واضح آرشیو وب فارسی:فارس: شاهي كه فرار كرد
خبرگزاري فارس: شاه پس از مشايعت از سوي نيروهاي وفادارش در ساعت دوازده و نيم بعدازظهر، به همراه همسرش تهران را به مقصد مصر ترك كردند. سفري كه قرار بود چند روز بيشتر به طول نينجاميد اما محمدرضا پهلوي هرگز به كشور بازنگشت.
با اوج گيري مبارزات انقلابي مردم ايران، و پس از آنكه تمامي سياستهاي محمدرضا پهلوي براي آرام كردن مردم خشمگين به شكست انجاميد، شاه شاپور بختيار كه از چهره هاي شناخته شده جبهه ملي بود، به نخست وزيري برگزيد، اما اين اقدام شاه هم فايده نداشت و كارنامه خاندان پهلوي چنان سياه بود كه مردم تنها به سرنگوني آن رضايت مي دادند.
مورخان معتقدند شكلگيري و گسترش نهضت اسلامي و هماهنگي قيامهاي مردمي به رهبري امام خميني(ره) و برگزاري مراسم چهلمهاي شهدا در شهرهاي مختلف و كشتار 17 شهريور و اعتصاب كاركنان شركت ملي نفت، كنترل امنيت كشور را از دست نيروهاي رژيم و حتي حكومت نظامي خارج نموده و موجب شد كه در زمان كوتاهي، پايههاي اقتدار رژيم 2500 ساله شاهنشاهي سست شود. همين تحولات درنهايت منجر به فرار شاه در 26دي 1357 شد.
رهبر انقلاب اسلامي، به هيچ عنوان حضور شاه و رژيم سلطنتي را تحمل نخواهد كرد. شاه نيز پس از عدم موفقيت دولت نظاميازهاري در برقراري نظم و آرامش و رقع اعتصاب ها كه اقتصاد كشور را فلج كرده بود، راه ديگري جز خروج از كشور نداشت.
تشريفات مربوط به خروج شاه خصوصي و غيررسمي بود. مشايعت كنندگان، نخست وزير، رؤساي مجلسين، وزير دربار، رييس ستاد ارتش و گروهي از مقامات وابسته به دربار بودند. فرودگاه مهرآباد در محاصره يگان هاي گارد شاهنشاهي بود. مقارن ساعت يازده و نيم صبح، شاه و همسرش، با يك هليكوپتر وارد فرودگاه شدند.
شاه پس از مشايعت از سوي نيروهاي وفادارش در ساعت دوازده و نيم بعدازظهر، به همراه همسرش تهران را به مقصد مصر ترك كردند. سفري كه قرار بود چند روز بيشتر به طول نينجاميد اما محمدرضا پهلوي هرگز به كشور بازنگشت.
محمدرضا پهلوي پيش از فرارش از كشور اعلام كرد: «مدتي است احساس خستگي مي كنم و احتياج به استراحت دارم. ضمناً گفته بودم پس از اين كه خيالم راحت شود و دولت مستقر گردد، به مسافرت خواهم رفت. اين سفر اكنون آغاز مي شود و تهران را به سوي آسوان در مصر ترك مي كنم. امروز با رأي مجلس شوراي ملي كه پس از رأي سنا داده شد، اميدوارم كه دولت بتواند هم به جبران گذشته و هم در پايه گذاري آينده موفق شود.»
شاه بسيار حسابگرانه و بر اساس مصلحت انديشيهاي اربابان آمريكايي و انگليسي خود، بدون خشونت و كشتار مردم و با تشكيل شوراي سلطنت و برقراري حكومت نظامي و نيز تكيه بر پشتيباني نيروهاي ارتش و ساواك، براي خروج از كشور مصمم شد.
وي با اميد به تكرار كودتاي 28مرداد سال1332 و بازگشت مجدد به ايران توسط حاميان دربارياش، با ظاهري عوام فريبانه، به عنوان معالجه از كشور خارج شد و ايرانيان ستم كشيده و غيور و نيز ارواح پاك شهيدان را غرق در شادي و سرور كرد.
پس از فرار شاه، ملت با آمدن به خيابان ها و اظهار شادماني و پخش گل و شيريني، اين پيروزي بزرگ را جشن گرفتند و اين زماني بود كه رژيم پهلوي پس از 50 سال حكومت استبدادي، روزهاي پاياني عمر خود را سپري مي كرد؛ چنانكه در كمتر از يك ماه پس از فرار شاه، طومار عمر 2500 ساله شاهنشاهي ايران در هم پيچيده شد.
محمدرضا برخلاف پدر خود، رضا شاه كه پس از 16سال حاكميت مستبدانه تحت حمايت انگليس از كشور خارج شد، بدون استعفا راهي سرزمين اربابان خود شد. همزمان با فرار شاه، مردم در سراسر ايران به خيابانها آمدند و با پخش شيريني، اين رويداد مهم تاريخي را جشن گرفتند و 26دي ماه 1357نقطه عطف ديگري در تاريخ سراسر حماسه انقلاب سرخ و اسلامي ايران شد.
پس از فرار شاه، امام خميني(ره) در پيامي به ملت ايران اعلام كرد: «فرار محمد رضا پهلوي را كه طليعه پيروزي ملت و سرلوحه سعادت و دست يافتن به آزادي و استقلال است به شما ملت فداكار تبريك عرض مي كنم... اينجانب از همه طبقات، خصوصاً حضرات علماي اعلام، در اين موقع حساس تشكر مي كنم و سلامت و سعادت همگان را از خداوند متعال خواستارم و وحدت كلمه را هميشه خصوصا تا برانداختن رژيم شاهنشاهي و استقرار حكومت جمهوري اسلامي اميدوارم.»
پس از فرار شاه، روند تحولات منجر به سرنگوني رژيم پهلوي و پيروزي انقلاب سرعت بيشتري گرفت. امام خميني(ره) پس از سالها دوري از وطن به كشور بازگشتند و مبارزات آزاديخواهانه ملت ايران را همچون گذشته رهبري كردند تا سرانجام انقلاب به پيروزي رسيد. از سوي ديگر شاه پس از فرار از كشور، يك سال و نيم در كشورهاي مختلف جهان با خواري و ذلت آوارگي را تجربه كرد و در غربت مرد.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]