واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: زمين زير بالهاي اژدهاي سرخ
جام جم آنلاين: چينيها قصد ندارند نام خود را از صدر اخبار جهان دور نگاه دارند، هنوز مردم سياره ما از برگزاري منظم و كمنظير مسابقات المپيك و پارالمپيك توسط چينيها در شگفتي هستند و هنوز از رشد روزافزون نقش چين در بازارهاي جهاني و بينالمللي در شگفتند كه اين مردم سختكوش بار ديگر نگاهها را به سوي خود جلب كردهاند.
پنجشنبه هفته گذشته چينيها در فاصله ميان اتمام مراسم پارالمپيك و روز ملي اين كشور فضاپيماي شنزهو 7 را به مدار زمين فرستادند تا ثابت كنند به برنامه درازمدتي كه براي فتح فضا ريختهاند پايبندند. آنها در اين سفر 3 فضانورد خود را به فضا فرستادند و براي نخستين بار اقدام به راهپيمايي فضايي كردند.
چينيها به خوبي درك كردهاند كه اگر ميخواهند به قدرت بزرگي در آينده جهان تبديل شوند و موقعيت خود را عليرغم فشارهاي بينالمللي تثبيت كنند چارهاي جز دستيابي به فناوريهاي بنيادي آينده ندارند. فضا عرصهاي است كه همه مناسبات آينده كشورها را شكل خواهد داد و چين از هم اكنون به فكر تثبيت خود در فضاست.
غرش موتورهاي موشك لانگ مارچ كه روز پنجشنبه 4 مهر، سكوت پايگاه پرتابهاي فضايي جيكوان (jiuquan) چين را شكست، خبر از پايبندي چينيها به برنامه فضايي از پيش تعيين شده خود داشت.
موشك لانگ مارچ در آخرين طبقه خود، كپسول شنزهو 7 را حمل ميكرد كه 3 فضانورد چيني را در خود جاي داده بود، پس از آن كه اين كپسول با موفقيت در مداري در ارتفاع 345 كيلومتري سطح زمين قرار گرفت، مقامات چين هم ميتوانستند، سومين اقدام موفق و مستقل فضانوردان به فضا را جشن بگيرند.
آنها اينك نهتنها سومين كشوري هستند كه پس از روسيه و ايالات متحده آمريكا به اين توانايي دست يافتهاند كه فضانورداني را بدون كمك ديگر كشورها به فضا بفرستند؛ بلكه به نظر ميرسد به دنبال دستيابي به تواناييهاي بالاتري نيز در اين عرصه هستند.
موفقيت شنزهو 7 اما تنها همانند راس يك كوهيخ است كه تلاشهاي عمده و بينظيري را در پس خود پنهان داشته است.
چينيها از سال 1992 برنامه پروازهاي سرنشيندار خود را آغاز كردهاند، آنها پس از آن كه به تواناييهاي مهم و ارزشمندي در زمينه پرتابههاي فضايي و توانايي ارسال پرتابگرهاي ماهواره بر دست يافتند و آن را توسعه دادند به اين نتيجه رسيدند كه اگر ميخواهند در آينده جهان نقش فعالي ايفا كنند بايد در سفرهاي فضايي گامي محكمتر بردارند و به همين دليل و عليرغم سودآور بودن برنامه ماهوارهاي اين كشور كه ساخت و پرتاب ماهواره را براي ديگر كشورها پيشنهاد ميكرد، از سال 1992رسما پروژهاي را تصويب كردند كه تلاش براي سفر سرنشيندار به فضا در دستور كار قرار ميداد. اين پروژه ابتدا به نام پروژه 921 معروف شد.
اين برنامه فضايي شامل فازهاي طراحي پروژه ساخت پرتابه، كپسول پروازهاي آزمايشي و پروازهاي عملياتي ميشد. چينيها نه تنها در برنامهريزي سفرهاي فضايي كه در ساخت تجهيزاتشان قدم در همان راهي گذاشتند كه شوروي سابق در آغاز عصر فضا طي كرده بود.
فضاپيماي آنها كه به نام شنز هو (ارابه خدايان) ناميده شد، در حقيقت طرح كپي شدهاي از سايوزهاي روسي بود كه تنها چند تغيير مختصر در آن داده بودند. هريك از كپسولهاي شنزهو از 3 واحد مجزا تشكيل شدهاند؛ قسمت مداري، بخش بازگشت و قسمت خدمات كه در مجموع حدد 7840 كيلوگرم جرم دارند.
تفاوت ديگر اين كپسولها با سايوز توانايي بالاتر قدرت پيشران آنهاست كه كمك ميكند تا راحتتر تغييرات مداري خود را انجام دهد و اگر زماني بحث ادغام در فضا در دستور كار قرار گرفت، اين كپسولها بتوانند از عهده آن برآيند.
اين كپسول با كمك موشكهاي بالا بر لايك مارچ 2 f كه قبلا براي ادغام ماهواره به مدار زمين از سوي چينيها استفاده ميشد، به مدار زمين ميرود و با كمك دو صفحه خورشيدي انرژي مورد نياز سيستمهاي علمي و راهبري و همچنين نيازهاي حداكثر 3 فضانوردي كه ميتواند با خود به فضا ببرد را تامين ميكند.
اما جدا از طراحي فضاپيما، برنامه قدم به قدم چينيها نيز شبيه به برنامه روسها تنظيم شده است. پس از آغاز برنامه در سال 1992، چينيها فرآيند، طراحي، ساخت و شبيهسازيهاي اوليه را مطابق برنامه زماني مصوبي كه داشتند تا سال 1999 به پيش بردند، در 19 نوامبر 1999 نخستين آزمايش واقعي شنزهو انجام شد.
در 19 نوامبر آن سال شنزهو 1 نخستين پرواز بدون سرنشين خود را انجام داد و با موفقيت مراحل طراحي شده را پشت سر گذاشت. 9 ژانويه 2001 چينيها شنزهو 2 را به مدار زمين فرستادند، اما اينبار كپسول فضاپيما، خالي نبود و نخستين گروه از حيوانات را براي آزمون شرايط زيستي داخل كپسول با خود به فضا برد.
25 مارس 2002 و 21 دسامبر 2002 بار ديگر شنزهوها به فضا رفتند و هر بار مجموعهاي از آزمونهاي علمي را پشت سر گذاشتند تا اين كه چين براي روز بزرگ خود آماده شد.
تا 15 اكتبر 2003 كه 46 سال از آغاز عصر فضا ميگذشت تنها 2 كشور روسيه و ايالات متحده آمريكا توانسته بودند به طور مستقل و با امكانات ملي خود فضانورداني را به فضا بفرستند اما زماني كه خورشيد 15 اكتبر از فراز افق دشت مسطحي كه پايگاه جيكوان درآمد، غرشهاي موشك لانگ مارچ 2 آغاز عصر جديدي را اعلام كردند.
اين بار و در پنجمين پروازي كه شنزهو به مدار زمين ميرفت، در اتاق خدمه كپسول به جاي ابزارهاي علمي، خلبان ارتش چين، به نام يانگ ليوي (Langliwei) نشسته بود، او با موفقيت در مدار زمين قرار گرفت تا نام چين در كنار روسيه و آمريكا به عنوان سومين كشور داراي توانايي اعزام و بازگرداندن امن فضانوردان به فضا قرار گيرد، شنزهو 5، 14 بار به دور زمين گردش كرد و با موفقيت فرود آمد. گام بلند چين به سوي فتح فضا بسياري از كشورهاي جهان را به تكاپو انداخت از جمله اتحاديه اروپا، هند و كانادا اعلام كردند برنامههاي سفر سرنشيندار فضايي را در دستور كار قرار ميدهند.
چينيها گام دوم را در سال 2005 ميلادي برداشتند و اين بار 2 فضانورد خود را براي اقامتي 5 روزه به فضا فرستادند و همان زمان اعلام كردند در مهر 1387 پرواز مهمي را انجام خواهند داد.
روز پنجشنبه هفته گذشته بار ديگر چينيها فضاپيماي شنزهو خود را به مدار زمين فرستادند.
فضاپيماي شنزهو 7 اين بار و براي نخستين بار از تمام ظرفيت خود استفاده كرد و 3 فضانورد را با خود به مدار زمين برد. در اين ماموريت براي اولين بار چين گام بسيار بزرگ بعدي خود را برداشت و بامداد شنبه فضانورد 42 ساله چيني به نام ژايي ژيگانگ (Zhai Zhigung) با باز كردن دريچه هوابند فضاپيما با لباس فضايي خود، قدم به فضاي ماوراي جو گذاشت تا به نخستين چيني تبديل ميشود كه موفق به انجام راهپيمايي فضايي ميشود.
او در حالي كه پرچم كوچك چين را در دست داشت اين راهپيمايي را به مردم چين و جهان تبريك گفت. اين آزمون راه را براي برنامههاي بعدي چين باز خواهد كرد. شنزهو 7،يكشنبه با موفقيت فرود آمد اما برنامه فضايي چين ادامه دارد.
مطابق برنامه در سال 2010 شنزهو 8 و 9 بدون سرنشين به فضا خواهند رفت و در مدار زمين به هم ملحق خواهند شد سپس در همان سال شنزهو 10به اين پازل ملحق خواهد شد و اولين بخش از ايستگاه مداري ملي چين در فضا پذيراي نخستين گروه ساكنان خود ميشود.
بدين ترتيب چين در پايان اولين برنامه فضايي خود نهتنها به فناوري اعزام فضانورد، راهپيمايي فضايي و الحاق فضايي دست خواهد يافت كه ايستگاه فضايي ملي خود را نيز در مدار بنا خواهد كرد.
چينيها به درستي افق پيشروي خود را يافتهاند و در راهي پيش ميروند كه نفوذ آنها در آينده تضمين ميكند. آنها به جمله كيسلوفسكي ايمان آوردهاند كه زمان آن رسيده است كه انسان از گهواره تمدن خود گام بيرون نهد.
پوريا ناظمي
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]