واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: خانه
مهندسی هوافضا
تاریخچه توهم حیات در مریخ
تاریخچه توهم حیات در مریخ هرچند سال یک بار تصویری فضایی از گوشه.ای از آسمان منتشر می شود که بسیاری از افراد که قدرت تخیل بالایی دارند از آن شکل صورت یا اندام یک انسان در می.آورند و آن را منسوب به موجودات فضایی می.دانند که با ارابه خدایان، هزاران سال پیش روی زمین فرود آمدند و با فراعنه مصر باستان مراوداتی هم داشته.اند! اما چند وقت بعد، دوباره عکسی دقیق و بررسی.های کارشناسانه این حرف.ها را رد می.کند.
معروف.ترین این ماجراها مربوط به عکسی می.شد که فضاپیمای وایکینگ در ۱۹۷۶ از مریخ گرفت و تصویر یک صورت انسان در آن پیدا بود. عکس.های دقیق.تر در ماموریت.های بعدی به خصوص ماموریت «مارس گلوبال سورویر» نشان داد که این فقط یک تپه است که در تصویر وایکینگ این.طور افتاده.است.
اما در جدیدترین این موارد، در یکی از عکس.هایی که سال ۲۰۰۷ مریخ نورد اسپریت از این سیاره فرستاده است، لکه سیاهی دیده می.شود که شبیه مجسمه سنگی زنی، نشسته روی سنگ است.
این تصویر، اگرچه در روزهای اخیر جنجالی در رسانه.های غربی به پا کرد اما در مقایسه با تصاویر قبلی می.شود گفت آنچنان هم سروصدا نکرد و سرانجام بررسی و جمع.آوری نظرات کارشناسان نشان داد این تصویر تنها یک صخره سنگی است که از این زاویه خاص این.طور دیده می.شود.
اما این مسئله باز این سئوال را در ذهن خیلی.ها ایجاد کرد که آیا اصلا وقوع چنین رویدادی ممکن است؟
ماجرای تنهایی بشر در کائنات و سفر انسان.های فضایی به زمین ماجرایی طولانی به قدمت تاریخ دارد.
اکثر ما با داستان.هایی که از ارتباط فراعنه با آدم فضایی.ها در تاریخ نقل شده.است، آشناییم. عنوان کلاسیک ارابه خدایان را هم شنیده.ایم.
اما روزبه.روز با پیشرفت علم و ایجاد درک عمیق.تر در بشر از شرایط و امکاناتی که در جهان باید مهیا شود تا حیات هوشمند شکل بگیرد، هنوزهم افرادی پیدا می.شوند که دنبال پرکردن این تنهایی نوع بشر در کائنات هستند.
هنوز هم افرادی در دنیا دنبال هوش فرازمینی و یا حداقل آثار آن در همین نزدیکی.ها هستند.
داستان.ها و فیلم.های بزرگ ژانر علمی تخیلی هم کم نیستند. حتی یکی از برجسته.ترین آثار تاریخ سینما، «۲۰۰۱، ادیسه فضایی» را استنلی کوبریک درباره حیات هوشمند و آثارآن در نزدیکی ما، ساخته.است.
هنوز هم در تاریخ رادیو، از اجرای شاهکار اورسون ولز از رمان «جنگ دنیاها» در سال ۱۹۳۸ در رادیو CBS به.عنوان شاهکار تاریخ نمایش.نامه.های رادیویی یاد می.شود و البته رفتار عجیب مردم آمریکا پس از آن قسمت معروف نمایش.نامه شاید توضیح خوبی باشد که چرا ما هنوز دنبال هوش فرا.زمینی هستیم!
در آستانه فرورفتن دنیا به دوران مصیبت.بار جنگ دوم جهانی و در دوران پس.از رکود اقتصادی ایالات متحده پس از سه.شنبه سیاه بورس وال استریت، مردم که در شرایط بد اقتصادی زندگی می.کردند، پای رادیو می.نشستند تا حداقل دوران فراغت خود را با آن سپری کنند.
در چنین شرایطی است که تخیل شکل می.گیرد. اجرای شاهکار اورسون ولز از صحنه.ای که فضاپیما.های مریخی.ها به زمین حمله می.کنند در روز ۳۰ اکتبر آن.سال، آن.قدر عالی بود که مردم در سراسر آمریکا از ترس بیرون ریختند و به آسمان نگاه می.کردند تا ببینند این مصیبت کی بالای سر آن.ها می.رسد!
شاید اگر بدانیم که حیات چه.طور شکل گرفته و چه محدودیت.های برای انتقال یک موجود هوشمند به جایی در حوالی سیاره ما، مثلا مریخ، وجود دارد، به قدرت تخیل بشر، بیشتر پی ببریم!
● حیات از کجا آمده.است؟
حیات روی کره زمین سابقه.ای حدود ۴ میلیارد سال دارد. درحالی که تئوری.های جدید بیان می.کنند که مولکول.های اصلی و پایه.ای حیات از حدود ۶میلیارد سال پیش در فضای اطراف منظومه شمسی وجود داشته.اند پیش از این تصور می.شد که عناصر پایه.ای حیات در زیر اقیانوس.ها و در کنار آتشفشان.های زیر دریا شکل گرفته.باشد.
اما این تئوری یک مشکل داشت. یکی از انواع مولکول.های پایه حیات، پروتئین.ها هستند. پروتئین.ها مسئول کنترل کلیه اعمال حیاتی در بدن انسان هستند.
همه انواع پروتئین.ها و آنزیم.ها از ۲۱ نوع مولکول پایه.ای ساخته.شده.اند که ترکیب.های مختلف این مولکول.ها، پروتئین.ها را می..سازد. این مولکول.های پایه.ای.تر، اسید.های آمینه هستند.
نکته جالب این است که اسید.های آمینه متقارن نیستند. گروهی از آن.ها چپ.گرد هستند و گروهی راست.گرد. البته این بهم.ریختگی تقارن، مانعی در برابر فعالیت.های حیاتی آن.ها نیست.
وقتی در آزمایشگاه و با استفاده از روش.های شیمیایی، اسید آمینه تولید می.شود، می.بینیم که ۵۰ درصد آن.ها چپ.گرد و ۵۰ درصد آن.ها راست.گردند.
اما وقتی که پروتئین.های طبیعی را به اسید.های آمینه تجزیه می.کنیم، چه این پروتئین از یک سیب درشت لبنانی خارج شده.باشد، چه از بدن یک جانور دریایی در اعماق اقیانوس آرام و چه از تن یک اسکیمو در آلاسکا، درهرصورت همه اسید.های آمینه آن چپ گردند.
هیچ کدام از نظریه.هایی که به.نوعی توجیه می.کند که حیات روی زمین شکل گرفته.است، نمی.تواند این پدیده را توجیه کند.
اما اگر فرض بر این باشد که این عناصر پایه حیات در فضای اطراف منظومه شمسی پخش باشند، آن.گاه می.توان چپ.گرد بودن اسیدهای آمینه را توجیه کرد. می.دانیم که در خورشید، فرآیندهای هسته.ای هستند که انرژی تولید می.کنند.
اما میزان انرژی تولید شده به میزان سوخت هسته.ای (هیدروژن) که درخورشید مصرف می شود بستگی دارد. همین باعث می.شود که فرکانس اصلی نوری که از خورشید ساطع می.شود، در طول زمان تغییر کند.
حدود ۶ میلیارد سال پیش، پیک این فرکانس در محدوده.ای بوده که می.توانسته اسیدهای آمینه راست.گرد را تجزیه کند اما اسید.های آمینه چپ.گرد، به دلیل همین عدم تقارن، انرژی متفاوتی برای تجزیه شدن لازم داشته.اند و برای همین باقی مانده.اند.
برای تایید این نظریه،آژانس فضایی اروپا، فضاپیمای بی.سرنشین و روباتیک «روزتا» را ۲سال پیش به فضا فرستاد تا با استخراج یخ.های یک دنباله.دار در سال ۲۰۱۴ و بررسی اسید.های آمینه روی آن، این نظریه را تایید، یا رد کند.
اگر عناصر پایه.ای حیات در فضا موجود و درحرکت باشند یا این که حداقل در کهکشان راه.شیری وجود داشته باشند، در هر نقطه.ای که بتوانند و شرایط مناسب باشد، مثل زمین می.تواند حیات به شکل ساده آن شکل بگیرد. قمر تایتان (کیوان)، قمر اروپا (مشتری) از مکان.های مناسب فعلی در کهکشان راه.شیری هستند.
همچنین گذشته مریخ هم می.تواند حیات ساده مولکولی و سلولی را تجربه کرده.باشد. اما احتمال این که این حیات ساده در طی یک فرآیند تکامل تبدیل به یک موجود هوشمند بشود، در حد صفر است.
شاید در کهکشانی که میلیو.ن.ها سال نوری با ما فاصله دارد، چنین اتفاقی زمانی بیافتد. اما این حیات چگونه و چه.طور می.خواهد حدس بزند که به کدام سمت و سو برود تا انسان.های زمینی را پیدا کند.
این همان مشکلی است که ما هم با آن مواجهیم و علاقه.مندان زیادی از سراسر دنیا در پروژه «ستی» به دنبال این حیات هوشمند می.گردند.
● وعده دیدار در مریخ
این که چرا ما بیشتر دنبال این آثار موجودات فضایی در مریخ می.گردیم هم مسئله جالبی است.
طرفداران نظریه «وجود یک موجود هوشمند فضایی که زمانی از زمین دیدار کرده.است» ادعا می.کنند که این موجودات آثار خود را روی مریخ گذاشته.اند تا زمانی که بشر به آن حد از فناوری برسد که بتواند این آثار را روی مریخ پیدا کند، دنبال آنها بگردد! اما اگر کمی عاقلانه.تر به این قضیه فکر کنیم می.بینیم که «ماه» جای بهتری برای این کار است.
البته آرتور سی کلارک در رمان ۲۰۰۱ ادیسه فضایی به این نکته پی.برده است اما این رمان سال.ها بعد از «جنگ دنیاها» نوشته شده که در آن مریخ مرکز این موجودات بوده.است و شاید برای همین است که مریخ این.طور اثرش را روی ذهن ما گذاشته.است.
هرچه احتمال پیدا کردن گونه.های ساده از حیات مثل فسیل موجودات تک.سلولی یا مایکرومولکول.ها در منظومه شمسی، با فعالیت.های فضایی بیشتر می شود، واقعیت.های زیادی بر ما آشکار می.شود که نتیجه آن این است: «ما تنها موجودات هوشمند کائنات هستیم»!
موضوع واقعا جالب و جذاب می.شود اگر ما موجودات فضایی هوشمندی در حد خودمان یا حتی بسیار ساده.تر در جایی بسیار دورتر پیدا کنیم و با آنها مراوداتی هم داشته.باشیم. اما علم احتمال وقوع چنین رویدادی را نزدیک به صفر می.داند. دقت کنید: نزدیک به صفر.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 333]