تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نيت مؤمن بهتر از عمل او، و نيت كافر بدتر از عمل اوست و هر كس مطابق نيت خود عمل ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848507529




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تقوا و بندگي در حج


واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: تقوا و بندگي در حج
حسين ابراهيمي
درمقاله حاضر نويسنده با اشاره به نقش و فلسفه نمادها و نشانه ها در جهان هستي و قرآن مجيد، از كعبه به عنوان نشانه توحيد يادكرده و حقيقت حج را در اطاعت و تقوا خلاصه و تاكيد مي كند كه اگر كسي در حج چيزي جز اطاعت و تقوا بدست نياورد همه چيز آن را بدست آورده است. اينك با هم آن را از نظر مي گذرانيم.
آيات و نشانه هاي بي نهايت در هستي
قرآن هستي را نشانه و آيه مي داند. در بينش و نگرش قرآني آيات و نشانه ها از جايگاه ويژه اي برخوردار هستند به گونه اي كه بي نشانه ها نمي توان مفاهيم قرآني را فهم كرد و به درك درستي از حقيقت و واقعيت در تحليل قرآني دست يافت.
تفكر و تدبر در نشانه ها امري است كه فرمان اصلي پروردگار هستي و انسان است. انسان مي بايست در قرآن به عنوان نشانه هاي خداوند تفكر و تدبر كند چنان كه بر اوست تا در هستي بيرون و هستي درون خويش نيز به عنوان آيات و نشانه ها بيانديشد. اين گونه است كه نشانه ها در همه جا نقشي پررنگ و شگفتي دارند.
نشانه ها و نمادها مجموعه اي از ابزارهاي شناختي هستند كه بخشي از واقعيت را به شكل ديگري بازگو مي كنند. هر نشانه و آيه گوشه اي از حقيقت و باطن چيزي را مي نماياند. در اين بازگويي از حقيقت باطني، نمادها و نشانه ها كم و بيش از ظرفيت هاي متفاوتي برخوردار هستند. برخي به گونه اي هستند كه انسان را به آساني و سادگي به سوي مقصد و مقصود منتقل مي كنند و برخي، از اين توان و شانيت و ظرفيت برخوردار نمي باشد.
از اين رو در حوزه نشانه هاي آفاقي و انفسي و نيز نشانه هاي وجودي و كتبي و لفظي، مسئله تصريف آيات مطرح مي شود و براي يك حقيقت ده ها و هزارها بلكه ميليون ها و يا ميلياردها و چنان كه خود قرآن بيان مي دارد بي نهايت نشانه است كه اگر دريا و اقيانوس ها با هفت برابر وضعيت كنوني آن جوهر و مركب شوند تا نشانه ها را بنگارند از نگارش نشانه ها (كلمات ربي) ناتوان خواهند ماند و آب ها به پايان مي رسد و اين نشانه هاي تصريفي به نهايت نمي رسد. به سخن ديگر همه اين نشانه ها و نمادها كه حقيقت يگانه اي را باز مي نماياند تنها تصريف آيات ونشانه هايي است تا انسان، خود را بيابد و راه گم نكند. با اين همه انسان در پس اين نشانه ها خود را گم مي كند و نشانه ها اصالت مي يابند و حقيقت در پس آن گم مي شود. اين گونه است كه با همه ظهور آن حقيقت يگانه، به كثرت نشانه ها، حقيقت باطن مي شود و آن چه آشكار است در پس پرده پندار مخفي مي گردد.
اگر همه چيز نماد و نشانه است كه قرآن از آن به آيه و آيات ياد مي كند و اگر همه اين نشانه ها تصريف يك واژه و حقيقت و كلمه است كه خداست، پس چرا برخي از كارها مي بايست انجام شود و برخي از نشانه ها ناديده گرفته شود و برخي از نشانه ها مغضوب گردد و برخي نابود شود؟
اگر ابليس نشانه اي از نشانه هاي خداست كه هست و اگر او نيز عضوي از لشكر خداست كه هست: لله جنود السموات والارض؛ پس چرا مي بايست برخي از نشانه از قرب و منزلت برخوردار شود و برخي دور گردند و مورد نفرين قرارگيرند؟
چنان كه گفته شد هر نشانه اي با توجه به ظرفيت وجودي نشانه و نيز ظرفيت وجودي گيرنده پيام و نشانه متفاوت است و اين تفاوت گاه تفاوتي ذاتي و ماهوي است و گاه ديگر تفاوتي قراردادي و اعتباري است و گاه به حكم محكمات و گاه به حكم متشابهات است. به هر حال دنيا همانند آب است كه چون از ناودان فرو ريزد رنگ و شكل گيرد و از نشانه بودن به سستي و يا شدت گرايد.
كعبه، نماد اطاعت و تعبد
اين گونه است كه كعبه، خانه خدا مي شود با آن كه اينما تولوا فثم وجه الله؛ به هر سوي رو كنيد آن سوي خداست. پس اگر هر نشانه اي نشان از خداست و هر نمادي نام الله را در پس خويش دارد پس چرا كعبه، نشانه است؟
انسان موجودي نشانه گرا و نمادگر است و چون در عالم ماده و نشانه ها زيست مي كند به ناچار مي بايست نمادي داشته باشد. فرشتگان موجوداتي تنزيهي هستند از اين رودر هنگام آفرينش آدم به اين نكته اشاره مي كنند كه خداوندا ما تو را تقديس و تسبيح مي كنيم پس نيازي به موجود ديگري نيست. خداوند در آن جا گزارش مي كند كه هدف، موجودي است كه افزون بر تسبيح و تنزيه بتواند اهل تشبيه باشد. اين گونه است كه علاوه بر نگاه عقل مدار تسبيح گو و تنزيه كننده سلب گرا، به نگاهي تشبيه گر و اثباتگري نياز بود تا حقيقت خداوندي در جلال و جمال او تجلي كند و كمال الهي رخ بنمايد. از اين رو انسان تنزيه گر و تشبيه گو را آفريد تا خود را در آينه كمال آدمي بنگرد.
اين انسان تشبيه گر و اثبات گرا نيازمند آن است كه نشانه ها و نمادهايي داشته باشد. بدين ترتيب كعبه به عنوان نماد و نشانه توحيد قرارداده مي شود تا انسان گم نشود. كعبه نشانه اي است تا انسان راه خويش را گم نكند؛ زيرا در ميان اين همه نشانه ها و تصريف آيات حقيقت را به طور كامل نمي تواند ببيند از اين رو لازم بود تا مركز محوري توحيدي داشته باشد.
كعبه خود نشانه است و مناسك حج يعني انبوهي از نشانه ها و نمادها كه به شكل آييني اجرا و انجام مي شود. همه اين ها براي آن است كه انسان خود و خداي خود را بيابد. اگر از انسان خواسته مي شود تا در حج قرباني كند و گوشت و خون بريزد و هديه كند. هدف آن نيست تا خون وگوشت قرباني به خدا برسد بلكه از براي آن است كه تقوا را بيابد. تقوا به معناي خودداري و نگه داري و حفظ از گمراهي است. وقتي انسان به اطاعت الهي در اين گوشه دنيا به قرباني مي رود و مناسكي را به شكل نمادين به جا مي آورد آن چه مطرح مي شود اطاعت اوست. هر ناظر بيروني مي فهمد كه اين شخص موجودي مطيع است و اين همه را تنها به تعبد و اطاعت انجام مي دهد. در حقيقت آن چه در همه اعمال خود را نشان مي دهد اطاعت و فرمانبرداري محض آدمي است. اگر هر كسي براي هر گوشه اي از اين مناسك و آيين هاي حج، فلسفه اي را بيان مي كند و از پس حضور در عرفات، معرفت را مي شناساند و يا از پس اشواط، توحيط محوري را مي خواند، اين همه هر چند درست و به صواب است ولي اين ها خود نام و نشانه اي از اطاعت است. همان پرسشي كه براي گذشتگان بوده است كه چرا قرباني كنند؟ و آن گاه به اين نتيجه رسيدند كه گوشت و خون به ديوار كعبه بمالند و يا بياويزند تا خدايشان بهره گيرد. اما بايد توجه داشت كه تقواي الهي جز به اطاعت محض و تعبد از آموزه ها و فرمان هاي يقيني و قطعي نيست. بي گمان طوعا او كرها به سوي او مي رويم و چه خوب است كه با اطاعت به سوي او رويم. اين گونه است كه حقيقت حج جز تقوا نيست و حقيقت تقوا نيز جز اطاعت از فرمان هاي او نمي باشد. بنابراين:لاينال الله لحومها و لادمائها و لكن يناله التقوي منكم (حج آيه37) آن چه از اين قرباني به خدا مي رسد گوشت و خون آن نيست بلكه آن چه به خدا مي رسد تقواي شماست. در حقيقت هدف از اين همه، تقواست كه همان اطاعت است. اين نشانه اي است كه خداوند براي آزمون بشر آن را قرار داده است. پس حقيقت را با تدبر در اين آيه و آيات انفسي و آفاقي درك كنيم و بيراهه نرويم.
حج يعني اطاعت و تقوا
خداوند ميزان سنجش را تقوا و اطاعت انسان قرار داده است و از حج اگر كسي چيزي جز اطاعت و تقوا به دست نياورد همه چيز آن را به دست آورده و حتي به همه معناي آفرينش و هستي رسيده است.
پس اي قوم به حج رفته كجاييد كجاييد
معشوق همين جاست بياييد بياييد
اگر اين عشق، تجلي اطاعت و تقوا نباشد آن عشق و حج هيچ سودي نخواهد بخشيد و آدمي را به جايي نبرد. پس حاجيان مي بايست در حج خويش تنها در انديشه اطاعت و تقوا باشند كه تنها اين ذخيره آخرت ايشان است و در پيشگاه خداوند به امانت مي ماند. اين نشانه حج را خاطر يگانه هستي واطاعت از وي به جا آوردن هدف حج و فلسفه وجوب آن است. باشد كه در هر كجا نشانه ها را به درستي دريابيم و به حقيقت آن يگانه هستي نزديك شويم. مگر نه اين است كه روزه نيز از براي همين دست يابي به تقوا است و آن خود نشانه اي ديگر است از نشانه هاي آن يگانه؟
 دوشنبه 20 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: کيهان]
[مشاهده در: www.kayhannews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 382]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن