واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گراميداشت ياد پنج فرمانده عمليات ثامن الائمه (ع)
خبرگزاري مهر - گروه دفاع مقدس : خاطره شيرين عمليات پيروزمندانه ثامن الائمه(ع) در پنجم مهرماه سال 60 را در حالي گرامي مي داريم كه غم سنگين شهادت 5 فرمانده عالي رتبه ارتش و سپاه در يك سانحه هوايي را از ياد نخواهيم برد.
به گزارش خبرگزاري مهر، در غروب روز 31 شهريور 1359 رژيم بعث عراق در حالي شهر خرمشهر را زير آتش هوايي خود گرفتند كه مطمئن بود با دو گردان نيرو در مدت 24 ساعت خواهد توانست آن را به تصرف خود درآورده و از طريق پل ذوالفقاريه به آبادان دسترسي پيدا كند و در فاصله كوتاهي به اهواز رسيده و خوزستان را از كشور جمهوري اسلامي جدا نمايد. اما پيش بيني متجاوزين بعثي بهم ريخت و آنها در مقابل مقاومت دليرانه مردم خرمشهر مجبور شدند بخش زيادي از توان نظامي خود را در اين نقطه زمينگير كرده و 34 روز معطل شوند و در نهايت پس از عبور از دو پل كارون و بهمنشير آبادان را به محاصره در آورند.
حمله رژيم بعث عراق به ايران كه با هدف براندازي حكومت اسلامي ايران و با هماهنگي و حمايت همه قدرتهاي استكباري طراحي شده بود پس از 8 سال مقاومت ملت ايران با شكست مفتضحانه آغازگر جنگ به پايان رسيد. صدام در ابتداي حمله سراسري خود تا 15 كيلومتري جنوب اهواز پيشروي كرد و سپس از حركت ايستاد و با حمله دوباره خود براي اشغال آبادان و خرمشهر وارد عمل شد اما بر اثر مقاومت مردمي نيروهاي بسيج و سپاه در خرمشهر تا چهارم آبادان 59 دشمن نتوانست اين شهر را تصرف كند. نيروهاي دشمن 19 مهر 1359 با عبور از رودخانه كارون در موقعيتي كه هيچگونه مواضع دفاعي در اين منطقه وجود نداشت شهر آبادان را به محاصره درآوردند.
امام خميني (ره) با دركي كه از ماهيت تلاشهاي سياسي ـ نظامي عراق در مرحله جديد داشتند فرمان" شكستن حصر آبادان" را در تاريخ 14 آبان 1359 صادر فرمودند و نيروهاي مردمي از سراسر كشور به سوي مرزهاي مورد هجوم روانه شدند. تشديد مقاومت در آبادان و عقب راندن نيروهاي مهاجم عراق از نخلستانهاي كوي ذوالفقاريه آبادان و شكست نيروهاي عراقي در عبور از رودخانه بهمنشير استراتژي عراق را در نقطه اصلي آن با شكست همراه كرد.
حضور همه جانبه مردم ايران پس از فرمان حضرت امام(ره) در اول مهرماه 59 مبني بر مقاومت همه جانبه در برابر دشمن باعث شد كه متن اصلي نبرد تا پايان هشت سال دفاع مقدس را نيروهاي مردمي تشكيل دهند. پس از اينكه ايران با اجراي چند عمليات محدود به فرماندهي بني صدر نتوانست به اهداف خود دست پيدا كند در نيمه اول سال60 در اثر افزايش تجربه رزمندگان عمليات چريكي و ايذايي جاي خود را به عمليات محدود داد و نيروهاي رزمنده ظرف مدت 6 ماه 19 عمليات در جبهه هاي غرب و جنوب انجام دادند.
پس از خلع بني صدر از رياست جمهوري و فرماندهي كل قوا زمينه براي حضور نيروهاي انقلابي در صحنه تصميمگيري جنگ فراهم شد و ارتش و سپاه توانستند با همكاري يكديگر به مقابله با دشمن بپردازند. در نيمه دوم سال 60 استراتژي تدوين شده موسوم به طرحهاي كربلا به اجرا گذاشته شد. اولين گام در اجراي اين استراتژي شكستن حصر آبادان بود. اين عمليات زمينه ساز آزاد سازي خرمشهر شد و باور مسئولين جنگ را نسبت به امكان دستيابي به پيروزيهاي بيشتر دوچندان كرد.
بدين ترتيب عمليات ثامن الائمه(ع) در شمال آبادان و شرق كارون در پنجم مهرماه سال60 با همكاري سپاه و ارتش انجام شد و شهر آبادان پس از يكسال از محاصره دشمن خارج شد.
دو روز پس از اين عمليات هواپيمايي كه حامل جمعي از سرداران فاتح عمليات ثامن الائمه(ع) و تعدادي از رزمندگان و مجروحين اين عمليات بود در منطقه كهريزك تهران دچار سانحه شد كه شهادت اين فرماندهان ارشد سپاه و ارتش در كوران جنگ ضربه اي بسيار سنگيني بر روحيه مقاوم نيروهاي رزمنده ايران وارد كرد.
سرتيپ سيد موسي نامجو در سال 1317 در بندر انزلي به دنيا آمد و پس از گذراندن تحصيلات ابتدايي و متوسطه به تحصيل در دانشكده افسري ادامه داد. او پس از پيروزي انقلاب اسلامي در مسئوليت هايي چون عضو هيئت علمي و فرماندهي دانشكده افسري و وزارت دفاع جمهوري اسلامي ايران به خدمت در ارتش پرداخت و سرانجام در شامگاه هفتم مهرماه به آرزوي خودش نايل شد.
سردار سرلشكر پاسدار شهيد يوسف كلاهدوز در روز اول ديماه 1325 در شهرستان قوچان متولد شد و پس از گذراندن دوران ابتدايي و متوسطه با هدف ترويج اصول و ارزشهاي اسلامي در ارتش وارد دانشكده افسري شد و مدت هفت سال در لشكر شيراز به خدمت مشغول شد. به دليل تيزهوشي، زيركي و كفايت شهيد كلاهدوز كه موجب برطرف شدن سوءظن ضداطلاعات رژيم پهلوي گشت پيشنهاد انتقال به گارد شاهنشاهي به وي داده شد.
وي كه همواره خود را مطيع دستورات حضرت امام(ره) مي خواند از اقداماتي كه منجر به شكست در مسير اهداف پيروزي انقلاب مي شد دوري مي كرد. وي در همين مقطع براي فرستادن نيرو به فلسطين با مبارزان مسلمان همكاري داشت و اطلاعات سري را دراختيار مبارزان مسلمان قرار مي داد.
شهيد كلاهدوز پس از انقلاب وارد سپاه پاسداران شد و در جنگ تحميلي قائم مقام فرماندهي كل سپاه را بر عهده گرفت و در واقعه هشتم شهريور سال 60 -كه منجر به شهادت رجايي و باهنر شد- دچار مجروحيت سطحي شد و يكماه پس از آن در سانحه هوايي به شهادت رسيد.
شهيد محمد جهان آرا به سال 1333 در خرمشهر متولد شد. وي در سن 15 سالگي تحت تاثير جنبش اسلامي به رهبري حضرت امام خميني(ره) همراه عده اي از دوستانش وارد مبارزات سياسي شد و همراه برادرش به عضويت گروه مخفي "حزبالله خرمشهر" درآمد. اين تشكل در سال 1351 به وسيله عوامل نفوذي رژيم پهلوي شناسايي شد و شهيد جهانآرا به همراه ساير اعضاي آن دستگير شدند اما پس از مدتي شكنجه و بازجويي در ساواك خرمشهر به علت سن كم به يكسال زندان محكوم و به زندان اهواز منتقل شد.
وي در سال 1354 پس از اخذ ديپلم براي ادامه تحصيل راهي مدرسه عالي بازرگاني تبريز شد و براي شكل گيري انجمن اسلامي اين مركز دانشگاهي تلاش كرد و يكسال بعد به دليل ضرورتي كه در تداوم جهاد مسلحانه احساس ميكرد به گروه "منصورون" پيوست و به زندگي كاملاً مخفي روي آورد.
با پيروزي انقلاب اسلامي در 22 بهمن 1357، شهيد جهان آرا پس از دو سال و نيم زندگي مخفي به خرمشهر بازگشت و همراه عده اي از ياران خويش به منظور حراست از دستاوردهاي فرهنگي- سياسي انقلاب و جلوگيري از تحقق توطئههاي عوامل بيگانه كه با طرح مسئله قوميت و مليت سعي در ايجاد انحراف در ادامه مبارزه و مسير انقلاب داشتند "كانون فرهنگي نظامي انقلابيون خرمشهر"را تشكيل داد و مسئوليت شاخه نظامي كانون را عهده دار شد و به آموزش نيروها و سازماندهي آنها پرداخت.
با حمله عراق به خرمشهر در31 شهريور59 مردم مقاوم خونين شهر با دست خالي و در حالي كه سياست بازاني چون بني صدر و مشاورين جنگي او معقتد بودند كه خرمشهر و آبادان ارزش سياسي – نظامي ندارد بايد زمين داد تا از دشمن زمان گرفت و... با چنگ و دندان شجاعانه قدم به قدم و كوچه به كوچه با مزدوران بعثي جنگيدند و با فرماندهي شهيد جهان آرا عرصه را بر نيروهاي عراقي تنگ كردند اما به دليل حجم بالاي آتش دشمن پس از 34 مقاومت با دلي غمبار و چشماني اشكبار مجبور به ترك خرمشهر شدند. يكسال بعد شهيد جهان آرا پس از اينكه همراه با نيروهاي ارتش در عمليات شكست حصر آبادان شركت كرد و هنگام بازگشت به تهران در سانحه هوايي همراه با جمعي از فرماندهان ارتش به درجه رفيع شهادت نايل شد.
تيمسار سرلشكر ولي الله فلاحي در سال 1310 در روستاي طالقان متولد شد و تحصيلات ابتدايي و متوسطه خود را در طالقان و دبيرستان نظام تهران گذراند و پس از اخذ ديپلم وارد دانشكده افسري شد و با درجه ستوان دومي از آن دانشكده فارغ التحصيل شد و كار خود را از فرماندهي دسته در نيروي زميني آغاز كرد.
وي در طول خدمت به علت شايستگي توانست تا درجه سرتيپي و گذراندن دوره دانشكده فرماندهي و ستاد پيش برود اما با اين وجود به علت فعاليت عليه رژيم پهلوي از سال 1330 تا 1352، چهار بار به زندان افتاد.
تيمسار فلاحي پس از پيروزي انقلاب به سمت فرماندهي نيروي زميني ارتش منصوب شد و از آغاز جنگ در جبهه هاي نبرد حق عليه باطل حضور دائم داشت و پس از بركناري بني صدر از فرماندهي كل قوا طي حكمي از سوي حضرت امام (ره ) مسئوليت جانشين فرماندهي نيروهاي مسلح ستاد مشترك به وي واگذار شد و سرانجام در بازگشت از منطقه عملياتي ثامن الائمه(ع) همراه بيش از صد تن شهيد ومجروح بر اثر سقوط هواپيما به شهادت رسيد.
سرتيپ خلبان جواد فكوري در سال 1317 در شهر تبريز چشم به جهان گشود و پس از اتمام تحصيلات متوسطه وارد دانشكده خلباني شد و دوره هاي تكميلي خلباني مقدماتي، مديريت خلباني (اف 4 )، فرماندهي گردان هوايي و فرماندهي ستاد را با موفقيت طي كرد. شهيد فكوري پس از پيروزي انقلاب اسلامي سمتهاي مختلفي را احراز نمود و يكي از كارهاي منحصر به فرد وي اعزام 140 فروند هواپيماي شكاري بمب افكن بر فراز عراق پس از اولين حمله هوايي ناگهاني عراق بود.
فرماندهي پشتيباني پايگاه دوم شكاري، فرماندهي پايگاه شكاري، فرماندهي پايگاه يكم شكاري و معاون عملياتي نيروي هوايي را مي توان از ديگر مسؤليتهاي اين شهيد بزرگوار در دوران پس از انقلاب و اوايل جنگ برشمرد.
شهيد فكوري پس از تكميل كابينه شهيد رجايي با حفظ سمت به عنوان وزير دفاع برگزيده شد و پس از اينكه سرهنگ معين پور به فرماندهي نيروي هوايي گمارده شد ايشان به سمت مشاور جانشين ستاد مشترك ارتش انتخاب گرديد و سرانجام در بازگشت از منطقه عملياتي شكست حصر آبادان همراه با ديگر سرداران اين عمليات در سانحه هوايي به شهادت رسيد.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]