واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: برگرفته شده ازکتاب «دانستنی.های لازم از نماز» نوشته محمد وحیدی
نماز به همه کردارهای فردی و اجتماعی فرد مسلمان جهت می.دهد و بر همه رفتارهای او تاثیر می.گذارد. با این فرضیه، اجتماع نیز به پاکی می.رسد و فحشا و منکر در همه زمینه.ها از آن رخت برمی.بندد. همه اینها وقتی تحقق می.یابد که جایگاه و اهمیت نماز را بشناسیم، به چرایی و فلسفه نماز آگاه شویم، راه.های جذب دیگران را به نماز بدانیم، به وظیفه خود در برابر تارکین نماز، وقوف پیدا کنیم.
بر اساس مطالب کتاب، انسان هرچه در عرصه علم و رشد عقلی پیش می.رود پرسش.های دینی او هم دگرگون می.شود و رنگ عصر و زمان می.گیرد. علاوه بر این، شبهه.سازی.های خصمانه معاندین هم سوال.هایی را برمی.انگیزد و روح.ها و اندیشه.های غیر استوار را برمی.آشوبد. برای پاسخ صحیح دادن به آن پرسش.ها و رویارویی علمی با شبهه.ها باید قبل از آموزش احکام دین و یا همراه آن، شبهه.ها را رفع کنیم و ظرف ذهن آنان را برای پذیرش احکام، آماده کنیم. به طور مثال، نسل قدیم از والدین خود سوال می.کردند: چگونه نماز بخوانند؟ ولی نسل جدید می.پرسند: چرا نماز بخوانند؟ اگر به این پرسش، جواب مناسب سن، تحصیلات و آگاهی.های او داده نشود نوبت به سوال بعدی که چگونه نماز بخواند؟ نخواهد رسید. در این کتاب سعی شده است به بخش زیادی از این سوال.ها پاسخ مناسب داده شود که دانستن آنها برای همه والدین و معلمان، دبیران و مربیان لازم است.
جایگاه و اهمیت نماز
نماز در اسلام جایگاه والا و اهمیت فراوان دارد؛ به طوری که همه کردارهای عبادی دیگر به شرط قبولی آن پذیرفته می.شود. در این جا به اهمیت و جایگاه نماز از منظر دین نظری می.کنیم:
الف) نخستین واجب دینی
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «اول ما افترض الله علی امتی الصلوات الخمس؛ اول چیزی که خداوند بر امتم واجب کرد نمازهای پنج.گانه بود.»
ابن شهرآشوب می.نویسد: «در مدتی که پیامبر اکرم(ص) در مکه بود، هیچ عبادتی تشریع نشد مگر طهارت و نماز که بر او واجب، و برای امت، سنت (مستحب موکد) بود. پس از معراج و در سال نهم بعثت، نمازهای پنج.گانه واجب شد. هنگامی که پیامبر(ص) به مدینه هجرت کرد، در شعبان سال دوم هجرت، روزه واجب شد، قبله تغییر کرد و زکات فطریه و نماز عید نیز واجب شده و فریضه نماز جمعه در سال نخست هجرت جایگزین نماز ظهر و سپس زکات دارایی.ها واجب شد.
ب) نخستین آموزه پیامبر(ص)
«کان رسول .الله(ص) اذا اسلم الرجل، اول ما یعلمه الصلاة؛ سیره و روش پیامبر اکرم(ص) این بود که اولین چیزی که به افراد تازه مسلمان می.آموختند، نماز بود.»
ج) ستون دین
حضرت باقر(ع) می.فرماید: «الصلاة عمود الدین، مثلها کمثل عمود الفسطاط اذا ثبت العمود ثبتت الاوتاد و الاطناب، و اذا مال العمود و انکسر لم یثبت وتد و لا طنب؛ نماز ستون دین است، مثل نماز، مثل ستون خیمه است، هرگاه ستون، ثابت و پابرجا باشد میخ.ها و طناب.ها ثابت خواهند بود و هرگاه کج شده و بشکند میخ و طنابی نمی.ماند».
پیامبر اکرم(ص) نیز می.فرمایند: «اصلاة عباد الدین فمن ترک صلاته متعمدا فقد هدم دینه؛ نماز ستون دین است، پس هرکس عمدا نمازش را ترک کند به تحقیق دینش را منهدم کرده است.»
د) اولویت اول در فروع دین
همان گونه که بدن دارای اعضای مختلفی است و از نظر اهمیت و اولویت متفاوتند مانند سر و قلب نسبت به بقیه اعضای بدن که اولویت اول را دارند؛ اجزای دین نیز چنین است و از تعبیراتی که اولیای دین درباره نماز فرموده.اند می.توان اهمیت و اولویت اول را به خوبی استفاده کرد. پیامبر اکرم(ص) می.فرماید: «موضع الصلاة من الدین کموضع الراس من الجسد؛ جایگاه نماز در دین، مانند جایگاه سر در بدن است.»
«عنه ـ فی وصایا لقمان لابنه: لا تصم صوما یمنعک من الصلاة، فان الصلاة احب الی الله من الصیام؛ از معصوم(ع) روایت شده است که از سفارش.های لقمان به پسرش این بود: روزه.ای که تو را از نماز باز می.دارد، مگیر؛ چون نزد خداوند، نماز محبوب.تر از روزه است [البته مراد روزه مستحبی است].»
هـ) چهره دین
حضرت علی(ع) می.فرماید: «لکل شیء وجه و وجه دینکم الصلاة فلایشینن احدکم وجه دینه؛ برای هرچیز چهره.ای است و چهره دین شما نماز است، مبادا کسی چهره و سیمای دینش را خراب کند.»
اگر دین را به یک انسان تشبیه کنیم و برای آن اعضا و جوارحی در نظر بگیریم؛ مقام و منزلت نماز در جسم دین، هم.چون مقام و منزلت صورت در بدن است. صورت، شریف.ترین عضو از اعضای ظاهر بدن است، زیرا ارجمندترین عضو بدن انسان، سر اوست و شریف.ترین عضو در سر، صورت است که اعضای حساسی در آن قرار دارد مانند چشم، گوش، بینی، زبان و دندان. هم.چنین نماز در میان عبادت.ها، والاترین آنهاست، چون نماز مانند صورت دین است و زیبایی هربدنی به زیبایی صورت آن است و اگر صورت کسی زیبا نباشد او را زیبا نمی.گویند. زیبایی جسم دین و نیکویی بدن دیانت نیز به نماز بستگی دارد. هنگامی که ما به دیدار کسی می.رویم، ابتدا به صورت او نگاه می.کنیم و اگر مهربانی و خوشرویی در چهره.اش مشاهده کنیم خوشحال می.شویم و دوست داریم با او همنشین شویم و اگر صورتی گرفته داشت از او دوری می.جوییم.
و) پرچم اسلام
پیامبر اکرم(ص) می.فرماید: «علم الاسلام الصلاة؛ نماز، پرچم اسلام [و علامت و نشانه مسلمان بودن] است.»
ز) نخستین عمل بالارونده
پیامبر اکرم(ص) .فرمود: «اول ما یرفع من اعمالهم الصلوات الخمس؛ اول چیزی که از اعمال امتم بالا برده می.شود، نمازهای پنج.گانه است.»
ح) آرزوی ابراهیم(ع)
یکی از راه.های شناخت شخصیت خود و دیگران آن است که دعاها، خواسته.ها و آرزوها مورد بررسی قرار گیرد که چقدر از آنها مادی و چه مقدار معنوی است و می.توان گفت ارزش هرکس به میزان آرمان.های اوست. حضرت امیر مومنان(ع) می.فرماید: «من کانت همته ما یدخل بطنه کانت قیمته ما یخرج منه؛ هرکس همت و تلاشش [فقط] در جهت مسائل مربوط به شکمش مصروف باشد، قیمت و ارزش او به مقدار چیزی است که از او خارج می.شود.»
قرآن کریم زمانی که دعاها و آرزوهای حضرت ابراهیم(ع) را بیان می.کند چنین می.فرماید: «رب اجعلنی مقیم الصلوة و من ذریتی ربنا و تقبل دعاء؛ پروردگارا من و ذریه.ام را از اقامه.کنندگان نماز قرار بده و بار الهی دعای ما را اجابت فرما(ابراهیم، آیه 40)». «ربنا انی اسکنت من ذریتی بواد غیر ذی زرع عند بیتک المحرم ربنا لیقیموا الصلوة؛ پرورگارا به تحقیق، ذریه و فرزندان خود را به وادی بی.کشت و زرعی نزد بیت.الحرام تو برای اقامه نماز مسکن دادم(ابراهیم، آیه 37).»
ط) برپادارنده دین
پیامبر اکرم(ص) می.فرماید: «قیم .الدین الصلاة؛ برپا دارنده دین، نماز است.»...
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 574]