واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: وقتي زندگي دود مي شود
تقي نژاد استوانه اي كوچك و كاغذي به طول معمولي كمتر از 12 سانتي متر و قطر نزديك به 10 ميلي متر است كه از برگ هاي بريده شده يا عمل آمده تنباكو پر مي شود حدود 10 دقيقه طول مي كشد تا دود كردن يك استوانه كوچك آن تمام شود. 10 دقيقه اي كه باعث مي شود انسان، ۵/۵دقيقه زودتر به استقبال مرگ برود. مي تواني حساب كني روزي چند عدد استوانه را مصرف مي كني و همان را در عدد ۵/۵ ضرب كني. اين گونه شايد بفهمي در هر روز، چه قدر از عمر خود را از دست مي دهي. آري اين است سيگار! همان استوانه كوچك كاغذي.
اعتياد به سيگار
اعتياد به سيگار كه در واقع همان وابستگي به نيكوتين است، به سرعت ايجاد مي شود. به طور تقريبي 85 درصد افرادي كه فقط يك نخ سيگار كشيده اند به مصرف آن ادامه داده اند. براساس تحقيقات جديد اعتياد به سيگار تا 2 سال ديگر باعث مرگ سالانه يك ميليون هندي خواهد شد. با وجود اين كه استعمال دخانيات يك تصميم شخصي است اما بررسي ها نشان داده، اعتياد به سيگار تا حدي هم به محيط فرد بستگي دارد.با توجه به اين كه هر سيگار شامل 10 پك است، فردي كه روزانه يك پاكت سيگار مصرف مي كند 200 بار براي ادامه مصرف سيگار، تشويق و ترغيب مي شود. اين مسئله علت اعتياد بسيار شديد و مشكلات فراوان هنگام ترك است به گونه اي كه ترك آن، حتي نسبت به معتادان به هروئين نيز دشوارتر است.
زيان هاي سيگار
پژوهش هاي بسياري در دنيا انجام شده كه بر مضر بودن مصرف سيگار دلالت مي كند. با اين وجود شركت هاي توليد سيگار اين پژوهش ها را بي اساس و اثبات نشده مي خوانند و به تبليغ گسترده سيگار در كشورهاي مختلف جهان ادامه مي دهند. اغلب پژوهش ها، سيگار را از عوامل اصلي بروز سرطان مي دانند. يك پزشك مي گويد: سموم موجود در دود سيگار تمام قسمت هاي بدن را هدف قرار مي دهد. اين سموم باعث ابتلاي فرد به سرطان هاي ريه، گلو، دهان، مثانه، كليه و ... مي شود.دكتر زينا شهيدي فر سيگار را عامل اصلي ابتلا به سرطان ريه عنوان مي كند و مي افزايد: سيگاري ها 20 برابر بيشتر از غير سيگاري ها به اين سرطان دچار مي شوند، اين در حالي است كه ابتلا به اين سرطان ارتباط مستقيمي با تعداد سيگارهاي كشيده شده در هر روز دارد.
وي با اشاره به اين كه سيگار مهم ترين عامل ايجاد بيماري هاي قلبي، عروقي، تنفسي، پوكي استخوان و افزايش كلسترول خون است، بيان مي كند: مواد موجود در سيگار ضربان قلب و فشار خون را بالا مي برد ودر نتيجه خطر بروز سكته هاي مغزي را نيز افزايش مي دهد.اين پزشك كه سوابقي نيز در مركز ترك اعتياد سيگار دارد ادامه مي دهد: گازهاي سمي موجود در سيگار، به صورت لايه لايه داخل مجاري تنفسي و ريه ها را مي پوشاند و بنابراين با مصرف سيگار، خون و اكسيژن كمتري به دست ها و پاها مي رسد و ممكن است باعث سياه شدن و حتي قطع انگشتان شود.دكتر شهيدي فر بروز پوكي استخوان در سنين پايين تر، بيماري هاي لثه، خرابي دندان ها، خشكي و بوي بد دهان، ناتواني جنسي در مردان، يائسگي زودرس در زنان، بدرنگي پوست و ضعيف شدن گردش خون را، از جمله ديگر مضرات مصرف سيگار عنوان كرد.در ميان اين همه صحبت از مضرات سيگار به بحث تبليغات مي رسيم. يك جامعه شناس مي گويد: اكثر تبليغات در مورد سيگار خزنده و البته به صورت پنهان است.
فريبا باقري مي افزايد: روي بسته هاي سيگار نوشته شده، سيگار سرطان زاست اما در واقع بين حرف و عمل، همچنين توليد و مصرف تناقض فراواني وجود دارد. ما بهترين زمين ها را در شمال كشور، به كشت تنباكو اختصاص مي دهيم!
وي عقيده دارد: نخ هاي سيگار در واقع سر نخ تمامي اعتيادهاست. اين جامعه شناس از سيگار به عنوان نماينده با كلاس تر اعتياد ياد مي كند.
قربان محمد مقدسي يك جامعه شناس ديگر مي گويد: سيگار كشيدن تبعات منفي فراواني براي فرد و اجتماع در پي دارد و از آن جمله مي توان به خروج ارز از كشور براي تأمين نياز سيگار جامعه اشاره كرد. همچنين علاوه بر مضرات سيگار براي سلامت جسمي فرد، از تأثير اين عمل بر شأن و منزلت اجتماعي شخص كه به طور معمول منزوي شدن از اجتماع را در پي دارد نيز، نبايد غفلت كرد.
ماليات بر سيگار، چرا كه نه؟
در بيشتر كشورهاي جهان به جز مناطق آزاد از سيگار ماليات سنگيني دريافت مي شود و اين ماليات گاه تا چند برابر قسمت اوليه خود سيگار، خرج روي دست مصرف كننده مي گذارد. اين كشورها درآمد حاصل از ماليات مذكور را صرف بهبود سلامت مردم مي كنند. گرچه اين عمل كار پسنديده اي محسوب مي شود اما با توجه به تبليغات گسترده سيگار در برخي از اين اجتماعات، چنين كاري مثل حفر كردن يك چاله براي پر كردن چاله اي ديگر است!مقدسي اخذ ماليات از سيگار را در ايران نيز ضروري اعلام مي كند و مي گويد: چرا بايد از تمامي نيازهاي ضروري اجتماع كه تأثيرات مثبتي هم بر سلامت جامعه دارند، ماليات اخذ شود ولي به چنين ماده خطرناكي ماليات تعلق نگيرد؟ او مي افزايد: دريافت ماليات از سيگار باعث بالا رفتن قيمت آن مي شود و يك نوع حالت بازدارندگي را ايجاد خواهد كرد و از سوي ديگر با درآمد حاصل از ماليات دريافت شده، مي توان بخشي از تبعات منفي ناشي از مصرف سيگار را در جامعه جبران كرد. اين جامعه شناس تأكيد مي كند: نگرفتن ماليات از سيگار يك نوع بي عدالتي محسوب مي شود.
باقري نيز با اشاره به نتيجه يك تحقيق اين طور مي گويد: 81 درصد آلودگي هاي ناشي از نيكوتين سيگار گريبانگير كساني است كه سيگار نمي كشند و تنها از نيكوتين سيگار ديگران استنشاق مي كنند. پس وقتي سيگاري ها به اين راحتي هواي تنفسي شهروندان را مسموم مي كنند و آن ها را در معرض اعتيادهاي اجباري قرار مي دهند به طور قطع گرفتن ماليات از سيگار، داروي تلخي است كه در دراز مدت اثرات مثبت خود را بر جامعه خواهد گذاشت.
راهكارهاي مقابله
باقري مي گويد: براي حل معضل سيگار كشيدن در جامعه، وقتي به سر منزل مقصود مي رسيم كه تمامي دولت ها بر سر يك ميز مذاكره بنشينند و ديدگاه هاي شفافي را در اين باره مطرح كنند. اين معضل يك شبه ايجاد نشده كه بخواهيم يك شبه و يا حتي يك ساله آن را از بين ببريم. مقوله سيگار يك مقوله اجتماعي، سياسي و اقتصادي است.
اين جامعه شناس همچنين در مورد گرايش رو به رشد جوانان به سيگار هشدار مي دهد و بيان مي كند: جوان برحسب طبع و ماهيت جواني خود به دنبال آزمايش و تجربه است و صد البته تنوع طلبي را هم مي توان به چاشني تلخ سيگار افزود. متأسفانه در جامعه ما قوانين حقوقي مستحكمي در بحث خريد و فروش سيگار حداقل براي گروه سني زير 18 سال وجود ندارد. اما در كشورهاي پيشرفته در اين رابطه و حتي خريد و فروش ديگر مواد زيان آور مثل مشروبات الكلي قانون و مقررات خاصي وجود دارد.
قربان محمد مقدسي هم در اين رابطه اظهار مي كند: افراد سيگاري به طور معمول مشكلات روحي و رواني را عاملي براي سيگار كشيدن خود عنوان مي كنند در حالي كه برعكس است ،سيگار عامل اضطراب، نگراني، به هم خوردن نظم بدن، زندگي اجتماعي و از بين برنده اعتماد ديگران نسبت به فرد مبتلاست.وي معتقد است: بهترين جريان قوي و بازدارنده از سيگار كشيدن اراده خود فرد است و پس از آن خانواده و گروه هاي اجتماعي ديگر به خصوص رسانه هاي ارتباط جمعي نقش مؤثري در اين رابطه خواهند داشت. وي سيگار كشيدن را نشانه آسيب پذيري فرد در مقابل ساير خطرات اجتماعي عنوان مي كند.وي مي افزايد: هيچ كسي به فكر سلامتي انسان نيست و هر شخص بايد خودش به خودش كمك كند.
به زندگي خوش آمديد
اگر از آن جمله افراد خوش شانس هستيد و همين حالا تصميم به ترك سيگار گرفته ايد، برخي مواد غذايي را به شما معرفي مي كنيم كه گنجاندن آن ها در رژيم غذايي روزانه تان ممكن است وابستگي شديد شما را به سيگار كاهش دهد.
1) جو دوسر: اين ماده غذايي سرشار از فيبر و ويتامين B1 است و روي يك جمعيت 13 نفره سيگاري در كشور هند آزمايش شده است. در اين آزمايش 5 نفر از آن هايي كه از جو دوسر استفاده كرده بودند به كلي سيگار را ترك كردند، 7 نفر تعداد سيگارهايي را كه دود مي كردند به نصف كاهش دادند و تنها يك نفر مقاوم به درمان مشاهده شده كه البته قرار نيست شما جز اين گروه آخر باشيد.
2) اسفناج: اسفناج حاوي موادي است كه باقليايي كردن محيط بدن، ميزان ماده اعتيادآور و نيكوتين را در بدن تا مدتي در سطح بالا نگه مي دارد و در نتيجه نياز شخص به مصرف سيگار را كاهش مي دهد. بر اين اساس مي توان نتيجه گرفت مصرف موادي كه بدن را قليايي مي كند ،در ترك سيگار مؤثر است. كشمش، انجير خشك و بادام از جمله اين مواد هستند، مضاف بر اين كه مي توانيد اين تنقلات را در جيب بريزد و هر بار هوس سيگار به سرتان زد، از اين ها تناول كنيد.
3) جوش شيرين: در تحقيقي، عده اي از سيگاري هايي كه از جوش شيرين استفاده مي كردند پس از 5 هفته به طور كلي سيگار را ترك كردند. البته در مصرف اين ماده نبايد زياده روي كرد.آدامس هاي نيكوتين دار سير و شاه تره از ديگر مواد غذايي هستند كه شما را در رسيدن به يك زندگي سالم و با نشاط كمك مي كنند.
چند نكته باريك تر از مو براي كساني كه هنوز مرگ زودرس را ترجيح مي دهند!
1) نگاه داشتن سيگار بر روي لب باعث تشديد خطرات آن مي شود، به خصوص هنگامي كه دود سيگار در بزاق دهان حل مي شود و شما آن را مي بلعيد، سموم و مواد سرطان زا در تماس با تمامي قسمت هاي جهاز هاضمه قرار مي گيرد.
2) طبق تحقيقات سازمان جهاني بهداشت در هر 8 ثانيه يك نفر در دنيا به علت استعمال دخانيات جان خود را از دست مي دهد. اين يعني تا پايان همين زماني كه بند 2 را خوانديد، يك نفر ديگر هم از دنيا رفت.
3) سالانه نزديك به 50 هزار نفر به علت عوارض سيگار در ايران فوت مي كنند.
4) هزينه ناشي از مصرف سيگار در ايران رقمي بالغ بر چهارصد ميليارد تومان است يعني برابر با ساخت حداقل 400 مدرسه، درمانگاه، مسجد و هر چيز مفيد يك ميلياردي ديگر.
5) حداقل 25 درصد سيگاري ها 23 سال از عمر مفيد خود را از دست مي دهند.
6) كشيدن سيگار هر ساله، بيشتر از مجموع تلفات ايدز، الكل، مواد مخدر، تصادفات رانندگي، قتل، خودكشي و آتش سوزي انسان ها را از بين مي برد.
پنجشنبه 14 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 446]