واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ارزيابي محورهاي اساسي برنامه پنجم توسعه
معاون برنامهريزي معاونت نظارت راهبردي رئيسجمهور گفت: تدوين برنامه پنجم تا پايان سال جاري به اتمام و به مجلس ارائه خواهد شد و مبناي فعاليت برنامه پنجم، اجراي سياستهاي اجرايي اصل 44 و طرح تحول اقتصادي است.
محمدقاسم حسيني معاون برنامهريزي معاونت نظارت راهبردي رئيسجمهور در گفت و گو با هفتهنامه از اتمام تدوين برنامه پنجم تا پايان سال جاري و ارائه آن به مجلس خبر داد.
به گفته وي شاه بيت برنامه پنجم اصل 44 قانون اساسي است.
وي در مورد كار تدوين برنامه پنجم گفت: به تازگي جلسه شوراي عالي برنامه را در حضور معاون اول رئيسجمهوري داشتيم. در اين جلسه چند كار انجام داديم.
يكي اينكه، اعضاي كارگروهها را مشخص كرديم. براساس اركان تشكيلاتي برنامه پنجم بايد6 كارگروه تشكيل دهيم كه اين كارگروهها كار تدوين برنامه را انجام دهند.
رئيسان اين كارگروهها و حتي مدعوان نيز مشخص شدهاند كه اين امر كمك ميكند كار عملياتي برنامه را آغاز كنيم.
در كنار آن، برنامه زمانبندي را به نحوي تدوين كرديم كه قبل از پايان سالجاري كار تدوين برنامه در معاونت برنامهريزي، شوراي عالي برنامه و دولت تمام شود و بتوانيم قبل از پايان سال، لايحه برنامه را به مجلس ببريم.
در حال حاضر جلساتي را با رئيسان كارگروهها داريم كه بتوانيم براساس آن، سياستهاي كلي را كه دولت براي تدوين برنامه پنجم مشخص كرده است، شروع كنيم. البته در كنار آن منتظريم سياستهاي كلي نظام از طرف مقام معظم رهبري ابلاغ شود كه به عنوان يك سند بالادستي در چارچوب آن حركت كنيم. تا زماني كه آن سياستها به دست ما برسد و به دولت ابلاغ شود، ما براساس سياستهاي كلي دولت كار را شروع و بعد با توجه به سياستهاي كلي ابلاغ شده از سوي مقام معظم رهبري آنها را اصلاح ميكنيم.
حسيني در مورد سياستهاي كلي نظام كه در برنامه چهارم توسعه از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده بود در برنامه پنجم به چه شكل خواهد بود؟ گفت: سياستهاي كلي برنامه پنجم متفاوت از برنامه چهارم است. در شرايطي اين سياستها به دولت ابلاغ ميشود كه سياستهاي اجراي اصل 44 هم تدوين و تصويب شده است. در برنامه چهارم اين قانون در اختيار ما نبود، در حال حاضر با شكل و محتواي جديدتر سياستها توسط دولت تهيه و خدمات مقام معظم رهبري تقديم شده است. ايشان سياستها را به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارجاع دادند و كار آن در مجمع به پايان رسيده است و دوباره به دفتر مقام معظم رهبري تقديم شده و منتظر هستيم كه پس از تأييد اين سياستها توسط ايشان به ما ابلاغ شود.
ضمن اينكه در برنامه پنجم توجه خاصي به سياستهاي اجرايي اصل 44 قانون اساسي و خصوصيسازي داريم، بحث هفت طرح تحول اقتصادي كه در حال حاضر توسط رئيسجمهوري در حال پيگيري است، مبناي كار در تدوين برنامه پنجم قرار خواهد گرفت.
وي در مورد اينكه شوراي عالي تدوين برنامه پنجم متشكل از چه افراد و گروههايي است؟ گفت: اين شورا متشكل از وزيران، كارشناسان و افراد حوزوي است كه كار نظارت عالي را برعهده دارند. متني را كه كارگروهها يا ستاد تلفيق و هماهنگي برنامه در معاونت برنامهريزي تهيه ميكنند، به اين شوراي عالي ارسال ميشود.
اين شورا از رئيسجمهوري حكم دارد و توسط وي انتخاب شده و بالاترين مرجعي است كه بايد كار تهيه و تدوين برنامه پنجم را تأييد كند.
در واقع در اركان تشكيلاتي تهيه برنامه پنجم بالاترين ركن، شوراي عالي برنامه است.
براساس اين، اركان تشكيلاتي كه در شوراي عالي تصويب شده، ابتدا مقام معظم رهبري سياستهاي كلي را ابلاغ ميكنند، سپس دولت و بعد شوراي عالي برنامه و سپس ستاد هماهنگي و تلفيق برنامه و بعد6 كار گروه كه مسئوليت هر كارگروه با يك وزير است، بايد آن را تأييد كنند.
زيرا كارگروههايي را پيشبيني كردهايم تا براي موضوعهاي تخصصي، يك كارگروه تخصصي هم ايجاد شود.
يك كميسيون برنامهريزي و توسعه منطقهاي هم ديده شده كه نقش مشاورهاي را در اين چارچوب ايفا و به طور عمده برنامههاي استاني را دنبال ميكند.
مجموعه كار كارگروهها به ستاد هماهنگي مستقر در معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيسجمهوري ارسال و اصلاح ميشود، بعد به شوراي عالي برنامه ميرود و اگر تأييد شد به دولت ارسال ميشود.
حسيني با اشاره به نقش معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيسجمهور در تدوين برنامه پنجم گفت: در اين اركان جديد، ما، حلقه اتصال شوراي عالي برنامه با كارگروههاي مشترك كاري هستيم.
اين كارگروهها از طريق ما با شوراي عالي برنامه ارتباط خواهند داشت.
به اين صورت كه مصوبات كميتههاي تخصصي وارد كارگروهها ميشود، كارگروهها براساس سياستهاي كلي، اهداف چشمانداز و ساير مباني مدنظر از جمله مصوبات دولت، برنامههايشان را تنظيم ميكنند و به ما ميدهند.
ما در واقع دبيرخانه ستاد تلفيق تنظيم برنامه پنجم هستيم كه رئيس آن معاون برنامهريزي و نظارت راهبردي رئيسجمهوري است.
سپس امور اصلاحي، انجام و در نهايت براي تأييد نهايي به شوراي عالي برنامه ارسال ميشود.
تفاوت با برنامههاي قبلي
حسيني در مورد مباني نظري برنامه پنجم گفت: تدوين برنامه پنجم توسعه براساس رويكرد جديد با محوريت الگوي اسلامي --- ايراني و متناسب با شرايط ويژه كشور است، يعني ما در برنامه پنجم به اين مقوله بيشتر از موضوعهاي ديگر اهميت ميدهيم.
تمام موضوعهايي كه قرار است در برنامه پنجم مورد توجه قرار بگيرند و مصوب شوند بايد به شكلي در چارچوب الگوي اسلامي - ايراني باشد كه توسط صاحبنظراني از دانشگاه، حوزه و شوراي عالي برنامه در حال تدوين بوده و قرار است به ما ابلاغ شود. در واقع موضوع اصلي در تدوين برنامه پنجم الگوي اسلامي --- ايراني است يعني ضمن اينكه به الگوهاي رايج در تنظيم برنامه توجه خواهيم كرد به وجه اسلامي آن نيز توجه بيشتري خواهيم داشت.
به عبارت ديگر، الگوي اسلامي --- ايراني به عنوان مباني نظري توسعه بايد در تمام امور كشور اعم از مالي، پولي، اقتصادي، امنيتي، فرهنگي و توسعه منطقهاي رعايت شود.
حسيني افزود: يكي از كارهاي اصلي كارگروه با توجه به سند چشمانداز و سياستهاي كلي، تدوين همين هدفهاست. يعني نخستين كاري كه كار گروهها انجام خواهند داد اين است كه اهداف خود را مشخص كنند و اين اهداف بايد در چارچوب سند چشمانداز و سياستهاي كلي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري و در چارچوب الگوي اسلامي --- ايراني باشد.
توسعه توام با عدالت مبناي برنامه پنجم است.
يعني قرار است برنامهاي تصويب شود كه در مرحله اول، در چارچوب الگوي اسلامي --- ايراني تدوين شود و كشور را به تعالي برساند. يعني توسعه هم زمان و همراه با عدالت، هدف اصلي اين برنامه است.
هدفگذاريها هم در همين چارچوب شكل ميگيرد كه حركات توسعهاي در سطح كشور منجر به گسترش عدالت شود و از طبقاتي شدن و شكاف طبقاتي جلوگيري كند.
حسيني در مورد اينكه آيا سياستهاي كلي و چارچوب امور برنامهريزي و بودجهريزي نيز تغيير خواهد كرد؟ گفت: بهطور قطع برنامه پنجم متفاوت از برنامه چهارم خواهد بود؛ هم به لحاظ مباني و نظري و هم به لحاظ محتوا و شكل قرار نيست مجموعه زيادي از احكام، آرمانها و ايدهآلها را در قالب يك كتاب به عنوان برنامه پنجم تهيه كنيم، بلكه سعي ميكنيم به لحاظ شكلي، احكام مختصر و مفيدي را ارائه دهيم كه بتواند گرههاي اصلي كشور را باز كند و محتواي آن هم به لحاظنظري مورد پذيرش صاحبنظران اسلامي از حوزه و دانشگاه باشد.
بحثي كه در برنامه چهارم دنبال شد، اين بود كه ما با تعداد زيادي از احكام مواجه بوديم يا جدولهايي در برنامه وجود داشت كه انعطافپذير نبودند، سعي ميكنيم از اين نوع احكام پرهيز كنيم.
بهطور قطع وقتي برنامه مختصر و مؤجر تهيه ميشود، بودجههايي كه قرار است بر مبناي اين برنامه تدوين شوند نيز تغيير خواهند كرد.
ما اين تغيير را از سال 1387 با حذف تبصرهها و اصلاح رديفها شروع كردهايم.
در سالهاي بعد سعي ميكنيم بودجه، از لحاظ شكل و محتوا اصلاحات بيشتري داشته باشد.
به گفته وي در ارتباط با شاخصها و اهداف كمي، اقدامهاي لازم در حال انجام است و اميدواريم اين جدولها مشخص شوند تا آنها را در اختيار كارگروه قرار دهيم.
بعد از مشخص كردن جدولهاي كمي، منابع و مصارف نيز برآورد خواهد شد، در حال حاضر عدد و رقم مشخص نيست اما بزودي اين اعداد و ارقام مشخص خواهد شد.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]