واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: يونيسف ايران: همهگيري اچ.آي.وي/ايدز در بين عموم مردم كشور شيوع نيافته است
اجتماعي. ايدز. شيوع
نماينده صندوق كودكان سازمان ملل متحد (يونيسف) و رييس گروه موضوعي ايدز و اچ آي وي سازمان ملل در ايران گفت: همهگيري اچ.آي.وي/ايدز در بين عموم مردم ايران شيوع نيافته است.
كريستين سالازار والكمن روز سه شنبه در يك نشست خبري به مناسبت روز جهاني ايدز در يونيسف با بيان اينكه اپيدمي ايدز در ايران به صورت متمركز است، گفت: اچ آي وي / ايدز در كشور، در بين گروههايي شيوع دارد كه رفتارهاي پر خطر دارند و هنوز به جمعيت عمومي كشور شيوع نيافته است.
معتادان تزريقي و كساني كه روابط جنسي خارج از چارچوب ازدواج دارند از جمله افراد داراي رفتار پرخطر محسوب ميشوند.
سالازار گفت: تلاش تمام مجموعه آژانسهاي سازمان ملل در ايران و همچنين دولت ايران در اين زمينه است كه اين همهگيري را در حد كساني كه رفتارهاي پرخطر دارند تحت كنترل قرار داده تا بين عموم جامعه ، شيوع نيابد.
وي با اشاره به آخرين آمار ثبت شده از مبتلايان اچ آي وي / ايدز در كشور كه ۱۸هزار و ۳۲۰نفر هستند گفت: تخمين زده ميشود كه مبتلايان ثبت نشده ۸۰هزار نفر در كشور باشد.
رييس گروه موضوعي ايدز و اچ آي وي سازمان ملل متحد در ايران همچنين اظهار داشت: برنامه ريزيهاي سازمان ملل نيز در خصوص مبارزه با ايدز بر اساس جمعيت تخميني است.
سالازار گفت: بر اساس تحقيقات بعمل آمده، شيوع ايدز در معتادان تزريقي ۱۸ درصد است كه سرعت شيوع در اين افراد كمتر شده است.
اين مقام مسوول در يونيسف ايران، برنامههاي ايران در خصوص كاهش آسيب را مطلوب دانست و گفت: همان قدر كه يك معتاد در ايران بيمار محسوب ميشود و يا زندانيان به سوزن و سرنگ استريل دسترسي دارند، قابل تقدير است.
سالازار به برنامه دو ساله ملي ايدز براي سالهاي ۲۰۰۸تا ۲۰۰۹اشاره كرد و گفت: در اين برنامه ۱۱آژانس سازمان ملل از جمله يونيسف، دفتر جرم و مواد مخدر سازمان ملل، كميسارياي عالي پناهندگان و سازمان جهاني بهداشت از يكسو و وزارت بهداشت، سازمان زندانها ، ستاد مبارزه با مواد مخدر، آموزش و پرورش، وزارت رفاه، بهزيستي، وزارت كشور و همچنين جمعي از سازمان هاي مردم نهاد از سوي ديگر همكاري ميكنند.
وي اظهارداشت: در زمان حاضر سازمان ملل شش ميليون و ۴۰۰هزار دلار براي اين برنامه اعتبار جهاني در نظر گرفته است كه دو ميليون دلار از سوي آژانسهاي سازمان ملل و ۴/۴ميليون دلار نيز از محل صندوق مشترك , HIVسل و مالاريا تامين ميشود.
وي گفت: اين برنامه سه حوزه اصلي و ۸۰فعاليت دارد كه سياستگذاري و تحقيق، پيشگيري و فراهم كردن پوشش درماني و حمايتي از افراد مبتلا ، از جمله حوزههاي اصلي برنامه ملي ايدز در ايران محسوب ميشوند.
رييس گروه موضوعي ايدز و اچ آي وي سازمان ملل متحد گفت: تاكنون ۴۷فعاليت در اين برنامه براي سال ۲۰۰۸انجام شده و ۴۳فعاليت ديگر نيز در سال ۲۰۰۹انجام ميشود.
نماينده يونيسف ايران تجربه كارگروههاي HIVسازمان ملل با دولت و همچنين برنامههاي پيشگيرانه دولت در زمينه ايدز را موفق ارزيابي كرد.
سالازار همچنين گفت: سازمان ملل براي انتقال و شركت دادن تجربيات ايران با كشورهاي ديگر اعلام آمادگي ميكند.
وي همچنين اظهار اميدواري كرد كه برنامه HIVاز اولويتهاي دولت جمهوري اسلامي ايران همچنان باقي بماند و در برنامه پنجم توسعه نيز مطرح باشد.
كنوت اوستبي هماهنگكننده مقيم سازمان ملل متحد در ايران نيز در خصوص بودجه براي ايدز در كشور گفت: براساس برنامه ۲۰۰۵تا ۲۰۱۱در ايران ، ۱۶ ميليون دلار از بودجه جهاني سازمان ملل به ايران كمك ميشود كه ظاهرا يك رقم ۳۰ميليون دلاري هم وجود دارد كه فقط براي بخش درمان نيست به پيشگيري و كاهش آسيب نيز مربوط ميشود.
آمبروجيو ماننتي نماينده سازمان جهاني بهداشت نيز اظهارداشت: عمده بودجه براي داروهاي خط اول درمان توسط دولت تامين شده و رايگان به دست بيماران مي رسد اما داروهاي خط دوم توسط بودجه جهاني تهيه ميشود .
وي همچنين گفت: نقش سازمان جهاني بهداشت يك نوع كمك فني به وزارت بهداشت براي تهيه و تامين اين داروها است.
*** ميزان آگاهي مردم از ايدز در حد مطلوب نيست
نماينده يونيسف ايران همچنين در خصوص ميزان آگاهي مردم جامعه از ايدز گفت : در اين زمينه تحقيقي در سطح ملي در دست نداريم اما براساس تحقيقات پراكندهاي كه انجام شده ، ميزان آگاهي مردم ايران از ايدز و چگونگي انتقال آن در حد مطلوبي نيست .
سالازار گفت: ممكن است برخي از مردم جامعه بدانند يك بيماري تحت عنوان ايدز در كشور وجود دارد اما دقيقا نميدانند اين بيماري چگونه منتقل مي شود.
وي اظهارداشت : براي اينكه اپيدمي متمركز را كنترل كنيم بايد هم به گروه هاي پرخطر و هم به عموم مردم اطلاع رساني كنيم .
وي همچنين بر نقش كليدي رهبران مذهبي ايران درپيشگيري و اشاعه ايدز تاكيد كرد.
علي فيض زاده نماينده UNAIDS(برنامه ايدز سازمان ملل) در ايران نيز دراين نشست با بيان اينكه انتقال از راه جنسي و همچنين تزريق مشترك از راههاي ابتلا به ويروس ايدز است، گفت: در زمان حاضر ۳۰تا ۵۰درصد معتادان تزريقي در ايران متاهل بوده و به همين علت همسران آنها در معرض خطر ابتلا به ويروس ايدز هستند.
وي گفت: معتادان تزريقي ممكن است خارج از چارچوب ازدواج با تن فروشان و يا با مردان ديگر ارتباط جنسي برقرار كنند كه اين موضوع يكي از علل تغيير روند ابتلا به ايدز از تزريق به رابطه جنسي است .
وي اظهارداشت : برخي كه تزريقي نيستند اما ممكن است با يك معتاد تزريقي ارتباط جنسي برقرار كنند و يا ارتباط جنسي محافظت نشده دارند نيز از جمله عوامل تغيير روند ابتلاي به ايدز در ايران محسوب ميشوند.
فيض زاده، همچنين گفت: برخي نه مصرفكننده مواد و نه با تزريقيها رابطه جنسي دارند كه تن فروشها و يا مرداني كه با مردان ديگر ارتباط جنسي برقرار ميكنند از جمله آنها هستند.
وي گفت: اين افراد هم در معرض خطر بوده و عامل تغيير روند ايدز در كشور محسوب ميشوند.
وي افزود: به جز اين گروه ها، جوانان نيز ممكن است رفتار جنسي محافظت نشده داشته باشند كه چنانچه جوانان ياد شده با گروههاي پرخطر كه شيوع اچ آي وي در آنها زياد است، ارتباط جنسي برقرار كنند، خطر بيشتري وجود دارد نماينده UNAIDSدر ايران همچنين گفت: نحوه برخورد با اين افراد بايد تركيبي از افزايش آگاهي و توانمندسازي اين گروههاي درمعرض خطر باشد.
وي همچنين به كاهش انگ و تبعيض در خصوص مبتلايان اچ آي وي / ايدز يا در معرض آن تاكيد كرد و گفت: اگر با انگ و تبعيض توجه نشود نه پيشگيري و نه درمان را نميتوان انجام داد.
*** كودكان پنج درصد مبتلايان به اچ آي وي - ايدز در ايران
مازيار تالشي مسوول بخش - HIVايدز در يونيسف در اين نشست گفت: كودكان پنج درصد مبتلايان به اچ آي وي - ايدز در ايران را تشكيل ميدهند.
بر اساس آخرين آمار بدست آمده موارد ثبت شده اچ آي وي در ايران ۱۸هزار و ۳۲۰مورد گزارش شده است .
تالشي اظهارداشت: در راستاي حمايت از اين كودكان، طرح الگويي خدمات دوستدار نوجوان در شش شهر و ۱۶مركز از دو سال پيش در حال اجراست و خدماتي مبتني بر نيازهاي اين كودكان به آنها ارايه ميشود.
به گفته وي، اين طرح در شهرهاي تهران، مشهد، خرم آباد، زاهدان، بندرعباس و بم در حال
اجراست.
در اين راستا فيض زاده هم در خصوص زنان مبتلا به اچ آي وي - ايدز كه باردار هستند گفت: تمام مراكزي كه خدمات درماني را به افراد اچ آي وي ارايه ميدهند، توانايي ارايه خدمات پيشگيري از انتقال اچ آي وي از مادر مبتلا به كودك را هم دارند.
*** هماهنگي سازمان ملل با دولت ايران
كنوت اوستبي هماهنگكننده مقيم سازمان ملل در جمهوري اسلامي ايران هم در اين نشست خبري گفت: همكاريهاي ما متناسب و هماهنگ با برنامههاي جمهوري اسلامي ايران در راستاي مبارزه با ايدز است.
روبرتو آربيتريو نماينده دفتر جرم و مواد مخدر سازمان ملل ( )UNODCنيز با تاييد اين اظهارات گفت: دفتر جرم و مواد مخدر هم كاملا با دولت جمهوري اسلامي ايران هماهنگي داشته و همچنين همكاريهاي خوبي با سازمانهاي مردم نهاد دارد.
وي در خصوص خود پردازهاي سرنگ استريل گفت: اين طرح در مرحله آزمايشي است و اثر بخشي خود را بعد از دوره آزمايشي نشان ميدهد.
آربيتريو به نقش مهم مواد مخدر و تزريق در بروز اچ آي وي در ايران و منطقه اشاره كرد و گفت: بر اين اساس اين دفتر در تمام برنامههاي مربوط به اچ آي وي - ايدز دخيل بوده و شركت ميكند.
اوستبي هماهنگكننده مقيم سازمان ملل متحد در ايران هم با بيان اينكه برنامه ملي ايران براي ايدز خيلي كامل است و بودجه ملي هم در اين راستا وجود دارد، اظهارداشت: ايران در حوزه كاهش آسيب خيلي خوب موفق عمل كرده است.
اوستبي در خصوص برخي كشورهاي توسعه نيافته كه درآمدشان كم است و شيوع ايدز نيز در آنها بيشتر است گفت: كمك به اين كشورها و دادن اعتبار بيشتر براي مبارزه با ايدز از اولويتهاي سازمان ملل محسوب ميشود.
وي همچنين در خصوص آمار جهاني ايدز گفت: در زمان حاضر ۳۳ميليون نفر در جهان به ايدز و اچ آي وي متبلا هستند كه طي مدت ۱۵سال تعداد متبلايان در جهان، چهار برابر افزايش يافته است.
به گفته وي دو ميليون كودك زير ۱۵سال در جهان به اچ آي وي - ايدز مبتلا هستند و سهم زنان از ابتلا نيز در برخي كشورها بالا رفته است.
وي گفت: جوانان ۴۵درصد موارد ثبت شده به ابتلا را به خود اختصاص داده اند كه عمدتا بين ۱۵تا ۲۵سال سن دارند اما ميانگين آگاهي اين افراد از ايدز حدود ۴۰درصد است.
وي همچنين اظهارداشت: فقط ۳۱درصد افراد نيازمند به درمان در كشورهاي با درآمد كم يا پايين، به درمان دسترسي دارند و يك سوم كشورها نيز مكانيزم حقوقي را در رابطه با حمايت از مبتلايان،
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 295]