واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: واردات و خطر ركود صنايع لاستيك
در صورت ادامه روند فعلي، تا پايان سال بيشتر واحدهاي توليدكننده تاير با ركود مواجه خواهند شد.
ناصرالدين گرامي- دبير انجمن صنفي صنعت تاير- در گفتگو با خبرنگار ايسنا، با بيان مطلب فوق افزود: مشكلات تامين مواد اوليه، ركود بازار، تراكم محصولات در انبارها و سياستهاي انقباضي بانكها واحدها را با مشكلات زيادي براي تامين نقدينگي روبهرو كرده است.
وي خاطرنشان كرد: از ابتداي سال گذشته تا پايان خرداد امسال، قيمت مواد اوليه اين صنعت 5/48 درصد افزايش داشته كه با توجه به سهم70 درصدي مواد اوليه در قيمت تمام شده تاير، موجب افزايش 33 درصدي قيمت تمام شده اين محصول شده است.
به گفته او در اين وضعيت واحدهاي توليد كننده سال گذشته12 درصد و امسال شش درصد افزايش قيمت داشتند كه در مجموع تنها 18 درصد از 33 درصد افزايش هزينههاي توليد را جبران كرده و مابقي به صورت زيان وارده به شركتهاست.
دبير انجمن صنفي صنعت تاير خشكسالي، سهميهبندي بنزين، كاهش حملونقل و كمرنگ شدن ترابري و حمل و نقل كالا در كشور را داراي اثرات منفي بر صنعت تاير دانست و گفت: اين وضعيت موجب كاهش مصرف تاير و تراكم توليدات در انبارها و در نتيجه كمبود نقدينگي شديد واحدها شده كه در صورت عدمرسيدگي موجب كاهش شديد توليد و در نهايت تعطيلي واحدها خواهد شد.
گرامي با تاكيد بر اين كه مهمترين مشكل واحدها كمبود نقدينگي است، خاطر نشان كرد: در اين شرايط دوره خريد مواد اوليه طولاني شده، خريدهاي خارجي از حالت خريدهاي اعتباري به صورت نقدي درآمده، مبادله اسناد در مبادي اروپا دچار مشكل شده و روند تحويل مواد اوليه از 45 روز تا چهار ماه افزايش پيدا كرده كه سرمايه در گردش بيشتري را طلب ميكند.
وي افزود: در داخل نيز واردكنندگان، تايرهاي وارداتي را به صورت مدتدار و شش ماهه ميفروشند در نتيجه توليدكنندگان داخلي نيز امكان فروش نقدي را از دست داده و دوره برگشت سرمايه از زمان خريد مواد اوليه تا برگشت وجوه حاصل از فروش به شش ماه افزايش پيدا كرده كه كمك دولت براي تامين نقدينگي را ميطلبد.
به گفته وي، در حال حاضر 10 واحد توليدكننده تاير و تيوپ با ظرفيت اسمي 318 هزار تن در كشور فعالند كه در سال گذشته تنها 238 هزار تن توليد كرده و توليدات امسال با توجه به وضعيت فعلي از سال گذشته نيز كمتر خواهد شد.
واردات بيرويه لاستيك چيني
رئيس اتحاديه فروشندگان لاستيك و روغن واردات بيرويه لاستيك به كشور را عاملي براي كاهش 30درصدي توليد كارخانههاي داخلي عنوان كرد و افزود: هم اكنون برخي از واحدها تنها با 50 درصد ظرفيت خود فعالند در حاليكه سال گذشته كارخانهها با تمام ظرفيت خود فعال بودند.
عباس حلوايي در گفتگو با فارس با اشاره به كاهش مصرف لاستيك در كشور و در نتيجه اشباع بازار داخلي در پي سهميهبندي بنزين اظهار داشت: در حال حاضر توليدات داخلي نياز كشور را تا حد زيادي برطرف ميكند و علاوه بر اين مقداري لاستيك نيز براي مصرف خودروهاي وارداتي به كشور وارد ميشود.
وي توليد لاستيك در كشور را طي سال جاري حدود 270 هزار تن ارزيابي كرد و افزود: اين ميزان 70درصد نياز كشور را تامين ميكند.
وي با بيان اينكه نصب تكنولوژي توليد تاير به روش OTR در برخي كارخانهها در حال انجام است گفت:اين روش براي توليد لاستيك خودروهاي خارجي كاربرد دارد كه توليد به اين روش سودآوري بالاتري دارد و اين نوع لاستيك در خودروهاي داخلي نيز قابل استفاده است.
رئيس اتحاديه فروشندگان لاستيك و روغن ادامه داد: تكنولوژي OTRبر پايه توليد لاستيك با استفاده از سيم بنا شده و در روش باياس، تاير با استفاده از نخ نايلون توليد ميشود.
وي در ادامه با اشاره به كاهش تعرفه واردات تاير به كشور گفت: هم اكنون 90 درصد لاستيك موجود در بازار به توليدات چين اختصاص دارد كه از نظر كيفي در سطح پاييني قرار دارند.
وي تصريح كرد: مواد اوليه به كار رفته در توليد اين لاستيك از كيفيت مناسبي برخوردار نيست و اين موضوع طول عمر لاستيك را نيز كاهش ميدهد.
حلوايي ادامه داد: در مواردي كه لاستيك توسط آزمايشگاههاي موسسه استاندارد مورد ارزيابي قرار ميگيرد نظارت دقيق بر كيفيت محصول وارداتي اعمال خواهد شد.
وي با اشاره به انجام مذاكره بين توليدكنندگان داخلي لاستيك و موسسه استاندارد به منظور افزايش نظارت اين موسسه بر كيفيت لاستيكهاي وارداتي تصريح كرد: اين جلسات در آذر سال گذشته برگزار شد كه تاكنون نتيجه قابل قبولي نداشته است.
حلوايي با بيان اينكه افزايش واردات تاير عاملي براي كاهش قيمتها نبوده است خاطر نشان كرد: قيمت مواد اوليه مورد نياز براي توليد لاستيك حدود 200درصد افزايش يافته و اين در حالي است كه بيش از 50 درصد مواد اوليه مورد نياز صنعت لاستيك از طريق واردات تامين ميشود.
براي خريد تكنولوژي دچار مشكل هستيم
مديرعامل يك واحد توليدي نيز ميگويد: تايرهاي وارداتي به تعداد زياد و به قيمت اظهار شده در گمرك به ازاي هر كيلو 80 تا 90 سنت در حالي وارد ايران ميشوند كه قيمت تمام شده تاير كمتر از 3 دلار به ازاي هر كيلو به هيچ وجه امكان پذير نيست.
منصور كامران در خصوص برخي تايرهاي تقلبي وارداتي از چين و هند اظهار كرد: در حال حاضر نياز كشور براي تايرهاي سنگين سالانه يك ميليون و 200 هزار حلقه است كه هفت كارخانه موجود در كشور حدود يك ميليون حلقه را توليد ميكنند و 200 تا 250 هزار حلقه نيز به كشور وارد ميشود.
به گفته وي به دليل تغيير تكنولوژي كه در برخي لاستيكهاي باري رخ داده معمولا از لاستيكهاي خاصي استفاده ميشود و به همين دليل تعداد بيشتري واردات و به ميزان 250 هزار حلقه از لاستيكهاي فوق وارد ميشود كه به همين دليل با كاهش فروش مواجه شدهايم.
وي در تشريح دلايل ركود و فروش لاستيك در كشور توضيح داد: مهمترين اين عوامل افزايش واردات، كاهش حمل و نقل بار در كشور و ورود لاستيكهايي با تكنولوژي پيشرفتهتر از اهم دلايل كاهش بودهاند.
وي در ادامه با بيان اينكه قيمت مواد اوليه صنعت تاير 34 درصد افزايش يافته است، اضافه كرد: صنعت تاير ايران به لحاظ وزني 45 درصد و از نظر ارزشي تا 70 درصد به خارج از كشور وابسته است؛ به طوريكه غير از دوده، نخ تاير، سيم طوقه، اكسيد روي و كائوچوي مصنوعي مابقي مواد اوليه اين صنعت وارداتي است.
وي با اشاره به اينكه تعرفه لاستيك خودروهاي سنگين و سواري از 45 و 55 به ترتيب به 30 و 40 درصد كاهش يافته است، افزود: اينكه لاستيكي به كشور با قيمت 80 سنت وارد ميشود، يعني اينكه تاير مجاني وارد كشور شده و همين مساله قدرت رقابت را از ما گرفته است. حتي واردكنندگان ميتوانند اين لاستيكها را به صورت اعتباري به فروش برسانند كه ما ازانجام اين كار عاجز هستيم و به دليل عدم گشايش اعتبار نقدي، مواد اوليه تايرهاي باري را به صورت نقدي خريداري ميكنيم.
كامران با بيان اينكه قيمت تمام شده هر كيلو لاستيك در ايران حدود 3500 تومان است، افزود: ظرفيتهاي توليدي تاير در كشور اقتصادي نيست و به 100 هزار تن نيز نميرسد. البته مقداري كائوچوي مصنوعي نيز از پتروشيمي با قيمت كيلويي 700 تومان دريافت ميكرديم كه اين قيمت نيز افزايش داشته و امسال آن را كيلويي دو هزارو 400 تومان خريداري كردهايم. همچنين دوده نيز كه از مواد اوليه لاستيك است از 700 تومان به 1500 تومان رسيده است.
اين مديرعامل لاستيكسازي در خصوص اظهاراتي مبني بر اينكه اين شركت به صورت انحصاري فروشهاي خود را به خريداران خاص ارائه ميدهد، با رد اين مطلب گفت: به هيچ عنوان ما فروش انحصاري نداريم و به غير از تايرهاي 24 - 12 كه 500 هزار حلقه توليد داريم و آن را به 32 نمايندگي خود ميدهيم، بقيه محصولات ما آزاد است و هر كس مراجعه كند آن را در اختيارش قرار ميدهيم.
وي همچنين درباره اينكه وضعيت كشور براي صادرات لاستيك چگونه است؟ توضيح داد: به دليل تكنولوژي قديم كه از آن استفاده ميكنيم، قدرت رقابت براي صادرات نداريم. البته روي به تغيير تكنولوژي در توليدات لاستيك آوردهايم، ولي براي خريد تكنولوژي دچار مشكل هستيم. با خيلي ازكشورها در اين زمينه نيز مذاكره داشتهايم، اما انتقال تكنولوژي از آنها به راحتي صورت نميگيرد.
اين توليدكننده در ادامه خاطرنشان كرد: از اواخر اسفند سال گذشته كه زمزمههايي مبني بر كاهش تعرفه تاير اعلام شده بود، بازار دچار تزلزل شد و واردات و كم اظهاري واردكنندگان تاير نيز از ديگر عوامل تشكيل مشكلات فوق بود.
وي همچنين با اشاره به سودآوري اين شركت از 6/5 ميليادر تومان سود خالص در سال 1385 به 3/8 ميليارد تومان در سال 1386 افزود: زماني كه كار را آغاز كرديم، به دليل كمبود در توليد تايرهاي سنگين، ما را مجبور به توليد اين لاستيكها كردند و در سال 1374 مجددا تايرهاي سنگين را توليد كرديم و در حال حاضر نيز به دليل تغيير تكنولوژي مصرفي در تنگنا قرار داريم، ولي در حال حاضر نيمي از سهم بازار تايرهاي سنگين را در اختيار داريم و به طور متوسط روزانه 100 تن توليد ميشود.
وي تصريح كرد: در سال گذشته افزايش قيمت مواد اوليه با افزايش تورم، صنعت لاستيك را با چالش مواجه كرد و از بهمن سال گذشته نيز كل صنعت تاير دچار چالش شد و شركتهاي توليدكننده نتوانستند شرايط لازم براي ادامه حيات خود را داشته باشند.
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]