واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: «طلوع مهر»؛ اجلاس بيمها واميدها غلامعلي افروز: در ازدواج نبايد به شناسنامه نگاه شود ازدواجهايي كه زوجه دو سال بزرگتر است، مستحكمترند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: اجتماعي - جوانان
اجلاس دو روزه «طلوع مهر» طي روزهاي دوم و سوم آبان ماه از سوي سازمان ملي جوانان و نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها در مشهد، برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سرويس «جوانان» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با توجه به قرار گرفتن كشور در وضعيت هشدار در حوزه ازدواج جوانان، سازمان ملي جوانان به عنوان متولي اصلي برنامهريزي و ساماندهي امور جوانان كشور، در اقدامي مثبت و قابل تحسين، رويكرد جديدي در شناسايي و حمايت گروههاي مرجع و معتمد مردمي ــ كه با جمعيتي از جوانان در ارتباط هستند ــ اتخاذ كرده است.
به نظر ميرسد اين شيوه، در كنار اقدامات دولتي، تحقيقاتي و دانشگاهي كه در راستاي حل بحران ازدواج جوانان كشور انجام ميشود، ميتواند سهم بزرگي در امر فرهنگ سازي و برداشتن موانع فرهنگي ازدواج داشته باشد.
اين اجلاس پس از افتتاحيه، كار خود را با برگزاري چهار دوره دو تا 5/2 ساعته كميسيونهاي تخصصي آغاز كرد.
بيش از 300 استاد و فعال فرهنگي كشور در حوزه ازدواج، به نحوي در اين كميسيونها توزيع شدند تا همه آنها بتوانند به صورت چرخشي در تمامي بحثها شركت كنند.
راهكارهاي مؤثر در تسهيل ازدواج، راهكارهاي برونرفت از مشكلات خانوادگي ، همسريابي و همسر گزيني، راهكارهاي ديني در تسهيل ازدواج و الگوهاي ارتباط درون خانواده از جمله موضوعات تخصصي اين كميسيونها بودند كه در كنار دو كميسيون ويژه ارتباط جنسي كه به صورت مجزا براي آقايان و خانمها برگزار شد، مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
اصليترين مانع ازدواج به هنگام در كشور، مانع فرهنگي است
وي با بيان اين كه محبوبترين بنا براي پيامبر اكرم(ص) خانواده و پرثوابترين واسطهگري، واسطهگري براي ازدواج است، اظهار كرد: از منظر روانشناسي ديني، هر دختر و پسري كه بلوغ جنسي را تجربه كند، سلامت عقلي، تعادل رواني و عاطفي، كفايت شخصيتي و قابليت مسووليتپذيري اجتماعي دارد، ميتواند زوجش را انتخاب كند و شغل يا ميزان سواد تاثيري در اين حق ازدواج ندارد.
در ازدواج نبايد به شناسنامه نگاه شود
ازدواجهايي كه در آن دختر دو سال از پسر بزرگتر است، ازدواجهاي مستحكمتري هستند
استاد روانشناسي دانشگاه تهران افزود: نتيجه ازدواج آرامش گرايانه، حفظ دين است، ازدواج براي دوري از گناه يا فرزندارشدن، باورهاي غلطي هستند كه گاهي در جامعه توسط ابزارهايي مانند صدا و سيما ترويج ميشوند.
وي تصريح كرد: اين كه توصيه كنيم، در ازدواج، دخترها بايد چند سال كوچكتر از پسرها باشند، مانع فرهنگي ازدواج است. در ازدواج اصلا نبايد به شناسنامه نگاه شود. اگر در ازدواجها دختر از پسر هم بزرگتر باشد اشكالي به وجود نميآيد، همانطور كه پيامبر اكرم (ص) با حضرت خديجه(س) كه 15 سال از ايشان بزرگتر بودند، ازدواج كردند.
رييس سازمان نظام روانشناسي و مشاوره كشور، خاطر نشان كرد: مطالعات در كشور نشان ميدهد، ازدواجهايي كه در آن دختر دو سال از پسر بزرگتر است، ازدواجهاي مستحكمتري هستند و كمتر به طلاق كشيده ميشوند.
وي در ادامه با اشاره به لزوم شناخت و آشنايي دختر و پسر قبل از ازدواج، توصيه كرد: حصول اين شناخت بدون جاري شدن صيغه محرميت صورت گيرد، چرا كه با محرم شدن دختران و پسران و فوران هيجان جنسي، باعث مفغول ماندن شناخت صحيح از هم و تعجيل در ازدواج ميشود.
دكتر افروز با اشاره به كاهش سن بلوغ جنسي دختران و پسران در كشور، تغيير الگوي غذايي از جمله مصرف بيش از حد غذاهاي آماده، مصرف برخي مواد آرايشي و بهداشتي خاص و بهرهگيري از برخي فناوريها و وسايل ارتباط جمعي را از عوامل كاهش سن بلوغ معرفي و پيشبيني كرد سن بلوغ در پسرها كاهش خواهد يافت.
بايد رياست خانواده از نظر حقوقي به مرد و از نظر عاطفي به زن سپرده شود
حجت الاسلام والمسلمين پناهيان نيز كه مديريت كميسيون تخصصي نقش دين و راهكارهاي ديني در تسهيل ازدواج را در اين اجلاس بر عهده داشت، با اشاره به دستورات دين براي تحكيم بنيان خانواده، گفت: نتيجه مرور تمامي دستوردات دين درباره تحكيم بنيان خانواده در يك قاعده طلايي مختصر است كه اگر جوانها به اين قاعده توجه كنند، از بسياري از آسيبها جلوگيري ميشود.
وي درباره اين قاعده ديني، اظهار كرد: بر اساس اين كه زن و مرد مساوي نيستند، در بسياري از ويژگيها فقط مناسبتهايي با هم دارند و اگر چه زن و مرد به عنوان يك انسان، ارزشهاي مساوي دارند، بايد رياست خانواده را از نظر حقوقي به مرد و از نظر عاطفي به زن سپرد.
وي خاطر نشان كرد: نتيجه اين قاعده نبود تساوي حقوق زن و مرد خواهد بود، اما اين موضوع به معناي اجرا نشدن عدالت نخواهد بود، در دين اسلام، اطاعت مرد از زن به اندازه اطاعت زن از مرد توصيه نشده و از سوي ديگر توصيه به محبت هم بيشتر خطاب به مرد، نسبت به زن است.
وي با اشاره به نتايج رعايت اين قاعده در خانوادهها، گفت: با اجراي اين قاعده طلايي، رفتار زن و مرد در خانوادهها شبيه به هم نخواهد بود و هر كسي در قالب رفتاري خود عمل خواهد كرد. فرزندان اين خانواده نيز به شدت آماده دينداري و داراي روحيه متعادل خواهند بود.
پناهيان تصريح كرد: تحبب وظيفه مرد است و تواضع وظيفه زن، مرد بايد در طول زندگي مراقب باشد كه دل زن را نشكند و زن مراقب باشد كه غرور مرد را نشكند، با همه اختيارات حقوقي كه در اسلام به مرد واگذار شده، كوچكترين ظلمي اگر به زن شود، مرد حتي اگر هم شهيد شود، فشار قبر او را رها نخواهد كرد.
وي با اشاره به آسيبها و بحرانهاي ناشي از جابجايي نقش زن و مرد در خانوادهها، اظهار كرد: اگر در خانواده پدر فرمانده باشد و به دختر خود محبت داشته باشد، بسياري از آسيبهاي روابط دختر و پسر در جامعه حل ميشود، چرا كه دختر ديگر نيازي به تبرج و ارتباط گرفتن عاطفي ندارد.
گفتني است، اگر چه نيت و قصد سازمان ملي جوانان از اتخاذ رويكرد حمايت و آموزش گروههاي مرجع در برگزاري اين اجلاس قابل تقدير است، اما در حوزه اجرا و عمل انتقادات و ايرادتي نيز به همراه داشت.
عدم تناسب شغلي، تحصيلي و سوابق اجرايي برخي از شركتكنندگان در اين اجلاس كه احتمالا حاكي از ضعف مراكز سازمان ملي جوانان در استانهاي مختلف كشور در شناسايي و جذب كارشناسان و صاحبنظران مناسب و يا فقدان اينگونه كارشناسان در سطح اين استانها است، از مهمترين ضعفهاي اين نشست تخصصي بود.
همچنين اگر چه شايد برخي افرادي كه از استانهاي مختلف تحتعنوان كارشناس يا استاد دانشگاه در حوزه ازدواج ، به اين اجلاس دعوت شده بودند، در بي ارتباطترين جايگاه خود نيز ممكن است با چند يا چندين جوان در ارتباط باشند، اما بعيد به نظر ميرسد كه مسوولان سازمان ملي جوانان تعريف كارشناسان يا انديشوران كشور در حوزه ازدواج را محدود به دايره ارتباطي با چندين جوان كرده باشند.
دكتر غلامرضا قاسمي كبريا كه متخصص مديريت رفتار و مدرس مركز مديريت دولتي تهران است، در گفتوگو با ايسنا با انتقاد از فقدان مديريت جلسات كميسيونها و عدم تناسب سطح آگاهيهاي شركت كنندگان با كميسيونهاي تخصصي، اظهار ميكند : بايد روي هدفمندي و هارموني جلسات بيشتر كار ميشد، بعيد ميدانم كه برخي شركتكنندگان در جلسات بدانند كه دنبال چه چيزي هستند و چه چيزي به دست خواهند آورد.
در هر حال، اجلاس «طلوع مهر»، در حالي كه جاي خالي جوانان فعال فرهنگي در حوزه ازدواج با ديدگاهها و افكار رنگين كماني را با حضور فعالان نه چندان جوان و تقريبا يكدست پر كرده بود، با تمام بيمها و اميدها برگزار شد.
در يك جمع بندي كلي ميتوان ادعا كرد كه اين اجلاس به اهداف اصلي خود يعني تبادل انديشه، آگاه سازي و حساسسازي عمومي در امر ازدواج تا حدي دست يافته است و آنچه كه از دستيابي به اين اهداف نيز مهمتر است، سرمايهگذاري سازمان ملي جوانان در آگاهي بخشي و فرهنگسازي با استفاده از توانمندي گروههاي مرجع و معتمد مردمي است.
در پايان با اميدواري نسبت به ارتقاي كيفي و محتوايي اين نوع همايشها و نشستها، ميتوان به آثار و نتايج مثبت آن را در اجتماع خوش بين بود.
انتهاي پيام
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 268]