تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):فريب نماز و روزه مردم را نخوريد، زيرا آدمى گاه چنان به نماز و روزه خو مى كند كه اگر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850152244




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

رزاقي:جريان بومي‌سازي علم در ايران نگاهي عام‌گرا دارد


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رزاقي:جريان بومي‌سازي علم در ايران نگاهي عام‌گرا دارد
استاد جامعه‌شناسي دانشگاه مازندران گفت: با بررسي ديدگاه‌هاي گوناگون درباره بومي‌سازي علم در ايران در مي‌يابيم كه اولا نگاه عام‌گرايانه به بومي شدن علم در ايران شده است و در ثاني تفكيكي معنا دار ميان علوم طبيعي و علوم انساني قايل نشده است و سراغي از دانشهاي بومي در ايران گرفته نشده‌است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست "علم و فناوري بومي يا بومي‏سازي علم و فناوري؟" از سوي گروه جامعه‏شناسي علم و معرفت انجمن جامعه‏ِشناسي ايران با سخنراني دكتر نادر رازقي از دانشگاه مازندران واسماعيل خليلي از پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم عصر روز چهارشنبه برگزار شد.

دكتر رازقي با اشاره مطالعات انجام خود در باره بحث بومي سازي علم در ايران گفت: بر اساس مطالعات بنده در ارتباط با بحث بومي شدن علم به طور عام، چند نكته قابل بررسي است. نكته اول اينكه بومي شدن علم تحت تأثير اين مسأله هست كه بدانيم چه تعريفي از علم داريم. ابتدا بايد ميان علم به معناي science و علم به معناي شناخت(knowledge) تفكيك قايل شد. نكته دوم اين است كه رويكردمان را نسبت به پديده بومي شدن علم مشخص سازيم. مشخص كنيم كه رويكرد ما پوزيتيويستي است يا تاريخي يا انتقادي يا تفسيرگرايانه.

او در ادامه توضيح نكات استخراجي گفت: نكته سوم كه نكته مهمي نيز است، مشخص كردن نوع تقسيم بندي ما از علم است. آيا اعتقاد داريم علوم انساني همانند علوم طبيعي است يا متفاوت است؟ نكته چهارم اين است كه در مطالعات مشخص سازيم ما چه هنجارهايي براي علم در نظر مي‌گيريم كه بر اساس آن بومي بودن يا نبودن را معين كنيم. نكته پنجم و آخر اين است كه به تطبيق تئوريها در همه زمينه‌ها بپردازيم يعني نظريه‌ها و پارادايم‌ها را با شرايط عيني جامعه تطبيق دهيم. اين عمل به معناي عملياتي كردن علم است.

استاد جامعه شناسي دانشگاه مازندران در ادامه گفت: با توجه به پنج نكته مذكور، سه تفكيك را مي‌توان انجام داد. اول اينكه ببينيم غربي‌ها در اين مورد چه گفته‌اند. بايد در نظر داشت كه در غرب، علم بومي به معناي science آن نداريم. بلكه آنچه بومي است علم به معناي شناخت و معرفت است. غرب حدود 30 يا 40 سالي مي‌شود كه به دانشهاي بومي توجه داشته است. اين توجه از سال 1990 به بعد اهميت فزاينده‌اي پيدا كرده است. در سال 2001، انجمن بين‌المللي تاريخ و فلسفه علم توجه به دانش بومي تحت عناوين مطرح از جمله local knowledge و folk knowledge كرده است. در اين سال انجمن يادآور شده كه نيازمند دانشهاي بومي هستيم و خواسته كه دانشمندان حوزه science با دانشمندان حوزه سنتي و بومي ارتباط داشته باشند و به دانشمندان science توصيه كرده كه از دانش بومي بهره‌مند شوند.

مسئول انجمن جامعه‏شناسي دفتر مازندران در ادامه گفت: در كنفرانسي كه يونسكو به ميزباني بوداپست مجارستان در سالهاي گذشته برگزار كرده توصيه شده كه بايد نظامهاي دانش بومي و سنتي به فهم و درك بهتر جهان منجر شود و حكومتها بايد به توسعه دانش بومي كمك كنند. البته انتقاداتي به رويكرد توسعه و گسترش دانش بومي حتي در غرب وجود دارد. برخي معتقدند توجه به دانش بومي سبب افزايش علوم دروغين مي‌شود و بازار ادعاهاي ضد علمي هم افزايش مي‌يابد.

اين استاد دانشگاه گفت: سؤال مهم اين است كه آيا مي توان در جامعه شناسي از دانش بومي استفاده كرد؟ نظر بنده در پاسخ به اين سؤال مثبت است.

وي در ادامه تصريح كرد: كشورهاي در حال توسعه خصوصا جنوب شرق آسيا در بحث علم بومي معتقدند علم بومي به معناي science نداريم. آنها مي‌گويند علوم انساني بومي داريم و نمي‌شود science را بومي كرد ولي مي‌توان علومي چون روان شناسي و جامعه شناسي را بومي كرد.

او با بيان اينكه در بحث علم بومي در كشورهاي در حال توسعه پنج نكته قابل دريافت است، گفت: اين كشورها به طور كلي پنج استدلال را در ارتباط با علم بومي مطرح مي‌كنند. نكته اول اين است كه معتقدند سنتهاي تحقيقي غرب و ارزشهاي فرهنگي كه غرب بر آن استوار است با جامعه غير غربي منطبق نيست. نكته دوم بحث" مربوط بودن" است. يعني اينكه علوم انساني در غرب با اين علوم در شرق متفاوت است. نكته سوم بحث سياستگذاري در علوم انساني است. از آنجايي كه نيازهاي ما با غرب فرق مي‌كند سياستگذاري نيز بايد با اين نيازها باشد. نكته چهارم، اعتبار و منزلت محققان و دانشمندان است و نكته آخر مسأله هويت سياسي دانشمندان است. چرا كه هويت سياسي عالم غربي با عالم شرقي فرق مي‌كند. در واقع اين كشورها به دنبال هويت بخشي به علم از ديدگاه خودشان هستند.

وي گفت: در خصوص بومي سازي علم در ايران ديدگاه‌هاي گوناگوني مطرح است. يك ديدگاه تأكيد بر عناصر فرهنگي و مردم شناسانه از بومي شدن علم در ايران دارد. يك ديدگاه نگاه ملي‌گرايانه(البته نه به معناي سياسي) به آن دارد. ديدگاه ديگر، ديدگاه سياستگذاران علمي و سياسي است. در ديدگاه سياستگذاران علمي، تأكيد بر استقلال علمي است و در ديدگاه سياستگذاران علمي توجه به ايجاد علوم انساني جديد و رهايي از فهم ترجمه‌اي علوم است.

او افزود: ديدگاه ديگر، ديدگاه فلسفي و نظري است كه معتقد است بايد علوم انساني از علوم طبيعي جدا شود و بايد علوم انساني بومي داشته باشيم. ديدگاه تاريخي، بستر تاريخي علم در ايران با غرب را يكسان نمي‌داند كه اين ديدگاه، ديدگاهي جامعه شناختي نيز است.

وي در پايان تأكيد كرد: با بررسي ديدگاه‌هاي گوناگون درباره بومي سازي علم در ايران در مي‌يابيم كه اولا نگاه عام‌گرايانه به بومي شدن علم در ايران شده است و در ثاني تفكيكي معنا دار ميان علوم طبيعي و علوم انساني قايل نشده است و سراغي از دانشهاي بومي در ايران گرفته نشده‌است.

جمعه|ا|2|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 915]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن