واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: پوكى استخوان یا استئوپوروز يك بيماری. است كه در آن استخوان ها شكننده مى.شوند و با كوچك.ترين ضربه مى.شكنند.
اين بيمارى معمولاً قبل از بروز شكستگى علائم چندانى ندارد. در اين بيمارى از دست رفتن كلسيم باعث متخلل.شدن شدن استخوان مى.شود. اين وضعيت را از دست رفتن توده استخوانى مى.نامند. پوكى استخوان در زنان شايع تر از مردان است.
علل اين امر كمتر بودن توده استخوانى در زنان، طول عمر بيشتر زنان و مصرف كمتر كلسيم به وسيله آنها و نياز به هورمون جنسى زنانه - استروژن - براى محكم نگه داشتن استخوان.هاى آنها است. اگر مرد ها هم به اندازه زنان عمر مى.كردند، آنها هم در معرض خطر پوكى استخوان در سنين بالا بودند.
پس از آنكه در ۳۵ سالگى توده كلى استخوان ها به حداكثر مقدار خود رسيد در همه بزرگسالان از دست دادن توده استخوان شروع مى.شود.
در زنان سرعت از دست دادن توده استخوانى پس از يائسگى، با سقوط ميزان استروژن در بدن، اوج مى گيرد. از آن جايى كه تخمدان ها توليد استروژن را در زنان انجام مى.دهند، برداشتن تخمدان ها با جراحى به دلايل مختلف در آنها باعث از دست رفت سريع.تر توده استخوانى مى شود.
علائم پوكى استخوان
ممكن است تا هنگام بروز علائم وخيم متوجه ابتلا خود به پوكى استخوان نشويد. اين علائم شامل شكستگى استخوان ها، كمردرد يا پيدا شدن قوز در ستون فقرات باشد. همچنين در طول زمان ممكن است به علت درهم رفتن مهره ها طول قدتان كوتاه شود.
اين مشكلات هنگامى بروز مى.كند كه مقدار زيادى از كلسيم استخوان از قبل از دست رفته است.
عوامل آسیب.پذبری به پوکی استخوان
عوامل مستعدكننده به پوكى استخوان در فهرست زير آمده است. هر چه داراى تعداد بيشترى از آنها باشيد احتمالاً بروز پوكى استخوان در شما بيشتر است:
يائسگى پيش از ۴۸ سال.
جراحى براى برداشتن تخمدان قبل از يائسگى.
دريافت ناكافى كلسيم.
ورزش نكردن به حدكافى.
سيگار كشيدن.
سابقه خانوادگى پوكى استخوان.
چارچوب استخوانى نازك يا كوچك
پوست روشن (نژاد قفقازى يا آسيايى)
پركارى تيروئيد
مصرف طولانى مدت دارو هاى خوراكى كورتونى
آيا به آزمون تراكم سنجى استخوان نياز دارم
در اين مورد با پزشكتان مشاوره كنيد. در بسيارى از زنان مى توان پوكى استخوان (يا خطر ابتلا به آن) را بدون اين آزمون تشخيص داد.
در صورت ضرورت انجام اين آزمون، پزشكان با تجهيزاتى مخصوص «تصويرى» از استخوان ها به دست مى آورند كه تراكم آنها را نشان مى دهد و براساس آن مى.توانند پوكى استخوان را تشخيص دهند.
نقش درمان جایگزینی هورمونی
درمان جايگزينى هورمون (hrt) تجويز هورمون هاى جنسى زنانه پس از يائسگى در زنان راهى براى پيشگيرى از پوكى استخوان يا جلوگيرى از بدتر شدن آن است.
در hrt شما هورمون هاى استروژن و پروژسترون را همراه هم يا هورمون استروژن را به تنهايى مصرف مى.كنيد تا با افت استروژن در يائسگى يا هنگام برداشتن جراحى تخمدان ها مقابله شود.
البته بايد خطرات احتمالى ناشى از درمان جايگزينى هورمون نيز توسط پزشك ارزيابى شود. در اين ارزيابى عواملى مانند سابقه بهداشتى شما و سابقه بهداشتى خانواده تان اهميت دارد.
درمان.های دارویی پوکی استخوان:
كلسى تونين
كلسى تونين (با نام هاى تجارتى كلسيمار يا مياكلسين) هورمونى است كه به پيشگيرى از دست رفتن بيشتر استخوان كمك مى كند و درد استخوانى را در مبتلايان به پوكى استخوان كاهش مى.دهد.
كلسى تونين را مى.توان به صورت تزريقى يا اسپرى بينى مورد استفاده قرار داد. شايع.ترين عارضه جانبى اين دارو تهوع است.
آلندرونيت و ريسندرونيت
آلندرونيت (با نام تجارى فوزاماكس) و ريسندرونيت (با نام تجارى آكتونل) هورمون نيستند، بلكه دارو هايى هستند كه براى پيشگيرى و درمان پوكى استخوان به كار مى.روند. اين دارو ها خطر شكستگى.هاى ستون فقرات را با كاهش ميزان از دست رفتن توده استخوانى كاهش مى.دهند. شايع ترين عارضه جانبى اين دارو ها دل.آشوبه است.
رالوكسيفن
رالوكسيفن (با نام تجارى اويستا) دارويى است كه با افزايش تراكم استخوان از پوكى استخوان پيشگيرى و آن را درمان مى كند. اين دارو هم هورمونى نيست اما اثرات هورمون استروژن را تقليد مى.كند. عوارض جانبى اين دارو شامل گرگرفتگى و افزايش خطر لخته شدن خون است.
ترى پاراتايد
ترى پاراتايد (با نام تجارى فورتئو) يك هورمون مصنوعى تزريقى است كه يك بار در روز براى درمان پوكى استخوان تجويز مى.شود. اين دارو باعث رشد استخوان جديد مى.شود. عوارض جانبى شايع اين دارو تهوع، سياهى رفتن چشم ها و گرفتگى عضلات ساق پا است.
ميزان نياز روزانه به كلسيم چقدر است
قبل از يائسگى شما به حدود هزار ميلى گرم كلسيم در روز نياز داريد. پس از يائسگى در صورت مصرف استروژن نياز شما به كلسيم هزار ميلى گرم و در صورتى كه هورمون استروژن دريافت نمى.كنيد ۱۵۰۰ ميلى گرم در روز است.
بهتر است كلسيم را از راه غذا به دست آوريد. فرآورده هاى لبنى كم چربى بهترين منبع دريافت كلسيم هستند. از منابع ديگر كلسيم مى توان به خشكبار، ماهى ساردين و كلم براكلى اشاره كرد.
به عنوان يك راهنماى عملى در نظر داشته باشيد كه يك فنجان شير يا ماست حدود ۳۰۰۰ ميلى گرم كلسيم دارد.
در صورتى كه ميزان كلسيم در مواد غذايى دريافتى شما كافى نباشد پزشكتان ممكن است قرص كلسيم براى شما تجويز كند. قرص كلسيم را در موقع غذا يا همراه با جرعه اى شير بخوريد. ويتامين d يا لاكتوز (قند طبيعى موجود در شير) به جذب كلسيم كمك مى.كند.
نكاتى براى قوى نگه داشتن استخوان ها
ورزش كردن.
خوردن غذاى متعادل داراى دست كم هزار ميلى گرم كلسيم در روز.
ترك سيگار. سيگار كشيدن پوكى استخوان را بدتر مى.كند.
مشاوره با دكتر در مورد درمان جايگزينى با هورمون (hrt) يا ساير داروها براى پيشگيرى يا درمان پوكى استخوان.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]