واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: لس آنجلس تايمز: اقتصاد آمريكا در حال سقوط است
اقتصاد. آمريكا. جهان سوم
تهران - لس آنجلس تايمز نوشت : اقتصاد آمريكا با شتابي وصف ناپذير از يك اقتصاد ابرقدرت، به اقتصادي از كار افتاده كه محتاج كمك ديگران است، تبديل شده است .
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، پايگاه اينترنتي روزنامه لس آنجلس تايمز در شماره روز يكشنبه خود در تفسيري به اوضاع رو به افول اقتصاد آمريكا پرداخت و نوشت: بندرت اتفاق ميافتد كه يك كشور ابرقدرت از حيث اقتصادي تبديل به اقتصاد جهان سوم شود، اما اين اتفاق امروز در مورد آمريكا رخ داده و بانك جهاني و صندوق بينالمللي پول بايد براي پيوستن آمريكا به جامعه كشورهايي كه نياز تاسف باري به كمكهاي اقتصادي بينالملل دارند، خوشامد بگويند.
اين روزنامه آمريكايي افزود: اين دو نهاد پولي جهان، شايد از اين پس ناگزير باشند به درخواست وزارت خزانه داري آمريكا يك سلسله خدماتي را از وامهاي يارانهاي گرفته تا صدور مشاوران اقتصادي براي بازبيني كلي اضطراري از مجموعه دولت، به آمريكا ارائه دهند.
لس آنجلس تايمز در ريشه يابي اين مشكل نوشت: هفته گذشته حتي قبل از فروپاشي بورس وال استريت، ۱۳تن از وزراي سابق اقتصاد آمريكا و ساير كشورها در يك گردهمايي در دانشگاه ويرجينيا درباره علائم خطرناك موجود در اقتصاد آمريكا هشدار داده و اعلام كردند كه دولت آمريكا بايد سامانه شكسته شده مالي خود را تنظيم كند.
ياشوانت سينها از هند معتقد بود كه وقت آن رسيده كه آمريكا بپذيرد كه بايد اقتصادش مورد بازبيني صندوق بينالمللي پول قرار گيرد.
اين روزنامه در ادامه تفسير خود نوشت: آمريكا تا چندي پيش با تزريق كمكهاي مالي به نجات اقتصادهاي ورشكسته آرژانتين، برزيل ،اندونزي و كره جنوبي پرداخت، اما آيا ما اين كمكها را در اختيار كشورهائي مانند سودان، بنگلادش هم در اختيار گذاشتيم چنانچه اكنون خود نيز گرفتار همان مشكلات شده ايم و نياز به آن داريم كه متخصصان ما با احتياط و حساسيت در پي حل مشكل اقتصاد كشور برآيند.
بنابر اين بايد امروز اعلام كرد كه اقتصاد آمريكا با چرخشي سريع، از وضع اقتصاد ابرقدرتي به اقتصادي از كارافتاده و عاجز تبديل شده است.
در حالت معمولي طي اين روند ۱۰۰سال يا بيشتر زمان نياز دارد، اما اقتصاد آمريكا به يمن افراط در پيروي از سامانه بازار آزاد و ملي ساختن بخش خصوصي، موفق شد در مدت زماني بسيار كوتاه به پسرفت نائل آيد!
سياستهاي غيرمسوولانه دولت در بخشهاي مختلف اقتصادي، انگيزهاي براي ظهور بحرانهاي زنجيروار از بحران انرژي گرفته تا بحران ركود مسكن، بحران كارتهاي اعتباري و بحران بازارهاي مالي در مدت زماني اندك شد .
عوامل غيرمستقيم مانند فساد و زمين خواري هم در بروز اين بحرانها بي تاثير نبود.
اما رهبران سياسي كه مسوول نظارت بر اين امور بودند در اين مدت يا خواب به سر ميبردند يا درپارلمان همراه با لابييستها مشغول جلب راي براي خود بودند.
نمونه اين سياستمداران جان مك كين نامزد جمهوريخواه رياست جمهوري است كه اعضاي برجسته تيم انتخاباتيش را نيمي از بزرگترين لابيكنندگان سابق تشكيل ميدهند. حال پيامدهاي اين سوء عملكرد هويدا شده است:
نابرابريها در كسب ثروت و درآمد نمود بيشتري پيدا كرده، ثروتمندان با كسب ثروتهاي بادآورده ثروتمندتر شده و اقشار متوسط درآمد خود را راكد مي يابند، قدرت مردم براي خريد مسكن روز بروز كمتر ميشود و دستيابي مردم به بهداشت و تامين شغلي در بازنشستگي نيز روز بروز تنزل بيشتري مييابد.
حتي هزينههاي زندگي هم كاهش پيدا كرده است چون پولي در دست مردم نيست .
زماني كه همه دردهاي اقتصادي از حالت مزمن به حالت ابتلا تغيير شكل يافت، دولت آمريكا مانند بسياري از كشورهاي جهان سوم با برنامه افراطي ملي كردن شركتها و اموال خصوصي به فكر چاره انديشي افتاد.
دو بانك بزرگ اعطاكننده وام مسكن شامل فاني مه و فردي مك تحت كنترل دولت درآمد و هفته گذشته هم شركت بزرگ بيمه AIGملي اعلام شد و بانك مركزي ۸۰درصد سهام آن را خريداري كرد.
لس آنجلس تايمز ادامه داد: انتقال وضع اقتصاد آمريكا به وضعيت كشورهاي جهان سوم، عاري از مشكل نخواهد بود.
به عنوان نمونه عادت كردن به چهره كپرهاي حاشيه شهرهاي بزرگ كه جايگزين شهركهاي نوساز جديد مك مانيسون كه خود باعث سفته بازي و زمين خواري و ركود بازار مسكن شده اند، كار چندان آساني نيست .
اين كپرها بخشي از نقشه شهرها را تشكيل خواهند داد.
به همان ميزان كه نرخ بيكاري روبه تصاعد است ،به همان ميزان خشم و انزجار عمومي در ميان جوانان جامعه نيز رو به گسترش خواهد نهاد .
اما اين معضل عاري از امتياز براي دولت نخواهد بود چراكه با حجم انبوه جوانان بيكار، دولت آنها را به سمت ميادين جنگي جذب خواهد كرد .
بسياري از ديگر كشورهاي جهان سوم پيش از آمريكا اين تجربه را داشته اند.
در واقع ،جنگهاي عراق و افغانستان، پايان شروع يك دوره عالي در اقتصاد آمريكا را هشدار داد.
لس آنجلس تايمز در پايان نتيجهگيري كرد: شايد آمريكا آمادگي شنيدن خبر پيوستنش به جرگه كشورهاي جهان سوم را نداشته باشد اما بايد با اين واقعيت كنار بيايد كه در واقع از سالها قبل ناخواسته خود را آماده اين چرخش ودگرگوني كرده است .
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]