واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به مناسبت پنجم دي/بم همچنان تحت تاثير فشارهاي روحي ناشي از زلزله
كرمان - خبرگزاري مهر: برخي زخمها آنقدر عميقند كه يا هرگز مداوا نمي شوند يا زماني بس طولاني براي مداواي آنها نياز است، زلزله بم از آن زخمهاست كه به سادگي درمان نمي شود و با گذشت پنج سال از وقوع آن همچنان اثرات روحي و رواني آن به خصوص در شهر بم و در ميان بازماندگان باقي است.
به گزارش خبرنگار مهر در كرمان، پنجم دي ماه 1382براي بسياري از مردم استان كرمان يادآور روزهايي دردناك و سراسر اندوه است مرگ بيش از 20 هزار نفر انسان در يك لحظه و نياز هزاران نفر به ابتدايي ترين امكانات و شرايط زندگي و مرارت و مصيبتهايي كه مردم شهر بم در طول سالهاي 82 تاكنون كشيده اند تاثير عميقي بر روح و ذهن مردم استان كرمان به خصوص بازماندگان زلزله بم داشته است.
شايد قبل از زلزله كمتر كسي فكر مي كرد كه تصنيف حزن انگيز هنرمند بمي ايرج بسطامي (من مانده ام تنهاي تنها، در ميان سيل غمها) روزي سر زبان هر شهروند بمي باشد اما نسل امروز بم با روحيه اي خسته در حال ترميم مصيبتهايي هستند كه هر كدام به تنهايي مي تواند انساني را از پاي درآورد.
از دست دادن اعضاي خانواده، نابودي محيط زندگي، مشكلات فراوان اقتصادي و نداشتن حتي غذاي شب و امكانات ضروري بهداشتي گوشه اي از رنجهايي است كه اين مردم متحمل شدند.
آنچه مسلم است در كنار تمام سختيهاي اين بلاي طبيعي براي بازماندگان زلزله خوشبختانه همدلي و همراهي مردم ساير نقاط كشور توانست تا حدودي از لحاظ روحي و هم از نظر تامين برخي از امكانات ابتدايي زندگي روح اين مردم رنج كشيده را التيام بخشد.
به طوري كه در روزهاي ابتدايي اين زلزله مهيب شهر بم نمادي از همبستگي تمام ملل جهان شده بود كه در اين سانحه به كمك مردم بم آمده بودند.
يكي از نكاتي كه در آن روزهاي بسيار قابل لمس بود عدم مديريت واحد و عدم درك بحران موجود در بم بود كه بعدها با تشكيل دوره هاي مديريت بحران در استانهاي مختلف سعي شد كه اين نقيصه كاهش يابد.
مشكلات اجتماعي زلزله دوم بم
عليرغم اقدامات صورت گرفته در بازسازي شهر بم مردم شهر با گذشت پنج سال از زمين لرزه مهيب بم همچنان تحت تاثير فشارهاي روحي ناشي از زلزله هستند.
روزهاي سخت زلزله بم گذشت اما به نقل از بسياري از مردم اين شهر زلزله دوم بم مهيب تر بود كه همان مشكلات اجتماعي و اقتصادي بود كه به دليل تخريب زير ساخت ها و از دست رفتن تعداد زيادي از سرپرستان خانواده ها روي داد.
يكي از شهرمندان بمي در اين خصوص مي گويد: بروز زلزله در بم نحوه زندگي ما را تغيير داد بطوريكه حتي جمعيت شهر بم نيز در حال حاضر بمي نيستند و از همه جاي ايران براي كار به بم آمده اند.
احمد سالاري گفت: بسياري از خانواده هاي متمول بمي در عرض يك شب همه چيز خود حتي اعضاء خانواده خود را از دست دادند و براي در امان ماندن از سرماي دي ماه محتاج يك چادر شدند.
سالاري گفت: وجود چنين شرايطي علاوه بر مشكلات اقتصادي و اجتماعي فشار سنگين روحي را به مردم وارد كرد به طوري كه مردم بم كه زماني يكي از سرزنده ترين و شادترين مردم استان و كشور بودند، امروز روحي خسته دارند.
وي گفت: زحمات زيادي در خصوص بازسازي شهر بم كشيده شده است و اين زحمات در شهر نمايان است اما هنوز در برخي از زير ساخت ها دچار مشكل هستيم كه گاز، آب، برق و معابر شهري از آن جمله هستند.
اين شهروند بمي گفت: كمتر به مسائل روحي ما توجه شده است پنج سال زندگي دور از افرادي كه تمام هستي ما بودند و از دست دادن تمامي افراد خانواده هميشه در خاطر ما مي ماند و خستگي و اندوه را تمام سال به خصوص پنجم دي ماه مي توانيم در چشمان مردم شهر بم ببينيم به طوريكه شام غريبان قبرستان بم يكي از غم انگيزترين و حزن آورترين مراسمهاي سالانه و هفتگي در اين شهر است.
وي گفت: در مراسم سالگرد بم هنوز دختران و پسران نوجواني را مي بينيد كه تنها در كنار دهها قبر با چشم گريان به آينده خود فكر مي كنند.
اكبر مرادي يكي ديگر از شهروندان بم نيز با اشاره به مشكلات اقتصادي پس از زلزله افزود: براي ساخت واحد هاي مسكوني به هر واحد 15.5ميليون تومان تسهيلات پرداخت شد و هر كس در روزهاي اول توانست ساخت منازل خود را آغاز كند تا حدودي كار ساخت را به پايان رساند اما كساني كه به دلايل مختلف نتوانستند در روزهاي ابتدايي شروع به ساخت كنند به دليل تورم و افزايش قيمت مصالح با مشكل مواجه شدند.
زينب عليخاني نيز با اشاره به مشكلات بهداشتي شهر گفت: سالك امروز در تمام سطح شهر ديده مي شود به طوريكه من و بيشتر از اعضاي خانواده دچار اين بيماري شده ايم.
سالك در اغلب نقاط شهر بم شيوع دارد
وي گفت: اين درحالي است كه در برخي از جوي هاي خيابان آب راكد مانده و شرايط براي تكثير پشه عامل اين بيماري فراهم است.
اين زن بمي افزود: به دليل وجود نخاله هاي ساختماني و گرد و خاك در شهر ميزان بيماري ها نسبت به قبل از زلزله افزايش يافته است.
وي با اشاره به بيماري سالك گفت: در اكثر خانواده ها حتي در افراد بزرگ سال خانواده نيز بيماري سالك ديده مي شود هر چند كه اقدامات بهداشتي نيز توسط مسئولان صورت گرفته اما بايد با اين مسئله به صورت ريشه اي برخورد شود.
وي گفت: در زمينه واحد هاي تجاري هم شش ميليون تومان وام داده شد كه همين مسئله در خصوص واحد هاي تجاري نيز وجود دارد.
اين شهروند بمي گفت: تورم و افزايش قيمتها و ثابت بودن وام ساخت منازل باعث شده بسياري از خانه ها نيم ساز بمانند كه مسئولان بايد در جهت تكميل اين واحدها حداقل تسهيلات مناسبي در اختيار مردم بگذارند و درقبال آن ضمانت اجرايي محكمي نيز از مردم دريافت كنند.
وي افزود: پس از زلزله به دليل تخريب قنات ها و بروز آفتهايي همچون "زنجره خرما" و دلال بازي در خريد و فروش مركبات به كشاورزان ضربه زده است كه تاثير منفي بر اقتصاد شهروندان بمي گذاشته است.
با گذري در بم مي توان ديد كه با گذشت پنج سال از زلزله بم هنوز در برخي از مناطق شاهد زندگي مردم در كانكسها در كنار خانه هاي نيم ساخته هستيم كه دليل عمده آن را مردم نداشتن بودجه كافي براي ساخت منازل و بالا بودن قيمت مصالح ساختماني مي دانند.
تجمع زباله هاي ساختماني در برخي از معابر به خصوص معابر فرعي به حدي است كه عبور و مرور با مشكل انجام مي شود و برخي از امكانات زير بنايي نيز با مشكل همراه است. اما نبايد اين نكته را فراموش كرد كه شهر بم با تمام مشكلات و كمبود ها ساخته شده است و با ويرانه اي كه پس از زلزله برجاي مانده بود و به صورت انگشت شمار مي شد يك سازه سالم را پيدا كرد تفاوت اساسي كرده و مردم بسياري از امكانات شهري كه دراختيار ديگر شهروندان در شهر هاي ديگر كشور نيست برخوردار هستند.
ارگ قديم بم نيز كه مورد توجه بسياري از فرهنگ و تاريخ دوستان جهان است نيز در حال ساخت است و به نظر مي رسد براي به سرانجام رسيدن آن احتياج به بودجه بيشتري است.
يونسكو به وعده هاي خود براي بازسازي بم عمل نكرد
طبق برآورد صورت گرفته بازسازي ارگ قديم به 100ميليارد تومان هزينه احتياج دارد كه تاكنون 70 ميليارد ريال هزينه شده است كه دركنار آن نيز دولت ژاپن نيز يك ميليارد و 300ميليون ريال براي تهيه برخي از ابزار بازسازي اين سازه تاريخي كمك كرده اند اين درحالي است كه سازمان يونسكو عليرغم وعده هاي فراوان هيچ مبلغي براي بازسازي ارگ قديم اختصاص نداده و فقط در مواردي هزينه اسكان كارشناسان خود را پرداخت كرده است.
استاندار كرمان در خصوص كسري بودجه براي تكميل بازسازي شهر بم مي گويد: براي تكميل بازسازي شهر بم نياز به اختصاص بودجه بيشتر به برخي از بخشها است هر چند كه بازسازي بم به صورت چشمگيري تا كنون پيش رفته است اما پروژه هاي باقي مانده از اهميت بالايي برخوردارند و اين درحالي است كه در با كسري بوجه مواجه هستيم.
حبيب الله دهمرده تصريح كرد: بازسازي اين شهر بسيار مورد توجه و اهميت مقامات ارشد نظام واقع شده است و در همين زمينه بارها مقام معظم رهبري و رئيس جمهور از اين منطقه بازديد كرده اند و با حساسيت روند بازسازي را دنبال مي كنند.
وي گفت: يكي از مسائلي كه بايد در بازسازي بم مورد توجه قرار گيرد استفاده صحيح از بودجه اختصاص يافته بازسازي است كه بايد با مديريت صحيح و جامع در اين زمينه اقدام و از موازي كاري در دستگاههاي مختلف و صرف هزينه هاي غير ضروري جلوگيري شود.
دهمرده افزود: بايد با يك برنامه جامع از موازي كاري جلوگيري كرد و از بودجه موجود نهايت بهره وري را انجام داد.
وي گفت: با توجه به كسري بودجه در برخي از بخشها بخصوص عمران شهري با ارسال نامه اي به رئيس جمهور خواستار اختصاص بودجه بيشتر براي تكميل بازسازي شده ايم كه اميدوارم هستيم با توجه به شرايط اين شهرستان با اين درخواست موافقت شود.
دهمرده با تاكيد بر همكاري همه مسئولان در خصوص تكميل بازسازي اين شهر گفت: يكي از مشكلات در بم كسري بودجه شهرداري هاي بم و بروات است كه با وجود همكاري با اين دستگاه در خصوص تامين بودجه اين دستگاه بايد در جهت يافتن راهي براي ايجاد درآمد و خود كفايي كوشش نمايد.
وي با تاكيد بر لزوم استفاده از مصالح با دوام در ساخت منازل شهري و روستايي و واحد هاي تجاري گفت: بايد سطح استاندارد ساخت اين واحد ها درحدي باشد كه در صورت تكرار زلزله بم سازه ها بتوانند مقاومت كنند.
استاندار كرمان افزود: بم هنوز احتياج به نگاه ويژه مسئولان دارد و بايد با جبران كسري بودجه برخي از دستگاهها بازسازي اين شهر را عملا به پايان برسانيم.
معاون عمراني استاندار كرمان در زمينه روند بازسازي بم مي گويد: كمبود بودجه در برخي دستگاهها ما را با پروژه هاي نيمه تمام مواجه كرده است هر چند كه اكثر حجم كار بازسازي بم به اتمام رسيده است.
جواد كمالي گفت: در زمينه بازسازي روستايي 100درصد بازسازي منازل شهري 94درصد و در بخش تجاري نيز 82درصد پيشرفت داشته ايم.
وي در زمينه ادامه ساخت و ساز برخي واحد هاي مسكوني گفت: تعهدات دولت در خصوص ساخت و ساز مشخص است اما برخي از ساكنين بم خانه هاي خود را بالاي متراژ مشخص شده تعيين كرده و درحال ساخت هستند كه همين مسئله موجب بالا بودن تعداد منازل نيمه ساخت شده است.
وي گفت: در زمينه ساخت واحد هاي مسكوني شهري در بم در 3 سال گذشته 89 درصد پيشرفت صورت گرفته است.
كمالي گفت: 183باب مدرسه و 100مسجد و امامزاده نيز در دستور كار ساخت قرار گرفتند كه به دليل كمبود اعتبار تاكنون از30مسجد و امامزاده بهره برداري شده است.
وي با تاكيد برلزوم جبران كسري اعتبار در بخش هاي عمراني اين شهرستان گفت: در صورت پرداخت هزينه هاي موجود كار بازسازي بم به صورت عملي بزودي پايان مي يابد.
فرماندار بم نيز در زمينه مشكلات موجود در بحث تكميل روند بازسازي افزود: از ابتداي بازسازي شهر بم تا كنون ساخت 40هزارو 174 واحد مسكوني و تجاري در دستور كار قرار گرفته است كه با پيشرفت چشمگيري انجام شده است و مابقي نيز در حال انجام است.
مجيد اعتمادي افزود: 26هزار مترمربع فضاي فرهنگي، 28هزار مترمربع اداري و پشتيباني هلال احمر، 135هزار مترمربع ورزشي، 32هزار مترمربع بهزيستي، 183مدرسه با هزارو271كلاس ، 30هزار مترمربع فضاي شهري و 170هزار متر مربع بهداشتي و اداري و 60اداره دولتي تا كنون ساخته شده است.
وي تصريح كرد: اعتبارات هزينه شده 75ميليارد تومان بوده كه 23ميليارد در بخش آب رساني، 46ميليارد تومان در زمينه برق رساني، 19ميليارد تومان در زمينه اماكن مذهبي و 9ميليارد تومان در بخش كشاورزي هزينه شده است.
اعتمادي افزود: بازسازي ارگ قديم نيز به عنوان بزرگترين سازه خشتي جان در حال پيگيري است كه تاكنون در اين زمينه 10ميليارد تومان هزينه شده است كه با توجه به شرايط اين بنا احتياج به هزينه بسيار بيشتر دارد.
فرماندار بم افزود: كمبود بودجه و وجود پروژه هاي نيمه تمام در حال حاضر بزرگترين مشكل موجود است هر چند كه اختصاص بودجه تا كنون بسيار بالا بوده است اما بايد به اين نكته نيز دقت كرد كه حجم كار و اتمام بازسازي نيز بسيار بزرگ است.
وي خواستار اختصاص بودجه بيشتر شد و گفت: واقعيت اين است كه بازسازي بم به دليل وجود پروژه هاي نيمه تمام به اتمام نرسيده است و احتياج به صرف وقت و بودجه بيشتر دارد و اميدواريم مسئولان به اين نكته توجه لازم را داشته باشند.
اعتمادي افزود: اين مسئله بخصوص در اجراي پروژه هاي عمران شهري مشهود است و در اين زمينه نياز داريم كه اعتبارات مورد نياز براي چند سال آينده نيز ادامه يابد.
وي گفت: در زلزله بم حدود 100 باب مسجد، امامزاده و اماكن مذهبي تخريب شده اند كه براي ساخت آنها در فاز اول 52مسجد در دستور كار قرار گرفته اند كه تا كنون به دليل كمبود اعتبار 32واحد به اتمام رسيده است و بقيه منتظر تامين اعتبار هستند.
فرماندار بم افزود: كل تسهيلات بازسازي بم 610ميليارد تومان بوده است اما امسال به دليل سياست هاي كلي بانك ها در پرداخت تسهيلات با مشكل مواجه شده ايم و برخي از تسهيلات به تعويق افتاده است كه علاوه بر كندي در روند بازسازي تاثيرات اجتماعي نيز داشته است.
اعتمادي افزود: در پرداخت سرمايه در گردش اصناف بم نيز در سال جاري با مشكلات فرواني روبرو هستيم.
وي گفت: براي اتمام بازسازي بم به 150تا 200ميليارد تومان اعتبار نياز است تا بتوانيم روند بازسازي را به شرايط مطلوب برسانيم.
اعمادي افزود: اين مبلغ علاوه بر اعتبار مورد نياز با زسازي ارگ قديم بم مي باشد كه طبق براورد صورت گرفته به 8ميليارد تومان به صورت سالانه احتياج دارد.
رئيس شوراي شهر بم نيز در خصوص مشكلات شهري بم اظهار داشت: متاسفانه معابر شهري در بم از وضعيت مطلوبي برخوردار نيستند.
وحيد صامت خواستار اجراي كامل مصوبات دور اول سفر هيات دولت در بم شد و گفت: دو بانده كردن مسير كرمان - بم كه تا كنون باعث تلفات فراواني شده است و اجراي طرح فاضلاب شهري بم و پتروشيمي مي تواند بسياري از مشكلات موجود در بم را كاهش دهد.
بسياري از معابر شهر بم هنوز خاكي است
صامت افزود: معابر به خصوص معابر فرعي بم مملو از خاك و نخاله هاي ساختماني است و برخي از معابر قابل عبور نيست و ادامه اين روند غير ممكن است.
وي عنوان كرد: در صورت عدم تكميل بازسازي بزودي شاهد ادامه روند مهاجرت به شهرهاي ديگر بخصوص به كرمان خواهيم بود.
صامت افزود: روزانه در شهر بم 120تن زباله توليد مي شود ولي امكانات و مناسب براي بازيافت اين زباله ها وجود ندارد.
وي با اشاره به تاخير در پرداخت حقوق كارمندان شهرداري بم گفت: با توجه به وضعيت بم و كم بودن امكان براي درآمد زايي بايد اعتبارت بيشتري در خصوص جبران كسري اعتبار در نظر گرفته شود.
چهارشنبه 4 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]