واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - مككين نبرد، اوباما نباخت
جهان - مككين نبرد، اوباما نباخت
آرش فرحزاد:سومين و آخرين مناظره باراك اوباما و جان مككين چهارشنبهشب در دانشگاه هافستراي نيويورك و در بيستوپنجمين سالگرد تاسيس اين دانشگاه در حالي آغاز شد كه اوباما در تعدادي از نظرسنجيها اختلاف خود با رقيب جمهوريخواه را به دو رقم رسانده بود. مناظره چهارشنبهشب كه حول مسائل اقتصادي و اجتماعي داخلي آمريكا جريان داشت با بيش از 56 ميليون بيننده بيشترين تعداد آمريكاييها را نسبت به دو مناظره قبلي پاي 11 شبكه ملي و كابلي نشانده بود. باب شفر از شبكه CBS اجراي اين مناظره را برعهده داشت و سوالات خود را ابتدا از مسائل اقتصادي و بحران مالي اخير آغاز كرد. طبق تحليلها و نظرسنجيهاي پس از مناظره، مككين در 30 دقيقه اول بسيار خوب پيش رفت، اما يك ساعت بعدي مناظره به طور كامل به اوباما اختصاص داشت. ميانگين نظرسنجيهاي پس از مناظره نشان ميداد كه اوباما پيروز سومين نبرد بوده است. به طور مثال كاربران FOX NEWS كه متمايل به جمهوريخواهاناند در نظرسنجي صورت گرفته 78درصد اوباما و 22درصد مككين را پيروز مناظره دانسته بودند. 58درصد كاربران سيانان نيز در نظرسنجي اوباما و 31درصد مككين را پيروز مناظره اعلام كرده بودند. همين نظرسنجي حاكي از آن است كه به اعتقاد 66درصد سوالشوندگان، اوباما ديدگاههايش را صريحتر بيان كرد و 25درصد نيز مككين را در اين مورد موفقتر دانستن.
جوي لولهكش
نكته جالب در مناظره اوباما و مككين نام بردن از فردي به نام «جوي لولهكش» بود كه نامش بيش از 20بار توسط دو كانديدا تكرار شد. «جوي لولهكش» با نام اصلي «جو ورزلباكر» اوايل هفته گذشته و در جريان سفر انتخاباتي اوباما به شهر هالند در ايالت اوهايو از طرح اقتصادي كانديداي دموكرات انتقاد كرده و گفته بود كه: «اگر طرح اقتصادي شما اجرا شود من در صورت مالك شدن در كارگاه كوچكي كه در آن كار ميكنم مجبورم ماليات بيشتري پرداخت كنم و اين براي من و امثال من دردسرآفرين ميشود.» مككين هم او را نماد طبقه كمدرآمد و كارگر آمريكا قلمداد كرد و در مناظره به انتقاد از طرح اقتصادي اوباما پرداخت.
بحران مالي و برنامههاي اقتصادي
مككين علت اصلي ايجاد بحران مالي اخير را در نحوه كار موسسات اعتباري مسكن دانست و پيشنهاد داد تا از طريق تزريق بودجه خانههاي مردم را از گرو بانكها خارج كنند. او با اشاره به يك لولهكش كه از طرح اقتصادي اوباما انتقاد كرده، گفت كه: «حاضر است براي واحدهاي تجاري كوچك تخفيف بيشتري قائل شود.» مككين از پاسخ اوباما به «جوي لولهكش» كه گفته بود قصد دارم ثروت را توزيع كنم، شديدا انتقاد كرد و گفت: «چرا بايد پول مردم را به اوباما داد تا توزيع ثروت كند؟ مردم خودشان به بهترين شكل ميتوانند اين كار را انجام دهند. در آمريكا نسبت به ديگر كشورهاي جهان ماليات بيشتري گرفته ميشود و بايد به راحتي بتوانيم صنايع را مورد حمايت قرار دهيم.» باراك اوباما در اين بخش از مناظره و در ابتداي سخنان خود بحران كنوني را بدترين وضعيت اقتصادي آمريكا پس از بحران 1930-1929 دانست و از تلاشهايش براي بازگشت پول تزريقي مردم به بازار خبر داد. او ايجاد كار براي طبقه متوسط و بخشش قسمتي از مالياتها را هم از ديگر برنامههايش عنوان كرد. اوباما در تشريح طرح اقتصادي خود گفت كه 95 درصد مردم مشمول اين طرح تخفيف مالياتي خواهند شد و در مقابل كمپانيهاي بزرگ و ثروتمندان بايد ماليات بيشتري پرداخت كنند. سوال ديگري كه از سوي باب شفر در اين بخش مطرح شد اين بود كه: «با توجه به كسري بودجه و اينكه طرحهاي دو كانديدا باعث 200 ميليارد دلار ديگر كسري بودجه ميشود چه طرحهايي را اصلاح خواهيد كرد؟» مككين اولويت اول را متوجه بودجه دفاعي آمريكا كرد كه در حال حاضر 690 ميليارد دلار است و در بالاترين حد خود پس از پايان جنگهاي جهاني قرار دارد. مككين همچنين از تلاشش براي كاهش هزينههاي دولت خبر داد و وعده داد كه تعرفههاي سوخت اتانول را هم كاهش ميدهد. اوباما اما تغيير در طرحهاي خود را منوط به نتيجه طرح نجات مالي دانست. او خواستار سرمايهگذاري در آموزش و پرورش و بهداشت شد و افزود كه ما در نوع كاهش هزينهها اختلاف نظر داريم. «البته نبايد واقعيت را ناديده بگيريم. از زمان آمدن بوش كسري بودجه افزايش چشمگيري داشته و نبايد اجازه دهيم سياستهاي اقتصادي بوش تكرار شود.» اين انتقاد اوباما كه به طور غيرمستقيم مككين و برنامههاي اقتصادياش را هدف قرار داد با پاسخ جالب مككين روبهرو شد: «من بوش نيستم. اگر ميخواهي با بوش رقابت كني بايد چهار سال پيش كانديدا ميشدي. من كسري بودجه را جبران خواهم كرد. اوباما تاكنون به بودجههايي راي مثبت داده كه مشكل داشتهاند. من در مورد برنامههاي اقتصادي بوش بارها اعتراض كردم و مقابل ايشان ايستادم.» اوباما اما همچنان تاكيد داشت كه طرحهاي اقتصادي مككين كه حتي از سوي جمهوريخواهان مورد انتقاد واقع شده دقيقا ادامه سياستهاي بوش است.»
انرژي و نفت
باب شفر از برنامههاي دو كانديدا براي كاهش وابستگي به نفت و استفاده از حاملهاي ديگر انرژي پرسيد كه اوباما وعده داد ميتواند كاري كند كه طي 10 سال از اين نظر خودكفا شويم. «نكته مهم اين است نبايد 700 ميليارد دلار از چين قرض بگيريم تا از عربستان نفت بخريم. شركتهاي نفتي ما بايد اراضي ملي كه در اختيار دارند را مورد بهرهبرداري قرار دهند.» او در بخش ديگر سخنانش در اين مورد تجارت آزاد را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «تجارت آزاد وقتي يكطرفه باشد هيچ مزيتي نخواهد داشت. به طور مثال وقتي صدها هزار خودرو از كرهجنوبي وارد ميكنيم اما تنها پنج هزار خودرو به اين كشور صادر ميكنيم چه مزيتي ميتواند براي ما داشته باشد. نكته ديگري كه بايد موردتوجه قرار داد اين است كه در مورد تجارت آزاد بايد به مسائل حقوق بشري هم نگاهي داشته باشيم. در كلمبيا بسياري از كارگران كلمبيايي كشته ميشوند و ما كاري نميكنيم. بايد رئيس جمهوري بر سر كار بيايد كه هم تجارت آزاد را مورد توجه قرار دهد و هم شرايط مناسب را براي كارگران لحاظ كند.» مككين در مقابل به انتقاد از ديدگاههاي اوباما در مورد تجارت آزاد پرداخت و گفت: «من كاملا به تجارت آزاد اعتقاد دارم اما اوباما مخالف تجارت آزاد كشاورزي با كشوري مثل كلمبيا است. اين كشور بزرگترين شريك كشاورزي ماست. اوباما در مقابل ميخواهد با هوگو چاوس كه تروريستها را مورد حمايت قرار ميدهد به گفتوگوي بدون پيش شرط بپردازد. در مورد نفت هم بايد بگويم ميتوانيم وابستگي خود به نفت خاورميانه و ونزوئلا را قطع كنيم به شرطي كه از انرژي هستهاي و ذغالسنگ استفاده بهتري كنيم.»
بهداشت و آموزش
در اين دو حوزه هم هر دو كانديدا وعده دادند كه سيستم را از شر بوروكراسي خلاص كنند. اوباما با دفاع از طرح خود در مورد بيمه گفت: «طرح من كمك خواهد كرد تا اگر فردي بيمه باشد نيازي به بيمه جديد نداشته باشد. تنها قصد داريم هزينههاي بيمه را كاهش دهيم. البته در ابتدا بايد كمي هزينه كنيم. طرح من 50درصد تخفيف براي واحدهاي تجاري كوچك در نظر ميگيرد اما طرح مككين مردم را مجبور خواهد كرد كه هفت هزار دلار جريمه بپردازند.» مككين هم با وعده پرداخت چك پنجهزار دلاري براي خريد بيمه به انتقاد از اوباما پرداخت و گفت: «اوباما ميخواهد مردم را جريمه كند به ويژه اگر حاضر نشوند خود را بيمه كنند.» در حوزه آموزش هم اوباما از سرمايهگذاري جديد و استخدام معلمان تازه خبر داد و اينكه بايد هزينه تحصيلات عالي را كاهش داده و استانداردها را بالاتر ببريم. مككين هم در اين مورد از طرح خود براي رقابتي شدن سيستم آموزشي و استخدام معلمهاي بهتر خبر داد.
شنبه 27 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]