واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نقش شوراي فرهنگ عمومي در اصلاح رفتارهاي نادرست اجتماعي
داخلي. فرهنگي. شورايفرهنگعمومي.
اگر مقوله فرهنگسازي و اصلاح خرده فرهنگهاي مشكلدار اجتماع را دستكاري كارشناسي و از پيش تعيينشده روي باورها و سپس رفتارهاي تك تك افراد جامعه توصيف كنيم، حساسيت موضوع فرهنگسازي بيشتر از پيش مدنظر خواهد بود.
مادامي كه به مقوله عام و كلي فرهنگسازي به عنوان فرآيندي علمي شامل مراحل ارايه آموزشهاي مختلف براي تغيير رفتارهاي غلط افراد در جامعه نينديشيم، فرهنگسازي در عمل و به صورت كاربردي اتفاق نخواهد افتاد.
اينها، تاكيدهاي صاحبنظران علوم اجتماعي و فرهنگي است كه به منظور اصلاح بعضي خرده فرهنگها يا آداب و رسومي است كه طي زمان از سمت و سوي اصلي خود خارج شدهاند، ارايه ميشود.
اگرچه تعريفهاي مختلفي تاكنون از فرهنگ در نظرگاه كلي در كتابهاي مرجع علوم اجتماعي طي زمانهاي مختلف و توسط كارشناسان مختلف جهان صورت گرفته اما دستمايه همه آنها مفهومي به نسبت يكسان دارند.
مجموعه شيوههاي زندگي هر ملت، آداب، رسوم، اعتقادها، ارزشها، هنجارها، مقررات و همه مسايلي كه زندگي انسانهاي يك جامعه را در بر ميگيرد به عنوان فرهنگ در نظرگاه كلي تعريف ميشود.
فرهنگ عمومي نيز مجموعهاي منسجم و نظام يافته همين مولفههاست كه در نظرگاه كلي، سمت و سوي فرهنگ يك جامعه در آينده را نيز مشخص ميكند.
نگاهي به ديرينه و مولفههاي خاص فرهنگ در ايران و مقايسه آن با وضعيت كنوني به باور بسياري از كارشناسان مويد آن است كه برخي رفتارهاي جامعه به ويژه از سوي جوانترها رنگ و لعابهاي غيرمناسبي به خود گرفته و از مسير، اصالت و هويت واقعي خود دور شده است.
به عنوان نمونه، خردهفرهنگهايي همچون احترام بزرگتر، رانندگي، تغذيه، احترام به حقوق ديگران، گران فروشي و ... از جمله مسايلي در جامعه امروز مطرح ميشود كه نيازمند كار كارشناسي براي اصلاح است.
كار كارشناسي و علمي روي تك تك رفتاهاي غلط اجتماعي به منظور تغيير خردهفرهنگهاي نامناسب در شرايط كنوني، از جمله ضرورتهاي اجتماعي و فرهنگي معرفي ميشود كه شوراي فرهنگ عمومي كشور نيز در اين زمينه، اهتمام ويژهاي دارد.
در اين نوشتار، ضمن اشاره به جايگاه شوراي فرهنگ عمومي در اصلاح برخي رفتارها و خردهفرهنگهاي نامناسب رايج در زندگي افراد، نقطهنظرهاي كارشناسان و مسوولان در اينباره نيز ارايه ميشود.
ممكن است برخي ريشه بسياري از رفتارها و خرده فرهنگهاي نامناسب را ندانستن و كمبود آگاهي در آن زمينه عنوان كنند، اما با نگاه كارشناسي به موضوع معلوم ميشود كه اينگونه نيست، زيرا كداميك از افراد سيگاري، متخلفان راهنمايي و رانندگي يا افرادي كه ورزش نميكنند، نميدانند كه رفتارهايشان نامناسب است؟
اثرگذاري بر باور دروني انسانها به منظور تغيير نگرشهايشان براي تغيير در رفتارهاي آنان مقولهاي است كه از اين نظر اهميت مييابد.
يك جامعه شناس معتقد است:"برخي بر اين باورند كه ريشه مشكلات رفتاريآنان فقط اين است كه ميدانند ولي عمل نميكنند؟ به عنوان مثال ريختن زباله در معابر را كار نادرستي به شمار ميآورند ولي به انجام آن مبادرت ميكنند".
"مرتضي مجتهدي" در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اين مشكل را اينچنين نيز روايت كرد: علاقه به كلي گويي مردم در جامعه كنوني نيز كم نيست و گاهي چنين تصور ميشود كه با تكرار عبارتهاي كلي از جمله" با هم مهربان باشيم"، "حق يكديگر را پايمال نكنيم"، "امر به معروف و نهي از منكر كنيم"، كمك بزرگي به اصلاح ناهنجاريهاي جامعه شده است.
وي ادامه داد: همه مردم باور دارند كه وقت طلاست، بايد به كودكان شخصيت داد، به بزرگترها احترام گذاشت، آنچه بر خود نميپسندند نبايد براي ديگران بخواهند، لذا مشكل آنان ندانستن اين كليات نيست بلكه نداشتن دانش كافي براياقدام صحيح در موقعيتهاي مختلف است.
ارايه آموزشهاي مورد نياز در اعمال رفتارهاي درست اجتماعي و جايگزيني آنها از طريق رسانههاي متناسب با شرايط مخاطبان از ضروتهاي اين مهم تلقي ميشود اما براي تدوين طرحهاي كارشناسي لازم نيز نياز به مرجعي منسجم احساس ميشود كه به نظر ميرسد شوراي فرهنگ عمومي در اين قامت و براي همين مهم ايجاد شده است.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي سيستان و بلوچستان، هدف شوراي فرهنگ عمومي را مهندسي رفتارها عنوان كرد.
" نورالله برشان" به خبرنگار ايرنا گفت: فرهنگ از عناصر اساسي تحول يك نظام در همه عرصههاي اقتصادي، سياسي و اجتماعي محسوب ميشود و فقدان آن، تحول مطلوب را ايجاد نميكند.
او بيانكرد: رسالت شوراي عالي انقلاب فرهنگي رشد جامعه در عرصههاي مختلف از جمله دانش و بينش، ارتقاي گرايشهاي عالي و مطلوب ديني، ملي و اجتماعي، ترويج و گسترش عادتها، آداب و رفتارهاي شايسته است و فرهنگ عمومي در استانها شكل گرفت تا اين اهداف در كشور تحقق يابد.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي سيستان و بلوچستان خانواده، مدرسه، دانشگاه، مسجد، رسانههاي جمعي و دستگاههاي فرهنگي و نظارت عمومي را از مهمترين نهادها در تحقق اين اهداف برشمرد.
نماينده ولي فقيه در سيستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان نيز تبيين ارزشهاي نظام اسلامي را مهمترين هدف شوراهاي فرهنگ عمومي برشمرد.
حجتالاسلام و المسلمين "عباسعلي سليماني" گفت: رسالت اين شورا دفاع از باورهاي ديني و ملي، عرف نظام و مقابله با استكبار و يكسونگري اجتماعي و فرهنگي است.
او اظهار داشت: در يكسوگرايي اجتماعي جهان كنوني و هجمه ابزارهاي فرهنگ ستيزي، ضرورت ايجاد چنين كانونهايي به منظور پاسداشت اصالت فرهنگي جامعه بيش از پيش احساس ميشود.
وي ادامه داد: شوراي فرهنگ عمومي وظيفه پالايش، نهادينه كردن رفتارهاي اجتماعي و ويژگيهاي اعتقادي و اخلاقي مثبت يك فرهنگ را در حوزههاي مختلف بر عهده دارد.
امام جمعه زاهدان بيان كرد: انجام رسالت فرهنگي عزم راسخ عمومي ميطلبد كه بدون آن مقابله با رسوخ فرهنگ غرب در گروههاي مختلف جامعه به ويژه جوانان امكان پذير نيست.
او گفت: حضور موثر و قدرتمند متوليان امور فرهنگي در بخشهاي مختلف كشور و فعال شدن شوراي فرهنگ عمومي در هر استان به طور قطع ميتواند به رصد كردن موارد فرهنگي در منطقه بيانجامد.
وي تاكيد كرد: متوليان فرهنگي براي ايجاد فرصتها، رفع مشكلات فرهنگي و دفع تهديدها بايد از امكانات موجود بيشترين استفاده را ببرند.
نماينده ولي فقيه در سيستان و بلوچستان اظهار اميدوار كرد: با تبيين فرهنگ عمومي و اطلاع رساني دقيق در اين زمينه از طريق رسانه ها، رفتارهاي نادرست اجتماعي اصلاح شوند.
رييس شوراي سياستگذاري ائمه جمعه كشور نيز در سفر به زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بر نقش خانواده در خنثيسازي تهاجم فرهنگي غرب و حفظ اصالت ملي و ديني تاكيد كرد.
حجتالاسلام و المسلمين سيد"رضا تقوي" گفت:اكنون خانوادهها كانون توجه هجمه ابزارهاي پيشرفته فرهنگي كشورهاي بيگانه هستند كه تغيير باورها و اعتقادهاي ملي و مذهبي آنها موجب تحقق اهداف دشمنان نظام ميشود.
وي بيان كرد: درتاريخ بشر، خانواده به عنوان مهد گسترش و انتقال ارزشها و هنجارهاي نظام اجتماعي از نسلي به نسل ديگر بوده و فرزندان آنچه كه در سالهاي نخست زندگي از خانواده فرا ميگيرند را پايه انديشههاي بعدي خود قرار ميدهند.
تقوي اظهار داشت: اكنون با گسترش روز افزون ماهوارهها و رسانههاي جديد، بيبند و باري، به وجود آمدن فساد فراگير در جامعه و به انحطاط كشيده شدن برخي از جوانان، تهاجم فرهنگي غرب را پر رنگتر از گذشته جلوه مي دهد.
وي ادامه داد: شگرد فعلي دشمنان ايران اسلامي، تضعيف روحيه خودباوري مردم و دوري جستن از فرهنگ غني ملي و ديني از طريق ماهوارهها، شبكههاي مجازي و رسانههاي جمعي در جامعه است كه در دراز مدت به براندازي نظام خواهد انجاميد.
رييس شوراي سياستگذاري ائمه كشور تاكيد كرد: صاحبان انديشه در شوراهاي فرهنگ عمومي استانها كه در زمينه اصلاح رفتارهاي نادرست اجتماعي وارتقاي فرهنگ عمومي جامعه اسلامي تلاش ميكنند، بايد ذوق، ابتكار و مهارتهاي خود را در هدايت و نهادينه شدن اين فرهنگ به كار گيرند.
تقوي با بيان اينكه وجود عنصر ارتباطات ميتواند تهديدي بزرگ براي جوانان امروز ايران باشد، گفت: سرعت انتقال پيامها از طريق سامانههاي چند رسانهاي و فقدان آشنايي جوانان با آثار مخرب چنين فرهنگهاي وارداتي، جامعه ما را قبل از چشيدن طعم فرهنگ بومي و ايراني، وارد مرحلهاي از خود بيگانگي ميكند.
وي تاكيد كرد: بايد بشدت جامعه را از حركت به سمت انزوا و تنها نشيني پرهيز داده و جوانان را به سمت جمع گزيني، با انتخاب معاشران مناسب رهنمون كرد.
او ادامه داد: بياحترامي به بزرگتر، فحاشي، اعتياد، دروغگويي، دزدي و شماري از ناهنجاريهاي اجتماعي ديگر را ميتوان از طريق رسانههاي گروهي به ويژه صدا و سيما به شكل بهتري به ذهن مخاطب القا كرد و با پخش برنامههاي خاص، سامانه فرهنگي درستي را در ذهن بيننده پديد آورد.ك/۴
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]