واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: فعاليتهاي قرآني سپاه؛ 29 سال پس از تولد
گروه گزارش: نهال سپاه مانند همه نهالهاي تازه غرس شده انقلاب به ابتكار امام و با فرمان تاريخي ايشان به شوراي انقلاب در دوم ارديبهشت سال 1358 كاشته شد و هنوز چندي نگذشته بود كه در سال 1364 اين نهاد نوكاشته به مدد ظهور و بروز توانمنديهاي خود توانست به سه نيروي هوايي، زميني و دريايي تقسيم شود و رشد مضاعفي يابد.
اگرچه تربيت و آموزش اخلاقي، ايدئولوژيكي – سياسي و نظامي كادرهاي سپاه در كنار كمك به اجراي امور انتظامي، امنيتي و كنترل، تعقيب و دستگيري عناصر ضد انقلاب، مبارزه مسلحانه عليه جريانهاي مسلحانه ضد انقلاب، دفاع در برابر حملات و اشغالگريهاي عوامل يا قواي بيگانه در داخل كشور، همكاري و هماهنگي مؤثر با نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران مطابق آييننامههاي مربوطه، كمك در اجراي دستورات انقلاب اسلامي و دادگستري دولت جمهوي اسلامي، حمايت از نهضتهاي رهاييبخش و حق طلبانه مستضعفين جهاني تحت نظارت رهبري انقلاب و مشورت و استفاده از نيروهاي انساني و تخصصي سپاه به هنگام بروز بلايا و حوادث غير مترقبه و كمك به پيشبرد طرحهاي عمراني دولت جمهوري اسلامي ايران به منظور استفاده هر چه بيشتر از نيروي پاسداران از جمله وظايف سپاه در بدو تشكيل بود اما به نظر ميرسد با خاتمه جنگ اين بعد در قالب انجام كار فرهنگي براي نيروهاي سپاهي و به صورت عام و با تشكيل بسيج، براي عامه بسيجيان، رنگ و روي پر رنگ تري به خود گرفته است.
فعاليتهاي قرآني و به عبارتي عامتر عقيدتي ــ سياسي سپاه از سال تشكيل اين نهاد به فرمان امام(ره) توسط نهاد نمايندگي ولي فقيه در سپاه و با حضور فعال نيروهاي عقيدتي ــ سياسي آغاز شد و در طول سالهاي جنگ هم ادامه داشت اما پس از جنگ اين قالب شكل وسيعتري به خود گرفت به گونهاي كه با تشكيل دارالقرآن بسيج و بنياد قرآن و عترت سپاه، برنامههاي قرآني خود به نهاد و بنياني مستقل تبديل شد.
سرهنگ پاسدار«حسين پورموسوي» مسئول دارالقرآن بسيج درباره رشد و ارتقاء امور قرآني در مجموعه سپاه و بسيج ميگويد: فعاليتهاي قرآني و مذهبي در سپاه به دنبال تشكيل اين نيرو، در قالب مجموعه فعاليتهاي عقيدتي ــ سياسي توسط حوزه محترم نمايندگي ولي فقيه در سپاه صورت ميگرفت و كلاسهاي مختلف احكام، قرآن، عقيدتي، سياسي و ... برپا ميشد اما از حدود سال 70 معاونت تبليغات و انتشارات تشكيل شد و اين معاونت عهدهدار بخشي از فعاليتهاي تبليغي و قرآني شد.
آغاز فعاليت رسمي قرآني از سال 1373
وي ميافزايد: در فاصله سالهاي 72 و 73 اولين دارالقرآن سپاه در مجموعه بسيج شكل گرفت و مجموعه فعاليتهاي قرآني سازمان عقيدتي ــ سياسي در دارالقرآن متمركز شد و عقيدتي ــ سياسي هم فعاليتهاي خود را انجام ميدهد. البته دارالقرآن مذكور از سال 1379 با عنوان مديريت قرآن و عترت معاونت فرهنگي ــ پرورشي بسيج ادامه فعاليت داده است.
به هر حال از زمان شكلگيري اين دارالقرآن به تدريج برنامههاي نظاممند قرآني در ردههاي مختلف سپاه رسوخ كرد به گونهاي كه هماكنون هر كدام از نيروهاي هوايي، دريايي و زميني سپاه براي خود تشكيلات مستقل قرآني دارند و به اجراي اين برنامهها ميپردازند. همچنين بنياد قرآن و عترت سپاه، دارالقرآن ستاد مشترك سپاه هم از ديگر بركات اين فعاليت مستقل است.
پورموسوي درباره نوع فعاليتهاي قرآني و دامنه آن هم ميگويد: اين فعاليتها در قالب مسابقات در رشتههاي مختلف و در تمامي ردهها و سطوح جنسي و سني، محافل و مسابقات غيرحضوري برگزار و كليه كاركنان سپاهي اعم از زن و مرد در سراسر كشور، خانوادههاي آنان همچنين تمامي بسيجيان را شامل ميشود. به گونهاي كه تنها در حوزه مسابقات تاكنون 19 دوره مسابقه قرآني به صورت جداگانه براي بانوان و آقايان برگزار شده است.
پاسخ به چرايي هر كاري مهمترين دليل و توجيه براي انجام آن كار است و از اين رو تبيين اهداف اجراي برنامههاي فرهنگي و به ويژه قرآني آن هم در نيرويي كه بعد نظامي آن پررنگتر است به طريق اولي ضروري است.
پورموسوي درباره اهداف انجام برنامههاي قرآني و تشكيل دارالقرآن در بسيج ميگويد: ارايه و ترويج الگوهاي مناسب اسلامي براي آحاد مردم، ترويج فرهنگ متعالي قرآن و عترت، كمك به حاكميت ارزشهاي اسلامي در عرصههاي مختلف اجتماعي، توسعه فرهنگ قرآني و تربيت حافظان، قاريان، مداحان، گروههاي تواشيح، موذنين و حمايت از هنرمندان قرآني بسيجي و گسترش فرهنگ دعا و نيايش در بين كاركنان رسمي از جمله اهدافي است كه منجر به تشكيل و راهاندازي برنامههاي قرآني و مجموعه دارالقرآنها در سپاه و بسيج شده است.
راهاندازي مجموعهها و مراكز قرآني در نهاد سپاه سبب شده است تا در شرايط كنوني رشد قابل توجهي در امور فرهنگي و قرآني آن را شاهد باشيم كه تنها تشكيل بيش از 11 هزار هيئت قرآني بانوان و آقايان در بسيج يكي از ميوههاي رسيده و شيرين اين مراكز و فعاليتهاي آنان است.
تربيت بيش از هزار حافظ قرآن
همچنين در ابتداي آغاز فعاليتهاي قرآني، سپاه هيچ حافظ و قاري خودساخته و تربيت كرده نداشت(قاري و حافظي كه توسط سپاه تربيت شده باشد) و اگر قاريان و حافظاني بودند كساني بودند كه واجد اين شرايط بودند و بعد وارد سپاه شدند اما هماكنون بيش از هزار حافظ قرآن تربيت كرده است و زمينه براي رشد همه افراد علاقهمند فراهم است.
راهاندازي و تقويت هيئتهاي قرآن و عترت، ايجاد بستر مناسب براي آشنايي و درك مفاهيم قرآني و سيره معصومان(ع)، ارايه طرحهاي آموزشي قرآني، جذب و ساماندهي نيروهاي مستعد قرآني و برگزاري مسابقات قرآن و عترت و نماز از جمله راهكارها و ماموريتهايي ات كه مجموههايمذكور براي نيل به اهداف خود برگزيدهاند.
البته بايد توسعه و تجهيز نمازخانهها و مساجد ردههاي تابعه، تهيه و انتشار كتب و نشريات قرآني و چاپ و تكثير قرآن و توزيع آن، ايجاد بانك اطلاعاتي رايانههاي براي قاريان، حافظان، استادان قرآني، داوران و خادمان قرآن سپاهي و برگزاري محافل قرآني متمركز و غير متمركز به ويژه با حضور قاريان مصري و بينالمللي ايراني را نيز به ديگر راهكارها و ماموريتها افزود.
در بيان ماموريتها و اهداف راهاندازي دارالقرآن بسيج ذكر اين نكته نيز ضروري است كه اين مركز از سال 1379 با عنوان مديريت قرآن و عترت و در سه حوزه مسابقات قرآني، محافل و توسعه و تجهيز هئتهاي قرآني تحول عمدهاي ايجاد كرده است كه البته عمده آن به مدد واگذاري ماموريتهاي دارالقرآن به حوزه فرماندهي و معاونت فرهنگي ــ پرورشي صورت گرفته يا در حال انجام است.
برنامههاي قرآني سپاه و بسيج را ميتوان از چند منظر مسابقات، محافل، انتشارات و ... مورد بررسي و نقد قرار داد.
مسابقات قرآني بسيج و سپاه اگرچه قابل رقابت با مسابقات قرآني اوقاف، دانشجويان و برخي مسابقات ديگر كشور نيست اما با توجه به اينكه نهادي با تعريف خاص خود دست به چنين فعاليتي در اين سطح بزند قابل توجه است، مسابقات قرآني سپاه همه ساله در دو بخش بانوان و آقايان و در ردههاي مختلف برگزار ميشود.
نيروي زميني، نيروي دريايي، هوايي و نيروي مقاومت بسيج همه ساله مسابقات خود را ابتدا از سطح مقدماتي آغاز ميكنند و در نهايت هر يك از اين نيروها نيز برگزيدگان خود را به مسابقات سراسري سپاه اعزام ميكنند.
شركت بيش از 3 ميليون زن و مرد در 19 دوره مسابقه
مسابقات مذكور تنها در سطح بسيج، در مرحله مقدماتي در سطح مناطق و مراكز و در مرحله سراسري در سطح نيرو در رشتههاي قرائت تحقيق و ترتيل، حفظ كل، 20، 10، 5 و 3 جزء و درك مفاهيم در دو سطح فوق ديپلم به پائين و ليسانس به بالا برگزار ميشود.
مرحله مقدماتي اين مسابقات در سطح مناطق مقاومت برگزار و نفرات برتر جهت شركت در مرحله سراسري و با گذشت از كانال نخبگان و برگزيدگان نيرو به سپاه معرفي ميشوند و افراد راه يافته به اين مرحله با ساير برگزيدگان در نيروهاي ديگر سپاه رقابت ميكنند.
اين مسابقات تاكنون در 19 دوره براي مردان و در 17 دوره براي بانوان برگزار شده است، كه طي 19 دوره به صورت ميانگين 2500 نفر شركت كردهاند كه از اين ميان 1312 نفر رسمي و 1088 نفر وظيفه هستند همچنين بيش از دو هزار نفر در 17 دوره مسابقات بانوان شركت داشتهاند كه البته اين تعداد در مراحل مقدماتي چندين برابر است و بالغ بر سه ميليون و 768 هزار و 255 نفر در مرحله مقدماتي 19 دوره(برادران و خواهران) شركت كردهاند.
ادامه دارد....
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 850]