واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: كاهش بهاي نفت و تلاش توليدكنندگان براي بازگشت به ثبات بازار
دبي - بهاي نفت در بازار جهاني از جمله بازار دبي كه مهمترين بازار در بين كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس است، در روزهاي اخير با كاهش مداوم مواجه شده است.
بهاي نفت در بورس دبي متاثر از نوسانات ارزش اين فراورده در كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس است .
كشورهاي عربستان، قطر، كويت و امارات كه از توليد كنندگان عمده نفت اوپك هستند، از جمله اعضاي شوراي همكاري مي باشند. اين كشورها به علاوه ايران و عراق بخش عمده اي از نفت جهان را تامين مي كنند.
با وجودي كه كشورهاي عضو سازمان كشورهاي صادر كننده نفت در نشست هفته گذشته خود تصميم به كاهش سطح توليد گرفتند و توفان "ايك" در خليج مكزيك تاسيسات نفتي آمريكا را تعطيل كرده است، ولي بهاي نفت همچنان سير نزولي دارد.
بهاي نفت دبي در روز شنبه به 95 دلاردر هر بشكه رسيد كه پايين ترين ميزان از اول تابستان تاكنون است .
نفت آمريكا نيز در بورس دبي با كاهش مواجه شد و 101 دلار و 52 سنت به فروش رفت .
در جريان توفان ايك در آمريكا بزرگترين پالايشگاه اين كشور تعطيل شد .
وزارت نيروي آمريكا نيز در پي اين توفان اعلام كرد كه توليد نفت و گاز در خليج مكزيك قطع شده زيرا توفان خسارات فراواني به تاسيسات نفتي وارد كرده است .
اين وزارتخانه همچنين در بيانيه اي كه در رسانه ها منتشر شد، افزود: 9/ 95 درصد از توليد نفت در خليج مكزيك كه بالغ بر3/ 1 ميليون بشكه در روز است و 1/ 73 درصد از گاز كه روزانه 210 ميليون متر مكعب مي شود، از چرخه توليد آمريكا خارج شده است .
در اين شرايط اوپك نيز اعلام كرد كه سقف توليد نفت را كاهش خواهد تا بتواند از روند كاهشي بهاي آن جلوگيري كند.
يك كارشناس امور نفتي در بورس دبي معتقد است كه كاهش بهاي نفت در شرايط كنوني ارتباطي با ميزان توليد اين فراورده ندارد زيرا به دليل كاهش رشد اقتصادي در كشوري مصرف كننده، بهاي نفت كاهش يافته است .
افزايش ميزان عرضه بر تقاضا به دليل كاهش رشد اقتصادي كشورهاي غربي در هفته هاي اخير بهاي نفت را تحت تاثير قرار داده است.
كشورهاي چين و هند كه در سال هاي اخير از مصرف كنندگان بزرگ نفت بودند نيز از ميزان تقاضاي خود كاسته اند .
بر اساس آمار وزارت نيروي آمريكا ؛ اين كشور كه بزرگترين مصرف كننده نفت در جهان است،
بيش از8/ 3 درصد از ميزان واردات نفت خود كاسته است.
بايد توجه داشت آمريكا از سال 1982 به اين سو هر ساله از ميزان واردات نفت خود كاسته است و كاهش واردات اين كشور شرايط تازه اي نيست كه مستمسك كاهش بهاي كنوني نفت باشد.
در اين شرايط كه آمريكا با بحران توليد نفت و تامين سوخت در داخل مواجه شده، "هوگو چاوز" رييس جمهوري ونزوئلا نيز واشنگتن را تهديد به قطع صادرات نفت كرده است.
بحران در روابط كاراكاس و واشنگتن در پي اخراج سفير آمريكا از ونزوئلا ابعاد تازه اي پيدا كرد. ونزوئلا در بين كشورهايي كه به آمريكا نفت صادر مي كند چهارمين كشور است .
واردات نفت آمريكا در سه ماهه اول سال ميلادي جاري از ونزوئلا روزانه 1 /1 ميليون بشكه بوده است .
كاهش بهاي نفت در اواخر هفته گذشته در نتيجه افزايش ارزش دلار، كاهش تقاضا و ادامه توليد اضافه بر سهميه توسط عربستان به رغم موافقت اوپك با كاهش توليد، كاملا مشهود بود .
كشورهاي صادر كننده نفت در نشست هفته گذشته خود در ژنو، به منظور حفظ ارزش نفت تصميم به كاهش سقف توليد گرفتند.
بر اساس اين توافق سطح توليد نفت اوپك به 28 ميليون و 800 هزار بشكه در روز خواهد رسيد.
كشورهاي اوپك در ماه هاي اخير بيش از 32 ميليون بشكه نفت روزانه وارد بازار جهاني كرده اند.
با وجود اين تصميم؛ بهاي نفت در بورس دبي همچنان به سير نزولي خود ادامه مي دهد.
اعضاي اوپك اميدوارند كه با رعايت سقف تعيين شده توسط اعضا، از ارزش اين فراورده حمايت به عمل آورند.
در جريان نشست اوپك در ژنو بار ديگر وزير نفت ونزوئلا بر بهاي 100 دلار براي هر بشكه تاكيد كرد. پيشتر نيز چاوز بهاي 100 دلار براي هر بشكه را عادلانه ترين قيمت براي توليد كنندگان و مصرف كنندگان نفت عنوان كرده بود.
به نظر مي رسد كه تصميمات اوپك در نشست اخير در حمايت در حفظ ارزش نفت شكننده باشد و برخي از اعضا كماكان از اجابت آن خودداري كنند.
برخي كارشناسان نفتي معتقدند كه براي حفظ بهاي نفت، اوپك بايد توليد خود را تا سقف 25 ميليون بشكه در روز كاهش دهد.
افزايش توليد نفت توسط برخي كشورهاي اوپك آرامش اوايل تابستان در بهاي نفت براي توليد كنندگان را برهم زده است .
از سوي ديگر تمايل روسيه به همكاري با اوپك براي كنترل صادرات چندان بر بازار نفت تاثيري نداشته است بخصوص اينكه "عبدالله سالم البدري" دبيركل اوپك نيز عنوان كرد كه همكاري با روسيه حاصل نشده و اين همكاري نيز در بحث كنترل بهاي نفت ضرورتي ندارد.
تمايل همكاري روسيه با اوپك در جهت هماهنگي در صادرات نفت نگراني كشورهاي غربي را در پي داشت. زيرا اين دو در مجموع نيمي از نفت جهان را توليد مي كنند.
درگيري روسيه در گرجستان و افزايش بي اعتماي به امنيت خط لوله نفتي باكو – تفليس – جيهان و همكاري مسكو با اوپك بر نگراني كشورهاي غربي افزوده است .
كشورهاي اروپايي از نظر انرژي كاملا به روسيه وابسته هستند به همين دليل در روابط با مسكو همواره جانب احتياط را از دست نمي دهند.
حضور هيات روسي در نشست هفته گذشته اوپك در ژنو بر نگراني غربي ها افزوده است .
كشورهاي غربي علاقه اي به حضور روسيه در اوپك ندارند و حتي از نزديكي اين دو قطب توليد نفت نگران هستند.
كشورهاي توليد كننده نفت بزودي در مسكو يك كنفرانس مشترك برگزار خواهند كرد تا در باره همكاري هاي بيشتر در آينده تبادل نظر كنند.
حضور "ويتالي گرومادين" كارشناس برجسته روسي در نشست وزراي نفت اوپك به منظور بر حذر داشتن آمريكا از كاهش بهاي نفت در جهت فشار آوردن به روسيه از بعد اقتصادي تعبير شده است .
اين كارشناس روسي حضور در نشست اوپك و نزديكي به كشورهاي عضو اين سازمان را از اولويت هاي مسكو عنوان كرده است .
وي گفت: روسيه با توجه به منافع مشترك، سعي دارد كه مشاركت راهبردي با اوپك بوجود آورد.
برخي كارشناسان نيز اعتقاد دارند كه آمريكا خواهان حفظ توليد كنوني نفت توسط اعضاي اوپك است تا بهاي اين فراورده كاهش يافته و فشار بيشتري به اقتصاد روسيه وارد شود.
كارشناسان روسي معتقدند كه آرزوي آمريكا براي كاهش بهاي نفت به 60 دلار در هر بشكه امري بعيد است .
برخي تحليلگران در امور نفتي هفته گذشته عنوان كرده بودند در صورت ادامه وضع كنوني بهاي نفت در ماه هاي آينده به بشكه اي 60 دلار نيز كاهش خواهد يافت .
روسيه اميدوار است كه در آينده نزديك منابع نفت جديدي را كشف كند تا سهم بيشتري در توليد نفت جهان به خود اختصاص دهد. اكنون روسيه عمليات وسيعي جهت كشف ميادين جديد نفتي در سيبري آغاز كرده است .
با توجه به شرايط كنوني و فرازو نشيب ها در بازار نفت به نظر مي رسد كه كاهش بهاي نفت در بازار جهاني بيشتر جنبه سياسي دارد .
در حالي كه تمامي شرايط از جمله كاهش توليد نفت آمريكا، تهديدهاي چاوز و توافق اوپك براي پايين آوردن سقف توليد براي افزايش بهاي نفت يا حداقل تثبيت ارزش اين فراورده فراهم شده ولي سقوط نرخ آن همچنان ادامه دارد.
خاورم **300**1651**1368
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]