تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هركس به خدا و روز قيامت ايمان دارد، بايد سخن خير بگويد يا سكوت نمايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850091225




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

در باب اخلاق اسلامي


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: آنچه اوج شكوه استغناي احكام اخلاقي در اسلام است، از تلازم عميق نظري- عملي ميان اخلاق و ايمان نشأت مي.گيرد.


بدين معنا كه آنچه موجد و قوام بخش اخلاق در اسلام است، «ايمانچ است. اين امر، بدين سان ظهور مي.يابد كه «اخلاق في نفسه» درست است كه ممدوح شمرده مي.شود، اما ضمانت معنوي و عملي اش ايمان و معنويت است. اينچنين، التزام به فعلي اخلاقي، تنها از اين جهت نيست كه اين فعل «خوب» است بلكه، از اين باب است كه «ايمانچ ضرورت عامل بودن به آن را توصيه مي.كند.


در فلسفه.هاي اخلاقي غرب، حسن و قبح يك فعل، تنها ملاك داوري است؛ يعني يك قرارداد اجتماعي- هنجاري.اي وجود دارد كه «خوب بودن يا «بد» بودن يك فعل را عيان مي.كند، اما در اسلام اين شريعت و ايمان است كه به انضمام قراردادهاي هنجاري، حسن و قبح.هاي رفتاري را تعيين مي.كند. در اينجا «قرارداد هنجاري» هم از آن جهت ممدوح و پذيرفته است، كه شريعت و ايمان مويد آن است، نه آنكه اين قرارداد بالذات داراي اصالت باشد.


اصالت ايماني- شرعي در اخلاق اسلامي وراي قرارداد اجتماعي حضور خود را اعلام مي.كند و بالطبع چنان روحي در كالبدي بي.جان است و موجب مي.شود حسن و قبح اخلاقي، غاياتي متافيزيكال را براي خود متصور شود. پرسش فلسفي و معرفت شناختي ما اين است كه ملاك تعريف «خوب بودن يك فعل چيست؟ آيا صرف تاييد جامعه و عاري بودن از هر سنخ سيطره حجيت متافيزيكال و ديني باعث «خوب بودن يك فعل مي.شود؟ فعلي «خوب محسوب مي.شود كه در آغاز حادث شدنش، «امرالهي» به آن تعلق گيرد؛ يعني از يك منبع معرفتي اساسا ديني، حكم به آن شود كه فلان فعل «خوب» است. در اينجا سه منبع «ايمانچ، «عقل» و «شريعت» نقشي مهم را ايفا مي.كنند.


« ايمان» به ذات اقدس حق و ديانت به ما حكم مي.كند كه عامل به فعل اخلاقي باشيم، شريعت نيز احكامي دارد كه امر به عامليت به فعل اخلاقي مي.كند. بنابراين؛ « خوب» آن چيزي است كه اولا مورد تاييد ديانت باشد و ثانيا جامعه هم به آن عامل باشد. در اين ميان اما اگر شق دوم يعني عامليت جامعه به فعل اخلاقي حادث نشد، ذره.اي برحسن و خوب بودن فعل اخلاقي خلل وارد نمي.شود، چرا كه امرالهي مويد آن است، در عين حال «عقل فطري» نيز نقش مهمي در اين باب ايفا مي.كند. عقلانيت اخلاقي كه مستتر در فلسفه اخلاق اسلامي است، خود عامل مهمي بر تميزدادن حسن و قبح.هاي فعلي است.


عقل ما، به ما مي.گويد كه فلان فعل قبيح است- مراد از عقل در اينجا عقل فطري است كه از ابزار انديشي و عمل گرايي صرف دوري مي.كند- پس به مصداق «كل ما حكم به عقل حكم به شرع و كل ما حكم به شرع، حكم به عقلچ حسن و قبح يك فعل مشخص مي.شود. با اين وصف مشاهده مي.شود كه آن احكام فلسفي - اخلاقي كه برخي فلاسفه در غرب به آن اشارت دارند جداي از آنكه از «ايمانچ اعراض مي.كند، بالقوه حكم به «تعطيلي عقل» مي.دهد. اگر منبع معنايي حسن و قبح يك فعل، تنها و تنها جامعه باشد، اين امر به يك كل گرايي دگماتيك ختم مي.شود كه عقلانيت فردي را منكوب مي.كند. از ديگر سو اين امر حكم به «سياليت اخلاقي» مي.دهد، اگر تنها جامعه و عرف اصول اخلاقي را مشخص كند، بلاشك در تغييرات اجتماعي احكام اخلاق نيز دستخوش تغيير مي.شود.


اين امر يعني تقليل اخلاق به هنجار. در حالي كه اين هنجار است كه بايد منتسب به اخلاق باشد و اين ثابتات اخلاقي است كه عطف به لايتغير بودن خود، موجد قوام بخشي به هنجارهاي اجتماعي است.


به ديگر سخن ضمانت بقاي هنجار در جامعه، انتساب آن به يك منبع معرفتي لايتغير و اساسا ديني است كه باعث مي.شود عامل بودن به هنجار مستمرا ادامه يابد. در غيراين صورت، «سياليت اخلاقي».اي نضج مي.گيرد كه با عرفي انديشي پراگماتيستي مي.توان از آن تاويل.هاي ماكياوليستي و غيراخلاقي داشت.








این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 391]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن