واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سرمايه كشور را با عنوان عدالت بر باد ندهيد
ايسنا: سيدمحمد خاتمي با بيان اينكه نمي شود سرمايه كشور را بر باد داد به اين عنوان كه مي خواهيم عدالت را برقرار كنيم رونق اقتصادي و مالي را پيش زمينه توزيع عادلانه دانست و تاكيد كرد: «ابتدا بايد در جامعه ايجاد ثروت كرد، ثروت جامعه و رونق اقتصادي و مالي جامعه و بعد توزيع عادلانه كرد.» سيدمحمد خاتمي در مراسم احياي شب شهادت اميرالمومنين علي(ع) در حرم مطهر امام خميني(ره) به حكومت حضرت علي(ع) اشاره كرد و افزود: «اميرالمومنين(ع) در ميان ائمه منحصر به فرد بود كه توانست كمتر از پنج سال حكومتي داشته باشد تا نشان بدهد حكومتي كه مرضي رضاي خدا، مطلوب پيامبر و متناسب با شأن انسان و مسلمانان است، چيست. در تمام اين دوره با فتنه ها، جنگ ها و دشمني ها مواجه بود به طوري كه عمده وقت اميرالمومنين(ع) صرف اين قضيه شد ولي اين مانع از آن نبود كه اميرالمومنين(ع) الگويي نشان بدهد.»
وي يادآور شد: «امروز بشر با تجربه فراوان و دادن هزينه هاي گزاف، به نكته هاي مهمي براي حكومت رسيده از جمله اينكه انسان صاحب حق و حرمت و داراي حقوق است، بر سرنوشت خود حاكميت دارد و آزاد است كه در نقد جامعه بينديشد و انديشه خود را بيان كند. اينها مسائلي است كه بشريت در سير تكاملي خود به آنها رسيده است. هرچند به لحاظ نظري اشكالاتي دارد و به لحاظ عملي هم بشر نتوانسته به همين ها به درستي عمل كند. وقتي همه اين تجربه هاي بشر را كنار مي زنيم و حكومت علي(ع) را در نظر مي گيريم، مي بينيم تمام اين مسيرهاي فكري و عملي بشر در مقابل شيوه و روش اميرالمومنين رنگ مي بازد و انسان تعجب مي كند كه يك نفر چطور مي تواند اين طور بينديشد و عمل كند، آن هم در آن زمان خاص.»خاتمي ادامه داد: «كدام حاكم را در دنيا سراغ داريد كه به شدت مردم را تشكيك كند كه در مقابل حاكم و قدرت بايستند، دچار لكنت زبان نشوند و حق خود را بخواهند؟ كدام حاكم را سراغ داريد كه بگويد وظيفه شماست كه انتقاد كنيد. علي(ع) نمي گويد كه انتقاد حق است بلكه به مردم مي گويد كه وظيفه داريد. كدام حكومت است كه نه تنها مخالفان خود را تحت فشار قرار ندهد و براي مخالفت هزينه اي ايجاد نكند بلكه همواره از حق مخالفان خود حمايت كند و او را از امتيازاتي كه بايد در جامعه داشته باشد، محروم نكند؟»
حكومت علي(ع) امروز هم نظير ندارد
رئيس موسسه بين المللي گفت وگوي فرهنگ ها و تمدن ها بر اهميت راي و نظر مردم در ديدگاه علي(ع) تاكيد كرد و افزود: «اميرالمومنين به صراحت مي گويد اگر مردم نمي خواستند و حضور مردم و نظر و راي مردم نبود من اين حكومت را نمي پذيرفتم. وقتي هم كه به حكومت مي رسد دغدغه خاطر او حق مردم است.»
وي با بيان اينكه «حكومت علي (ع) يك معجزه است و امروز هم نظير ندارد»، اظهار كرد: «اميرالمومنين(ع) بياني دارد كه مي فرمايد اي مردم من را بر شما حقي است و شما را هم بر من حقي است؛ حق من بر شما اين است كه خير شما را بخواهم، آگاهي دادن به شما، بالا بردن اطلاعات شما و محو بي سوادي در جامعه براي اينكه جامعه را براساس علم و آگاهي اداره كنيد از جمله حقوق شما بر من است.»خاتمي رونق اقتصادي را از جمله ديگر حقوق مردم بر گردن حاكمان دانست و تصريح كرد: «رشد اقتصادي جامعه، بالا بردن رونق مالي و اجتماعي و سازماني جامعه نه توزيع مستقيم آن به صورت عادلانه و نه امكانات موجود را به طور يكسان در دست افراد قرار دادن از حقوق مردم بر حاكمان است. اينكه مي گوييم بايد در جامعه توليد و ثروت ايجاد كرد يكي از حقوقي است كه مردم بر حاكمان دارند.»
وي به حق حاكم بر مردم نيز اشاره كرد و با بيان اينكه «حقي كه حاكمان بر مردم دارند از شگفتي هاي شخصيت اميرالمومنين است»، افزود: «اميرالمومنين(ع) به مردم مي فرمايد حالا كه راي داده ايد و تصميم گرفته ايد كه من حاكم شما باشم وفادار به راي خود باشيد يعني وفا كنيد و جفا و خيانت نكنيد.»
انتقاد بايد خيرخواهانه باشد نه تخريبي
رئيس موسسه بين المللي گفت وگوي فرهنگ ها و تمدن ها حق انتقاد از حكومت را حق شگفت انگيز مردم بر حاكمان از ديدگاه علي(ع) توصيف كرد و يادآور شد: «امروز بشر به خود مي بالد كه حق انتقاد براي فرد فرد انسان ها را به رسميت مي شناسد يعني انسان ها حق داشته باشند نظر خود را اعلام كنند و حتي مخالف حكومت ها حرف بزنند. البته انتقاد بايد با خيرخواهي و نصيحت همراه باشد نه تخريب ولي در دل نصيحت، آزادي بيان نيز لازم است. امروز بشر ادعا مي كند حق انتقاد در مقابل قدرت را براي انسان ها به رسميت شناخته ولي علي(ع) مي گويد اين حق من بر شماست و اين وظيفه شماست.»خاتمي ادامه داد: «حضرت علي(ع) مي گويد آزادي بيان، آزادي انتقاد سخن گفتن در برابر حكومت و ايراد گرفتن نسبت به حكومت وظيفه شماست و اين حرف چندين درجه بالاتر از آن چيزي است كه امروزي ها مي گويند.»
وي همچنين به وضعيت اقتصادي در حكومت امام علي(ع) اشاره كرد و گفت: «اميرالمومنين در همين مدت كمي كه حكومت داشت فرمود من در حالي حكومت مي كنم كه در سراسر ملك من يك نفر انسان نيست كه زير سقفي كه متعلق به خودش است زندگي نكند و از نان گندم نخورد. جلوگيري از ظلم و اتلاف حق و جلوگيري از اجحاف و چپاول مردم از ويژگي هاي حكومت علي(ع) است و آن حضرت مي فرمود اگر اموال شما به ناحق در كابين مسلمانان رفته باشد آنها را مي گيرم.» خاتمي به اخلاق در حكومت امام علي(ع) نيز اشاره كرد و افزود: «يكي از اين مباحث اخلاقي، اخلاق در عرصه جنگ است. هيچ گاه علي ابن ابي طالب(ع) به استقبال جنگ نرفت. امام علي(ع) همواره كوشيد از جنگ جلوگيري كند و همواره جنگ ها بر علي(ع) تحميل شد.»
علي(ع) در ميان غيرمسلمانان دشمني ندارد
خاتمي در ادامه با اشاره به حكومت علي(ع) خاطرنشان كرد: «علي(ع) دشمناني هم دارد و متاسفانه دشمنان علي(ع) بيشتر در ميان كساني بودند كه نام اسلام را بر خود داشتند. مثلاً خوارج كه از مسلمانان بودند. علي (ع)در ميان غيرمسلمانان دشمني ندارد. آنان يا او را نمي شناسند يا اگر كسي مي شناسد شيفته اين شخصيت است. قاطبه مسلمانان در برابر علي(ع) خاضع هستند ولي در ميان مسلمانان كساني بودند كه نسبت به اين شخصيت دشمني مي كردند.»
رئيس جمهوري سابق كشورمان، دشمني ها عليه امام علي(ع) را ناشي از علل مختلفي دانست و اظهار كرد: «اول اينكه دشمنان مي خواستند از اسلام انتقام بگيرند چراكه اسلام امتيازات آنها را گرفته بود و برده هاي آنها را بالا آورده بود به طوري كه از نظر حيثيت اجتماعي از خود اربابان برتر شده بودند. بنابراين آنها مي خواستند انتقام بگيرند ولي در مقابل شخصيت بلامنازع پيامبر(ص) كاري از آنها ساخته نبود و همه دشمني خود نسبت به اسلام و پيامبر را بر سر علي(ع) خالي كردند. در واقع دشمني با علي(ع) انتقامي بود كه از اسلام گرفتند.»خاتمي دنياطلبان سياست باز سودپرست را به عنوان ديگر دشمنان
امام علي(ع) معرفي كرد و افزود: «كساني كه از اسلام، تنها قدرت، امكانات و غلبه بر مردم و امتيازات آن را مي خواستند و علي(ع) را مانع خود مي دانستند با علي(ع) دشمن بودند. آنها علي(ع) را شايسته حكومت بر مردم مي ديدند و براي اينكه او را از رده خارج كنند به او لطمه مي زدند. عده ديگر نيز تنگ نظرهاي قشري بودند كه از حقيقت آن فقط بخشي از آن را مي ديدند و علي ابن ابي طالب كه عين حقيقت دين بود را نمي ديدند.»وي عدل امام علي(ع) را عامل ديگري براي دشمني دشمنان برشمرد و گفت: «علي(ع) عادل بود و مي خواست عدل در جامعه پياده شود و كساني كه تحمل عدل علي(ع) را نداشتند نمي توانستند در مقابل آن تحمل كنند. بنابراين وقتي ديدند بسياري چيزها را از دست مي دهند با علي(ع) دشمني كردند.»خاتمي با بيان اينكه «با گذشت زمان، تقريباً اين جريانات دشمني با اميرالمومنين در تاريخ دفن شد» تصريح كرد: «امروز اگر در ميان مسلمانان بگرديم شايد كسي را به عنوان خوارج به آن معنايي كه در زمان اميرالمومنين وجود داشت نبينيم.همه مسلمانان به علي(ع) عشق مي ورزند و ما هم افتخار شيعه علي(ع) بودن را داريم.»خاتمي در پايان سخنراني خود از همسر امام خميني(ره) كه در بستر بيماري است ياد كرد و گفت: «به طور ويژه در اينجا مي خواهم يادي كنم از بانوي بزرگواري كه بر گردن همه ما حق دارد و حتي امام بزرگوار ما مرهون همكاري و همراهي اين بانوي بزرگوار بوده است. اين بانوي بزرگوار همسر مكرمه حضرت امام(ره) است كه امروز دچار بيماري هستند. از خداي متعال شفاي عاجل براي ايشان آرزو و دعا مي كنيم او را براي ما زنده نگه دارد.»اين مراسم با حضور مردم و برخي شخصيت ها از جمله سيدحسن خميني، سيدعلي خميني، آيت الله موسوي بجنوردي، آيت الله رازيني، حجت الاسلام موسوي خوئيني ها، سيدمحمدعلي ابطحي، حجت الاسلام يونسي، سيدمحمود دعايي، اسدالله كيان ارثي، حميد انصاري، محمدعلي انصاري، اسحاق جهانگيري، محسن رضايي و علي محمد بشارتي برگزار شد.
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]