واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گفتاري از حميد پارسانيا حوزه، قطب تمدني اسلام
خبرگزاري فارس: حوزهي علميه، بايد در پاسخ به سخنان رهبر معظم انقلاب، هر كدام به سهم خود تلاشكنند و بايد به خود و جايگاه و مسئوليتي كه به لحاظ تاريخي و اجتماعي دارا هستند و به فرصتهاي استثنايي كه به بركت اخلاص و تقواي حضرت امام(ره) رزق و روزي امّت پيامبر خاتم(ص) فرموده، بيانديشند.
طلّاب حوزهي علميهي قم و فضلا و همچنين مديريت حوزه، بايد در پاسخ به سخنان رهبر معظم انقلاب، هر كدام به سهم خود تلاشكنند و بايد به خود و جايگاه و مسئوليتي كه به لحاظ تاريخي و اجتماعي دارا هستند و به فرصتهاي استثنايي كه خداوند سبحان به بركت اخلاص و تقواي حضرت امام(ره) رزق و روزي امّت پيامبر خاتم(ص) فرموده، بيانديشند.
به بركت اخلاص و ايثار و از خودگذشتگي شهيدان و جانبازارن، اين انقلاب پُربركت، دنيا را دگرگونكرده و قطبهاي عامل را جابهجا و جغرافياي جهان را متحوّل و منقلب نموده است. در عرض اين سه دهه، بسياري از مسائل عالم دگرگون شده و اين تحوّلات، توقّعات فراواني را هم در داخل ايران و بيش از آن، در سطح جهان ايجاد كرده است.
قطببندي دوگانهاي كه در قرن بيستم با شدت و صلابت، با صد ميليون كشته بر جهان تحميل شده و بلوك شرق و غرب را پديد آورده بود، به يكباره مثل نسيج عنكبوت فرو ريخت و چيزي كه به شدت از آن هراس داشتند، به وجود آمد و بيرون از حوزهي فرهنگ و تمدن غرب، يك مدعي فرهنگي ديگر برخاست.
در آن جهان دو قطبي، هر دو قطب، متعلق به فرهنگ و تمدن غرب بود؛ ولي اين مدعي جديد، خارج از اين حوزهي تمدني، بروز و ظهور كرد و معنويت، ديانت و بازگشت به خداوند سبحان را با شعارها و اهدافي خارج از تصورات و تخيلات دنياي مدرن و انسان مدرن، برانگيخت و عالَم را متحول ساخت.
امروز، ديگر ما شاهد دنياي دو قطبي بلوك شرق و غرب نيستيم؛ بلكه شاهد دو قطب تمدني هستيم كه يكي دنياي غرب و مدرن و دومي دنياي اسلام است. امروزه حركتها بسيار وسيع است؛ روزها مثل سالها ميگذرند و تحولات عالم بهگونهاي باور نكردني با سرعت و شتاب پيش ميرود. وضعيت چند دههي قبلِ جهان را با وضعيت امروز، مقايسه كنيد. اين تحول، به بركت قدرت و قوّت معاني و مفاهيم اسلامي و فرهنگ و تمدّن اسلامي بوده است و در سطوح مختلف، ظرفيتهاي جديدي را به وجود آورده كه اين فرصتها و ظرفيتها، هم نويدبخش هستند و هم خطرساز. همواره فرصتهاي بزرگ، همراه خطرهاي بزرگ هستند؛ بنابراين اگر وضعيت چهار دههي بعد جهان را با همين شتاب و نه شتاب بيشتر و يا حتي با همين سرعت و بدون شتاب، تصوركنيد، امكانات جديد بسياري ممكن است به وجود بيايد.
حوزهي علميهي قم كه كانون و قلب انديشه و تفكر شيعي است، در سدهي گذشته با هجوم و فشاري كه از ناحيهي دنياي مدرن به كشورهاي اسلامي و جامعهي ما وارد شده بود، در محدودهي خاصي عمل ميكرد. مديريت و رهبري اين كانون علمي را مرجعيت شيعه بر عهده داشت و در يك سطح خاصي توانست از سنگر ديانت حفاظت كند. ارتباط حوزه با فرهنگ عمومي مردم و با مردم، ارتباطي قوي و محكم بود و ظرفيت يك خيزش عظيمِ اجتماعي را از همان موقع و موضع ايجاد كرد. خودآگاهي و همچنين زمانآگاهي و اخلاص امام بود كه اين امكان را به فعليت رساند و جهان بسيار پُرشتابي را به وجود آورد.
امروز ما نميتوانيم با وجود تحولات سريعي كه رخ ميدهد، منتظر بنشينيم و ببينيم چه ميشود؟ آنچه كه در كلام رهبر انقلاب بود، همين تحولي است كه به سرعت رخ ميدهد. فرصتها و خطرات، بسيار عظيم است و جهان رقيب هم متوجه حساسيت اينجا هست و با يك مديريت هوشمندانه عمل ميكند. سنگرها به شدت در هم تنيده و در هم فرورفته است. ديگر سنگرهاي معرفتي در بيرون از مرزهاي جغرافيايي نيست؛ بلكه در گوشهي حجرهها و لابهلاي خطها و صفحات و برگهايي است كه ما هر صبح و شب با آنها مواجه هستيم.
امروز مرزهاي جغرافيايي در يك مواجههي تمدني فرهنگي فروريخته است. امروز به شدت نيازمند اين هستيم كه هوشمندانه پيشبيني كنيم و آينده را ببينيم و اين ظرفيت عظيم انساني- نسل جوان انقلاب- را مديريت كنيم. بخشي از اين نسل، امروز مشغولاند و بخش بسيار عظيمتري منتظر هستند و مشتاقاند كه به اين جمع بپيوندند و مسئوليت خودشان را براي دفاع از اسلام به انجام برسانند. يك مديريت توانمند ميخواهد كه اين نسل را جذب و سازماندهي كند.
ما نميتوانيم در محدودهي دانستهها و تجربههاي تاريخي 50 -100 سال، پيشِ خودمان برنامهريزي كنيم؛ واقعاً ارتكازات 50 سال پيش، 5 قرن از فضاي اجتماعي امروز عقب است. در اين سه دهه، بيش از سه قرن تحوّل رخ داده است. منتظر نشستن و اينكه ببينيم چه مسائلي پيش ميآيد تا با موضعِ عكسالعملي با مسئله برخورد كنيم، همان خطر جدياي است كه رهبر معظم انقلاب به آن اشاره كردند. در اين تحولي كه سنت الهي و هديهي الهي به امّت اسلامي است و خود نويدبخش هم ميتواند باشد، ما بايد قبل از ديگران سوار بر موج شويم. بايد تحركي را هدايت كنيم كه ناشي از تحول درون جان خود ما و درون اين جامعه باشد تا بتوانيم از آن استفاده كنيم. اگر اين كار انجام نشود، اين فرصتها تنها ميتواند براي رقيب فرصت باشد و آسيبهايي جدي به ما وارد كند.
حوزهي علميهي قم كه بسيار براي دنياي اسلام و تشيع تعيين كننده است، خود به شدت نيازمند يك تحول مدبرانه و آگاهانه است اما بايد توجه داشت كه هيچ چيزي براي آن، مثل هرج و مرج و بيتدبيري نميتواند آفت باشد؛ بنابراين ضمن اينكه به شدت نيازمند يك تغيير و تحولِ همراه با تيزهوشي و تيزبيني و آگاهي نسبت به حوادث است، هرگونه تحولي كه شايسته و بايسته نباشد، بسيار خطرآفرين است؛ يعني اين ذخيرهي امت اسلامي را ممكن است به آسيبهايي گرفتار كند كه چيزي جايگزين آن نيست.
...................................................................
منبع: ويژهنامه براي فردا؛ نشريه خشت اول؛ ضميمه شماره 9 و 10
انتهاي پيام/
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]