واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: كلينيك چاقي
همنشيني با چاقها و پر اشتهايي
جام جم آنلاين: خيلي از افراد چاق زمينه ژنتيكي را علت اصلي افزايش وزن خود ميدانند اما مطالعات انجام شده نشان داده است. بيش از آن عادات غذايي و عوامل اجتماعي در بروز چاقي تاثيرگذار ميباشد. جالب است بدانيد آثار رفتارهاي اجتماعي در پرخوري و افزايش اشتها و بروز چاقي از زمان كودكي آغاز ميگردد.
مطالعات جديد حاكي از آنند كه كودكان و نوجوانان با اضافه وزن، زماني كه ميان وعده خود را با دوستان چاق ميخورند، نسبت به زماني كه با دوستان لاغر ميخورند، ميزان بيشتري مصرف ميكنند.
در اين مطالعه كه در كودكان 15 9 ساله انجام گرفت، پژوهشگران دريافتند، در تمامي كودكان صرفنظر از وزنشان، تمايل به خوردن زماني كه ميان وعده را با دوستانشان ميخورند، بيش از زماني است كه با كساني هستند كه نميشناسند اما بيشترين دريافت كالري زماني مشاهده شد كه كودك با اضافه وزن به همراه دوست با اضافه وزن ميان وعده بخورد. اين يافتهها نقش برجسته دوستان را در اشتهاي كودكان و احتمالا در كنترل وزنشان نشان ميدهد.
در ميان بزرگسالان نيز الگوي مشابهي مشاهده ميشود. بخشي از اين موضوع ممكن است مربوط به خجالت كشيدن در برابر غريبهها باشد و بخشي ديگر مربوط به اينكه دوستان به عنوان يك تشويقكننده، عمل ميكنند، چرا كه آنها اين شيوه خوردن را يك هنجار مناسب براي خوردن ميدانند.
در اين مطالعه 65 كودك و نوجوان بررسي شدند كه 23 نفر اضافه وزن و 42 نفر وزني نرمال داشتند. اين افراد 45 دقيقه در كنار دوستان يا افراد غريبه قرار گرفتند و به بازي با يكديگر پرداختند، همچنين خوراكيهايي مانند چيپس، كلوچه، هويج و انگور در اختيارشان قرار گرفت.
نتايج اين مطالعه نشان داد: افرادي كه در كنار دوستانشان قرار گرفتند نسبت به آنهايي كه در كنار افراد غريبه قرار ميگرفتند، كالري بيشتري مصرف ميكردند و بيشترين كالري را دو دوست با اضافه وزن دريافت ميكردند (مصرف كالري در دو دوست چاق به طور ميانگين: 738 كالري، در مقابل 444 كالري زماني كه كودكان با اضافه وزن با دوستان با وزن نرمال خود همنشيني ميكردند.)
در پژوهشي جديد روي بزرگسالان نيز محققان دريافتند افرادي كه دوستان چاق يا با اضافه وزن دارند، احتمال اينكه در سن بالاي 30 سال، افزايش وزن بيابند، بيشتر است. اين مطالعات به نقش اثر اجتماعي بر وزن بدن اشاره دارد.
نكته عملي: در زندگي ما همنشيني با دوستان و افراد جامعه رفتارهاي زندگي ما را دچار تغيير مينمايد. همانطور كه ميدانيم دوستان دوران نوجواني در سيگاري شدن يك فرد در آينده موثر هستند، مطالعات اخير به اين موضوع اشاره دارد كه عادات غذايي كودكان نيز به طور گسترده در شبكه اجتماعي آنها شكل ميگيرد. آنچه در اين زمينه داراي اهميت ويژه است، اين كه با استفاده از تاثير دوستان بر هم ميتوانيم به ايجاد تغييرات سلامتي در كودكان كمك كرده و با تقويت تاثيرات مثبت اجتماعي از بروز پرخوري در كودكان پيشگيري كنيم.
دكتر حميدرضا فرشچي
متخصص تغذيه و متابوليسم
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]