واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يوسا در گفتوگو با گاردين: ادبيات كسب و كار من است
خبرگزاري فارس: ماريو بارگاس يوسا در تازهترين اظهاراتش، درباره سفر به كنگو براي نوشتن يك رمان سخن گفته و تأكيد كرده است: ادبيات كسب و كار من است.
به گزارش خبرگزاري فارس، گفتوگويي با «ماريو بارگاس يوسا» نويسنده پرآوازه پرويي و نويسنده رمان «گفتوگو در كاتدرال» در ويژهنامه ادبي روز شنبه اين هفته روزنامه گاردين چاپ لندن منتشر شده است.
يوسا در حالي كه ژاكت ورزشي و لباسي به رنگ ماهي قزل به تن كرده، ميگويد: «ادبيات كسب و كار من است. من هيچوقت در اين دنياي پر از فانتزي حاضر نيستم مهجور بمانم. من هم دلم ميخواهد كه به خيابان بيايم.»
بارگاس يوسا يكي از مشعلهاي پرنور ادبيات آمريكاي جنوبي است. وي زندگي حرفهاي را از سن پانزده سالگي شروع كرده است، يعني زماني كه در زير پوست شهر ليما، پايتخت پرو براي روزنامه «لا كرونيكا» خبرنگار جنايي بوده.
يوسا اين روزها هم كماكان روزنامهنگار است و ستون ثابتي در روزنامه اسپانيايي «ال پائيس» او را به خود مشغول كرده و درباره موضوعات مختلفي از جمله جنگ عراق تا موضوع تجاوز روسيه به خاك گرجستان مطلب مينويسد.
هر چند يوسا بين روزنامهنگاري و ادبيات در نوسان بوده اما دنياي بيرون از خانه يا به اصطلاح زماني كه در خيابانها به سر ميبرد به نسبت دنياي نويسندگي او مهمتر و اساسيتر بوده است.
يوسا ميگويد: «وقتي مينويسم، با آزادي كامل مينويسم اما به تكيهگاه محكم نيازمندم.» يوسا اين روزها در حال تدارك براي سفر به كشور كنگو است تا براي نوشتن رمان بعدياش تحقيق كند. او در اين باره ميگويد: «اين سفر صحنه را به من نشان ميدهد، بايد برم آنجا تا از نزديك آن را بو و احساس كنم. اين سفر همچنين بستري است كه به من اجازه ميدهد دربارهاش بنويسم. در اين سفر وقايع دقيق تاريخي برايم مهم نيست اما بايد احساس اطمينان بكنم و اين سفر اين اطمينان را به من ميدهد.»
يوسا براي نوشتن رمانهايش سفر ميكند تا به اين طريق از هرگونه تعصب و يكجانبه نگري در امان باشد. او در همين باره ميگويد: «ميدانم كه در رمانم چه بر سر كنگو ميآيد، من تا به امروز هم كلي درباره اين منطقه خواندهام اما وقتي با واقعيت روبرو ميشوم چيز متفاوتي گيرم ميآيد.»
يوسا در اين سفر به دنبال ردپاي «راجر كيسمنت» است. «كيسمنت» كنسول بريتنيا در اين كشور بوده، كسي كه بعدها به يك ميهنپرست ايرلندي تبديل شد و در نهايت در سال 1916 به جرم خيانت كشته شده و دولت بريتانيا نيز به خاطر چيرهايي كه در آن خاطرات سياه كذايياش نوشته بود، به او انگ پدوفيل زد.
يوسا در هيجان سفرهايش به سر ميبرد و ميگويد: «كيسمنت قهرمان رماني است كه در ايرلند، كنگو، برلين و آمازون و چند جاي ديگر كه من هيچوقت نرفتهام، مثل اولستر، ميگذرد.»
بارگاس يوسا ميگويد: «كيسمنت در خانوادهاي پروتستان و طرفدار بريتانيا در اولستر بهدنيا آمد. وقتي پسر بچهاي بيش نبود به جستوجوگران بريتانياي كبير علاقهمند شد و امپراتوري را ميستود. وقتي نوزده سالش بود به آفريقا رفت و وقتي به كنگو رفت آدم ديگري شد و از آن وقت بود كه نظرش درباره امپراتور تغيير كرد و ضد امپراتوري و ميهنپرست ايرلندي شد. در همان موقع، كنسول بريتانيا در كنگو شد و به امپراتوري خدمت كرد.»
«بعضي آدمها كيسمنت را قهرماني ميدانند اما خيلي از آدمها او را آدم بدذاتي توصيف ميكنند. در ايرلند هم خيليها به خاطر بعضي تمايلاتش با او مشكل دارند. قسمتهايي از زندگياش در تاريكي محو است و خيلي جاها نامشخص است و هيچوقت هم مشخص نخواهد شد و به همين خاطر است كه آدم مرموزي بوده، به خصوص در زندگي شخصياش. شخصيت متضادي داشته. شخصيت ايدهآل براي نوشتن يك رمان.»
بارگاس يوسا اين موضوع را قبول ندارد كه بر روي موضوع حساسي دست گذاشته، هم اينكه يك سفيدپوست درباره آفريقا ميخواهد رمان بنويسد و هماينكه يك پرويي درباره تاريخ انگلستان و ايرلند ميخواهد اظهار نظر كند.
يوسا معتقد است كه اگر به اين موضوعات نپردازد، بهعنوان يك نژادپرست كنار گذاشته ميشود. او ميگويد: «اگر همچنين ملاحظاتي داشته باشم، آن وقت بايد بنشينيم و تنها درباره خانه خودمان رمان بنويسم.»
وقتي ماريو بارگاس يوسا از سفر به كنگو صحبت ميكند، با وظايفاش بهعنوان يك نويسنده و رماننويس و هم بهعنوان يك روزنامهنگار واقف است. هرچند يوسا ميخواهد رماني تاريخي بنويسد اما به اندازه كافي نيز قرار است درباره زمان حال صحبت كند. ميگويد: «خيلي چيزهاي هست كه در كنگو تغيير نكرده. كنگو يكي از تراژيكترين كشورها جهان است و تجربه وحشتناكي را بهعنوان مستعمره لئوپالد دوم شاه بلژيك داشته است. و از آن وقت تا الان نيز وضعيتاش بدتر و بدتر شده است.»
وي در ادامه ميگويد: «بر اساس آمار در ده سال گذشته، چهار تا پنج ميليون آدم در كنگو كشته شده است اما خبر آن در روزنامهها درز نكرده. خيلي از كنگوييها هنوز با مشكلاتي دست و پنجه نرم ميكنند كه كنراد و كيسمنت دست و پنجه نرم ميكردند.»
همچنين يوسا در اين گفتوگو درباره مسايل سياسي و اقتصادي نظير بحران مالي اروپا، انتخابات آينده رياست جمهوري آمريكا، جنگ عراق و مسايل آمريكاي لاتين نيز سخن گفته است.
انتهاي پيام/
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]