واضح آرشیو وب فارسی:قدس: غذاي سالم، بدن سالم، رفتار سالم
* محبوبه بوري
دكتر محمد صفريان، متخصص تغذيه و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي در خصوص نقش تغذيه بر روي استرس مي گويد: گر
چه مطالعات گسترده اي در خصوص ارتباط استرس با غذا انجام نشده است، اما بي شك مواد غذايي با توجه به خصوصيات افراد روي روان آنها تأثير گوناگون دارد.
بر اين اساس از ديدگاه اين استاد دانشگاه برخي از موادغذايي ممكن است سبب كاهش استرس و برخي ديگر سبب افزايش آن شوند. او در اين باره با ذكر مثالي توضيح مي دهد: به طور طبيعي موادقندي و شيرين كه موجب جذب قند فراوان مي شود در بچه ها سبب تغييرات واضح رفتاري نظير هيجان زدگي، رفتارهاي پرخاشگرانه و استرس زا، اختلال در آرامش فكري و كاهش تمركز مي شود، در نتيجه ميل به حضور در كلاس را كم مي كند.
به اعتقاد او گرچه موادقندي همين تأثير را روي بالغين دارد، اما آنها با توجه به مهارتهايي كه در زندگي به آن دست يافته اند، مي توانند رفتارشان را كنترل كنند و به همين دليل در بيشتر موارد اين تغييرات به صورت آشكار در بالغين مشاهده نمي شود.
غذاهايي كه چربي و پروتئين زياد دارند و رژيم هايي كه مي توانند كتون را در خون افزايش دهند، به اعتقاد او موجب آرامش فرد خواهد شد.
دكتر صفريان در ادامه مي افزايد: به طور طبيعي هر گونه عدم تعادل در رژيم غذايي بخصوص در جهت كمبود خوراكيها بر روي روان انسان تأثير نامطلوب مي گذارد، براي مثال كمبود روي و آهن سبب بروز اختلالات خواب و رفتار در افراد مي شود.
گرچه چاي و كافئين و نظاير آن از ديدگاه وي تمركز را كم و حالت هيجان زدگي، پرتحريكي و نشاط آوري ايجاد مي كند، اما در مواردي روي سرعت واكنش، تأثير معكوس دارد.
به اعتقاد دكتر صفريان، ميوه ها و سبزيجاتي كه حاوي ويتامين (ث) كافي هستند، در كاهش استرس نقش دارند، او در توضيح آن مي گويد: گرچه نقش ويتامين ث در چگونگي كاهش اين عارضه به اثبات نرسيده است، اما چون اين ويتامين در ساخته شدن هورمونهاي اربعه اختلال مزبور نقش دارد، موجب آرام بخشي و مقابله با آن مي شود.
وي همچنين مي گويد: چون در هنگام صبح تحمل نسبت به موادقندي كمتر است و سطح قند خون به سرعت افزايش مي يابد، بنابراين غذاهاي شيرين در هنگام صبحانه بايد كمتر مصرف شود. او همچنين اظهار مي كند، از آنجا كه افزايش قند خون تمركز كودكان را به هم مي زند و هيجان زدگي و خشونت گرايي را در آنها افزايش مي دهد، در نتيجه بهتر است قسمت عمده پروتئين روزانه از صبحانه دريافت و از مصرف مواد غذايي شيرين در اين وعده غذايي اجتناب شود.
دكتر صفريان در ادامه به خانواده ها تأكيد مي كند، در رژيم غذايي روزانه مصرف ويتامين ث را فراموش نكنند.
اين استاد دانشگاه در ادامه مي گويد: گرسنگي طولاني مدت سبب بروز استرس مي شود، در نتيجه بايد از آن پرهيز شود.
* ميان وعده ها و استرس
از ديدگاه اين عضو هيأت علمي دانشگاه، چون دريافت كالري در طي روز بايد از ثبات كافي برخوردار باشد، در نتيجه نقش ميان وعده، اهميت خاصي در سلامتي افراد دارد.
به اعتقاد او، اگر علاوه بر چهار وعده غذايي اصلي چهار ميان وعده نيز مصرف شود، از نوسانات دريافت غذا جلوگيري خواهد شد، وي در اين باره توضيح مي دهد اگر ميان وعده در برنامه غذايي فرد وجود نداشته باشد، مثل اين است كه او حذف يك دوره غذا را با خوردن دو برابر آن در نوبت بعدي جبران كند.
مصرف مرتب ماهي، نظم وعده هاي غذايي، استفاده از ميان وعده ها و رفتارهاي غذايي سالم از جمله عادات سالمي است كه براي جلوگيري از بروز استرس در افراد از ديدگاه اين استاد دانشگاه مؤثر مي باشد.
دكتر صفريان همچنين اظهار مي كند: اگر افراد هنگام مصرف غذا آرامش خود را حفظ كنند دريافت موادغذايي بيشتر مي شود.
وي با استناد به روايتي از ائمه معصومين(ع) مي گويد: چون زماني كه صرف خوردن غذا مي شود در شمار روزهاي عمر محاسبه نخواهد شد، در نتيجه از مردم مي خواهد در هنگام صرف آن آرامش داشته باشند.
او همچنين مي افزايد: بهتر است براي حفظ آرامش بيشتر، غذا در محيطي صرف شود كه حتي تلويزيون هم روشن نباشد.
وي در ادامه توضيح مي دهد: غذاي سالم در افراد سبب خواهد شد بدن آنها سالم شود و بدن سالم نيز رفتار سالم را در پي دارد.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه ضمن تأكيد بر اينكه بدن انسان به همه غذاها نياز دارد مي افزايد اگر هر غذايي درست مصرف شود، بهترين اثر خود را اعمال خواهد كرد.
دكتر صفريان همچنين آهسته و منظم غذاخوردن، آرامش در هنگام صرف غذا، توجه كردن به آن و انتخاب غذاي سالم را از جمله رفتارهاي سالم در تغذيه عنوان مي كند.
چون رژيمهاي غذايي خاصي كه در مواردي براي برخي از افراد خانواده توصيه مي شود بدون توجه به موقعيت و سن براي همه افراد خانواده به كار گرفته مي شود، او به خانواده ها هشدار مي دهد از اين اقدام بشدت خودداري كنند.
به گفته او، رژيم غذايي كم چرب كه براي پدربزرگ خانواده توصيه مي شود، در مواردي براي كودك زير پنج سال نيز مصرف مي شود كه اين رفتار نادرست موجب بروز سؤ تغذيه در كودك خواهد شد.
او به خانواده ها يادآوري مي كند: به اين نكته كه توصيه هاي تغذيه اي مربوط به چه گروهي از افراد است توجه كافي داشته باشند.
سه|ا|شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]