرده و ميتوانند از ظرفيت دستگاههاي ديگر استفاده كنند.
آيا برنامه راهبردي سال 88 توسط دستگاههاي عضو شوراي عالي سازمان فرهنگ ارتباطات اسلامي يعني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت امور خارجه، مجمع جهاني اهل بيت، مجمع تقريب مذاهب، جامعه مصطفي و صدا سيما تدوين شده است؟
خوشبختانه در برنامه پنجم توسعه، شاهد حضور قويتر فرهنگ به ويژه در عرصه بين المللي هستيم. كمبودها و ضعفهاي فرهنگي كه در برنامه سوم و چهارم احساس ميشد در برنامه پنجم جبران شده است.
با توجه به اين كه دستگاههاي فرهنگي كشور عضو كارگروههاي تدوين برنامه پنجم توسعه هستند، در برنامه پنجم شكل گيري بندهاي خوبي اتفاق افتاده كه حاصل يك اجماع نظر است.
با توجه به شرايط كنوني بين المللي، لزوم حضور فرهنگي جمهوري اسلامي در مناطق مختلف بيش از قبل احساس ميشود.
امروز بيداري اسلامي، نهضت حق طلبي كه در كشورهاي مختلف شاهد هستيم و جمهوري اسلامي ايران را به عنوان يك كشور پيشرو در دفاع از ارزشهاي اسلامي و اخلاقي قلمداد ميكند، نياز دارد تا حضور فرهنگي ايران در بين ديگر كشورها در سطح همكاريهاي دوجانبه و مجامع بين المللي و نيز سطح مردمي و تشكلهاي مردم نهاد گسترش پيدا كند. در همه اين سطوح، جمهوري اسلامي بايد بيشتر فعاليت كند، لذا به جهت نيازهاي شديد و ابراز نياز شديد كشورها در خصوص كار فرهنگي ما و از طرفي رسالت فرهنگي انقلاب در ابلاغ پيام ارزشي ميطلبد كه دولت و مجلس شوراي اسلامي با عنايت بيشتري به نيازهاي بينالمللي پاسخ بدهند.
اعتبارات فرهنگي شما متناسب با گستردگي فعاليتهاي شما نيست و بودجههاي فرهنگي دستگاهها در يك جا و تحت يك نظارت هزنيه نميشود. نظرتان را در اين خصوص بفرماييد
با توجه به اين كه اساس حركت انقلاب را فرهنگ تشكيل ميدهد و فرهنگ نقطه قوت و مزيت جمهوري اسلامي ايران است و به دليل قدمت و برخورداري ايران از غناي فرهنگي، بايد به فرهنگ و فعاليتهاي فرهنگي بين المللي به عنوان يك اولويت نگاه شود. مقام معظم رهبري هم موكدا براين مطلب صحه ميگذارند. در واقع سهم فرهنگ از كل بودجه و امكانات كشورمان اندك است. بايد ببينيم امكانات كشور چقدر است و تا چه اندازه به فرهنگ توجه شده است. با كمال تاسف بايد بگويم جمهوري اسلامي ايران اولويتي براي فرهنگ قائل نيست و نسبت به كشورهاي ديگر توجه كمتري به فرهنگي دارد. اگر سعي مي كنيم برنامهها را تجميع كنيم و دستگاهها را در افزايش فعاليتها هماهنگ كنيم، به تبع آن بودجه از منطق مشابهي برخوردار خواهد شد.
به نظر ميرسد بايد مديريتي نسبت به هزينه شدن بودجههاي فرهنگي صورت بگيرد و
قدمهاي جلوتري برداشته شود. در واقع بودجههاي فرهنگي كه براي فعاليتهاي موازي تخصيص داده ميشود بايد تجميع شود.
در زمينه فعاليتهاي ايرانيان خارج از كشور و يا امور بانوان خارج از كشور، بودجههايي در دستگاههاي مختلف لحاظ ميشود. سازمان متولي آموزش زبان فارسي ميباشد، به همين دليل مركز گسترش زبان فارسي در سازمان تعبيه شده است. بايد تمام فعاليتها هماهنگ و بر چگونگي هزينه كردن دستگاهها نظارت شود. تبليغات خارج از كشور و گفتگوي بين اديان از مواردي است كه مجلس شوراي اسلامي بايد به آن توجه شود. به دليل آن كه سازمان بر اساس وظايف ذاتي خود هماهنگ كننده كليه فعاليتها است، دولت و مجلس بايد نظارت بر بودجههاي فعاليتهاي فرهنگي بين المللي را به سمت سازمان سوق دهند. حدود 64رايزني فرهنگي و بيش از 130سفارتخانه داريم كه از طريق اين سفارتخانهها، فعاليت فرهنگي انجام ميدهيم. در شماري از كشورها ارتباطات فرهنگي داريم كه به لحاط كمبودهاي بودجه نتوانستيم در اين نوع كشورها حضور فرهنگي مناسبي داشته باشيم.
بايد بگويم هيچ دستگاهي مانند سازمان نميتواند فرصتها را فراهم كند.
ما امروز دنبال امكانات اوليه هستيم و اميدواريم نظام با ظرفيتهاي خوبي كه دارد، با اولويت نسبت به فعاليتهاي فرهنگي بين المللي نگاه كند.
بودجه پشنهادي شما براي سال 88چه ميزان است ؟
اعضاي شوراي عالي فرهنگ و ارتباطات اسلامي كه از طرف مقام معظم رهبري حكم گرفتند،98ميليارد تومان را پيشنهاد كردند. اين ميزان با امكانات فعلي سازمان قابل انجام است. البته سازمان ظرفيتهاي بيشتري دارد، به خصوص با استفاده از تكنولوژي جديدي كه در دست داريم، در صورت تخصيص اعتبار مناسب دست ما بسيار باز است. حداقل توقع سازمان، تامين مصوبه شوراي عالي در خصوص بودجه است .
برنامه ريزيهايي در زمينه برگزاري همايشهاي مجازي، تجهيز كتابخانهها و بانكهاي فرهنگي كه كار ارزشمندي است و بايد انجام شود، ترجمه كتابهاي نفيس علوم انساني و ديني به زبانهاي مختلف و نشر و پخش آن در كشورهاي مختلف را مد نظر داريم كه بايد هزينه اين اقدامات فراهم شود.
برگزاري نشستهاي علمي در موضوعات برجسته مثل فلسفه اسلامي، اخلاق اسلامي، عرفان اسلامي، تاريخ اسلامي، حكومت ديني و مردم سالاري ديني، آزادي از ديدگاه اسلام و موضوعات سياسي و اجتماعي كه تشنه زيادي دارد، بايد مورد حمايت قرار گيرد. اين موضوع، يك عزم ملي در قوه مجربه و مقننه را ميطلبد.
فعاليتهاي مشاركتي سازمان با ديگر كشورها و نحوه عملكرد سازمان به چه صورت است؟
همكاري فرهنگي جمهوري اسلامي در چهارچوب موافقتنامههاي فرهنگي ايران با كشورهاي مختلف صورت ميگيرد و به صورت متقابل است. ما تسهيلاتي در اختيار كشورهاي مختلف قرار ميدهيم و آنها هم متقابل براي ما تهسيلاتي قائل ميشوند.
اولويت ما كشورهاي همسايه و كشورهاي اسلامي است تا بتوانيم در اين كشورها حضور گستردهتر فرهنگي داشته باشيم. بايد از حضور كشورهاي ديگر هم در ايران مايت كنيم و وحدت امت اسلامي و شناخت مردم منطقه را بالا ببريم.
دليل تخصيص 65درصدي بودجه خود را ذكر و پيامدهاي تكميل نشده تخصيص اعتبار را بفرماييد.
دولت محترم براي كليه دستگاهها هنوز بودجه تمام را تخصيص نداده است. طبق قولس كه دولت به سازمان داده است توقع داريم بودجه به طور كامل تخصيص داده شود.
اگر بودجه كامل پرداخت شود، با احتساب تورم داخلي و بين المللي، اين بودجه بيشتر از بودجه سال 86 نخواهد بود كه نشان دهنده فشار مضاعفي است كه بر روي سازمان است.
به مناسبت سيامين سال پيروزي انقلاب اسلامي، برنامههايي را در خارج از كشور مدنظر داريم. اميدواريم بتوانيم به منظور اجرايي كردن برنامههاي سازمان از متتم بودجه نيز استفاده كنيم.
سه|ا|شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 348]