واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گل گشت
استان زنجان
يكي از استان هاي با اهميت ايران است كه در ناحيه مركزي شمال غربي ايران واقع شده و از نظر ارتباط به دليل استقرار بر محور ترانزيتي، نقطه ارتباطي مركز با غرب و شمال غربي ايران به شمار مي آيد. جاذبه هاي جهانگردي استان زنجان درتمام قسمت هاي آن پراكنده شده و مي توان آنها را در شمار جاذبه هاي طبيعي، تاريخي، اجتماعي و فرهنگي مورد بررسي قرار داد. در اين ميان شهرستان هاي ابهر و زنجان مشهورترين جاذبه هاي گردشگري اين استان را در خود جاي داده اند. از نظر جاذبه هاي گردشگري، وجود بناي عظيم و با شكوه سلطانيه كه يكي از بزرگ ترين و مشهورترين بناهاي اسلامي با عمري 700 ساله كه جزو آثار ثبت شده ايران بزرگ در فهرست ميراث جهاني بشر در يونسكو است، اين استان را در صنعت توريسم كشورحائز اهميت بسيار كرده است.
استان زنجان براساس آخرين تقسيمات كشوري داراي 3 شهرستان، 13 بخش، 8 شهر است; كه شهرستان هاي اين استان عبارتند از زنجان، ابهر و خدابنده. در زنجان صنايع دستي از رشد و شكوفايي چشمگيري برخوردارند. نمونه هاي بديع; آفريده هاي دستان هنرمندان و متخصصان برجسته زنجاني در زمينه هاي چاقوسازي، فرش بافي، چاروق دوزي و مليله كاري امروزه مايه سربلندي و مباهات موزه هاي بزرگ جهان است.
وسعت استان زنجان برابر 22164 كيلومتر و جمعيت آن بر اساس آخرين آمارها بيش از نهصد هزار نفر برآورد شده است. رودهاي مهم در اين استان قزلاوزن، زنجانرود و ابهر رود است. بلندترين نقطه استان در ارتفاعات تخت سليمان (بيش از 3000 متر) و كمترين در قزلاوزن در گيلوان (نزديك به 300 متر) مي باشد. مهمترين آثار تاريخي و باستاني استان زنجان شامل گنبد باشكوه سلطانيه، بازار زنجان، مجموعه رختشويخانه، مسجد جامع زنجان، مقبره قيدار نبي در خدابنده، آرامگاه احمد زهرنوش و امامزاده زيدالكبير در ابهر است.
آب و هواي اين استان به طور كلي سردسيري است به طوري كه در زمستان بسيار سرد و در تابستان معتدل مي باشد. فصول بهار و تابستان بهترين زمان براي گذراندن اوقات فراغت در اين استان هستند. تنوع آب و هوايي اين منطقه موجب ايجاد گونه هاي متفاوتي از زندگي جانوري شده است. وجود گونه هاي متفاوتي از حيوانات وحشي و پرندگان مهاجر و جانوران آبزي، گردشگران بسياري را در فصل شكار مجاز به اين منطقه جذب مي كند. غارهاي استان عبارت اند از غار كتله خور و گلجيك و غار خرمنه سر. غار كتله خور كه ديدني ترين و بزرگترين غار منطقه است به نظر آنوبانيني يكي از زيباترين پديده هاي طبيعي ايران محسوب مي شود كه در80 كيلومتري جنوب خدابنده قرار گرفته است. اين غار از سه طبقه تشكيل شده و داراي تونل هاي فرعي و استلاكتيت ها و استلاكميت ها و ستون هاي بسيار در گذرگاه هاي اصلي است وقنديل هاي مخروطي آويزان از سقف ها در اثر داشتن ناخالصي ها، رنگ هاي متنوع به خود گرفته اند و آنها كه تركيبات به همراه نداشته و يا كمتر دارند به صورت بلورهاي شيشه اي بسيار شفاف مشاهده مي شوند.
از رودهاي مهم استان قزل اوزن است كه رودي جوشان وخروشان بوده و از كوه هاي كردستان سرچشمه مي گيرد كه پس از توقفي در پشت سد منجيل نهايتا وارد درياي خزر مي گردد. از ديگر رودخانه هاي استان; زنجانرود- ابهررود - سجاس رود و خرا رود را مي توان نام برد. همچنين چشمه هاي آب معدني استان عبارت اند از چشمه آبگرم وننق - چشمه آبگرم ابدال - چشمه آبگرم گرماب و چشمه آبگرم حلب انگوران.
زبان گفتاري اكثريت اهالي استان زنجان تركي آذربايجاني است. در جهات چهارگانه در شمال استان تركي مخلوط با گيلكي و در شرق متمايل به فارسي در جنوب غربي كردي و در غرب تركي آذربايجاني و در جنوب استان نيز با گرايش به فارسي تكلم مي كنند. حمد اله مستوفي در كتاب نزهه القلوب; مردم منطقه را در حدود سال 740 هجري قمري سني مذهب ذكر مي كند. اما در دوران صفويه با حمايت صفويان از تشيع به تدريج مذهب تشيع در اين منطقه رواج يافته است و همكنون بيشتر مردم استان داراي مذهب شيعه هستند.
بازار زنجان
بازار زنجان در دوران آقا محمد خان قاجار آغاز ودر سال 1213 در زمان فتحعلي شاه قاجار خاتمه يافته و مساجد و سراها و گرمابه ها در سال 1324به آن اضافه شده است . مجموعه بازار قديمي به صورت يك خط مستقيم به عنوان بازار بالا و پايين به دو قسمت شرقي و غربي تقسيم شده است. گستردگي جغرافيايي بازار زنجان و تنوع راسته ها ، تعدد سراها و كاروانسراهاي درون شهري در راسته هاي فرعي كه هركدام به نامي و به فعاليتي خاص اختصاص يافته و وجود مساجد فراوان گوياي پويايي اين مجموعه در طول زمان هاي گذشته و شرايط حاكم بوده است. اين بازار كه طويلترين بازار ايران مي باشد از سوي غرب و شرق گسترده شده و بدين لحاظ بازار پائين و بازار بالا تقسيم و نامگذاري شده است .
ساخت بازار زنجان در سال 1213 هجري قمري در دوران حكومت آقامحمد خان قاجار آغاز و به سال 1205 هجري قمري مقارن حكومت فتحعلي شاه قاجار پايان گرفته است. در دوره هاي بعد به بناي بازار زنجان از جمله ساخت چندين سرا ، مسجد ، گرمابه اضافه شده است.
تكنيك هاي معماري و سبكها وشيوه هاي تزئيني دوران قاجار در راسته ها، حجره ها، چهار سوقها، مساجد، سراها و كاروانسراهاي درون شهري، گرمابه ها به شكل زيبا اجرا شده است. اين فنون عبارتند از: كاربرد انواع طاق و قوسهاي هلالي، جناغي و ضربي، و گهواره اي خاصه در راسته هاي اصلي و فرعي، مزين به آجر چينيهايي با طرحهاي مختلف هندسي خفته، راسته، و حصيري، و بكارگيري آجر و كاشي به سبك قديمي، و كاشيكاري به رنگها و طرحهاي قاجاري درسطوح خارجي و داخلي بنا ها، طاقنماها، طاق و قوسها و همچنين ستون نماهاي گلداني. اوج اين سبك هاي معماري و شيوه ها و نو آوريهاي تزئيني در اجزا و اركان مساجد تاريخي زنجان مخصوصا مسجد جامع زنجان به ظهور رسيده است.
زنجان
زنجان بزرگ ترين و مهم ترين شهرستان استان زنجان به شمار مي آيد كه مركز استان نيز هست. ديرينگي و قدمت ناحيه زنجان بر اساس مطالعات انجام شده به اواخر هزاره دوم قبل از ميلاد مي رسد. بعضي از تاريخ نگاران، شهر زنجان را با شهر "آگانزانا" كه بطلميوس از آن نام برده است، يكي دانسته اند. آثار باستاني متعددي كه در اين منطقه وجود دارند بهترين گواه قدمت و پيشينه تاريخي، اين خطه از استان زنجان است.
مجموعه بازار زنجان، بناي رختشوي خانه، عمارت و باغ معين، عمارت ذوالفقاري و عمارت دارايي، مسجد جامع زنجان يا مسجدسيد، مسجدخانم، مسجد ميرزايي، مسجد قلابر، مسجد عباسقلي خان، مسجد چهل ستون، مسجد آقا شيخ فتح الله، مسجد و مدرسه ملا، بناي مسجد و گرمابه حسينيه اعظم، گرمابه حاج داداش، گرمابه مير بها، گرمابه قيصريه، بقعه امام زاده سيد ابراهيم (ع)، امامزاده ام البنين، آرامگاه ميرزا ابوالقاسم، كاروان سراي نيك پي، كاروان سراي سنگي، كاروان سراي قره بلاغ، سراي دخان، قلعه يا حصار زنجان، قلعه قمچي، قلعه قلاير، پل مير بها»الدين، پل سردار و پل حاج سيد محمد برخي از مكان هاي تاريخي و ديدني اين شهرستان هستند.
در زمينه جاذبه هاي طبيعي نيز زنجان از مناطق قابل توجه استان و ايران است. زنجان از نظر امكانات و تاسيسات مناسب گردشگري از ديگر شهرستان هاي استان وضعيت بهتري دارد و در بازديد آنوبانيني مشاهده شد كه از اقامتگاه ها و رستوران هاي نسبتا مناسبي برخوردار است.
يکشنبه|ا|11|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 428]