واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: تشكيل كارگروه مبارزه با آدمكش نامريي
اين گاز بسيار سمي ، بي رنگ ، و بي بو و بي طعم است و همين ويژگي ها باعث شده به آن «آدمكش نامريي» لقب دهند.
معاون اجتماعي و پيشگيري از جرم دادستان عمومي و انقلاب مشهد از تشكيل كارگروه ويژه براي بررسي علل گازگرفتگي خبر داد.
«سيد امير مرتضوي» گفت همه ساله با برودت هوا، متاسفانه شاهد بروز حوادث ناگوارناشي از گازگرفتگي مردم عزيز هستيم.به همين دليل در پي دستور دادستان عمومي و انقلاب مشهد ، كارگروهي با حضور نمايندگان تمامي دستگاه هاي ذيربط تحت عنوان بررسي علل گازگرفتگي تشكيل شده است.
وي ادامه داد : در اين كارگروه ، علل گازگرفتگي به ويژه در زمستان شناسايي و راهكارهاي لازم از سوي كارشناسان ارائه مي شود.بايد به خاطر داشت پيشگيري از بروز حوادث تلخ و جرم ، نيازمند همكاري و هماهنگي دستگاه هاي متعدد است.در اين زمينه خاص نيز وظايفي به شركت گاز، اتحاديه گازرسانان ، صنف لوازم خانگي ، اداره استاندارد ، صدا و سيما ، سازمان كار و امور اجتماعي ، شهرداري و چند نهاد و سازمان ديگر واگذار شده كه در صورت تعلل ، بايستي پاسخگو باشند.
معاون اجتماعي و پيشگيري از جرم دادستان مشهد تصريح كرد : به همين منظور برنامه اي براي بازديد مستمر مهندسان ناظر از تاسيسات گازرساني ، وضعيت لوله كشي و نحوه استفاده از وسايل گازسوز در نظر گرفته شده كه براي استمرار و تامين هزينه هاي اين طرح نيازمند مصوبه شوراي شهرهستيم.
نفت ، گاز و زغال چوب مهم ترين سوخت هايي است كه از انها در نقاط مختلف كشور براي گرمايش استفاده مي شود و برخي مواقع نيز دستگاه هاي برقي ، كاربرد دارد.
وسايل گرمازا كه بيشتر از سوخت هاي فسيلي استفاده مي كنند اگرچه گرمابخش محيط زندگي هستند اما رعايت نكردن اصول ايمني در كاربرد صحيح از آنها و همچنين بي احتياطي تلفات زيادي بر جا مي گذارد.
*نشانه ها و راه هاي توليد منوكسيدكربن
سوختن كامل زماني انجام مي شود كه اكسيژن كافي وجود داشته باشد.در دستگاه هاي گرم كننده، البته هواي مورد نياز بايد خارج از محيط تامين و گاز هاي منتشره ناشي از سوختن مانند گاز كربنيك و منواكسيد كربن بايد در خارج از محيط تخليه شود.
در وسايل گرمازاي دودكش دار در صورتي كه دودكش بدون نقص باشد تهويه دود (ورود اكسيژن لازم و تخليه گازهاي مصرفي ) به خوبي از طريق دودكش انجام مي شود اما در وسايل گرمازا با شعله رو باز و بدون دودكش اين شرايط فراهم نيست.
بنا بر اين وسايل اكسيژن لازم براي سوختن را از همان محيط مي گيرد و طبعا گازهاي مصرفي حاصل از سوختن به همان محيط برمي گردد.
با توجه به سرماي هوا متاسفانه شهروندان راههاي تهويه هواكش پنجره ها و دريچه هاي كولر و درها را نيز مي بندند؛ در نتيجه تهويه به درستي انجام نمي شود و با سوختن ناقص و وجود گازهاي مضره به خصوص CO مسموميت ايجادمي شود كه به آن «گاز گرفتگي » مي گويند.
كارشناسان آتش نشاني هشدار مي دهند : بسياري از مردم تصور مي كنند پديده «گازگرفتگي» و ايجاد CO تنها با سوختن ناقص زغال چوب ايجاد مي شود و براي همين بسياري به اين گاز كشنده نام «گازكرسي» داده اند اما همان طور كه عنوان شد اين گاز بر اثر سوختن ناقص هر ماده ممكن است توليد شود.
*مهم ترين راه هاي توليد CO در ساختمان ها
-استفاده از وسايل گازسوز و بدون گرمايش بدون دودكش
- نقص در دودكش و نشت گاز به فضاي مسكوني
-استفاده از وسايل خوراك پزي جهت گرمايش
-به كار گيري روشنايي گازي به مدت طولاني بخصوص در فضاي بدون تهويه
-ضعف در دودكش شومينه
-معيوب بودن مشعل شوفاژ
-آبگرمكن هاي ديواري و زميني بويژه وقتي كه دودكش مناسب ندارند
- خودروي روشن در پاركينگ
*نشانه هاي انتشار گاز در محيط به منظور پيشگيري ازخطر CO
بهترين راه اين است كه شناخت نسبي در مورد اين گاز كشنده و چه گونگي ايجاد آن داشته باشيم. طبعا اگر شرايط بروز و ايجاد آن وجود نداشته باشد «آدمكش نامريي» نخواهد داشت .
اين گاز بسيار سمي ، بي رنگ ، و بي بو و بي طعم است و همين ويژگي ها باعث شده به آن «آدمكش نامريي» لقب دهند.
اين گاز اگر چه سبك تر از هواست اما قابليت انتشار بسيار زيادي در محيط دارد و به همين دليل در تمامي نقاط مثلا يك اتاق اعم از بالا و پايين به سرعت متراكم مي شود.چون هموگلوبين خون ميل تركيبي فوق العاده اي با اين گاز دارد به طوري كه 300 برابر ميل تركيبي با اكسيژن است وقتي اين تركيب صورت مي گيرد اكسيژن ديگر به بافت ها نرسيده بنابراين سريعا باعث مسموميت شده و سلسله عصبي فلج مي شود و قدرت هرگونه اقدامي از مسموم سلب مي شود و مسموم به نوعي به خواب و مرگ آرام تن در مي دهد.بايد در نظر داشت كه مسموميت با گاز منوكسيد كربن بدون تغيير در شمار دو و باز دم اتفاق افتاده و با علائم تهوع و سر درد همراه است.
مهم ترين عامل بروز اين نوع رخدادها غفلت و كمبود آگاهي مردم است.با اين كه بارها از سوي كارشناسان هشدار هاي لازم ارائه شده است اما ظاهرا چون «آدمكش نامريي» غير قابل لمس و بي بو و بي رنگ است مردم كشنده بودن آن را خيلي باور ندارند و به راحتي تسليم و قرباني مي شوند.
اگر كسي با گاز منوكسيد كربن دچار گاز گرفتگي و مسموميت شده باشد بايستي بي درنگ او را از محيط آلوده خارج كرد و در تماس با هواي آزاد گذاشت..
در مسموميت هاي شديد بايستي به بيمار تنفس مصنوعي داده شود و چنانچه مقدور باشد تنفس با اكسيژن بر تنفس با هواي آزاد ارجحيت دارد.عوامل ديگر كه باعث ايجاد اين گاز در محيط مي شوند عبارتند از :
- نبود تهويه درست و مناسب محيط
- تخليه كامل گازهاي مضر و جايگزيني هواي تازه
- نقص فني در و سايل گرمازا و نيم سوز بودن ذغال چوب
- نقص فني در شبكه تهويه ( لوله كشي آبگرمكن ها ، بخاري ها و شومينه ها و غيره )
* مهم ترين تدابير و نكات حفاظت از پيشگيري از گاز CO :
- توصيه مي شود حتما از وسايل گرمازاي استاندارد استفاده شود.
- تحت هر شرايطي عمل تهويه هوا را تسهيل كنيد به عنوان مثال دريچه هاي باز كولر عمل مناسبي براي تهويه هواست.
-باز گذاشتن يك پنجره كوچك يا در به نحو مطمئن كه بسته نشود راه حل مناسبي جهت تهويه هواست .
-هرگز از بخاري هاي دستي براي گرم كردن هواي حمام استفاده نشود چون محيط حمام ها كوچك است و اكسيژن محيط نيز در اثر بخار آب به سطوح بالا رانده مي شود و در نهايت بر اثر سوختن ناقص و ايجاد گاز CO مسموميت قطعي خواهد بود.
- در صورت استفاده از وسايل گرمازاي دودكش دار حتما دودكشها كاملا بررسي شود. معمولا مسدود بودن دودكش هاي ديوار از عوامل مهم ايجاد مسموميت و گازگرفتگي و به خطر افتادن جان افراد محسوب مي شود.
-دودكش هاي غير ثابت ( غير ديواري) حتما كنترل شود . اين دودكش ها بايد از مواد غير قابل اشتعال و گالوانيزه (زنگ نزن ) و از مقاومت فيزيكي مناسبي برخوردار باشند.به گزارش ايسكانيوز،اين نوع دودكشها بايد كوتاه و مستقيم و در حمل اتصالات كاملا محكم و غير قابل نفوذ باشد.
- قدرت مكش دودكش ها هر چند وقت يك بار توسط سرويس كار و متخصص اهل فن بررسي شود .
-براي جلوگيري از برگشت دود و گاز هاي مضر به داخل دودكش و در نهايت به داخل محيط كه معمولا بر اثر گرفتگي و يا وزش باد بوجود مي آيد بايد دودكش ها داراي هواكش مخصوص و كلاهك آنها 60 سانتي متر از بلند ترين نقطه ساختمان بالاتر باشد.
- دودكشها به ويژه در نورد شومينه ها هر سال بررسي و از دوده تميز شود. - اتصالات دود كش ها و سر تاسر آن از هرگونه نقص و نشت گاز حفاظت شود. - استفاده مشترك از دودكش بسيار خطرناك است و دودكش هاي فلزي بايد در مسير خود با بست هاي مخصوص محكم شده باشد به نحوي كه از جدا شدن اتصالات جلوگيري شود.
- قطر دودكش طراحي آن ، مسير عبور و …… بايد با توجه به ظرفيت حرارتي محاسبه و اجرا شود.
- از وسايل پخت و پز براي گرمايش استفاده نشود.
- از كپسول هاي سفري ( پيك نيكي ) در فضاي داخلي استفاده نشود.
- در فضاي پاركينگ كه بسته و فاقد تهويه است خودرو روشن نشود.
- نفوذ محصولات احتراق خودرو به فضاي داخل مسكوني خطرناك بوده و بايد مراقبت شود.
-در تبديل سوخت مايع به گاز شهري حتما از تعميركار ماهر و مجاز بهره گيري شود.
- هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش استاندارد مجزا و مجهز به كلاهك باشد.
- هنگام ساخت و ساز از ريختن مصالح به داخل دودكش و مسدود كردن آن مراقبت كنيد.
- رنگ شعله آتش در وسايل گرمازا بايد كاملا آبي باشد در غير اين صورت نقص در سامانه سوخت رساني و يا فتيله دستگاه وجود دارد و بايد فوري نقص را برطرف كرد.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 337]