واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: يک عضو انجمن نجوم استان کرمانشاه، گفت: رنگ آسمان ناشي از اين واقعيت است که نور با ذراتي که به آنها برخورد ميکند، در اينجا منظور ملکولهاي تشکيل دهنده جو زمين است، بر هم کنش دارد.
سعيد علي آقايي در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، در خصوص علت آبي بودن رنگ آسمان، اظهار داشت: اين فرايند که پراکندگي نام دارد، به اين صورت است که نوري که به ذره برخورد ميکند، توسط ذره جذب و سپس در تمام جهات بازتابانده ميشود. در اين فرايند دو عامل طول موج نور و اندازه ذرهاي که نور با آن برخورد ميکند، دخالت دارند.
وي افزود: بنابر قانون ريل، اگر اندازه ذره کمتر از طول موجهاي نور مرئي باشد، آن ذره به طور بسيار گزينشي عمل خواهد کرد که يعني طول موجهاي کوتاهتر را بهتر و بيشتر از طول موجهاي بلند پراکنده ميکنند.
علي آقايي در ادامه گفت: البته تمام رنگهاي نور تا حدي پراکنده ميشوند، اما ملکولهاي جو زمين که ابعادشان کوچکتر از طول موج نور آبي است، نور آبي را بيشتر از نور سبز، زرد يا قرمز پراکنده ميکنند.
اين عضو انجمن نجوم استان کرمانشاه، افزود: در اين صورت اگر به مجموعهاي از ملکولها که مستقيما در امتداد خورشيد قرار دارند نگاه کنيم، خورشيد را اندکي قرمز ميبينيم اما همان مجموعه ذرات را اگر از پهلو نگاه کنيم، نوري را خواهيم ديد که آن مجموعه پراکنده کرده که عمدتا نور آبي است.
وي درخصوص علت سرخ رنگ بودن غروب خورشيد نيز، گفت: غروب سرخ رنگ نتيجه ديگري از پراکندگي است، به هنگام غروب که خورشيد ظاهرا به طرف افق حرکت ميکند، نور آن بايد از مواد بيشتري که جو را تشکيل ميدهند، بگذرد در اين حال چون مولکولهاي موجود در جو نور آبي را بيشتر از نورهاي ديگر پراکنده ميکنند، رنگهايي که در امتداد خط ديد در جو نفوذ ميکند رنگ آبي کمتري دارند، از اين رو ما رنگهايي را که مايه سرخ آن بيشتر است، ميبينيم.
علي آقايي افزود: بنابراين پديدههايي که شفق و فلق ميناميم، نتيجه پراکندگي نور به وسيله ملکولهاي موجود در جو است.
وي در رابطه با رنگ آسمان در ماه، گفت: ماه بر خلاف زمين فاقد جو است و بنابراين آسمان آن رنگ ندارد و سياه است. وقتي خورشيد در هر جايي از سطح ماه غروب ميکند، آنجا بلافاصله تاريک ميشود که اين تغيير با افت شديد دما همراه است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 314]