واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: جايگاه دامپزشكي در تأمين بهداشت مواد غذايي
با توجه به اينكه قانون سازمان دامپزشكي قدمتي چهل ساله دارد هنوز به نقش پر اهميت دامپزشكي در سلامت و بهداشت جامعه پي برده نشده است.
به گزارش ايسنا، در اين زمينه جواد رجبيراد- رئيس سنديكاي توليدكنندگان داروهاي دامي، بخش دامپزشكي را با نقص قوانين مواجه دانست و بر اصلاح و تغيير آن تاكيد كرد.
وي عملكرد سازمان دامپزشكي را مثبت ارزيابي و اظهار كرد: اگرچه در شرايط ايدهآل و مطلوبي نيستم اما سازمانهاي مربوطه در انجام وظايف و اختيارات خود روند صعودي را براي رسيدن به شرايط مطلوب طي ميكنند.
رجبيراد با تاكيد بر اينكه سازمان دامپزشكي و سازمان نظام پزشكي عليرغم داشتن تعامل مناسب در وظايف يكديگر دخالتي نداشته باشند، گفت: چنانچه هر سازمان غير از شرح وظايف خود عمل كند باعث تداخل و موازيكاريها و ايجاد رانت ميشود.
رئيس سنديكاي توليدكنندگان داروهاي دامي با بيان اينكه حرفه دامپزشكي از سختترين مشاغل است و نقش بسزايي در سلامت غذا و جامعه انساني دارد، خاطرنشان كرد: دامپزشكان با نظارت بر توليد غذاي سالم از مصرف داروهاي انساني جلوگيري ميكنند و لازم است در اين زمينه تشكلهاي غيردولتي با بخش دولتي همراه بوده و درصدد تخريب يكديگر نباشند.
پيام محبي - رئيس بيمارستان دامپزشكي تهران، ابراز تاسف كرد: جامعه و دولت هنوز به نقش پر اهميت دامپزشكي در سلامت و بهداشت جامعه پي نبردهاند و دامپزشكان نيز مهجور ماندهاند.
سازمان دامپزشكي نيز هيچ پيشبيني و برنامهريزي براي آينده ندارد و همه اقدامات و برنامهريزيها مختص زمان فعلي و رفع مسائل روز است.
محمد لطفيزاده - عضو سازمان نظام دامپزشكي نيز نقد جدي و منصفانه همراه با ارائه راهكارهاي اجرايي را نياز امروز دامپزشكي كشور دانست و تاكيد كرد: مسئولان دامپزشكي در بخش دولتي و غير دولتي با بها دادن به انتقادات و با اهتمام جدي به تشكيل اتاق فكر دامپزشكي و تدوين برنامه بلندمدت راهبردي دامپزشكي بايد راه را براي پيشرفت هرچه بيشتر اين حرفه هموار كرد.
مدير كل دفتر بررسي مبارزه و مراقبت بيماريهاي دامي سازمان دامپزشكي كشور هم ميگويد: سازمان دامپزشكي كشور براي اعمال وظايف حاكميتي نياز به 3 هزار نيروي متخصص دارد.
محسن مشكوه افزود: بيماريهاي دامي به دو گروه عمده ويژه دام و همچنين مشترك بين انسان و دام تقسيمبندي ميشوند كه سازمان دامپزشكي مسئوليت تامين بهداشت و سلامت دام كشور و نيز حفظ ارتقاي سلامت بهداشت جامعه را برعهده دارد.
وي افزود: بسياري از بيماريهاي دامي مانند بروسلوز يا (تب مالت) در دام و انسان مشترك است. بروسلوز يا بچهانداز در دامهايي مانند گاو و گوسفند بروز ميكند و كساني كه مستقيم با اين دامها سروكار دارند، يا از شير و لبنيات غيرپاستوريزه آن استفاده ميكنند در معرض اين خطر قرار دارند.
مدير كل دفتر بررسي مبارزه و مراقبت بيماريهاي دامي سازمان دامپزشكي كشور خاطرنشان كرد: براي كنترل بيماري تب مالت در انسان، بايد منشاء بيماري در دام كنترل شود، بنابراين نقش دامپزشك به طور غيرمستقيم در سلامت جامعه انساني اهميت پيدا ميكند.
مشكوه گفت: به عنوان مثال در بيماي بروسلوز زماني ميتوانيد جامعه انساني را حفظ كنيد كه بيماري دامي در مبدا و كانون آلوده كنترل شود.
وي افزود: يكي از نقشهاي فراموش شده دامپزشكان در جامعه نظارت بر مراتع به عنوان منشاء علوفه دام از نظر بهداشت و رعايت كار فني برعهده سازمان دامپزشكي است.
وي افزود: اگر دامي كه وارد كشتارگاه شده، دچار مشكل باشد و بدون نظارت به چرخه مصرف مردم وارد شود، يك راس دام آلوده ميتواند حداقل 100 نفر را بيمار كند، درحالي كه حضور دامپزشك در مبدا توليد گوشت يعني كشتارگاه از اين خطرات جلوگيري ميكند.
مشكوه گفت: حذف دام شيري به علت حفظ سلامت ساير دامها و نيز جامعه انساني با نظارت سازمان دامپزشكي و تلاش دامپزشكان مسئول صورت ميگيرد و سازمان دامپزشكي موظف است نسبت به تامين خسارت صاحب كشتارگاه اقدام كند.
مشكوه افزود: متاسفانه جامعه ما با شغل دامپزشكي آشنايي كامل نداشته و اكثر مردم به اهميت اين حرفه مهم پي نبردهاند. وي افزود: به عنوان مثال مقايسه كار يك دامپزشك با 10 پزشك نشان ميدهد كه شايد كار دامپزشك به دليل منشاء بودن با اهميتتر و ضروريتر از كار پزشك است كه با معلول يعني بيمار سروكار دارد.
وي افزود: در كشورهاي خارجي براي مبارزه با منشاء بيماري هاري واكسنهاي خوراكي در جنگلها رها ميكنند تا حيوانات وحشي از آن واكسنها استفاده كرده و در مقابل بيماري هاري مقاوم شوند، سپس در حيات اهلي يك بخش برعهده سازمان دامپزشكي و يك قسمت برعهده وزارت كشور است كه جمعآوري و اتلاف سگهاي ولگرد برعهده وزارت كشور و در سگهاي صاحبدار مسئوليت واكسيناسيون وايمن سازي با سازمان دامپزشكي كشور است.
مشكوه گفت: در كشور حدود 900 هزار تا يك ميليون قلاده سگ وجود دارند كه برايايمنسازي جامعه بايد حداقل 75 درصد آنها در مقابل هاري واكسن شوند.
وي گفت: عمده واكسنهاي هاري از خارج وارد شده و قسمت ناچيزي در اسنتيتوي پاستور ايران توليد ميشود.
مشكوه افزود: طي 10 سال گذشته تعداد واكسيناسيون عليه بيماريهاي توسط سازمان دامپزشكي افزاش يافته است. به طوري كه در سال 86 بيش از 400 هزار قلاده سگ عليه هاري واكسن زده شد و براي هر قلاده حداقل 3 هزار تومان هزينه لازم است در مجموع يك ميليارد و 200 ميليون تومان برداشته است.
مشكوه افزود: بحث امنيت غذا و سلامت غذا مورد دغدغه دولتها و سازمانهاي بينالمللي و مردم قرار دارد كه مواد غذايي دو منشا نباتي و حيواني دارند كه منشا دامي غذا به دليل فسادپذير بودن محيط مناسبي براي رشد عوامل بيماري است و كار دامپزشك مقابله با همين عوامل خطرزا است.
وي گفت: براي شهري مانند تهران كه 12 ميليون نفر در آن زندگي ميكنند، توليد غذا به شكل سنتي امكانپذير نيست و توليد انبوه غذا مشكلات خاص خود را دارد كه بحث نظارت بر بهداشت مواد غذايي از اهميت بسزايي برخوردار است.
مشكوه افزود: همچنين بحث نگهداري غذا در شرايط مناسب و فاصله ماندگاري غذا از زنجيره توليد تا مصرف نيز برعهده دامپزشكان و ناظران مواد غذايي است و اهميت دامپزشكي بويژه در مواد غذايي حيواني بسيار چشمگير است.
مديركل دفتر بررسي مبارزه و مراقبت بيماريهاي دامي سازمان دامپزشكي افزود: روزگاري گوشت وارد نميشد اما امروز واردات گوشت از برزيل انجام ميشود كه نقش دامپزشكي در نظارت كنترل سلامت آن اهميت دارد. همچنين علاوه بر نظارت بهداشتي ناظران ذبح شرعي نيز در مراحل كشتار در آن كشور نظارت ميكنند و بعد از نظارت ، با كانتينرهاي پلمپ شده ارسال ميشود.
مشكوه گفت: در كشتارگاهها معمولا كاردانهاي دامپزشكي و دامپزشكان نظارت بر كشتار دام و تامين گوشت را برعهده دارند و هر كشتارگاه صنعتي دامپزشك مسئول نظارت و قضاوت دارد كه كار قضاوت نيز پيچيده و از مراحل علمي برخودار است.
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]