واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به سياستهاي دفاعي ژاپن
توكيو - سياستهاي دفاعي و نظامي ژاپن كه در شرقي ترين نقطه قاره آسيا قرار دارد، از زمان شكست سنگين اين كشور در برابر آمريكا در جريان جنگ جهاني دوم، دچار دگرگونيهاي فراواني شده است.
تا پيش از جنگ جهاني دوم، براي بسياري از كشورهاي آسيايي ارتش امپراتوري ژاپن نمادي از يك ارتش استيلا گر بود، اما پس از شكست اين كشور در جنگ، ارتش ژاپن از پايه بازسازي شد و حتي با هدف نشان دادن تهاجمي نبودن آن، نام "ارتش دفاع از خود" براي اين ارتش انتخاب شد.
هم اكنون ارتش دفاعي ژاپن با حدود 160 هزار نيرو، يكي از كوچكترين ارتشهاي منطقه شرق آسيا بوده كه در محاصره ارتشهاي بزرگي همچون چين، كره شمالي و روسيه است.
در ژاپن سامانه خدمت سربازي وجود نداشته و به همين دليل تنها كساني وارد ارتش مي شوند كه بتوانند با اراده خود به استخدام رسمي درآيند .
يكي از دلايلي كه ژاپن توانسته است با اين ارتش كوچك در طول 60 سال گذشته وارد هيچ جنگي نشود و صلح و امنيت خود را حفظ كند، همپيماني امنيتي اين كشور با آمريكا است.
ژاپن از اين پيمان امنيتي كه با ارتش آمريكا دارد بعنوان يك ابزار بازدارنده در برابر تهاجمهاي خارجي استفاده كرده و به همين دليل نيازي به تقويت ارتش خود نمي بيند.
از سوي ديگر مردم ژاپن نيز نسبت به تقويت نيروي ارتش اين كشور حساسيت شديدي نشان مي دهند و لذا براي اين كه نيروي ارتش مانند دوران پيش از جنگ طغيان نكند، تصميمات مهم پيرامون ارتش مانند بودجه، كم و زياد كردن نيرو و يا تغيير شكل در سازماندهي بايد با تصويب نمايندگان مردم در مجلس به اجرا درآيد.
يادآوري مي شود وزير دفاع ژاپن نيز از ميان افراد غير نظامي انتخاب مي شود كه تاكنون تمامي آنها نماينده مجلس بوده اند.
از سوي ديگر بسياري از كشورهاي همسايه ژاپن كه تجربه هاي دردناك استيلاگري ارتش قوي امپراتوري ژاپن در گذشته را چشيده اند، براي اين كه اين كشور بزرگ صنعتي و اقتصادي دوباره راه نظامي گري را پيش نگيرد، از همپيماني امنيتي توكيو - واشنگتن كه ريشه آن به سال 1951 ميلادي بر مي گردد، گلايه زيادي ندارند .
گزارش سال 2008 ميلادي وزارت دفاع ژاپن نشان مي دهد، براساس پيمان امنيتي توكيو - واشنگتن دهها هزار نفر از نيروهاي نظامي آمريكا از جمله حدود 17 هزار تفنگدار آمريكايي با 160 فروند جنگنده در ژاپن مستقر هستند كه 75 درصد از تاسيسات آنها در جزيره جنوبي اوكيناوا واقع است.
وزارت دفاع ژاپن در گزارش سالانه خود همچنين از پيمان امنيتي توكيو - واشنگتن بعنوان يكي از ستونها دفاعي اين كشور ياد كرده و گفته است كه اين پيمان معني مهمي براي صلح و استواري اين كشور و منطقه شرق آسيا دارد.
براساس اين گزارش صلح، امنيت و استقلال اين كشور را با رويا و آرزو نمي توان حفظ كرد و اين موضوع با داشتن نيروي دفاعي لازم، تلاش در سياست خارجي و همكاري با كشورهاي هم پيمان امكان پذير مي شود.
برپايه گزارش سالانه وزارت دفاع ژاپن، ارتش اين كشور بر اساس قانون اساسي، ديدگاه خود را تنها به سياست هاي دفاعي متمركز كرده و همزمان با آن چارچوب كنوني پيمان امنيتي خود با آمريكا را حفظ مي كند.
دولت ژاپن بدليل استفاده از نيروي بازدارندگي ارتش آمريكا مستقر در اين كشور بخشي از هزينه هاي آن را تامين مي كند كه مبلغ آن در سال جاري بيش از 208 ميليارد ين است.
بيش از 146 ميليارد ين از اين مبلغ هزينه پرداخت دستمزد كاركنان ژاپني پايگاههاي آمريكايي است و باقي آن شامل هزينه هاي آب و برق، رفت و آمد براي رزمايش و تعمير و نگهداري تاسيسات است.
بودجه دفاعي ژاپن در سال جاري حدود چهار تريليون 742 ميليارد ين است كه برابر با 7/5 درصد بودجه كل كشور و برابر با 9/0 درصد از آمار توليد ناخالص داخلي (جي.دي.پي) ژاپن مي باشد.
اگر اين بودجه كلان دفاعي ژاپن به تنهايي مطرح شود، اين تصور به وجود مي آيد كه ارتش ژاپن با اين بودجه بزرگ يكي از نيرومندترين ارتشهاي جهان است، اما حدود 75 درصد از اين بودجه هزينه دستمزد بالاي پرسنل ارتش و ديگر هزينه هاي انساني است كه رقم بالايي در ژاپن محسوب مي شود.
وزارت دفاع ژاپن همچنين با اشاره به تجربه تلخ افزايش قدرت نظاميان در كشور در دوران پيش از جنگ جهاني دوم و ابراز پشيماني از آن تاكيد كرده كه ژاپن يك كشور مردم سالار است و به همين دليل ارتش دفاعي اين كشور نيز زير نظر نظارت يك سيستم غير نظامي و مردمي است.
اين وزارتخانه با اشاره به اين كه ژاپن به سه اصل نداشتن، نساختن و ممنوعيت ورود تسليحات هسته اي وفادار است، اعلام كرده كه ارتش اين كشور راهي را نخواهد رفت كه تهديد كننده ديگر كشورها باشد.
در گزارش 425 صفحه اي سال 2008 وزارت دفاع ژاپن به اين موضوع اشاره شده است كه پس از پايان جنگ سرد در جهان، وابستگي كشورها به يكديگر بيشتر شده و به همين دليل خطر جنگ هاي گسترده ميان كشورها نيز نسبت به گذشته كمتر شده است.
اين وزارتخانه در همين حال افزود: اما در برابر اين موضوع، خطر بروز درگيري هاي مذهبي، نژادي و مرزي در جهان افزايش يافته و به همين دليل نياز به ايجاد ساختاري است كه بتوان اين گونه بحران ها را چاره جويي كرد .
وزارت دفاع ژاپن اضافه كرد: بوجود آمدن گروههاي بين المللي تروريستي كه ستون آنها يك كشور و دولت نيست، سبب شده است تا تدابير دفاعي و ديدگاههاي بازدارندگي كنوني نتواند به تنهايي كارآيي لازم براي مقابله با اين نوع خطرات را داشته باشد و به همين دليل حفظ امنيت بين المللي تبديل به يك خواسته مشترك ميان كشورها شده است.
آساق**2110**280**1789**1513
چهارشنبه 20 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]