واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: پاییز با افسردگی می.آید!! نگارش یافته توسط Rad بعضی وقت.ها آگاه نبودن از برخی مسائل روحی و جسمی، مشكلات را دو چندان می.كند.
تاكنون چیزی از افسردگی فصلی خصوصا در فصل پاییز شنیده.اید؟ آیا احتمال می.دهید كه یكی از اعضای خانواده اتفاقا به دلیل همین مشكل كمی افسرده به نظر می.رسد؟
این مطلب را به دقت بخوانید و بدانید كه اگر در ماه.های آغازین فصل پاییز، دچار افت خلق و كاهش انرژی و انگیزه می.شوید و در ماه.های فصل بهار خصوصا فروردین و اردیبهشت دوباره به حالت عادی و سالم برمی.گردید، احتمالا به اختلال افسردگی فصلی مبتلا هستید كه پزشكان حالت شدید آن را SAD نامیده.اند.
در طول ماه.های پاییز و زمستان، با كوتاه.تر شدن طول روزها و كم شدن نور خورشید برخی افراد غمگین و افسرده می.شوند و به زودی نیز بهبود پیدا می.كنند، اما افرادی كه مبتلا به اختلال تاثیر فصلی یا به اصطلاحSAD هستند، افسردگی عمیق.تری را تجربه می.كنند.
افراد مبتلا به این اختلال، تمایل پیدا می.كنند كه بیشتر بخوابند و پرخوری كنند. آنها در طول فصل.های پاییز و زمستان دچار اضافه وزن می.شوند. آنها ممكن است احساس خستگی مفرط داشته باشند و از طرفی نمی.توانند برنامه منظم خود را انجام دهند. برخی افراد احساس افسردگی و تحریك.پذیری می.كنند و حتی اشتیاق خود را برای شركت در تعاملات اجتماعی از دست می.دهند.
این اختلاف فصلی به دلیل اختلال و بر هم خوردن چرخه خواب و بیداری در نتیجه كاهش نور خورشید در زمستان بروز می.كند.
كاهش نور خورشید منجر به كاهش میزان ترشح هورمون «ملاتونین» می.شود كه این مساله هم احساس خواب.آلودگی و خستگی را در افراد مبتلا افزایش می.دهد. وقتی فصل بهار می.رسد، این علائم بتدریج از بین می.روند.
پزشكان معتقدند این اختلال یك مشكل واقعی است و نیاز به تشخیص و اغلب نیاز به درمان دارد.
در بیشتر موارد، این اختلال بسیار خفیف است و خود فرد می..تواند آن را كنترل كند، اما در برخی موارد نیاز به بررسی و رسیدگی وجود دارد.
درمان این اختلال بستگی بشدت علائم آن دارد و ممكن است بسادگی قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا گذراندن ساعات بیشتری از روز در كنار پنجره در طول ماه.های تاریك، باشد.
اما اگر علائم تشدید شوند، ممكن است به نور درمانی (قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی نظیر نور لامپ.ها) احتیاج باشد و حتی در شرایط حادتر، روان.درمانی و تجویز داروهای ضدافسردگی مورد نیاز است.
پزشكان و متخصصان معتقدند كه علت بروز اختلالSAD ، برهم خوردن تعادل شیمیایی در مغز است.اما نكته مهم این است كه این به هم خوردن تعادل شیمیایی در نتیجه كمبود نور مناسب در روزهای كوتاه پاییز و زمستان و عموما، تاریك.تر شدن هوا بروز می.كند.
جالب است بدانید انجمن روانپزشكی آمریكا در گزارشی اعلام كرده است كه تقریبا 10 تا 20 درصد از آمریكایی.ها به نوع خفیفی از این اختلال بیمارگونه مبتلا می.شوند.
برخی افراد به لحاظ ژنتیكی مستعد ابتلا به این اختلال هستند كه البته در زنان به مراتب بیشتر از مردان است و به نظر می.رسد كه از سال.های نوجوانی آغاز می.شود.
چه باید كرد؟
برای كاهش خطر بروز این اختلال، می.توانید اقداماتی انجام دهید. برای مثال، حتی.المقدور در روزهای زمستان حتی در روزهای ابری از منزل خارج شوید و روزی یك ساعت چشم.هایتان را در معرض نور طبیعی قرار دهید. اگر در خانه هستید پرده.ها را كنار بزنید تا نور طبیعی روز وارد منزل شود.
اگر بهSAD مبتلا هستید، می.توانید از روش.های موثر درمان از جمله نور درمانی، داروهای ضدافسردگی یا روان.درمانی استفاده كنید.
دكتر مجید صادقی، روانپزشك و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران - افسردگی فصلی را یكی از انواع شناخته شده افسردگی می.داند و می.گوید: «این بیماری الگوی فصلی دارد و در نیمه دوم سال بیشتر شایع می.شود.»
او درباره علت به وجود آمدن این بیماری ادامه می.دهد: «در بدن انسان ریتم.های دوره.ای وجود دارد كه به صورت منظم تكرار می.شود، مثل خواب و بیداری، ترشح برخی هورمون.ها و غیره كه به آنها ریتم.های سیركادین می.گویند، در مبتلایان به افسردگی فصلی این ریتم.ها دچار اختلال می.شوند.»
صادقی در ادامه به تأثیر نور خورشید بر این بیماری اشاره و تصریح می.كند: «اختلالات ریتم.های بدن بستگی به وجود نور مستقیم خورشید، زاویه تابش اشعه آن و ترشح ماده.ای به نام ملاتونین در مغز دارد كه چون در نیمه دوم سال، نور مستقیم خورشید كم می.شود، زاویه تابش آن تغییر می.یابد و روزها كوتاه می.شود، افراد مستعد در معرض افسردگی فصلی قرار می.گیرند.»
او علائم شایع این بیماری را پرخوابی و پرخوری می.داند: «خود فرد مهم.ترین عامل بروز این بیماری است و این بیماری در افرادی كه سابقه افسردگی در خانواده را داشته.اند و در زنان جوان شایع.تر است.»
درمان
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران، تأثیر تغذیه بر این بیماری را ناچیز می.داند: «محل زندگی افراد نقش مهمی در این نوع افسردگی دارد؛ به طوری كه این بیماری در مناطق معتدل و سردسیر و به طور كلی نیمكره شمالی رواج بیشتری دارد.»
دكتر صادقی درباره روش درمان این بیماری می.گوید: «درمان این بیماری شامل تجویز دارو برای اصلاح اختلال ترشحات مغزی و نور درمانی است، یعنی در محیط زندگی و كار بیماران باید یك منبع نور با شدت خاص قرار بگیرد كه فضای اتاق را معادل یك روز آفتابی كند. البته گاهی اوقات روان درمانی هم صورت می.گیرد و اگر امكان عملی وجود داشته باشد، بهتر است بیمار به مناطق گرم و آفتابی مثل جنوب كشور خودمان مهاجرت كند.»
این روانپزشك در پاسخ به این سوال كه آیا نشانه.هایی برای تشخیص افسردگی فصلی توسط خود افراد وجود دارد یا نه، می.گوید: «بیشتر بیماران اذعان دارند كه در نیمه دوم سال و گاهی در روزهای ابری بدخلق .می.شوند و خسته و خواب.آلود هستند. آنها پرخوری می.كنند و چاق می.شوند و توانایی فعالیت آنها كم می.شود. در حالی كه در نیمه اول سال این.گونه نیست و این فرآیند هر سال برای آنها تكرار می.شود.»
افسردگی فصلی گاهی با افسردگی دوقطبی دیده می.شود و ممكن است بیمار در حالتی متضاد، در نیمه.اول سال دچار حالت.های مانیك (شادی كاذب).، پرحرفی و بی.خوابی شود.
منبع:jamejamonline.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 415]