واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تحليلگران درگفتگو با مهر :غلبه طرز فكر صهيونيستي بر كاخ سفيد/ انتظار چنداني از اوباما نمي رود
تحليلگران مسائل خاورميانه امكان تغييرات گسترده در سياست خارجي آمريكا در دوران رئيس جمهوري جديد اين كشور به ويژه در حوزه خاورميانه را با توجه به حضور صهيونيستها در كابينه وي و همچنين غلبه طرز تفكر اسرائيلي بر حاكمان كاخ سفيد بعيد دانستند.
"محمد صالح صدقيان" تحليلگر مسائل خاورميانه و رئيس مركز عربي مطالعات ايران درباره اينكه آيا با انتخاب باراك اوباما، تغييري در سياست خارجي آمريكا به ويژه در حوزه خاورميانه ايجاد خواهد شد؟ به مهر گفت : خوش بيني زيادي درباره اوباما وجود دارد و همچنين همه ملتهاي جهان و دولتها منتظر تغيير سياست آمريكا هستند، زيرا اين شعاري بود كه اوباما در جريان مبارزات انتخاباتي خود اعلام مي كرد، اما با وجود نهادهاي قانوني موجود در ايالات متحده آمريكا و منابع تصميم گيري در اين كشور نبايد نسبت به تغيير گسترده در سياست خارجي آمريكا زياد خوش بين باشيم.
بنابراين ما ملتهاي جهان سوم و اسلامي نبايد انتظار زيادي از باراك اوباما رئيس جمهوري منتخب آمريكا در تغيير سياست اين كشور در قبال تمام پرونده هاي حل نشده مگر در صورتي كه به نفع آمريكا باشد، داشته باشيم؛ به اين معنا كه تعامل باراك اوباما مثلا با پرونده هاي عراق، فلسطين و ايران بر منافع آمريكا مبتني است و نبايد تصور كنيم اوباما اين پرونده ها را عادلانه بررسي خواهد كرد و با واقع گرايي و دورانديشي با آن رفتار خواهد كرد بلكه با اين پرونده ها بر اساس منافع آمريكا و نه در راستاي منافع ملتهاي اين منطقه تعامل خواهد كرد.
صدقيان درباره اينكه آيا رئيس جمهوري جديد آمريكا با توجه به گروهي كه وي را احاطه كرده اند و صهيونيست هستند، جانبداري بيشتري از اسرائيل نسبت به بوش خواهد داشت؟اظهار داشت : از نظر تاريخي، حزب دموكرات به اسرائيل و لابي اسرائيلي بيشتر از حزب جمهوريخواه گرايش دارد، اما وقتي مسئله اي به اسرائيل مربوط باشد هيچ فرقي ميان دموكراتها و جمهوريخواهان وجود ندارد، زيرا هر دولتي كه در آمريكا روي كار آيد با طرز تفكر اسرائيلي در قبال خاورميانه مي انديشد به اين معنا كه دولت آمريكا هيچ تصميمي به زيان منافع اسرائيل نخواهد گرفت و در نتيجه منافع اسرائيلي و طرز فكر اسرائيلي بر هر دولتي در آمريكا خواه دموكرات يا جمهوريخواه غلبه دارد.
"حسن هاني زاده" تحليلگر مسائل خاورميانه درباره اين سؤال كه آيا با انتخاب باراك اوباما به عنوان رئيس جمهوري جديد آمريكا، تغيير كلي در سياستهاي خارجي اين كشور ايجاد خواهد شد؟ به مهر گفت : تغيير رئيس جمهوري در آمريكا به معناي تغيير اساسي سياست آمريكا نيست، بلكه تغييرات معمولا در سخنراني هاي سياسي و چگونگي آن است.
پيروزي باراك اوباما در انتخابات رياست جمهوري آمريكا در نتيجه شرايط سخت و دشواري به دست آمد كه آمريكا به سبب سردرگمي جرج بوش رئيس جمهور اين كشور در سياستهايش در قبال منطقه با آن روبرو شده است.
وي افزود: حمله غير قابل توجيه آمريكا به عراق و افغانستان كه صدها ميليارد دلار براي آمريكا هزينه به جا گذاشت منجر به بروز بحران بزرگ اقتصادي نه تنها در آمريكا، بلكه در تمام جهان شد.
كشته هزاران نظامي آمريكا در افغانستان و عراق، نارضايتي شديدي در جامعه آمريكا به دنبال داشته است، زيرا اين جامعه از سياست خصمانه بوش در قبال كشورهاي ديگر و شعارهاي توخالي اش درباره مبارزه با تروريسم، خسته شده است.
بنابراين رهبران آمريكا كه امور اين كشور را از پشت پرده اداره مي كنند، بايد براي نجات آمريكا از فروپاشي هشت سال پس از حكومت جرج بوش رئيس جمهوري اين كشور به پا خيزند به اين دليل، پيروزي رئيس جمهور آفريقايي الاصل با اجماع لابي مسلط بر سياست داخلي و خارجي آمريكا صورت گرفت و پيروزي اوباما، فروپاشي آمريكا را تا چند سال ديگر به تاخير خواهد انداخت و همچنين تا حدودي به بهبود چهره آمريكا در جهان خواهد انجاميد.
بنابراين آمريكا پس از گذشت هشت سال از جنگهاي بي فايده و هزينه هاي سنگيني كه اين جنگها بر دوش شهروندان آمريكايي به جا گذاشت و اكنون زير بار سنگين تورم و مخدوش شدن وجهه آمريكا هستند ناگزير بايد تغييراتي در سياستهاي اين كشور اعمال شود و واژه تغيير كه اوباما در جريان مبارزات انتخاباتي خود به كار مي برد در اين چارچوب قرار دارد.
وي افزود : آيا اوباما مي تواند سياست آمريكا درباره خاورميانه را تغيير دهد؟ پاسخ آن، هرگز است؛ زيرا سياست كلي آمريكا كه هر يك از دو حزب دموكرات و جمهوريخواه به آن پايبند هستند در درجه اول حفظ قدرت آمريكا و مهار كشورهاي رقيب با آن و سلطه بر نفت جهان و حفظ امنيت اسرائيل به زيان امنيت اعراب است.
از اين منظر، سياست آمريكا با تغيير رئيس جمهوري، تغيير نمي كند، بلكه هر گونه تغييري، ظاهري و نه محتوايي خواهد بود به ويژه وقتي مسئله مربوط به اسرائيل باشد كه خط قرمز است و هيچ رئيس جمهوري با هر گرايش سياسي نمي تواند از آن عبور كند، زيرا حفظ برتري نظامي اسرائيل در چارچوب اولويتهاي سياست خارجي آمريكا قرار دارد.
هاني زاده گفت : كابينه اي كه باراك اوباما پس از پيروزي در انتخابات در حال تشكيل آن است؛ وابسته به اسرائيل است؛ زيرا به عنوان مثال رام امانوئل رئيس كاركنان كاخ سفيد، ريشه اسرائيلي دارد و معنايش اين است كه رئيس جمهوري آمريكا نمي تواند تصميمي به نفع ملتهاي خاورميانه و به ويژه به نفع ملت فلسطين مگر با موافقت امانوئل صهيونيست بگيرد.
اين تحليلگر مسائل بين المللي تاكيد كرد: ملتهاي منطقه به ويژه مردم فلسطين نبايد اميد زيادي به اوباما داشته باشند، بلكه بايد بر توانمنديهاي داخلي و يكپارچه كردن صفوف و پايبندي به گزينه مقاومت تكيه كنند.
هاني زاده خاطر نشان كرد : بهبود ساختار اقتصادي، كاهش بودجه پنتاگون(وزارت دفاع) و كاهش نظاميان آمريكايي در عراق و تكيه بر افغانستان به جاي عراق و فلسطين به اعتبار اينكه افغانستان كانون تروريستهاست، از تغييراتي است كه امكان دارد اوباما در سطح داخلي و خارجي اعمال كند.
"انيس النقاش" تحليلگر برجسته لبناني در گفتگو با مهر درباره اينكه آيا با پيروزي باراك اوباما در انتخابات رياست جمهوري آمريكا، سياست آمريكا به ويژه در قبال خاورميانه تغيير خواهد كرد؟گفت : با ورود باراك اوباما به كاخ سفيد، حتما سياستهاي آمريكا تغيير خواهد كرد، اما نه به سبب برنامه ويژه او، بلكه به سبب شرايط واقعي ايالات متحده آمريكا است كه امروز با بدترين بحران اقتصادي روبرو است كه تاريخ جهان و اقتصاد آمريكا شاهد آن بوده است.
دوم اينكه ايالات متحده امروز به سبب جنگهاي عراق و افغانستان در دشوارترين شرايط نظامي خود به سر مي برد؛ سوم اينكه آمريكا امروز اعتبار خود را كه ادعا مي كرد حامي حقوق بشر و اقتصاد درخشان و زندگي بهتر براي بشريت است، از دست داده است.
بنابراين ايالات متحده آمريكا در سه موضوع با خطر روبرو است و در بزرگترين بحران گرفتار شده است و هر رئيس جمهوري بايد اين سه موضوع را به سرعت حل كند.
نقاش خاطر نشان كرد : به اعتقاد من، اوباما نمي تواند بحران اقتصادي را حل كند و در نتيجه ايالات متحده طي دو سال آينده با روزهاي دشواري به سبب ركود اقتصادي روبرو خواهد شد و همچنين با شكست دردناكي در عراق روبرو خواهد شد زيرا مجبور است بدون دستيابي به هيچ يك از اهدافش در اين جنگ از اين كشور خارج شود و همچنين با دشواري هايي در افغانستان روبرو خواهد شد؛ اين از بعد اقتصادي و از بعد نظامي، وضعيت آمريكا بسيار بدتر خواهد بود و اين مسئله ايالات متحده را به سمت تغيير بخش اعظم سياستهايش در جهان وادار خواهد ك/رد.
وي درباره اينكه آيا رئيس جمهوري منتخب آمريكا با توجه به گروهي كه وي را احاطه كرده اند و آنها اسرائيلي الاصل هستند، جانبداري بيشتري از اسرائيل نسبت به بوش خواهد داشت؟ به مهر گفت : جانبدارترين رئيس جمهوري آمريكا در برابر رژيم صهيونيستي و دشمن ترين آنها با اعراب و مسلمانان، جرج بوش رئيس جمهوري فعلي آمريكا است، ايالات متحده خشونتي بدتر از آنچه ما در زمان بوش شاهد هستيم، نديده است و در نتيجه هر رئيس جمهوري كه پس از بوش بيايد، نمي تواند خطرناك تر از او براي منطقه باشد، بلكه بر عكس اوباما تلاش خواهد كرد اوضاع دشوار آمريكا را ساماندهي كند و حمايت وي از اسرائيل به هر اندازه كه باشد، بيشتر از حمايتهاي بوش از اين رژيم به ويژه در جنگ 33 روزه جولاي 2006(كه در نهايت با شكست خفت بار اسرائيل در برابر رزمندگان مقاومت لبنان پايان يافت)، نخواهد بود.
اين تحليلگر برجسته لبناني درباره اينكه آيا اوباما سياست آمريكا در قبال مسئله فلسطين را تغيير خواهد داد؟اظهار داشت : اوباما حتما در مسئله خاورميانه تا حد زيادي دخالت خواهد كرد، اما نه بلافاصله پس از ورود به كاخ سفيد، زيرا او مشكلات بسيار بزرگتري دارد كه بخواهد مستقيما به مسئله خاورميانه بپردازد و اين مسئله وقتش را خواهد گرفت، بنابراين سال 2009 بدون هرگونه نتيجه اي پيش خواهد رفت.
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]