واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: پرخاشگري كودكان را چگونه كنترل كنيم؟
چرا كودكان ما در مدرسه پرخاشگر مي شوند؟ پرخاشگري گاه به طور آني بروز مي كند و گاه نتيجه واكنش روحي و جسمي در برابر تحريكات دروني و بيروني است و به طور كلي پرخاشگري معلول طردشدگي، بي كفايتي و گاه طغيان در برابر شرايط غير قابل تحمل است.
كودك پرخاشگر دائم فكر مي كند كه ديگران درصدد آزار اويند و حالت دفاعي به خود مي گيرد. از نظر روان شناسان، پرخاشگري بر عقب نشيني و انزواطلبي مزيت و برتري دارد زيرا پرخاشگري حمله بر مشكل است و عقب نشيني پذيرش شكست. بنابراين در مورد كودك پرخاشگر، مربيان دلسوز و آگاه يك قدم جلوترند و مي توانند كودك را به منظور غلبه بر مشكلش ياري كنند. براي بهبود كودك ابتدا بايد كارهاي پسنديده او را در جمع دوستان ستود تا اعتماد به نفس از دست رفته خود را بازيابد و سپس به ريشه يابي علل پرخاشگري پرداخت و درصدد چاره جويي برآمد.
علل پرخاشگري كودك
1- نياموختن رفتارهاي اجتماعي: اگر كودكي رفتارهاي صحيح اجتماعي را در خانه نياموزد و در الگوبرداري و همانند سازي با والدينش دچار تعارض نقش و دوگانگي شود و نتواند احتياجات طبيعي خود را چون مهر والدين، احساس امنيت و ارزشمند بودن كسب كند و پرورش احساسات اخلاقي چون (رحم،دلسوزي، انصاف، وجدان ) در او ممكن نشود، بي شك رفتارهاي اجتماعي نامطلوب در او شكل مي گيرد.
2- هرگاه معيارهاي خانه و مدرسه چه از نظر فرهنگي و چه از نظر اجتماعي با هم متفاوت باشد، فشار زيادي به كودك وارد مي آيد. اين افزايش فشار به نوبه خود خشم، اضطراب، نفرت و رفتار منفي گرايانه را در پي خواهد داشت.
3- ويژگي هاي شخصي كودك: نياز او به احساس امنيت در خانه، تمايل او به استقلال و نياز او به تعلق داشتن به گروه همسالان در مدرسه و اين كه كودك نتواند در مدرسه جايگاه خاصي را درميان دوستان براي خود كسب كند، از دلايل ديگر رفتار پرخاشگرانه است.
4- شرايط مدرسه: گاه شرايط مدرسه منجر به تضعيف سلامت رواني كودك مي شود. كودكاني كه نتوانند به سطح رضايت كافي از مدرسه برسند و با مشكلاتي چون پرجمعيتي كلاس ها، كمبود زمين بازي، نبود وسايل و امكانات اوليه، سازمان دهي نادرست و نداشتن فعاليت ها، نامناسب بودن كمي و كيفي تكاليف، شناخت نداشتن معلم از دانش آموز به خصوص معلماني كه پيوسته با دانش آموز بر سر قدرت در مبارزه اند و بالاخره شناخت نداشتن ديگر اولياي مدرسه از كودك از جمله شرايط نامناسبي است كه در مدرسه باعث بروز پرخاشگري در دانش آموز مي شود.
بايد توجه داشت كه مدارس مانند هر نهاد و مؤسسه اجتماعي ديگر و شايد بيش از هر نهاد ديگري در پيش گيري از پرخاشگري نقش دارند. مدارس با اجراي برنامه هاي درسي متنوع و سازنده و تسهيلات ورزشي، هنري و تفريحي و در عين حال آموزنده، مي توانند به كودكان و نوجوانان فرصت هايي براي اظهار وجود و رشد و بالندگي بدهند. يك مربي و يا مشاور آگاه در مدرسه مي تواند با كشف علل پرخاشگري در كودك از راه هاي مختلف، اين مشكل را به حداقل برساند و البته نبايد فراموش كرد كه رفع معضل پرخاشگري در كودكان و نوجوانان نياز جدي به خدمات متخصصان روان درماني و مشاوران زبده نيز دارد.
افسانه شريفي شيروان
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 280]