واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: صنايع دستي استان در سايه توليدات ديگر استان ها
صنايع دستي، ميراث گذشتگان است كه براي ما برجاي مانده است. در واقع هر كشوري مي تواند با حفظ اين صنايع تاريخ و هويت خود را حفظ و فرهنگ كشور خود و آيين گذشتگان را به ديگران بشناساند. ولي در حال حاضر اين صنعت به خاطر نداشتن كاربرد در زندگي روزمره مهجور مانده و برخي از رشته ها به كلي منسوخ شده است.
يكي از عرضه كنندگان صنايع دستي در خصوص حمايت از هنرمندان اين رشته مي گويد: هيچ مسئولي به فكر حمايت از توليدكنندگان اين صنعت نيست.
محمدعلي ايزانلو با بيان اين كه متوليان امر در استان مي توانند با اهداي صنايع دستي، فرهنگ استان را بيشتر معرفي و از توليدكنندگان حمايت كنند،مي افزايد: متاسفانه در حال حاضر به جاي صنايع استان، صنايع ديگر استان ها به ويژه آذربايجان شرقي مورد حمايت مسئولان خراسان شمالي قرار مي گيرد تا جايي كه از آن ها به عنوان هديه استفاده مي كنند.
وي نبود گمرك براي صدور صنايع دستي استان را به ديگر كشورها، از ديگر مشكلات موجود عنوان مي كند. وي اذعان مي كند: برهمين اساس كالاها بعد از انتقال به خراسان رضوي و يا آذربايجان غربي، به نام همان استان ها به ديگر كشورها صادر مي شود.
ايزانلو تصريح مي كند: باتوجه به اين كه اين مشكل به گوش متوليان امر رسانده شده ولي تاكنون هيچ اقدامي از سوي آنان انجام نشده است.
وي در خصوص سطح كيفي اين گونه محصولات اظهار مي كند: توليدكنندگان به خاطر قيمت گزاف رنگ هاي طبيعي، بيشتر از رنگ هاي مصنوعي شيميايي استفاده مي كنند كه همين امر باعث شده تا صنايع دستي از لحاظ كيفي در سطح پايين تري قرار بگيرد.
يكي از توليدكنندگان لباس هاي محلي كردي مي گويد: برپايي نمايشگاه هاي مختلف صنايع دستي كشور در استان مي تواند به رشد اين صنعت كمك كند.
افسانه ملكشي با بيان اين كه صنايع دستي هم چون گذشته كاربردي در زندگي امروزه ندارد مي افزايد: در حال حاضر اين صنعت به عنوان دكور و تنها براي تزئينات مورد استفاده قرار مي گيرد.
وي با بيان اين كه به خاطر بالا بودن قيمت مواد اوليه صنايع دستي، اين صنايع با قيمت زياد به بازار عرضه مي شود مي گويد: ارزان كردن قيمت مواد اوليه از جمله راهكارهاي موجود براي رفع اين مشكل و توسعه اين صنعت است.
وي مي افزايد: البته توليدكنندگان نيز بايد سعي كنند محصولات خود را با قيمت ارزان تري در اختيار علاقه مندان قرار دهند.
وي اذعان مي كند: با اين كار مردم به سوي خريد اين گونه صنايع جذب مي شوند و اين امر به نفع توليدكنندگان نيز خواهد بود.
وي بسته بندي جذاب و قيمت هاي پايين را از عوامل موثر در تشويق مردم به خريد صنايع دستي عنوان مي كند و مي گويد: برپايي بازار فروش ويژه صنايع دستي در استان از ديگر راه هاي جذب مردم و حفظ آن صنايع است.
مديرعامل اتحاديه صنايع دستي خراسان شمالي نيز مي گويد: معرفي و اعطاي وام به 530 نفر از اعضا از طريق تعاوني اعتبار كارسازان آينده به مبلغ يك ميليون ريال با اقساط 36 ماهه يكي از كارهاي اين اتحاديه در حمايت از صنعتگران است.
حسين ايزانلو به قرارداد بسته شده با بيمه كارآفرين در خصوص بيمه عمر اعضا و دريافت حقوق بازنشستگي بعد از 10 تا 15 سال آن ها اشاره مي كند و مي افزايد: اعزام شركت هاي تعاوني به نمايشگاه هاي سراسري صنايع كشور از ديگر فعاليت هاي اين اتحاديه است.
وي با بيان اين كه 3 شركت تعاوني از خراسان شمالي به عنوان شركت تعاوني برتر در جشنواره شركت هاي تعاوني برتر انتخاب شدند اذعان مي كند: دريافت لوح هاي تقدير براي شركت هاي تحت پوشش را مي توان از ديگر فعاليت هاي اين اتحاديه برشمرد.
وي اعطاي تسهيلات براي جبران كمبود نقدينگي به شركت هاي تعاوني، برقراري تعامل با آن ها براي خريد مواد اوليه مرغوب و پشتيباني از طرح هاي اعضا و حمايت آنان در برابر بانك ها را، از جمله فعاليت هاي اتحاديه صنايع دستي استان ذكر مي كند.
وي با بيان اين كه اتحاديه به شكل خودگردان فعاليت مي كند ، مي افزايد: در واقع تمامي كارها از طريق حمايت هاي شركت هاي تعاوني و هنرمندان انجام مي شود.
وي تصريح مي كند: نبود بازارچه صنايع دستي به شكل ثابت در استان و در اختيار قرار گرفتن مواد اوليه نامرغوب از طريق تجار از جمله مشكلاتي است كه صنعتگران هنرهاي دستي با آن دست و پنجه نرم مي كنند.
وي با بيان اين كه براي ساخت بازارچه علاوه بر حمايت بخش خصوصي به حمايت بخش دولتي نيز نيازمنديم اذعان مي كند: اگر بخش دولتي 50 درصد هزينه هاي ساخت بازارچه صنايع دستي در استان را تامين كند بقيه را اتحاديه و شركت هاي تعاوني تامين مي كنند.
وي اظهار مي كند: باتوجه به اين كه خراسان شمالي به عنوان گنجينه فرهنگ ها و منزلگاه هفتم شناخته شده است و قابليت هاي جذب گردشگر و مسافران زيادي را دارد، بايد در ايجاد اين بازار تلاش كرد.
وي صنايع را از عوامل مهم ركود بازار اين كالاها در منطقه مي داند و مي گويد: نبود گمرك در بخش صنايع دستي و نيز نداشتن ارزياب در اين زمينه از ديگر مشكلات است. وي بيان مي كند: اين عوامل سبب شده تا صنايع دستي از طريق ديگر استان ها و به نام آن ها به خارج صادر شود و خراسان شمالي و قابليت هاي آن در زمينه صنايع دستي هم چنان ناشناخته باقي بماند.
وي حمايت نكردن بانك ها از اين صنايع را، از ديگر مشكلات ذكر و تصريح مي كند: بانك ها به بهانه اين كه پرداخت وام به اين هنرمندان براي آنان توجيه اقتصادي ندارد از پرداخت وام و تسهيلات سرباز مي زنند.
وي اذعان مي كند: با برگزاري نمايشگاه هاي فروش بهاره و پاييزه ويژه صنايع دستي در استان و گسترش تبليغات رسانه اي مي توان جايگاه اين صنعت را به مردم استان شناساند.
وي با بيان اين كه صنايع دستي در دولت نهم ماهيت خود را يافته است و مسئولان نسبت به گذشته توجه بيشتري به آن دارند اظهار اميدواري مي كند: مسئولان بيش از پيش به گسترش اين صنعت پرداخته اند و هنرمندان را درك كنند.
معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي سازمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي خراسان شمالي نيز مي گويد: صنايع دستي جزو هنرهاي سنتي است كه به عنوان ميراثي از گذشتگان به ما رسيده است.
علي عابدي با بيان اين كه در حال حاضر به صنايع دستي به عنوان محصولات فرهنگي كم تر توجه شده و اين صنايع مهجور واقع شده است، مي افزايد: مسئولان و متوليان امر بايد به امور فرهنگي بيشتر توجه كنند.
وي تصريح مي كند: معاونت صنايع دستي و هنرهاي سنتي كشور سعي دارد با ايجاد ارتباط مستمر با رسانه هاي ديداري و شنيداري چاپ بروشور، برگزاري نمايشگاه هاي متفاوت و معرفي صنايع دستي براي توسعه و ترويج آن گام بردارد.
وي اذعان مي كند: مقرر شده است سال آينده به نام سال صنايع دستي و رسانه ها نام گذاري شود.
وي با بيان اين كه سازمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي استان براي تحقق اين امر با رسانه ها ارتباط مستمر دارد، اظهار مي كند: هيئت دولت نيز در اين چارچوب سازمان ها و نهادها را موظف كرده است تا يك درصد اعتبارات خود را به صنايع دستي اختصاص دهند.
وي مي افزايد: مسئولان استاني نيز براي ترويج اين صنعت علاوه بر ساخت فيلم هايي در اين زمينه از صنايع دستي براي اهداء به ميهمانان استفاده مي كنند.
وي با اشاره به اين كه در حال حاضر 255 رشته در زمينه صنايع دستي وجود دارد مي گويد: هم اكنون در استان خراسان شمالي 25 رشته فعال است. عابدي با بيان اين كه برخي از صنايع دستي منسوخ شده اند، تصريح مي كند: صنايعي كه در حال حاضر كاربردي ندارد جزو صنايع منسوخ شده تلقي مي شوند.
وي اذعان مي كند: توليدكنندگان در اين صنعت بايد با ايجاد تغيير و تحول در اين هنر، صنايع را در زندگي مردم كاربردي كنند تا اين هنر هم چنان حفظ شود.
وي مي افزايد: سازمان ميراث فرهنگي خراسان شمالي براي آشنايي مردم با اين صنعت سايتي را طراحي كرده است كه علاقه مندان مي توانند با مراجعه به آدرس WWW.MHCNKH.NET تمامي اطلاعات مربوط به 20 محصول از صنايع استان را در دو زبان انگليسي و فارسي در اختيار داشته باشند.
وي اظهار مي كند: اين سايت كه موزه مجازي نام گرفته داراي 22 غرفه است.
وي با اشاره به راه اندازي بازارچه صنايع دستي در سفر دوم رياست جمهوري مي گويد: طرح مطالعاتي اين بازارچه تا 10 فروردين سال آينده به اتمام خواهد رسيد.
وي تصريح مي كند: با ساخت اين بازارچه، صنعتگر باسلايق مشتري به صورت مستقيم آشنا شده است و قيمت هاي گزاف نيز حذف مي شود.وي مي افزايد: شركت در 34 نمايشگاه كشوري، بين المللي و استاني در سال 87 و آموزش صنايع دستي به صورت رايگان از جمله فعاليت هايي است كه براي ترويج اين صنعت انجام پذيرفته است.وي تصريح مي كند: در سال جاري به 799 نفر در بخش هاي مختلف آموزش داده شده است.
علي كاظمي در زمينه احياي هنرهاي فراموش شده مي افزايد: براي اين كار در حال مطالعه و تحقيق و بحث مستندنگاري در شهرستان ها هستيم تا كارگاه هاي آموزشي در اين زمينه ايجاد شود.
وي با اشاره به ساخت بازارچه صنايع دستي بعد از شناخت ظرفيت ها و موانع موجود تصريح مي كند: براي اين كار به 700 ميليون ريال اعتبار نياز است.
وي با بيان اين كه در حال حاضر نتوانسته ايم در زمينه گمرك محصولات دستي كاري انجام دهيم اظهار مي كند: محدود بودن ارتباط هنرمندان با بازاريابي و در نتيجه به روز نبودن توليدات باعث شده است صنايع دستي ارزش كمتري در بين مردم داشته باشد.
وي تزئين خانه ها با صنايع دستي و وارد كردن هنر صنايع دستي به زندگي مردم را از جمله راه هاي حفظ اين صنعت عنوان مي كند.
جمعه 6 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]