واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: با انسان ازبدو تولد(4)
پانتهآ مقدم -در شماره هاي پيشين گفته شد نگاه به چشمان نوزاد شش هفته اي كه تنها قادر است فاصله اندكي را ببيندسبب اتصالات ياخته هاي مغزي وي شده اين اتصالات خود باعث ايجاد الگوي شناسايي مي شود وبا تكرار نگاهها اين اتصالات تقويت مي شوند و كودك قادر خواهد شد جهان را به شناخته ها و ناشناخته ها تفاوتها وشباهتها طبقه بندي كند واين مساله به ظاهر ساده مهارت مهمي در فراگيري او به شمار مي ايد .سخن گفتن براي كودك هم از همان روزهاي نخستين اثرات مثبت شگفت انگيزي به همراه دارد شايد به نظر ايدسخن گفتن براي كودكي كه چيزي نمي فهمد و واكنشي به ما نشان نمي دهد ومشغول اب دهان ريختن و دست وپا زدن است كمي براي مادر واطرافيان كسالت بار باشد اما تحقيقات انديشمندان دراين باره نشان مي دهد كه حتي پخش موسيقي ولالايي خواندن به رشد فكري كودك كمك ميكند.موسيقي مي توانددرك دنيوي فضايي را در كودكان افزايش دهد وشايد باور نكنيد كه اين ادراك در فراگيري علوم ورياضيات در بزرگسالي عامل مهمي است !زيرارياضيات و موسيقي ريشه عصبي مشتركي دارند و البته حرف زدن هم موجب مي شود كودك زودتر به حرف بيايدوبا دامنه وسيع لغاتي كه به ذهنش وارد شده است مهارت گفتاري و كلامي خوبي بيابد . دانشمندان بر اين باورند كه برخورداري زود هنگام از زبان و گفتار خيلي مهم است زيرا زبان عامل مهمي و موثري در اعمال فكري و ذهني شمرده مي شودوصحبت پدرو مادر در دو سال نخست زندگي تاثير چشمگيري در شمار كلماتي دارد كه كودكان مي اموزند .
همانندسازي موضوع مهمي است كه در اين دوره يعني بعد از 6 ماهه نخست سال در او ايجاد شده است. بنابراين او نسبت به مسايل و اتفاقات پيرامونش رفتارهايي مي كند كه بيشتر واكنشي است و آنها را آموخته است. بنابراين بدون آنكه خود بداند رفتارهايي مي كند كه در بزرگسالي علت آنها را به وضوح و روشن نمي داند مثل عصبانيت هاي ناگهاني در مقابل برخي مسايل صرفا به اين علت كه او در اين سنين شاهد رفتارهاي پدر و مادر و يا اطرافيان عصباني خود بوده است! روانشناسان كودك معتقدند در اين سن كودك انساني فكر يا قدرت تجربه و تحليل و تشخيص خوب و بد را ندارد، اما براساس رفتارهايي كه با او مي شود مي تواند نتيجه بگيرد كه چه كاري خوب است و بايد انجام دهد و چه كاري را نبايد انجام دهد و اين نتيجه گيري در غالب موارد تا آخر عمر با او همراه خواهد ماند. جالب است بدانيد اگر بگذاريد كودك شما در همين سن يكسالگي از بين دو اسباب بازي خودش يكي را برگزيند و به عبارت ديگر به او فرصت و اجازه انتخاب بدهيد او حس مي كند كه جهان را در كنترل خود دارد و مي تواند به آن اطمينان كند انسان خوش قولي مي شود و آرامش پيدا مي كند. ببنيد با يك رفتار ساده و كوچك چه عواقب ماندگار مثبت و منفي را در فرزند خود به جاي مي گذاريد حالا گمان مي كنيد ريخت و پاش نكردن و مرتب بودن خانه ارزش آنرا دارد كه با بي حوصلگي و جار و جنجال كودك يكساله را يك عمر از اطمينان به دنيا و لذت از زندگي سالم رواني و پيامدهاي بسيار آن بر حذر داريم؟!
همچنين شما تصور نميكنيد كه يك واكنش هيجاني مثبت مثل هورا كشيدن و افرين گفتن به كودك يكساله كه قادر شده ليوان اب را به دست گرفته و انرا بنوششد چه اثراتي به همراه دارد با ايننه فقط سبب خشنودي كودك مي شويد بلكه ارتباط ميان قشر جلوييمغز و مخچه مياني را كه محل درك احساسات است را تقويت مي كنيد!ودر سنين 10 تا 18 ماهگي مغز اين ارتباطات را به انجام مي رساند.
كودك در يكسالگي كم كم قادر خواهد شد به تنهايي به مدت حدودا 15 دقيقه بازي كندواين فرصت خوبي است هم براي مادر كه به كار خود بپردازدوهم براي كودك زيرا مي فهمد كه مي تواند خودش كارهايي را به تنهايي انجام دهدهرچند كه هنوز هم در اين سن دوست دارد پدرو مادر دور و برش باشند .او هنگام بازي در 15 ماهگي با خود نجوا ميكند. چنين بازيهايي پايه و اساس رشد مهارت هاي زباني استكودك هر چه بزرگتر شود به كسب استقلال تمايل بيشتري پيدا مي كند به طوري كه در 22ماهگي دوست دارد حدو مرزهايي كه شما وضع كرده ايد را بشكند وشما را در اين موردامتحان ميكند يعني با هشياري واكنش هاي شمارا مي سنجد كه در برابر او مقاومت مي كنيد يا كوتاه مي اييد واين مبناي مراودات بعدي شما حتي تا بزرگسالي خواهد شد.(براي اطلاع از منابع نويسنده با دفتر روزنامه تماس بگيريد)
شنبه 20 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]