واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: اگر مدام گرفتار خواب رفتگي عضلات مي شويد بخوانيد!
گير افتادن و تحت فشار قرار گرفتن موضعي اعصاب محيطي از شايع ترين علل احساس خواب رفتگي دست و پا است.
دكتر محمود جبل عاملي، متخصص ارتوپدي، جراحي استخوان و مفاصل در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: يكي از حواس پنج گانه، حس لامسه است كه وظيفه اصلي اين حس مراقبت كردن مخفي ما در مقابل عوامل مضر محيط است، اگر مشكلي در حس لامسه به وجود آيد مي توان خود را به صورت خواب رفتن، گز گز كردن، سوزن سوزن شدن با احساس ناخوشايند در هنگام تماس با اشيا نشان دهد .شايع ترين اين حالت همان خواب رفتن يا سر شدن است كه بيشتر از همه در انتهاي اندام ها يعني در دست ها و پاها تظاهر پيدا مي كند.
اين فوق تخصص در ادامه گفت: گير افتادن و تحت فشار قرار گرفتن موضعي اعصاب محيطي از شايع ترين علل احساس خواب رفتگي دست و پا است زيرا اين اعصاب در طول مسير خود در محل هاي به خصوص مستعد گير افتادن يا آسيب هاي فشاري هستند.
وي با بيان اين مطلب ادامه داد: خواب رفتن دست و پاها علل بسيار زيادي دارند كه به مهم ترين آنها اشاره مي كنم .در تمام اين موارد مشكلي در مسير انتقال پيام حسي به مغز وجود دارد.
*خواب رفتن ناشي از فشار خارجي به اعصاب محيطي
اين متخصص ارتوپدي تصريح كرد: تا بحال براي شما پيش آمده است كه وقتي هنگام خواب دست خود را زير سر گذاشته ايد و يا با خواب رفتن دستها از خواب بيدار شده ايد يا بعد از مدتي نشستن در حالت چهار زانو متوجه شويد پاي شما خواب رفته است اين موارد در همه اتفاق مي افتد و امري طبيعي است و علت آن فشار مستقيم بر روي اعصاب محيطي در مسير آن مي باشد.
وي ادامه داد: بعضي از اعصاب محيطي به علت مجاورت آنها به استخوان ها بيشتر در معرض اين آرزدگي هستند از جمله عصب " اولفا" در آرنج، عصب راديال " در بازو و عصب " پرو نئال" در زانو است. اين علامت همانطور كه ذكر شد بيماري نيست و به صورت غير عادي تكرار شد يا بيش ازحد عادي طول كشيد بايد به دنبال عللي كه به صورت سيستماتيك باعث ضعف عمومي اعصاب محيطي مي شود باشيم.
وي اظهار كرد: از جمله عوامل شايع در اين موارد حالت خستگي ، گرسنگي، استرس و نيز ضعف عمومي بدن مي باشد.
* خواب رفتن ناشي از فشار داخلي روي اعصاب محيطي
جبل عاملي تشيريح كرد: اعصاب محيطي در مسير خود براي ارسال اطلاعات از پوست به سيستم عصبي مركزي از قسمت هايي مي گذرند كه ممكن است تحت فشار قرار گيرند اين مناطق معمولا تونل هايي هستند كه عمدتا تا يك قسمت آن را استخوان و قسمت ديگري را بافت همبند ضخيم تشكيل داده است.
وي با بيان اين مطلب ادامه داد: معمولا در حالت عادي اين تونلها، اندازه كافي براي عصب و نيز انتقال آزاد اطلاعات در عصب جا دارند اما در حالت مرضي در اين فضا بسته به عصب فشار وارد مي شود.
وي اظهار كرد: شايع ترين اين بيماري ها" تونل مچ دستي" است كه درا ين بيماري به علت تورم تاندون ها مي تواند كار زياد، تغييرات هورموني در زمان يائسگي يا بارداري و يا حركات تكراري زياد انگشتان باشد.علائم اين بيماري به صورت گزگز و خواب رفتگي در دست و عمدتا در انگشتان شست اشاره و مياني است كه شب ها باعث مي شود بيمار از خواب بيدار شود و بيمار با تكان دادن دست هاي خود و مشت كردن انگشتان باعث رفع اين خواب رفتگي مي شود.
* خواب رفتن ناشي از فشار به ريشه اعصاب محيطي
اين متخصص ارتوپدي تصريح كرد: اعصاب محيطي هنگام خروج از كانال نخاعي در سوراخ بين مهره اي و از مجاورت ديسك بين مهره اي مي گذرند در موارد فتق ديسك بين مهره اي اين اعصاب ممكن است تحت فشار قرار بيگرد.
وي اظهار كرد: ديسك بين مهره اي در گردن باعث خواب رفتگي دست ها و ديسك كمري باعث خواب رفتن پاها مي شود اين بيماران معمولا علاوه بر بي حسي در اندام ها،درد گردن يا درد كمر هم دارند و معمولا به درمان هاي غير جراحي كه مهمترين آنها ورزش هاي تقويت كننده عضلات اطراف ستون فقرات است پاسخ مي دهند اما گاهي كار به درمان غير جراحي مي رسد.
* خواب رفتگي در مسير انتقال پيام حسي در سيستم اعصاب مركزي
جبل عاملي تشريح كرد: اعصاب محيطي پيام حسي را از محيط به سيستم عصبي مركزي مي برند.
وي ادامه داد: در آنجا پيام هاي عصبي به سلول هاي عصبي ديگري منتقل مي شود تا پيام به مغز برسد اين مسير، مسيرهاي تعريف شده است در نخاع، بصل النخاع و مغز هستند.
و آرزدگي دراين مسير ها مي تواند باعث خواب رفتگي اندام شود كه معروف ترين اين بيماري MS است.
* سردسته بيماري هايي كه منجر به آزردگي اعصاب محيطي مي شود" ديابت" است
اين متخصص ارتوپدي تصريح كرد: اعصاب محيطي ممكن است در اثر عوامل داخل يا خارج از بدن دچار بيماري و آزردگي شود.
وي ادامه داد: بيماران از شروع بيماري به تدريج دچار اختلال عملكرد اعصاب محيطي شود اين اختلال در اعصاب معمولا خود را به صورت خواب رفتن دست نشان مي دهد.
يعني اين اختلال در مسير يك عصب محيطي خاص نيست بلكه تمام دست و پا دچار خواب رفتگي مي شود و هر چه به انتهاي اندام مي رويم اين حالت خواب رفتگي بيشتر مي شود.
وي اظهار كرد: متاسفانه درمان موثري براي اين حالت نداريم اما ممكن است استفاده از ويتامين ها بخصوص ويتامين "ب" و بخصوص كنترل دقيق قند خون بتوانند از شروع يا تشديد آن جلوگيري كند.
جبل عاملي بيان كرد: از بيماري هاي مهم ديگر از اين خانواده مي توان از بيماريهاي هورمون تيروئيد چه پر كار و چه كم كار نام برد.
وي خاطر نشان كرد: اين موارد مي تواند طولاني تر از اين باشد اما مهم ترين علل خواب رفتگي اندام را شامل مي شوند.
جبل عاملي تاكيد كرد: اگر خواب رفتگي اندام به صورت مكرر و به صورت طولاني ادامه يابد حتما بايد به آن اهميت داد و به دنبال علت آن گشت./ح
شنبه|ا|8|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3091]