واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اهداي عضو از ديدگاه آيات و روايات
گروه خبرنگاران افتخاري / محمدصادق نصيريخليلآباد: در قرآن كريم و مجموعه روايات اهل بيت(ع) آيه و يا روايتي كه به اين موضوع تصريح يا اشاره شده باشد، يافته نشده است. از آنجا كه فقه، هميشه پويا است در اين مسئله نيز بيپاسخ نيست، چون منابع فقه و استنباط احكام آن منحصر به قرآن و احاديث نيست، بلكه عقل يا ملاكها و معيارها خود نيز يكي از منبعهاي احكام است.
در قرآن كريم و مجموعه روايات اهل بيت(ع)، آيه و يا روايتي كه به اين موضوع تصريح يا اشاره شده باشد، يافته نشده است، زيرا قرآن كريم، بيشتر در مقام بيان كليات قوانين است و اهداي عضو از مسائل جديد است و از همين رو در روايات نيز مطرح نشده است. از آنجا كه فقه، هميشه پويا است و در هيچ مسئلهاي ايستايي ندارد، در اين مسئله نيز بيپاسخ نيست، چون منابع فقه و استنباط احكام آن منحصر به قرآن و احاديث نيست، بلكه عقل يا ملاكها و معيارها خود نيز يكي از منبعهاي احكام است.
در اسلام حفظ جان مردم به ويژه جان هر مسلماني اهميت داده شده است، از همين رو برخي فقها، گفتهاند اگر حفظ جان مسلماني بر پيوند عضوي از اعضاي بدن ميتي مسلمان موقوف باشد، قطع آن عضو و پيوند آن جايز است و همچنين است اگر حفظ يا سلامت عضوي از اعضاي مسلمان موقوف بر قطع عضو ميت باشد و آن ميت در حال حيات و زنده بودنش خود اين اجازه را داده باشد.[1]
براي حفظ و زندگيبخشي به انساني ميتوان به اين آيه قرآن اشاره كرد كه خداوند پس از بيان اينكه هر كس انساني را بدون ارتكاب قتل يا فسادي در روي زمين بكشد، چنان است كه گويي همه انسانها را كشته و ميفرمايد: «و من أحيها فكانّما أحيا الناس جميعاً؛ (مائده، 32) و هر كس، انساني را از مرگ رهايي بخشد، چنان است كه گويي همه مردم را زنده كرده است. در همين راستا ميتوان اهداء، يا حتي فروش عضوي از اعضا بدن انسان مرده و در برخي موارد اعضاي بدن انسان زنده را يكي از مصاديق اين آيه شمرد.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] (ر. ك: رساله توضيحالمسائل آيتالله حسين نوري همداني، ص 610)
شنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 286]