واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: پوكي استخوان، بيماري خاموش قرن
جام جم آنلاين: پوكي استخوان كه از بيماري هاي نوپديد و پيامد زندگي ماشيني هزاره سوم است، سازمان بهداشت جهاني را بر آن داشته است تا درباره گسترش روزافزون اين بيماري و تبديل آن به يك معضل بزرگ براي جوامع هشدار دهد.
پوكي استخوان يا دراصطلاح پزشكان فرنگي استئوپروز از زمان شروع كاهش تراكم استخوان ها دربدن فرد مبتلا تا بروز اولين نشانه ها و علايم آن روندي تدريجي دارد و اين موضوع دركنار عوارض و هزينه هاي سنگيني كه به مبتلايان، خانواده آنان و بطور كلي ارگان هاي بهداشتي و درماني جوامع تحميل مي كند سبب شده كه از آن به عنوان بيماري خاموش قرن ياد شود.
استئوپروز از بيماري هاي بسيار خطرناك قرن محسوب مي شود كه درصورت پيشرفت آن عوارض نامطلوبي چون شكستن سريع استخوان ها، زمين گير شدن فرد و در نهايت در مراحل بسيار پيشرفته و درگير كردن ديگر اعضا و ارگان هاي حياتي بدن حتي مرگ بيمار مبتلا را هم به دنبال خواهد داشت.
شدت گسترش و پيامدهاي نامطلوب بيماري به حدي است كه روز بيستم اكتبر ميلادي مصادف با 29 مهرماه به عنوان روز جهاني پوكي استخوان نامگذاري شده است.
كارشناسان، شيوه و سبك زندگي مانند بي تحركي و كم تحركي، نرسيدن كلسيم و ويتامين D به اندازه كافي به بدن، افزايش استفاده مردم از موادي چون قهوه، دخانيات و مشروبات الكلي را از علل مهم بروز پوكي استخوان در انسان به عنوان ارمغان ناخوشايند زندگي پرهياهو و پيچيده ماشيني در دنياي امروز ذكر مي كنند.
اين كارشناسان و متخصصان مي گويند: هر چند با افزايش سن و شروع دوران ميان سالي و پيري روند كاهش تراكم استخوان در انسان ها شروع مي شود و موضوعي طبيعي است اما علل بروز بيماري پوكي استخوان در جهان امروز همان تعيير شيوه و سبك زندگي مي باشد.
به گفته آنان رشد طولي استخوان انسان ها بطور معمول از زمان كودكي تا سن 20 سالگي شروع و از آن به بعد متوقف مي شود اما مرحله تراكم استخوان هاي انسان از 20 سالگي تا 30 سالگي است و در اين دهه شتاب بيشتري مي يابد.
يك فوق تخصص متابوليسم در استان اردبيل مي گويد: از سن 30 سالگي به بعد هر سال يك تا پنج درصد از ميزان تراكم استخوان ها كاسته مي شود و اين روند از سن 50 سالگي شتاب بيشتري مي گيرد.
دكتر منوچهر ايرانپرور در همايش روز جهاني پوكي استخوان در سالن اجتماعات بيمارستان امام خميني (ره ) اردبيل افزود: از 50 تا 60 سالگي روند كاهش تراكم استخوان ها در بانوان بيشتر است و از اين سن به بعد مردان و زنان به يك اندازه تراكم استخوان خود را از دست مي دهند.
او گفت: چون هزينه هاي درمان بيماران مبتلا به استئوپروز بسيار سنگين است و از سويي اين بيماري دردها و گرفتاري هاي متعددي براي مبتلايان به دنبال دارد بايد براي پيشگيري از پوكي استخوان باتوجه به روند شديد گسترش آن در جامعه در دوران حاضر از همان سنين نوجواني براي حفاظت از استخوان ها
سرمايه گذاري شود اما اين موضوع نافي غربالگري و شناسايي اين بيماران و هزينه كردن براي درمان آنان نيست.
وي افزود: هزينه هاي سنگين درمان اين بيماري حتي براي كشورهاي داراي اقتصاد قوي و پيشرفته قابل تحمل نيست و به همين دليل بايد تمام پرستاران دانشجويان، پزشكان و پيراپزشكان براي به كارگيري راه هاي پيشگيري غير دارويي اين بيماري بيش از پيش تلاش نمايند.
دكتر ايرانپرور گفت: مردم اغلب زماني متوجه ابتلا به پوكي استخوان مي شوند كه ديگر كار از كار گذشته است و بايد براي درمان آن سال ها وقت و مبالغ زيادي هزينه نمايند.
يك فوق تخصص روماتولوژي نيز در اين مراسم گفت: عواملي چون داروهاي تضعيف كننده سامانه ايمني بدن، داروهاي مدر، ابتلا افراد به بيماري هاي خوني مانند لفنوم ها، كمبود و يا نبود استروژن و مصرف داروهاي كوروتون دار مي توانند سبب بروز و يا تشديد پوكي استخوان در انسان ها شوند.
دكتر مارينا جستان مرني افزود: البته عامل وراثت و ژنتيك هم از علل مهم ابتلا به پوكي استخوان است و در كنار آن نرسيدن كلسيم و ويتامين D به اندازه كافي به بدن، مصرف الكل، دخانيات، قهوه و مهمتر از همه نبود ورزش هاي منظم و روزانه از علل اين بيماري محسوب مي شوند.
وي با اعلام اينكه پوكي استخوان بطور معمول داراي دردهاي مشخصي در بدن نيست، گفت: احساس درد و گرفتگي به ويژه در ستون فقرات ، مچ دست ، گردن فمور ، مهره هاي پشت ، خميدگي ستون فقرات و شكستگي ساده استخوان حتي براي مثال با بغل كردن يك كودك مي توانند از نشانه هاي ابتلا فرد به اين بيماري
باشند.
وي انجام ورزش به مدت دست كم 30 دقيقه در روز ، پياده روي منظم ، طناب بازي ، پيشگيري از كاهش وزن شديد به ويژه در افرادي كه رژيم لاغري گرفته اند، ترك مصرف سيگار و دخانيات و افزايش مصرف مواد خوراكي حاوي كلسيم به ويژه انواع لبنيات و ماهي را از راه هاي پيشگيري و حتي درمان پوكي استخوان ذكر كرد.
به گفته او، اگر شكستگي هايي متعدد در مهره ها براثر اين بيماري روي دهد سبب كوتاه شدن قد فرد خواهد شد و در مواردي به سبب پايين آمدن ديافراگم احساس سيري زودرس، كم شدن حجم قفسه سينه و بروز تنگي نفس شود و نيز ممكن است به كليه و دستگاه مجاري ادرار نيز آسيب برساند كه در صورت رسيدن به
مرحله بسيار خطرناك ديگر كاري از دست هيچ فردي براي درمان برنخواهد آمد.
وي يادآور شد كه بيماري پوكي استخوان حتي در مراحلي كه بيماري پيشرفت نسبي دارد از طريق روش هاي غير دارويي فوق الذكر و نيز مصرف و تجويز دارو هاي ويژه قابل درمان مي باشد.
دكتر جستان استفاده از سونوگرافي استخوان ، سي تي اسكن ، ام آر آي و سنجش تراكم استخوان را از روش هاي تشخيص بيماري پوكي استخوان ذكر كرد.
وي انجام روش هاي درماني غيردارويي را در كنار درمان دارويي بيماري پوكي استخوان ضروري دانست و گفت اگر درمان هاي دارويي بدون انجام ورزش ، مصرف لبنيات و كنار گذاشتن مصرف دخانيات ، الكل و قهوه باشد هيچگاه موثر نخواهد بود.
او گفت: فرهنگ سازي در زمينه افزايش آگاهي هاي مردم با راه هاي پيشگيري از ابتلا به پوكي استخوان ضرورت دارد و باتوجه به اينكه اين بيماري طي سال هاي متمادي در فرد ايجاد مي شود درمان آن نيز نياز به سپري شدن چندين سال زمان دارد.
آمار دقيقي از تعداد افراد مبتلا به پوكي استخوان (استئوپروز) در استان اردبيل در دست نيست اما زياد بودن تعداد افرادي كه داراي نشانه هايي شبيه علايم بيماري پوكي استخوان هستند و نيز تعداد بيماراني كه با اين علايم به متخصصان مراجعه مي كنند از ابتلا تعداد فراواني از جمعيت ميان سال و بزرگ سال در اين استان به پوكي استخوان حكايت مي كند.
گزارش: ايرنا
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5495]