واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: ايران و تركمنستان درباره فرمول قيمت گاز به توافق رسيدندچانهزنى تهران و عشقآباد بر سر قيمت گاز صادراتي
گروه اقتصادي- بيان اخبار متناقض از سوى مسئولان درخصوص تامين سوخت زمستانى نيروگاهها همچنان ادامه دارد و با نزديك شدن به فصل سرما با جديت بيشترى دنبال مىشود. از سويى مسئولان شركت ملى گاز از تامين سوخت زمستانى نيروگاهها سخن مىگويند و از سوى ديگر برخى از مسئولان وزارت نيرو معتقدند هنوز وضعيت نگرانكنندهاى براى تامين سوخت زمستانى نيروگاهها وجود دارد. سال گذشته با قطع گاز صادراتى از سوى تركمنستان، كشور با مشكلات بسيارى در تامين سوخت مواجه شد. كارشناسان سال گذشته، با تاكيد بر اينكه در صورت راهاندازى فاز 9 و 10 پارس جنوبى دامنه وسعت مشكل گاز به اين حد نمىرسيد معتقد بودند كه هشدارها نسبت به ضرورت بهرهبردارى از اين پروژهها به دولت داده شده بود. مسئولان دولتى پيش از اين بهرهبردارى از دو فاز مذكور طى ماههاى مهر و آبان سالجارى را وعده دادهاند. از سوى ديگر مديرعامل شركت ملى گاز نيز از توافق ايران و تركمنستان درباره فرمول قيمت گاز خبر مىدهد. اما هنوز مسئولان وزارت نيرو نگران سوخت زمستانى نيروگاهها هستند.
نگرانى از تامين سوخت نيروگاهي
وزير نيرو در گفتوگو با ايسنا با اشاره به نزديك شدن فصل سرما مىگويد: «مهمترين دغدغه وزارت نيرو تامين سوخت نيروگاههاست و بايد در اين زمينه فكر اساسى كرد.» معاون وزير نيرو در امور برق و انرژى نيز با بيان اينكه براى تامين سوخت زمستانى نيروگاهها شرايط سختى را پيش رو داريم گفته پس از گذر از فصل پاييز، در فصل زمستان نگران تامين سوخت نيروگاهها هستيم چرا كه امسال به دليل نبود نيروگاههاى برق آبى مصرف گازوئيل و سوخت نيروگاهها افزايش خواهد يافت. عباس علىآبادى در گفتوگو با فارس افزوده پيشبينى مىشود امسال در فصل زمستان 137 ميليون متر مكعب گاز طبيعى يا معادل آن گازوئيل و مازوت نياز باشد، بنابراين احتمال مىرود براى تامين سوخت زمستانى نيروگاهها شرايط سختى را پيش رو داشته باشيم. وى تاكيد كرده براى جلوگيرى از هرگونه كمبود سوخت نيروگاهى حجم مخازن نيروگاهها را 2 برابر افزايش داده و لولهگذارى اتصال نيروگاهها را به جايگاههاى سوخت در اولويت قرار داديم. معاون وزير نيرو در امور برق و انرژى ادامه داده 90 درصد مخازن سوخت مايع نيروگاهها در حال حاضر تكميل و تعدادى از نيروگاهها نيز از طريق لوله به مراكز توليد و جايگاههاى سوخت كشور متصل شده است. علىآبادى تاكيد كرده انجام اين كارها نگرانىها را مرتفع نمىكند چرا كه در صورت بروز سرماى شديد مثل سرماى سال گذشته كه موجب ايجاد مشكلاتى براى انتقال سوخت شد مشكلات به صورت خاموشى برق بروز خواهد كرد. اين در حالى است كه شهنازىزاده سرپرست شركت ملى پالايش و پخش فرآورده هاى نفتى در گفتوگو با شانا تاكيد كرده كه مخازن نيرو گاه ها از سوخت مورد نيازشان انباشته شده و هيچ نگرانى براى تامين سوخت زمستانى آنها نداريم.
توافق ايران و تركمنستان
سال گذشته مقامات كشور دليل قطع گاز را ابتدا طبق اعلام طرف تركمنى بروز مشكل فنى در خطوط لوله گازرسانى دانستند و پس از گذشت چند هفته و رسيدن مشكلات به نقطه حاد زمزمههاى بروز اختلافاتى بر سر فرمول قيمتگذارى گاز مطرح شد. پس از آن مذاكرات دو كشور بر سر قيمت آغاز شد. در حال حاضر مديرعامل شركت ملى صادرات گاز ايران از توافق ايران و تركمنستان در اين دور از مذاكرات درباره فرمول كلى قيمت گاز خبر مىدهد. به گزارش مهر به نقل از روابط عمومىشركت ملى صادرات گاز ايران، رضا كسايى زاده كه در راس هيئتى براى مذاكره با مسئولان تركمنستان به اين كشور سفر كرده بود، پس از بازگشت در تشريح مذاكرات خود اظهار داشته اين مذاكرات براى توسعه همكارىهاى فيمابين درباره سرمايهگذارىهاى مشترك، فرمول قيمت خريد گاز تركمنستان براى سال 2009 و ساير مسائل مشترك انجام شد.
افزايش چند درصدى قيمت؟!
تركمنستان سال گذشته در حالى صادرات گاز خود به ايران را قطع كرد كه صادرات اين كشور حدود 5 درصد از مصرف گاز در ايران را تشكيل مىداد. اين مسئله به انضمام موج بىسابقه سرما باعث شد تا 28 استان كشور در فصل زمستان با معضل افت فشار گاز دست و پنجه نرم كنند و 8 استان مخصوصا استانهاى شمالى به يك بحران تمامعيار دچار شوند. در اين وضعيت؛ برخى مقامات دولتى ادعا كردند كه قطع گاز تركمنستان به ايران به دلايل «فني» بوده است. با اين حال، بسيارى معتقد بودند كه دليل قطع ناگهانى گاز تركمنستان فقط و فقط مسئله قيمت بوده به گونهاى كه اين كشور خواستار افزايش 100 درصدى قيمت گاز صادراتى به ايران شده بود! به گفته منابع آگاه، ايران و تركمنستان در دومين سال رياست جمهورى محمود احمدىنژاد يادداشت تفاهمىرا امضا كردند كه حجم گاز صادراتى را از هشت به 14 ميليارد فوت مكعب در سال افزايش دهند و اين صادرات بر مبناى قيمت 75 دلار درهر هزار متر مكعب صورت گيرد. اما تركمنستان پارسال خواستار لغو اين تفاهمنامه شده و تاكيد كرده بود كه قيمت گاز صادراتى اين كشور به ايران بايستى به 140 دلار در ازاى هر هزارمترمكعب افزايش يابد. اين درخواست افزايش نجومىقيمت گاز صادراتى به ايران درحالى صورت مىگرفت كه چند روز قبل از قطع گاز از سوى تركمنستان هيئتى از ايران به رياست على كردان ـ قائم مقام وزير نفت ـ به عشقآباد سفر كرده بود كه لزوم پايبندى به تعهدات قرارداد 25 ساله دوكشور را به مقامات اين كشور متذكر شود و مذاكراتى را درخصوص افزايش قيمت گاز انجام دهد. اما ظاهرا مذاكرات اين سفر چندان نتيجهاى نداشت! چرا كه چند روز پس از بازگشت هيئت ايراني، دولت تركمنستان جريان گاز صادراتى به ايران را متوقف كرد و بهاين صورت بهگونه غيررسمىعرضه گاز براساس قرارداد بلندمدت دوكشور كه تا سال 2024 اعتبار دارد را زير سوال برد. اين كشور همچنين بر ضرورت افزايش قيمت گاز صادراتى به ايران به عدد 140 دلار در هر هزارمتر مكعب تاكيد كرد. پس از پايان سرما، مذاكرات مقامات ايرانى و تركمنى آغاز شد و در خلال رفت و آمدهاى ديپلماتيك، جريان صدور گاز به ايران از سر گرفته شد. اينك مسئولان شركت ملى گاز از توافق بر سر فرمول قيمت گاز با طرف تركمنى خبر مىدهند و به گفته رئيس هيئت مذاكرهكننده مذاكرات براى نهايى كردن فرمول توافق شده ادامه دارد. قرار است مذاكرات طرفين براى تعيين قيمت نهايى تا اوايل آذر ماه به پايان رسيده و قيمت خريد گاز از تركمنها نهايى شود.
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]